Nieuw voor nl

Gestart door arjan.kop, augustus 07, 2018, 09:24:26 AM

Vorige topic - Volgende topic

arjan.kop

Zie deze waarneming: https://waarneming.nl/waarneming/view/160960025

Nog niet in te voeren door waarnemer. Ik kom tot 7 vinstralen, wat betekent dat het Gambusia affinis moet zijn. Eens?

Rob Koelman

Citaat van: arjan.kop op augustus 07, 2018, 09:24:26 AMZie deze waarneming: https://waarneming.nl/waarneming/view/160960025

Nog niet in te voeren door waarnemer. Ik kom tot 7 vinstralen, wat betekent dat het Gambusia affinis moet zijn. Eens?

Heu, hoe komt zo'n soort hier nou weer terecht? Wordt deze als aquarium-/vijvervis gehouden?
Met vriendelijke groet, Rob

tekenaar

Hij is niet helemaal nieuw voor Nederland, in de 80 er jaren heb ik er een paar gevangen in het Valleikanaal bij Leusden, maar dat heb ik nooit gedocumenteerd. Dat ging wel om gecontroleerde G. affinis, niet G. holbrooki.

G. holbrooki komt in het hele Middelandse zeegebied algemeen voor en is makkelijk te vangen en transporteren.

Gambusia affinis
is incidenteel in de handel als "bijvangst", kennelijk is die soort verbreid in viskweekvijvers in Singapore en komt in kleine aantallen mee met allerlij tropische aquariumvissen. Een dagritje langs grote aquariumwinkels (en dan alle bakken controleren) kan een handjevol exemplaren opleveren.

Beide soorten zijn in Nederland hoogstwaarschijnlijk niet winterhard.

Als onderscheid voor een sluitende determinatie zou ik graag een close-up opname (al dan niet door een microscoop) van de vinstralen van de punt van de anaalvin van een mannetje zien (gonopodium), anders zou ik het liever op Gambusia spec. houden.

Ze zijn als aquarium/vijvervis niet populair omdat ze kleurloos zijn en lastig tegen andere vissen (vinnenbijters). Aan beide soorten is dus wel te komen, zij het via verschillende wegen.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

arjan.kop

Er zijn heel veel aquariumhouders die niet maar één bak hebben met daarin zoveel mogelijk felgekleurde beestjes hoor. De meeste mensen waar ik contact mee heb hebben stapels bakken en die specialiseren zich in een groep. Het gros van de Gambusia-soorten is in liefhebberskringen wel verkrijgbaar. Het lijkt me nuttig om een mannetje onder de microscoop te leggen. Er zijn wel meer soorten binnen het affinis-complex die mogelijk al dan niet bewust zijn verscheept naar Europa. Mijn eerste idee kwam uit een artikeltje waarin duidelijk gemaakt wordt wat de verschillen tussen affinis en holbrooki zijn en het werd geschreven door een ecoloog die, blijkt, de taxonomische literatuur negeerde.

tekenaar

de meeste Gambusia soorten zijn uiterlijk wel (een beetje) te onderscheiden. Met deze foto's zie ik geen aanleiding om te denken aan iets anders als affinis/holbrooki
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/