Kapoentje? = Stethorus pusillus

Gestart door thijsdegraaf, oktober 03, 2018, 21:56:34 PM

Vorige topic - Volgende topic

thijsdegraaf

Meestal laat ik ze maar, want ze zijn toch niet te doen. Ongeveer anderhalve mm. Dit keer toch een paar foto's gemaakt. Valt me op, dat je ze niet als kapoentje onbekend, Scymnus spec, Scymninae of zoiets kan invoeren. Of zie ik iets over het hoofd?
Het betreft deze waarneming
https://waarneming.nl/waarneming/view/163146467
Lieveheersbeestje onbekend - Coccinellidae spec. gezien op 2018-10-03 Bergen (NH)
Foto's:










Toelichting:
Uit Spirea Japonica geschud
bij voorbaat dank Thijs de Graaf

Gerrian

Je ziet invoeren als Scymnus spec. en Scymninae spec. over het hoofd, mogelijk doordat hier geen Nederlandse namen bij staan. Omdat er meerdere genera tot de subfamlie Scymninae behoren (Stethorus, Scymnus, Nephus, Hyperaspis en Clithostethus) is het niet logisch om Scymnus spec. de Nederlandse naam 'kapoentje onbekend' te geven.

Het beestje op de foto's lijkt me een Scymnus, maar meer durf ik er niet van te zeggen. De meeste Scymninae zijn erg lastig tot niet te doen vanaf een foto.

thijsdegraaf

Ach.. Je hebt gelijk. Ik heb gisteren blijkbaar iets verkeerds gedaan. Bedankt.
Dat ze lastig zijn weet ik. Als er geen vlekjes op zitten, fotografeer ik ze meestal niet, maar deze leek me nog iets kleiner. dan wat ik gewoonlijk zie.

jan cuppen

Je kunt er ook een keertje eentje  opsturen.
Met vriendelijke groeten,

Jan Cuppen

thijsdegraaf

#4
CiteerJe kunt er ook een keertje eentje opsturen.

Een enkele keer stuur ik wel eens wat op als men dat graag wil. Iets zeldzaams of zo. (Een keer (lang geleden) Meligethes naar jou opgestuurd, Phyllobius pilicornis naar Theodoor, Drymus pumilio naar Berend, bloemvliegeneitjes naar Joke en een motje bewaard voor Tymo)
Probleem bij de kapoentjes is, dat je het bij de volgende waarneming weer niet weet.

liptaster

Hou er ook rekening mee dat het volgende keer zijn sterk gelijkende broer kan zijn. Met fotograferen alleen kan je met het merendeel van de kevers eigenlijk niks aanvangen. Heb je er nooit aan gedacht om zelf eens een sleutel en bino ter hand te nemen? Sleutels zijn via via wel digitaal te bekomen.

Handtekeningen worden getoond onderaan elk persoonlijk bericht van Tim Struyve. BBCode en smileys kunnen hierin gebruikt worden. Max. aantal tekens: 600; resterende tekens: 424

thijsdegraaf

#6
CiteerHou er ook rekening mee dat het volgende keer zijn sterk gelijkende broer kan zijn.
CiteerProbleem bij de kapoentjes is, dat je het bij de volgende waarneming weer niet weet.
Dat bedoel ik dus Tim. Het is daarom niet zo zinvol om op te sturen, behalve als ik onze biologen er een plezier mee kan doen. Ze doen tenslotte genoeg voor ons.
Bij de Meligethes was er een kans dat het een zeldzame was, omdat hij op damastbloemen zat, maar die was het niet. De snuitkever was een exoot, waar Theodoor nieuwsgierig naar was. Zoiets gold ook voor de andere voorbeelden.
CiteerHeb je er nooit aan gedacht om zelf eens een sleutel en bino ter hand te nemen
Je kunt je niet overal grondig in verdiepen. Wantsen hebben mijn meeste belangstelling. Daarvoor zoek/koop ik wel determinatiemateriaal al haak ik af als ik hem uit elkaar moet peuteren.   :blink:
Heel vaak is het bij wantsen voldoende als je een goede lens hebt en weet wat je moet fotograferen (soms niet helaas, denk aan Orius-, Psallus-soorten).

