Vraag over Kransmunt

Gestart door Cygnus, augustus 08, 2018, 01:06:11 AM

Vorige topic - Volgende topic

Cygnus

Volgens verschillende determinatiebronnen komen bij Kransmunt de meeldraden niet buiten de bloem. Op waarneming.nl staan diverse waarnemingen die goedgekeurd zijn als Kransmunt waarbij de meeldraden m.i. ver buiten de bloem uitkomen. Is dit niet een betrouwbaar kenmerk of is er met het goedkeuren iets mis gegaan. Het betreft de volgende waarnemingen.

https://waarneming.nl/waarneming/view/121686964
https://waarneming.nl/waarneming/view/105697159
https://waarneming.nl/waarneming/view/70906340
Met vriendelijke groeten,
Trinus Haitjema

Rien Ondersteijn

Goed gezien ! Ik zie dat de Spreidatlas dat vermeldt.Hoogst merkwaardig omdat bij de beide Moederplanten[Arvensis en Aquatica] de meeldraden wél uitsteken. Trouwens: bij álle Mentha's zover ik weet.
Groene groe[n]tjes.Rien.

migratorius


Willemien Troelstra

Citaat van: Rien Ondersteyn op augustus 08, 2018, 10:23:05 AM
Ik zie dat de Spreidatlas dat vermeldt.
Bedoel je de Verspreidingsatlas? Ik zie het daar niet staan. Het staat ook niet in de Heukels. Ik zou er voorlopig vanuit gaan dat het geen onderscheidend kenmerk is.
groet, Willemien Troelstra

Cygnus

Met vriendelijke groeten,
Trinus Haitjema

Willemien Troelstra

Oh, toch gewoon overheen gelezen. Die teksten op de Verspreidingsatlas zijn trouwens meestal kopieën van Wildeplanten.nl, dus dat zijn niet twee onafhankelijke bronnen.
groet, Willemien Troelstra

Cygnus

In de FLORON verspreidingsatlas staat dit:
Kransmunt: De kroonbuis heeft van binnen een haarring. De 2½-4½ mm lange kelk is buisvormig tot buis-klokvormig. De behaarde kelk heeft langwerpige tanden en onderscheidt zich hiermee van Akkermunt die korte tanden heeft. De meeldraden steken niet buiten de bloem.
Akkermunt: De behaarde kelk is klokvormig (2-3 mm lang) met korte driehoekige tanden (ongeveer even lang als breed). De meeldraden steken buiten de bloem.

Maar er zijn ook nog wel andere bronnen

De geïllustreerde flora (Tirion) 2003 (vertaald uit het engels)
Kransmunt: Kelk 2,5-3,5 mm lang en meeldraden niet buiten de bloem stekend.
Akkermunt: Kelk 1,5-2,5 mm lang en meeldraden buiten de bloem stekend.

Den nye nordiska floran 2003
Kransmunt: Ståndare ej utskjutande (meeldraden niet uitstekend).
Akkermunt: Ståndare utskjutande (meeldraden uitstekend).

Mijn eigen ervaringen met de determinatie van deze muntsoorten:

In twee drooggevallen sloten aan weerszijden van het pad naar mijn huis (in Estland) staan in de sloot aan de ene kant muntsoorten die ik gedetermineerd heb als Watermunt en Kransmunt en in de sloot aan de andere kant staat alleen een muntsoort die ik gedetermineerd als Akkermunt. De Watermunt en de Kransmunt staan op de bodem van de drooggevallen sloot. De Akkermunt staat in de glooiing circa een halve meter hoger dan de onderkant van de sloot.

De soort die ik gedetermineerd heb als Kransmunt hebben zonder uitzondering geen meeldraden die buiten de bloem uitsteken. De kelkbuis is lang en dun (drie gemeten, die waren 3,1mm, 3,2mm en 3,7mm lang) en de tanden aan de bovenkant van de kelkbuis zijn spits en lang. Ik heb tientallen exemplaren bekeken.

De soort die ik gedetermineerd heb als Akkermunt hebben allemaal meeldraden die ver buiten de bloem uitsteken. De kelkbuis is kort en dik (twee gemeten, die waren 2,1mm en 2,2mm lang) en de tanden aan de bovenkant van de kelkbuis zijn kort en breed. Circa 10 exemplaren bekeken.

De lengte van de kelkbuis bij de soort die ik gedetermineerd heb als Watermunt is telkens rond de 4mm.

Enkele door mij gemaakte foto's met representatieve voorbeelden van de bloemen van Akkermunt en Kransmunt heb ik bijgevoegd.

Het lijkt er volgens mij toch wel een beetje op dat de niet uitstekende meeldraden diagnostisch zijn voor Kransmunt, eventueel in combinatie met de lengte en vorm van de kroonbuis en de vorm van de tanden van de kroonbuis.

Met vriendelijke groeten,
Trinus Haitjema

Willemien Troelstra

Interessant.
Maar, zoals je voorbeelden aantonen botst dit kenmerk met andere kenmerken die (elders) genoemd worden.
Bij https://waarneming.nl/waarneming/view/70906340 lijkt me de vorm van de tanden zoals die voor Kransmunt wordt beschreven.
Rutger Barendse noemt een kenmerk dat niet in de Heukels staat, maar volgens mij wel vaker wordt gebruikt: Akkermunt mag geen bloemen hebben boven het bovenste bladpaar.
Als dat kenmerk klopt, botst dat voor waarneming https://waarneming.nl/waarneming/view/105697159

Dus, ik weet niet of het kenmerk robuust genoeg is om te kunnen gebruiken als determinatiekenmerk.
groet, Willemien Troelstra

Rien Ondersteijn

Die laatste opmerking van Rutger was me ook opgevallen en voor mij nieuw.
Groene groe[n]tjes.Rien.