Hoofdmenu

Stekelnoten

Gestart door henksluis, augustus 10, 2018, 17:35:48 PM

Vorige topic - Volgende topic

henksluis

Ik zou graag duidelijkheid willen
Ik zie bij Xanthium stromarium (https://waarneming.nl/soort/info/7668?_popup=1) nogal wat planten die meer neigen naar de Grote Stekelnoot
naar mijn idee is mijn vondst wel een Grote Stekelnoot
Het betreft deze waarneming
https://waarneming.nl/waarneming/view/161150412
Grote stekelnoot - Xanthium orientale gezien op 2018-08-10 Maassluis
Foto's:








Toelichting:
http://www.blumeninschwaben.de/Zweikeimblaettrige/Korbbluetler/Gruene/spitzklette.htm#2

bij voorbaat dank Henk van der Sluis
greetings from Dandified vulture

Willemien Troelstra

Dit was gepost bij lastige soortgroepen en veelgemaakte fouten, maar het leek me handig om even apart een discussie te hebben over deze en andere waarnemingen voordat er in dat topic iets over Stekelnoten wordt opgenomen. Nu kunnen we vrijelijk discussieren over deze en andere Stekelige waarnemingen.
groet, Willemien Troelstra

Willemien Troelstra

Deze waarneming van Henk heeft zeker kenmerken van Grote stekelnoot (die elders, zoals op de Verspreidingsatlas Oeverstekelnoot heet). Alleen de streepjes op de stengel mis ik en in plaats daarvan is wel een egale rode (paarse?) kleuring van de stengel aanwezig die wordt toegeschreven aan Late stekelnoot. In Gorteria is in 1979 gepubliceerd over de NL Stekelnoten: http://natuurtijdschriften.nl/download?type=document&docid=536374.
groet, Willemien Troelstra

Sipke Gonggrijp

Volgens mij behoren wel meer vondsten tot X. oriƫntale. Maar ik vraag me af of het wel een soort is inderdaad en of er geen overgangsvormen bestaan.

Willemien Troelstra

#4
mmm, in Gorteria staat dat strumarium/Late stekelnoot egaal rood gekleurd is en orientale/Oeverstekelnoot rode streepjes heeft. Blumen in Schwaben geeft deze kenmerken precies omgekeerd.

Op basis van de streepjes en zwak hartvormige bladvoet zijn kandidaten voor Oeverstekelnoten bijvoorbeeld:
* https://waarneming.nl/waarneming/view/159758421?_popup=1
* https://waarneming.nl/waarneming/view/160073666?_popup=1
* https://waarneming.nl/waarneming/view/161125572?_popup=1

Ik lees nu de bijsluiter van de Heukels: Variabel in bladvorm, grootte van het vruchtomhulsel en in het aantal en de lengte van de stekels ervan. In de recente literatuur bestaan deels tegenstrijdige opvattingen over de onderverdeling van deze soort.

Ik denk dus dat Sipkes opmerking terecht is. Dat roept de vraag op of X. orientale dan wel beschikbaar zou moeten zijn. Maar, bijzonder is dan wel dat de soort op de Verspreidingsatlas ook bestaat (maar wel in kleine letters zag ik later, dat betekent 'niet (meer) geaccepteerd' taxon). Dat zal komen door waarnemingen in de periode dat deze soort wel werd gezien als een aparte soort. Ik zal eens bij Leni informeren of ze plan heeft om de opvatting hierover te wijzigen.
groet, Willemien Troelstra

Rien Ondersteijn

De Ouwe Heukels vermeldt zelfs bij Strumarium :
" Tussen de stevige stekels kort behaard en beklierd"
Groene groe[n]tjes.Rien.

henksluis

Mijn eerste Heukels uit 1977 vermeldt bij de addenda
De laatste jaren burgert bij ons vooral aan zandige rivieroevers in F in de uit M-Europa afkomstige Xanthium riparium, de Oeverstekelnoot. Deze onderscheidt zich van Xanthium strumarium o.a. als volgt:
Bladen donkergroen, met sterk hartvormige voet. Stengel bovenaan meestal egaal violet aangelopen. Vruchtomhulsel bij rijpheid onderaan ijl, naar boven dicht bestekeld, ca 1,5 cm lang, met kale stekels ......Xanthium strumarium
Bladen enigszins geelgroen, met wigvormige tot zwak hartvormige voet. Stengel met rode, ca 3 mm lange lengtestreepjes. Vruchtomhulsel bij rijpheid dicht bestekeld, 2 cm lang, met onderaan afstaand behaarde stekels ...........Xanthium riparium
zie Gorteria 5, 1971, p145.
mvg Henk
greetings from Dandified vulture

henksluis

De Oecologische Flora deel 4 vermeldt op blz 63 vooral de Oeverstekelnoot.
greetings from Dandified vulture

henksluis

greetings from Dandified vulture

nielseimers

#9
Ik heb regelmatig de lengte van de vruchten opgemeten en kom langs de Waal ook vaak exemplaren tegen die voor Grote stekelnoot door gaan. Ik heb echter het idee dat de soortgrens niet erg sterk is. Een overzicht van diagnostistische kenmerken lijkt me nuttig. Dan kunnen we hier iets serieuzer naar gaan kijken. Je kan voorlopig Lenie Duistermaat (Naturalis, Leids Herbarium) vragen hoe zij hier mee om gaat.

Willemien Troelstra

Leni schrijft:
Beste Willemien,

De status is mij nog onduidelijk, ben ik nog niet aan toe gekomen maar gaat wel aan bod komen voor HF24.

Met vriendelijke groet,
Leni

Dr. H. Duistermaat (Leni)

Flora Nederland / Curator Q-bank invasive plant species

groet, Willemien Troelstra