Ps Ik heb nog een uitvergroting toegevoegd. Een harig beestje.

Henk Soepenberg

Citaat van: thijsdegraaf op oktober 04, 2018, 15:11:07 PM
Ps Ik heb nog een uitvergroting toegevoegd. Een harig beestje.

Zo te zien is de beharing op het achterste deel van de dekschilden ook langs de naad mooi naar achteren gekamd.  http://www.coleo-net.de/coleo/texte/stethorus.htm
Vriendelijke groeten,
Henk

thijsdegraaf

#8
Jee, bedankt Henk.  :duim: Ik ken de site natuurlijk wel, maar ging er vanuit dat de vergroting niets nieuws zou opleveren. Dit wijst op Stethorus punctillum. Ik heb de andere foto nu ook vergroot, alleen is die minder duidelijk. Ik wacht af wat de specialisten er van vinden.

Jij hebt hem ook zie ik: https://waarneming.nl/waarneming/view/163175214  :blink:

Henk Soepenberg

Volgens mij wel ja. Spintmijten genoeg hier  :blink:
Vriendelijke groeten,
Henk

Gerrian

Stethorus (het spintetend puntkapoentje) lijkt me het meest waarschijnlijk, omdat het een erg klein beestje is en de haren, zoals Henk ook al constateerde, tot achteraan evenwijdig aan de naad lopen. Ik heb in mijn zeer bescheiden collectie twee exemplaren van Scymnus nigrinus, die ik zojuist even onder de binoculair bekeken heb. Bij allebei loopt de beharing achteraan niet meer evenwijdig aan de naad, maar buigt naar opzij af. Bovendien vind ik dit beestje wel erg klein voor S. nigrinus, handig dat mm-papier.
Maar ik heb te weinig ervaring met Scymninae om vol overtuiging een groen vinkje bij Stethorus te durven zetten, ook niet bij die duidelijke foto's van Henk. Wie weet in de toekomst als ik zelf nog meer Scymninae bekeken heb..

thijsdegraaf

Bedankt Gerrian. Ik zet hem weg als een onzekere Stethorus punctillum.
Ik zie, dat er bij Stethorus punctillum geen informatie staat. Misschien is het wat om een linkje naar  http://www.coleo-net.de/coleo/texte/stethorus.htm er bij te zetten. 

Gerrian

Bij Stethorus pusillus staat wel informatie, die heb ik nu gekopieerd naar S. punctillum. Het is wat onduidelijk wat de juiste naam is en ik ben geen taxonoom.
Ik ga nog een keer naar de soortinformatie kijken en wil dan in ieder geval nog een opmerking over de beharing toevoegen. Maar daar kom ik niet voor volgende week aan toe.

thijsdegraaf


thijsdegraaf

#14
Jan heeft hem op zeker gezet.  :blink:
Ik zie trouwens dat hij de Stethorus pusillus van Piet, die hij onder de microscoop heeft onderzocht, inderdaad ook op basis van de haargroei heeft goedgekeurd.

Gerrian

Inmiddels ook de waarneming van Henk goedgekeurd. Als alle waarnemers de onderscheidende kenmerken zo mooi op de foto zouden zetten was het voor de admins een stuk eenvoudiger. Misschien helpt het als ze zien dat waarnemingen van Scymninae als ze voorzien worden van duidelijke foto's wel kunnen worden goedgekeurd.

thijsdegraaf

Ja. Moet ik wel zeggen, dat ik een voorzetlensje van Arp gekregen heb, anders was het niks geworden. Maar er zijn inderdaad genoeg mensen, die hiervoor de geschikte apparatuur hebben.
En ik erger me er wel eens aan dat men geen uitsnede maakt. En nu had ik dat dus zelf eerst ook niet gedaan.  :-[

Henk Soepenberg

Citaat van: Gerrian op oktober 06, 2018, 12:19:42 PM
Inmiddels ook de waarneming van Henk goedgekeurd.

Vriendelijk dank, Gerrian.
Vriendelijke groeten,
Henk