Witsnuiten, hoe zit het daar mee?

Gestart door Goyatlah, februari 15, 2008, 23:27:51 PM

Vorige topic - Volgende topic

Goyatlah

De Noordse is hier in het noorden eigenlijk de enige echt algemene. Ken van de Ven eigenlijk maar 2 lokaties, maar heb 2 nieuwe lokaties op het oog. Begrijp overigens dat er in Brabant juist meer Ven dan Noordse zit. Klopt dat?
Ok, nr 3, de Gevlekte. Ben ik alleen maar tegengekomen in de Weerribben (1) en het Woldlakebos (3), allemaal mannetjes. Zitten die hier in het noorden nu echt niet, of kijk ik niet goed. Mogelijke noordelijke lokaties zijn mi eigenlijk overal waar ook Groene Glazenmaker zit, maar helaas...

En de echte rarities: alleen in Friesland en Zuid-Limburg?
Moi, Dolf

Bezoek ook eens Libellen in Nederland met de enige interaktieve en op foto's gebaseerde libellentabel, veel info en heel veel foto's

JohanvantBosch

#1
CiteerDe Noordse is hier in het noorden eigenlijk de enige echt algemene. Ken van de Ven eigenlijk maar 2 lokaties, maar heb 2 nieuwe lokaties op het oog. Begrijp overigens dat er in Brabant juist meer Ven dan Noordse zit. Klopt dat?
Ok, nr 3, de Gevlekte. Ben ik alleen maar tegengekomen in de Weerribben (1) en het Woldlakebos (3), allemaal mannetjes. Zitten die hier in het noorden nu echt niet, of kijk ik niet goed. Mogelijke noordelijke lokaties zijn mi eigenlijk overal waar ook Groene Glazenmaker zit, maar helaas...

En de echte rarities: alleen in Friesland en Zuid-Limburg?
Gevlekte zit ook op wat plekken in Friesland:
- Rottige Meenthe
- Wyldemerk
volgens mij tegenwoordig nog wel wat, want hij wordt volgens mij op meer plekken gezien, maar dat kunne zwervers zijn. Vorig jaar bv meerdere in het Fochteloerveen en op de Delleboersterheide (mogelijk voortplanting, weet ik ff niet meer)

In de rest van het land nu ook voortplanting in de noordoostpolder en er is de bekende plek langs de Kromme Rade (laag aantal, wel voortplanting) en het Lonnekermeer (Enschede) is een bekende plek. Jaarlijks worden er enkele gezien in de noordhollandse duinen, in Noord-brabant en nog wat plekken. Maar of daar voortplanting is, is volgens mij nooit helemaal duidelijk.
In de oostkant van de Flevopolder worden ze nu ook met enige regelmaat gezien, maar daar is (nog) geen voorplanting aangetoond. Met de ontwikkelingen in de Noordoostpolder is die misschien wel te verwachten...

het verhaal van Oostelijke is bekend
Sierlijke is afwachten en hopen en zoeken

Weia

Hoe het met de witsnuiten zit, wie zal het zeggen. Twintig jaar geleden stikte het van de venwitsnuiten, bij wijze van spreken dan. Als je naar Drenthe ging zag je eerst volop noordse en wat later volop venwitsnuiten. Kijk je nu naar de kaartjes van waarneming.nl dan zijn het nog steeds wel erg gelijkende kaartjes, maar de aantallen venwitsnuit vallen tegen. Ik heb me ook een rotje gezocht om plekken te vinden waar er zo veel zitten dat je ze lekker kunt filmen. Het werd Limburg. Gek genoeg heb ik ze nu ook vlak bij huis gezien, nou ja, ruim tien kilometer fietsen, waar ik dacht dat alleen noordse er zat.
De gevlekte is altijd wat onduidelijk geweest. Het is een echte laagveensoort maar daarnaast ook soms op vennen. Dat is altijd zo geweest, maar wat het ontbreken op zeveel andere vennen dan betekent, zeg het maar.
Ik zou zeggen: verras ons met allerlei nieuwe plekken!
Groeten, Weia
rode bosmieren: https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,342651.0.html
pagina over variatie bij een paar lastige libellensoorten: www.at-a-lanta.nl/weia/LibellenVariatie.html
motmugjes van foto determineren: http://www.at-a-lanta.nl/weia/Motmuggen.html
familie motmuggen systematisch http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=378882.0

