Hoofdmenu

Phycitodes saxicola

Gestart door thijsdegraaf, augustus 21, 2018, 09:21:02 AM

Vorige topic - Volgende topic

thijsdegraaf

Ik had hem niet gehinderd door al te veel kennis gezet op Weidemot - Phycitodes binaevella. Leo Bot heeft me er op gewezen dat Kustweidemot - Phycitodes saxicola waarschijnlijker is. Ik heb me er nu in verdiept en gemerkt, dat het een moeilijk groepje is. Jammer dat ik hem niet opgemeten heb, want hij zat mooi stil. Het was in ieder geval een kleintje (te klein voor weidemot). Het probleem zit hem met smalle weidemot (Phycitodes maritima)
Wat me opvalt aan de waarnemingen is, dat er vrijwel niets wordt goedgekeurd ook niet die van waarnemers (verschillende admins van motjes) die er wel verstand van hebben. Vanaf 2012 zijn er drie goedgekeurd en een paar op (nog) niet te beoordelen gezet. Toch staat er weinig op onzeker. Is er misschien een achterstand van determineren van deze groep, omdat ze zo moeilijk zijn of zijn er veel toch te optimistisch geweest met het op zeker zetten?
http://www.microvlinders.nl/soorten/species.php?speciescode=430590&p=1 heeft er geen foto bij staan.
Het betreft deze waarneming

https://waarneming.nl/waarneming/view/161460421
Kustweidemot - Phycitodes saxicola gezien op 2018-08-18 Bergen (NH)
Foto's:






bij voorbaat dank Thijs de Graaf


Verschillen worden hier hier genoemd.

CiteerBij deze vlinder vallen de stand van de voorste 3 puntjes op: bij de weidemot (P. binaevella) liggen de puntjes in een lijn.http://www.lepiforum.de/lepiwiki.pl?Phycitodes_Binaevella
Bij de smalle weidemot (P. maritima) http://www.lepiforum.de/lepiwiki.pl?Phycitodes_Maritimaen de kustweidemot  (P. Saxicola) liggen de puntjes niet in lijn.


thijsdegraaf

#1
Zet er nog een stukje bij met de oude namen Homoeosoma saxicolaHomoeosoma senecionis  http://www.lepiforum.de/lepidopterenforum/lepiwiki/pics/erstb_4/06090_Phycitodes_saxicola_132.gif

CiteerFrom H. senecionis is readily distinguished by its smaller size, narrow wings, by the bifurcating costal streak, by the smaller size of the dots and by the darker ground colour of the fore-wing and absence of the dotted second line.

Letterlijke vertaling door vertaler
CiteerVan H. senecionis onderscheidt zich gemakkelijk door zijn kleinere afmeting, smalle vleugels, door de bifurcerende ribbenstrook, door de kleinere afmeting van de stippen en door de donkerder grondkleur van de voorvleugel en afwezigheid van de gestippelde tweede lijn.

Opgezocht: Een bifurcerende lijn splitst zich in tweeën uit, terwijl een terminerende lijn opeens stopt.

boleto

Misschien nog duidelijker: de witachtige baan langs de voorrand wordt gevorkt door een donkere wig tussen de twee achterste stippen.
Overigens loopt daar bij P. maritima ook wel vaak een dun en/of vaag streepje. Echt makkelijk is het niet.
Groet,
Leo Bot

thijsdegraaf

#3
Bedankt Leo.
't zou wel fijn zijn om een paar zinnetjes in de informatie bij deze beestjes te hebben. Meestal is dat bij nachtvlinders wel makkelijk te vinden op internet. Maar hier vond ik het wel lastig.

Ik kan hem aanmelden bij https://www.nederlandsesoorten.nl/linnaeus_ng/app/views/species/nsr_taxon.php?id=167950&cat=CTAB_NAMES want daar staat ook nog niets. Eens kijken of ie door de keuring komt.

Aanvulling: Heb hem inmiddels aangemeld.  Is door Leo op Waarneming goedgekeurd.  :blink:


Elachista

CiteerWat me opvalt aan de waarnemingen is, dat er vrijwel niets wordt goedgekeurd ook niet die van waarnemers (verschillende admins van motjes) die er wel verstand van hebben. Vanaf 2012 zijn er drie goedgekeurd en een paar op (nog) niet te beoordelen gezet. Toch staat er weinig op onzeker. Is er misschien een achterstand van determineren van deze groep, omdat ze zo moeilijk zijn of zijn er veel toch te optimistisch geweest met het op zeker zetten?

Het probleem met deze groep is, dat een aanzienlijk deel niet vanaf foto te determineren valt. Van bepaalde soorten heb je "stereotype" exemplaren die je inderdaad tot een soort kunt determineren. Bij veel exemplaren lukt dat niet.
Na door W.nl en W.be gespeurd te hebben, alsook op dit forum, als op internet en in de literatuur waar de kenmerken beschreven staan, kom ik tot de conclusie dat er veel onwaarheden worden verspreid over de soorten. Ze zijn echt niet zo eenvoudig te determineren.
Groet,
Tymo