Geavanceerd zoeken  

Nieuws:

Pagina's: [1]   Omlaag

Auteur Topic: een nieuwe fototoestel voor vogels  (gelezen 330 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

ivanke

  • Member
  • Offline Offline
  • Berichten: 117
een nieuwe fototoestel voor vogels
« Gepost op: september 30, 2019, 15:55:21 pm »

Ik ga vogelen op/met de fiets. Dan neem ik een statief, telescoop, kijker, vogelboek, lunch en fototoestel mee. Mijn eerste toestel was de Panasonic FZ8, daarna kwam de FZ18, FZ100 en nu heb ik een FZ72. Ik wil een betere. dat kan de FZ82 of misschien de Canon SX70 zijn. De SX70 is veel duurder, en lijkt me niet zoveel beter dus neig ik naar de FZ82. De Nikon P900 vind ik niet goed, de P1000 is zeer zwaar en relatief te duur. Er is nog de SONY DSC-H400, de Nikon B600 en 700, maar van deze weet ik niets.
Niet zo lang geleden heb ik de SONY RX10 IV ontdekt. Die zou ik nog wel met de fiets mee kunnen nemen. Hij heeft een 1" sensor, is veel sneller, maar heeft slechts 25 maal zoom (=600mm ipv de 1200mm van de FZ82). Kan dat gecompenseerd worden door de grotere sensor? De Panasonic heeft intelligent zoom, maar de foto's boven de 80 maal zoom zijn zelden scherp. De SONY heeft de clear image technologie wat volgens mij het zelfde is als de intelligent zoom. Maar misschien is door de betere sensor, betere image stabilisator de SONY toch beter met grotere zoom. De SONY is ong. 7-keer duurder dan de FZ82, dus moet echt veel beter zijn, om aanmerking te komen.
Kan iemand me helpen, advies geven?
Gelogd

Ardi

  • Member
  • Offline Offline
  • Berichten: 12
Re: een nieuwe fototoestel voor vogels
« Reactie #1 Gepost op: september 30, 2019, 22:12:26 pm »

Als ik met de fiets zou gaan vogelen, dan zo licht en klein mogelijk.
Ik zou dan kiezen voor de FZ82 of met iets meer bereik de SX70.
Maar als gewicht geen issue is dan voor mij toch de P1000. Het bereik wat deze camera heeft is uniek. De P1000 is maar 3 ons zwaarder dan de Sony!
Ik heb nooit een meer waarde gezien van de RX10 tov de duurdere prijs.
Kijk ook eens naar de FZ2000, grote sensor van 1" en aardig bereik via intelligente zoom naar 960mm of 1440mm via 4K filmen.
Gelogd

ivanke

  • Member
  • Offline Offline
  • Berichten: 117
Re: een nieuwe fototoestel voor vogels
« Reactie #2 Gepost op: oktober 01, 2019, 00:56:46 am »

Bedankt.
Een toestel van 1 kilo, en zo groot als de RX10 of de FZ2000, zou nog net mee kunnen in de mand. Maar is de 960mm lens niet veel minder dan de 1200-1400 van de FZ82? Of wordt het door de grote sensor gecompenseerd? Met andere woorden, als ik een foto van de FZ2000 met 960mm, digital vergroot naar 1400mm, wordt het nog steeds scherper dan een intelligent zoom 1400mm foto met de FZ82? Zo niet, dan blijft de FZ82.
Gelogd

Wilfred

  • Member
  • Offline Offline
  • Berichten: 392
Re: een nieuwe fototoestel voor vogels
« Reactie #3 Gepost op: oktober 01, 2019, 09:36:42 am »

Voor louter bewijsplaatjes is een extra groot zoombereik handig maar anders zou ik me er niet te blind op staren.
Wil je een goed compromis tussen bereik en beeldkwaliteit dan is volgende “out of the box”combinatie te overwegen:
De Sony A6000 systeemcamera met de nieuwe Sony E 70-350 lens (105-525 equivalent) met OIS.
Prijs tesamen: circa 1280 euro. Gewicht tesamen: circa 969 gram
Hiermee heb je een volwaardige APS-C systeemcamera ofwel een compacte camera maar met een aanzienlijk grotere sensor dan de bridgecameras.
Dat zie je terug in de beeldkwaliteit, crop mogelijkheden en iso prestaties, allen toch niet onbelangrijk in de vogelfotografie.
Deze lens is dan misschien wat langer maar staat tegenover dan de camera zelf vrij ondiep is maar wel een lekkere grip heeft.
Bovendien heb je met een systeemcamera de flexibiliteit om er ook nog eens een macro, groothoek, vakantiezoom of een nog grotere telelens lens op te schroeven.
De A6000 is het langstlopende uit de 6-serie maar nog steeds een bestseller en tegenwoordig heel betaalbaar.
Je kunt uiteraard kun je ook een van z’n nieuwere broers nemen maar dan kom je flink duurder uit.
Mijn partner heeft al jaren een A6000 en ik sta altijd weer versteld van de sublieme beeldkwaliteit (ben zelf Nikon en Fuji gewend).   
Gelogd

