De vorm is kenmerkend. Ook is het verreweg de algemeenste soort in Nederland. Op de middelste foto is nog net een blauw vlekje aan de bovenrand van de zuil te zien, dat heeft alleen deze soort.
Goed, een uitgebreide reactie. Een aan te raden boek is "Sea anemones and Corals of Britain and Ireland" van Chris Wood, 2013. Verder staat elkse soort op de pagina van Stichting ANEMOON. (
paardenanemoon).
Deze soorten ken ik uit de Oosterschelde:
Paardenanemoon
Actinia equinaSlibanemoon
Sagartia troglodytes - Altijd in slibrijke omgeving, meestal op begraven objecten met alleen een uitstekende zuil, nooit egaal rood, zelden verticaal groeiend, etc. (vergelijk plaatjes). Zeer algemeen
Sierlijke slibanemoon
Sagartia elegans - Met gekleurde tuberkels (wratjes) op de zuil, nooit in getijdengebied (volgens boek en eigen ervaring). Dicht bij de Oosterscheldekering algemeen, verder ervandaan zeldzaam.
Sagartia ornata - Als een kleine S. troglodytes maar met altijd dezelfde kleur, ook in slib. Verspreiding niet goed bekend, waarschijnlijk zeldzaam
Zeeanjelier
Metridium senile - Wit tot oranje (bij ons meestal wit), ploft in elkaar als hij droogvalt. Mooi volgroeid met meerdere tentakelkransen, dan onmiskenbaar. Zeer algemeen
Weduweroos
Sagartiogeton umdatus - Wittig, strepen op de zuil, strepen op de tentakels. Zeldzaam bij de monding van de Oosterschelde, algemeen in rustige stukken.
Zeedahlia: Zeer groot en plat, vaak met stukjes schelp die aan de buitenkant vastzitten. Korte, dikke tentakeltjes.
Golfbrekeranemoon
Diadumene cincta - Kleine, oranje/wittige/gele anemoontjes met tentakels die langer zijn dan de breedte van de zuil, vaak in groepjes en vaak op de meer geëxponeerde plaatsen (bovenop een steen, op pijlers, ed.). Algemeen onder water, maar nooit bewust in het getijdengebied gezien.
Groene golfbrekeranemoon
Diadumene lineata - Groene zuil, vaak met oranje streepjes, tentakels wittig, zelden in getijdengebied. Erg klein en daarom droog vast lastig te vinden (geen ervaring mee).
Dodemansduim
Alcyonium digitatum: Enige zachte koraal in de Oosterschelde, als een witte/oranje bol.
Margrietje
Actinothoe sphyrodeta - net nieuw, plaatsen met veel stroming. Als spierwitte sierlijke slibanemoon met streepjes op de zuil.
Wasroos
Anemonia viridis - Groene wuivende anemoon, onmiskenbaar, zeer zeldzaam / verdwenen in Nederland
Zonneroos Cereus pedunculatus - Groot, bruin, op slib. Zz in Oosterschelde