frankneijts

W.b. de Kempen lijken zowel Ven als Noordse op toch aardig wat vennen voor te komen. Kreeg wel de indruk dat Noordse afgelopen jaar al vrij snel verdwenen was, vergeleken met Ven, wat het beeld ietwat vertroebelt. Maar in de 1e week van mei kon ik zo ongeveer geen ven bezoeken of er vlogen wel Noordse. Het Beuven op de Strabrechtse Heide is zo'n plaats waar beide soorten talrijk zijn.
Gevlekte heb ik niet kunnen vinden, ook niet op plaatsen waar tot recent nog warnemingen van bekend zijn. Maar ik zeg er meteen bij dat ik lang niet alle, ogenschijnlijk geschikte plekken goed heb onderzocht. Dit wordt o.a. een doelsoort voor dit jaar: 't is de enige 'normale' libel die ik tot dusverre heb gemist in de Kempen.
Groeten,

Frank

"When logic and proportion have fallen sloppy dead...
Remember what the dormouse said: feed your head!"
Grace Slick in 'White Rabbit'

Goyatlah

Heb er vanavond deel 1 van de Atlas van de Plantengemeeschappen maar eens bij gepakt en de kaartjes vergeleken met die van div. libellen. Lijkt er op dat er in principe wel mogelijke vindplaatsen zijn voor de Gevlekte. Dan denk ik aan de ene kant aan de noordelijker laagveenplekken (mn de Groene Glazenmakerstekken zoals het Kret, Woudbloem en de omgeving van Grootegast. Alleen die worden vrij goed onderzocht.

Dan heb je het gebied rondom de benedenloop van de Drentse Aa: Hoornse Diep, Friese Veen, moeras tussen Glimmen en de Punt (van de 2e treinkaping) en ook Appelbergen. Appelbergen is ook goed onderzocht. Bij het Hoornse Diep en het Friese Veenheeft (wellicht door verbeterde milieuomstandigheden) de Glassnijder zich in 2007 spectaculair uitgebreid, zowel in vindplaatsen als in aantallen, wat wellicht perspectief biedt voor andere soorten: Vroege Glazenmaker, Gevlekte Witsnuit, Bruine Korenbout, weelicht Smaragd en/of Noordse Winterjuffer (heeft daar vroeger nl wel gezeten).
Nog verder ten zuiden zou de Gasterense Duinen nog nader bekeken kunnen worden (maar dan ook buiten het gebied zelf kijken)

Verder nog het Leekstermeer, hoewel dat een wildernis is als je dat systematies wilt onderzoeken. Gelukkig heb ik daar een paar km hokken van.

Over de Venwitsnuit: als je in de atlas de kaarten vergelijkt, zie je dat de noordelijkste vindplaatsen bijna alle verdwenen zijn, wat ook overeenkomt met mijn bevindingen.
Maar heb een aantal nieuwe hoogveentjes ontdekt, dus wie weet.

Btw, weet iemand waar de verspreidingskaartjes van de vlinderstichting staan? Kan ze niet (meer) vinden.
Moi, Dolf

Bezoek ook eens Libellen in Nederland met de enige interaktieve en op foto's gebaseerde libellentabel, veel info en heel veel foto's

Goyatlah

Bij het zoeken naar de verspreidingskaartjes (die ik dus nog steeds niet heb) wel het volgende gevonden: http://www.vlinderstichting.nl/pdf/rapport...tsnuitlibel.pdf

over de verspreiding van Ven en Noordse in de Peel.
Moi, Dolf

Bezoek ook eens Libellen in Nederland met de enige interaktieve en op foto's gebaseerde libellentabel, veel info en heel veel foto's

grunsven

Er si een tijdje geleden een onderzoek gedaan door de vlindersitchting naar het verschil tussen ven en noordse witsnuit. Het leek er op dat ven veel gevoeliger is voor verzuring. Uiteraard is dat een groot probleem in veel vennen en dan zul je alleen noordse overhouden.

Roy van Grunsven
De Vlinderstichting - Dutch Butterfly Conservation (www.vlinderstichting.nl)

Arthur

#7
Het waarnemingenverslag (van zowel vlinders, libellen als sprinkhanen) is ook te vinden op de website van EIS-Nederland

Groeten, Arthur
Groeten, Arthur

Limosa

De woldberg nabij Steenwijk is bijvorrbeeld een plaats waar alledrie de witnuiten naast elkaar voorkomen. Vorig jaar in een tijd in een tijdsbestek van twee weken (twee bezoeken) ze allemaal gezien, maar als je geluk hebt moet het ook op een dag te doen zijn.
Groeten,

Joachim