Op 11 juni verzamelde ik 2 larven op opslag van Hondsroos in mijn achtertuin. Dit rozenstruikje heeft zich hier krap 2 jaar geleden spontaan gevestigd en ik heb het maar laten staan omdat dat wel makkelijk is voor het plukken van vers voer voor "Rozenlarven" die ik "in kweek" heb.
Toen er nog maar een paar blaadjes op de opslag zaten, zat er al een larve van Cladius pectinicornis die ik heb uitgekweekt (
https://waarneming.nl/waarneming/view/124544162?_popup=1 ). Verbaasde me daar toen over hoe snel zo'n wespje zo'n geisoleerde plant gevonden heeft. Heb er inmiddels nog meer larven van Cladius pectinicornis op gehad, maar ook van Arge pagana, Arge ochropus en Allantus cinctus. Die imago's hebben zelf de weg naar mijn tuin gevonden en heb ik hier niet uitgezet. Toch wel leuk de aantrekkingskracht van zo'n plant.
Maar 3 weken terug dus weer 2 larven. Die waren al bijna volgroeid en op 14/6 heb ik er blokje turf bij gedaan zodat ze konden verpoppen. Op 16/6 is de eerste larve in het turfblokje gegaan en op 18/6 ook de 2e larve. Vanmorgen, op 2-7-2018 is al het eerste imago (F) van
Allantus viennensis uitgekomen. Al weer een nieuwe soort op dit schamele rozenstruikje. Op de rozenstruiken in de plantsoenen in de buurt heb ik dit seizoen nog geen bladwesplarven gevonden en dat terwijl ik ze toch bijna dagelijks afspeur. Veel rozenstruiken daar zijn van veelbloemige Roos (Rosa multiflora), maar er staat ook gewoon Rosa canina s.s. tussen. Opvallend, maar wel makkelijk dat ze mijn tuin opzoeken.
Het betreft deze waarneming:
https://waarneming.nl/waarneming/view/158271302Allantus viennensis gezien op 2018-06-11 Veenendaal - West
bijna volgroeide larve op Hondsroos op 11 juni 2018
imago uitgekomen 2 juli 2018.


direct na uitkomen al weer eileggend op Hondsroos