Wat gebeurt er met het Klaverblauwtje?

Gestart door JohanvantBosch, oktober 23, 2018, 15:53:13 PM

Vorige topic - Volgende topic

JohanvantBosch

Afgelopen week zijn er opeens een aantal opvallende waarnemingen buiten het reguliere verspreidingsgebied, namelijk bij Venlo, bij Nijmegen en op Schier. Heeft iemand daar ideeën/theorieën over? Was dit te verwachten? Sluit dit aan bij ontwikkelingen in het buitenland? Ik vind het zelf nogal verrassend (en dan met name die op Schier).
https://waarneming.nl/soort/view/654?waardplant=0&poly=1&from=2018-10-17&to=2018-10-22&method=0&rar=0&only_approved=0&maand=0&prov=0&rows=20&os=0&hide_hidden=0&hide_hidden=1&show_zero=0

cvsw123

Op Facebook is er al een hele discussie over. Meest waarschijnlijk is dispersie uit het zuiden, in het oosten en noorden heeft de soort nu geen generatie meer. Bovendien is er tot voor kort zuidenwind geweest. En dan komend van een plek met een grote populatie, want om deze paar beesten in NL (plus twee in het Ruhrgebiet) te zien, moeten er een veelvoud naar het NO getrokken zijn. Denk daarbij verder dan de (heel kleine) populaties in Zuid Limburg of Vlaanderen, als er daar tien uit weg vliegen worden er echt geen vijf teruggevonden. Verder zal het gissen blijven, maar in Frankrijk zou zo maar een gebied kunnen zijn met flinke aantallen klaverblauwtjes in een derde (of vierde?) generatie in oktober.
Bedenk daarbij dat alle soorten op zijn tijd een flinke mobiliteit moeten hebben, alleen al om na de laatste ijstijd Europa te koloniseren moet je toch al gemiddeld een paar km per jaar naar het noorden kunnen bewegen. Vermoedelijk gaat dat bij veel soorten niet zozeer langzaam en rustig en gelijkmatig, maar via dispersiejaren waarin ineens kilometers gemaakt worden en die maar heel af en toe optreden (van veel soorten zullen veel vlinderaars het nooit meemaken). Vanuit nieuwe satellietpopulaties wordt daarna de omgeving verder bevolkt. Wat we nu zien bij het klaverblauwtje kan zo'n sprong zijn.
Chris van Swaay
De Vlinderstichting - Dutch Butterfly Conservation (www.vlinderstichting.nl)
Butterfly Conservation Europe (www.bc-europe.eu)

caliprobola

Ik ben niet helemaal akkoord met dat deze vlinders niet uit het (zuid)oosten kunnen komen. De Nederlandse locaties liggen alle langs de oostelijke zijde van Nederland, wat eerder wijst op migratie langs de rivieren uit het oosten. De route waarvan we denken dat die ook gebruikt werd door bv braamparelmoer en scheefbloemwitje (en waardoor die soorten eerder in Nederland dan in het zuidelijker Vlaanderen opdoken). De bron kan dus evengoed ergens in de zuidelijke helft van Duitsland liggen ipv in Frankrijk. Een derde generatie bij klaverblauwtje is iets wat we in België ook pas de laatste jaren zien.

cvsw123

Overigens doelde ik met 'zuiden' niet alleen op Frankrijk, Duitsland zou ook kunnen inderdaad, maar voormalig Oost Duitsland lijkt me minder waarschijnlijk. Ik zal eens navragen bij kennissen in Leipzig en Halle of ze daar recent klaverblauwtjes gezien hebben. In Baden-Württemberg is dat wel waarschijnlijker. En uit Frankrijk weten we relatief weinig, wel dat het er vaker mooi weer is en dat er veel klaverblauwtjes voorkomen.
Chris van Swaay
De Vlinderstichting - Dutch Butterfly Conservation (www.vlinderstichting.nl)
Butterfly Conservation Europe (www.bc-europe.eu)

JohanvantBosch

Chris en Pieter, bedankt voor jullie reacties!  :duim:

cvsw123

Wat info uit het buitenland.

Over Oost Duitsland: "I am also quite sure that the influx must have come from the south or southwest and NOT from the east. The species is extinct in NW Germany and rare in most parts of eastern Germany, possibly with the exception of NE Brandenburg, and I have not heard of any higher abundances this year in northern or eastern Germany."

Saarland: "it is still on the wing in Saarland. I saw a female on 14th Oktober and keep on finding freshly laid eggs. Check Trifolium pratense flower heads as the avaibility of those is much fewer than is in summer so sometimes in a single suitable plant you would find some eggs."

Baden-Württemberg: Jürgen in the south-west of Baden-Württemberg and I in the north-west have the same observations: very few butterflies in the autumn – and not a singular Cyaniris semiargus; one day, Pyrgus armoricanus was the species with the most individuals! Cyaniris semiargus was a nearly rare species in the Upper Rhine Valley since 40 years and is now a rare or even very rare species.

Uit Frankrijk nog geen bericht terug.
Chris van Swaay
De Vlinderstichting - Dutch Butterfly Conservation (www.vlinderstichting.nl)
Butterfly Conservation Europe (www.bc-europe.eu)