eiklompen heikikker & bruine kikker

Gestart door Raymond Creemers-RAVON, maart 01, 2008, 17:13:43 PM

Vorige topic - Volgende topic

Raymond Creemers-RAVON

Ik zag een waarneming van een eiklomp van bruine kikker (27 feb) voorbij komen in een ven in Noord-Brabant (Klotterpeel). In veel vennen en in laag- en hoogveen komen echter (ook) of vooral heikikkers voor, wees er verdacht op dat de eiklompen van beide soorten moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn. Verse eiklompen van de heikikker zijn kleiner en compacter dan van de bruine, maar het vereist veel ervaring om ze geod en zeer te determineren. Let dus ook goed op het habitat, zoek ook adulten of let op roepende beesten voordat je deze eiklompen tot op soort determineert.  

Raymond Creemers-RAVON

#1
De aulte "bruine kikker"van een dag later uit het Haaskbergerveen is mogelijk ook een heikikker (10-20% heeft geen rugstreep). Ik vind hem erg fijn gebouwd voor een bruine kikker. Helemaal zeker weet ik het echter niet, het blijft lastig vanaf foto. Een foto van de graafknobbel aan de achterpoot zou hier veel bij helpen.

tekenaar

#2
Dat gaat om deze waarneming:

http://waarneming.nl/wn_details.php?id=3721198

Ik durf hier wel een zekere heikikker van te maken.

Op de foto-van-bovenaf is te zien dat de kop relatief spits is (bruine kikker is meer afgerond).

Het is een mannetje (dikke armen) en bij een bruine kikker man in het vroege voorjaar verwacht ik een veel lossere huid op de flanken.

De vorm van de donkere oorvlek/masker is lastig te epalen (want niet erg contrastrijk), maar wijst ook richting heikikker (vloeiend gebogen bovenrand van de donkere oorvlek, geen duidelijke knik halverwege - waar de donkere oorvlek de dorsolaterale lijst raakt. Bovendien bevindt het "raakpunt" van de oorvlek en de dorsolaterale lijst zich relatief dicht bij het oog (bruine kikker: verder van het oog). Let wel:; deze kenmerken gaan niet steeds op door de grote individuele variatie, maar ze helpen wel).

De rugkliertjes ("<"vormpje op de schouders) zijn erg scherp begrensd: bij bruine kikker zijn die minder scherp begrensd, met name in de voortplantingstijd.

Heel vaag op de flanken is een donkere tekening te zien: egale heikikkers hebben die vrijwel altijd (bij bruine kikkers variabel).

Doorslaggevend is voor mij het totaalbeeld, maar dat is zo lastig uit te leggen.

Alles wijst dus in de richting van heikikker en niet richting bruine kikker.

Maar dit is wel de "kikkerdeterminatie-hogeschool"  :gap:
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Raymond Creemers-RAVON

#3
Ik sluit me helemaal aan bij Paul, ik kan het echter wat minder in detail benoemen maar het totaalbeeld (de jizz) klopt niet met bruine kikker en wijst helemaal op een streeploze heikikker.

Kun je ook nog de eiklomp uit de Klotterpeel op Heikker/bruine kikker of op determinatie onzeker zetten? Daar was het topic mee begonnen

tekenaar

#4
Commentaar bij geplaatst. Ik neig zelf ook naar heikiker bij deze klomp maar aan de hand van de foto durf ik geen zekere uitspraak te doen. In het veld zou ik het af laten hangen van welke volwassen exemplaren in de buurt zijn (in deze weken vaak ook hoorbaar!).

Volgens mij hebben we nog geen "soort" bruine kikker/heikikker in de database staan. Mischien wel zo goed om die toe te voegen. Ook kikkervisjes en juvenielen kunnen bar lastig te determineren zijn.

edit: "verzamelsoort" toegevoegd.  
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/