Therion circumflexum

Gestart door Rudy Soethof, oktober 16, 2018, 10:36:43 AM

Vorige topic - Volgende topic

Rudy Soethof

Weet iemand waarom sluipwesp Therion circumflexum als verzamelsoort s.l. in de lijst staat?
Daardoor staat ie niet in de familielijst van de Ichneumonidae. En is dan ook lastig te vinden.
En welke soorten gaan er dan achter schuil? Staat er niet bij.
Op nederlandsesoorten.nl staat ie ook gewoon als soort vermeld.
En ja, ik had gisteren een waarneming (https://waarneming.nl/waarneming/view/163633189).

paulhoekstra

Welke soorten er achter schuilgaan hangt er vanaf welk taxonomisch inzicht je volgt. Fitton & al. vindt het 1 soort, zie de tekst bij het genus Therion op pagina 13 van deze pdf: https://www.royensoc.co.uk/sites/default/files/Vol07_Part02b.pdf. Volgens Bauer zijn het een aantal soorten: https://www.biodiversitylibrary.org/page/29003532#page/107/mode/1up

Overigens vind ik deze soort moeilijk te onderscheiden zonder goed zicht op de vleugeladering van andere soorten uit de onderfamilie anomaloninae. Alle waarnemingen met een zwart schildje op waarneming.nl en andere intenetsites zijn sowieso fout gedetermineerd. Ik denk overigens dat jouw waarneming wel klopt zover ik de vleugels kan zien.
groeten,
Paul

Rudy Soethof

Heel erg bedankt voor je reactie Paul.
Op basis van beide tabellen kom ik op circumflexum uit.
De vraag is volgens mij alleen of Fitton die andere 3 van Bauer in zijn soort circumflexum ingesloten heeft.
Ik waag dat te betwijfelen. O.a. aangezien Bauers soort curticornis antennes heeft die dik zijn en zo lang als kop en thorax samen. Dat matched niet echt met de 45-56 flagellumsegmenten van Fitton.
Waarom is dit niet een Britse tabel met Britse soorten en een Duitse tabel met Duitse soorten? Waarbij die extra Duitse soorten niet in Nederland voorkomen.
Kunnen we deze vraag niet aan Kees voorleggen?

paulhoekstra

Volgens taxapad is Therion curticornis een synoniem van T. circumflexum. Inderdaad is de britse tabel gebaseerd op de engelse soorten, waarschijnlijk zijn de maten dus ook op engelse exemplaren gebaseerd, maar Gauld heeft echter ook veel anomaloninae uit de rest van Europa en de wereld bestudeert. Overigens staat er in de beschrijving van T. curticornis dat die 47 flagellumsegmenten heeft. De sleutel in het artikel van Bauer gaat volgens mij over alle Therion's uit Europa met een geel schildje (dus T. brevicorne en T. tarsata staan niet in de tabel).

p.s. de Engelse tabel is door Gauld & Mitchell geschreven, ik had per ongeluk Fitton gezegd die een Engelse tabel over de Pimplinae had geschreven.
groeten,
Paul

Rudy Soethof

Fauna Europeae laat de curticornis ook vallen maar handhaaft ericae.
Dus ik zet mijn geld op de tabel van Bauer waarvan curticornis vervangen moet worden door 'ook circumflexum'.
Gaat het zin hebben als ik e.e.a. voorleg aan Kees Zwakhals?

p.s.: Bij mijn waarneming van de T. circumflexum moest ik naderhand wel terugdenken aan een helaas slechts visuele sluipwespwaarneming in een bos in Mei dit jaar.
Met exact dezelfde vliegstijl (wijd uithangende achterpoten zoals bij langpootmuggen) en dezelfde zeer opvallend gele achtertarsen. En dat allemaal in het formaat gigantisch.
Dus veel groter dan de circumflexum die op zich al behoorlijk groot is. Nu ik weet dat er een T. giganteum is die in Duitsland voorkomt ga ik volgend jaar daar (dicht bij de grens) beter mijn best doen.

Fonsv

Ik zou het inderdaad toch nog eens voorleggen aan Kees. Moesten er wijzigen e.d. moeten gebeuren op waarneming.nl dan mag je mij gerust een privébericht sturen.  ;)

Groetjes,
Fons
Nieuwsgierig naar wespen in de Benelux? Neem dan zeker een kijkje in deze facebookgroep: https://www.facebook.com/groups/wespen/

Een interessante groep voor sluipwespen en schildwespen in continentaal Europa: https://www.facebook.com/groups/627045798106763/

Rudy Soethof

Dit is de reactie van Kees Zwakhals,
"over T. ericae kan ik niets nieuws vertellen.
Je hebt zelf inmiddels ook wel begrepen dat de grenzen tussen de verschillende Therion soorten vaak moeilijk te trekken zijn, resp. dat het gewoon onduidelijk is hoeveel soorten er zijn. Dat geldt niet alleen voor het genus Therion.
Je moet een echte Anomaloninae specialist zijn  en ook typen bekijken om dit soort problemen te kunnen aanpakken.
Laat het maar bij T. circumflexum in de hoop dat het bij je foto inderdaad om een Therion soort gaat; dat kan trouwens wel degelijk het geval zijn.
"

Dus helaas geen oplossing voor en aanpassing van het T. circumflexum complex.