Hommels beschermen door lupine te telen

Gestart door Thijs Fijen, september 10, 2018, 11:08:18 AM

Vorige topic - Volgende topic

Thijs Fijen

Momenteel experimenteren enkele Nederlandse producenten met het gebruik van lokaal geproduceerde lupine als basis voor de productie van vleesvervangers. Door lupine te gebruiken in plaats van geïmporteerde soja wordt de ecologische voetafdruk van vegetarische burgers aanzienlijk verminderd! Helaas is de opbrengst in Nederland nog onvoorspelbaar en variabel in kwaliteit, waarschijnlijk speelt een gebrek aan geschikte bestuivers hierin een grote rol.

Hoe werkt de bestuiving van lupine?
Bloemen van planten zijn al miljoenen jaren geëvolueerd om de vorm, kleur en grootte te ontwikkelen die juist die bestuivers aantrekken die een optimale overdracht van stuifmeel leveren. Een ingenieus systeem zorgt voor de juiste bestuiving van lupine: Bestuivers duwen met behulp van hun gewicht de landingsplaats (kiel) van de bloem naar beneden waardoor er stuifmeel op hun buik terecht komt, zoals je ook in de video kunt zien. Bij de volgende bloem kan dat stuifmeel dan op de stamper terecht komen. Lupine is daardoor wel sterk afhankelijk van de juiste bestuiver, met name hommels, die groot genoeg zijn om de kiel naar beneden te duwen. De bestuiving van lupine gebeurt nu echter nog door het plaatsen van kasten met honingbijen. In tegenstelling tot hommels zijn honingbijen te licht om de lupine optimaal te kunnen bestuiven. Hierdoor is tot op heden de opbrengst onvoorspelbaar en de kwaliteit van de lupinezaden vaak variabel, wat de verwerking tot voedingsproducten belemmert.

Wie ben ik?
Ik ben Thijs Fijen en ik wil graag onderzoeken hoe de teelt van lupine, de Nederlandse 'soja', rendabeler en duurzamer kan worden gemaakt door specifiek de rol van hommels te onderzoeken. Een belangrijke drijfveer voor mij is dat ik graag naar mogelijkheden zoek om landbouw en behoud van biodiversiteit dichter bij elkaar te brengen. In mijn promotieonderzoek hou ik me daar veel mee bezig, en onlangs heb ik voor mijn inzet de 'Zilveren Parnassia' mogen ontvangen. Dit project is voor mij extra bijzonder: belangrijke bestuivers van lupine zijn namelijk hommels, waaronder de in Nederland uitgestorven Grote Tuinhommel (Bombus ruderatus). Hommels hebben hebben het erg moeilijk heeft en kunnen gebaat zijn bij meer lupine. Als er meer en betere kwaliteit lupine wordt verbouwd, kunnen zowel boeren als de hommels hier van profiteren. Een echte win-win situatie dus!

Oke, maar wat ga je doen?
Als eerste stap wil ik aantonen dat de bestuiving door de hommels de zaadopbrengst en de zaadkwaliteit van lupine inderdaad verhoogt. Dit zal ik bepalen voor verschillende lupine-rassen, zodat dit onderzoek ook meteen kan zorgen voor een betere veredeling van lupine gericht op vergroten van de opbrengst. Tegelijkertijd kunnen we dan het belang van het aantrekken en beschermen van hommels rondom akkers aantonen.

Doe mee en draag bij aan duurzame teelt van lupine en de bescherming van hommels!
https://crowdfunding.wur.nl/project/lupine?locale=nl

PS: Bewust onder 'Praat maar raak' geplaatst.
PPS: Gerelateerd onderzoek is vorige week gepubliceerd en daar heeft Nature Today een artikel aan gewijd https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=24601
Thijs Fijen

joost kaha

mijn dank is groot!
joost klein haneveld

Thijs Fijen

Thijs Fijen

frankaroos

Ook gedoneerd. Leuk onderzoek, en sympathiek en helder uitgelegd. Ik heb nog al wat bijen- en hommelsoorten in mijn tuin, en ben meteen de tuin ingerend om ze te fotograferen, wat niet meevalt overigens. Succes!

Thijs Fijen

Ook jij bedankt Frank. Echt heel leuk dat zo veel mensen dit steunen. Heb nu al meer dan 50 mensen die dit project leuk en belangrijk vinden :)
Thijs Fijen

tekenaar

Lupine is invasief in delen van de Alpen. Een plant om mee op te passen ... Zijn er geen inheemse alternatieven?
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Thijs Fijen

Dank voor je reactie Paul. Lupine is niet één soort, maar meerdere soorten. De invasieve soort is een andere dan de geteelde. Een belangrijk verschil is dat de geteelde soorten bijvoorbeeld eenjarig zijn.
Thijs Fijen

tekenaar

ok, dat was me uit je eerste bericht niet duidelijk
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/