Jaap van Steensel

  • Member
  • Offline Offline
  • Berichten: 81
Re: een nieuwe fototoestel voor vogels
« Reactie #4 Gepost op: oktober 01, 2019, 09:58:27 am »

Ik heb een paar maanden geleden de Sony RX10iv gekocht, in een leuke cashback aanbieding van Sony, anders had ik de prijs inderdaad ook wel erg fors gevonden. Wat voor mij belangrijk was, was flexibiliteit, snelheid en beeldkwaliteit. De snelheid is dik voor elkaar en ruim voldoende om zo ongeveer alles wat vliegt te kunnen volgen. Razendsnelle AF en veel AF punten, niet onbelangrijk bij vogels in vlucht, ook in combinatie met een waanzinnige hoge burstrate. Verder vond ik flexibiliteit tussen zowel wijdhoek als tele belangrijk. Ik heb jarenlang met spiegelreflex gefotografeerd en het wisselen van lenzen was ik behoorlijk zat. Het wat even wikken en wegen alvorens ik de Sony kocht, ik heb ook series een systeemcamera met een redelijke telelens overwogen, maar de echt goede telelenzen voor systeemcamera's zijn ook weer vrij groot, zwaar en duur. De gemiddelde telelenzen in het bereik 70-300 of 50-250 o.i.d. vond ik kwalitatief op het uiterste bereik tegenvallen. Dan heb je een grotere sensors dan een bridgecamera, maar dan wordt het teniet gedaan door de kwaliteit van de lens. Dus ik heb uiteindelijk, alles overziende, voor de Sony RX10iv gekozen en tot nu toe geen moment spijt. Je hebt "slechts" 25x zoom, maar dat is voor uit de hand fotograferen ruim voldoende, zeker i.c.m. met de goed werkende beeldstabilisatie. De Zeiss-lens is over het hele bereik heerlijk scherp, ook in de uiterste zoomstand en dat kan van veel telelenzen niet gezegd worden. Boven de 25x kan je nog digitaal inzoom, maar dan gaat de kwaliteit wel echt achteruit, wat op zich ook wel logisch is.
Naast de Sony heb ik ook naar de P900 en de P1000 gekeken. Zeker die laatste heeft extreem veel zoom, maar is ook echt een heel grote camera, fors grotere dan de P900. Beiden vond ik echter vanwege de kleinere sensor minder dan de Sony qua beeldkwaliteit, en ook op het gebied van AF snelheid blijven ze ver achter bij de Sony.
Sorry, het lijkt wel reclame, maar nee, ik heb geen aandelen of belangen ;-). Wel veel onderzocht in de afgelopen tijd en de Sony is gewoon een klasse apart. De prijs is er dan ook naar...
Gelogd

ivanke

  • Member
  • Offline Offline
  • Berichten: 117
Re: een nieuwe fototoestel voor vogels
« Reactie #5 Gepost op: oktober 01, 2019, 12:10:13 pm »

Bedankt voor alle reacties.
Een systeemcamera met een lens is te groot voor mij, en dan moet ik naast de telelens ook er een voor andere doelen.
De RX10 IV is op dit moment nog te duur, maar als dat het wordt, stel ik het kopen van een toestel eventjes uit. Mijn vraag aan Jaap is: Heb je al het clear image optie geprobeerd? Dan zou je zonder kwaliteitsverlies met 10 M pixels tot 70 maal zoom (1680mm) kunnen komen. De Panasonic FZ2000 gaat, zelfs met intelligent zoom, niet verder dan 960mm. Dat lijkt me te weinig.
Gelogd

Ardi

  • Member
  • Offline Offline
  • Berichten: 12
Re: een nieuwe fototoestel voor vogels
« Reactie #6 Gepost op: oktober 01, 2019, 23:01:46 pm »

Clear image is zelfde als de digitale zoom bij de panasonic.
Sony wordt dan 1680 de pana 1920.
Is niks anders dan croppen in de camera
Gelogd

Jaap van Steensel

  • Member
  • Offline Offline
  • Berichten: 81
Re: een nieuwe fototoestel voor vogels
« Reactie #7 Gepost op: oktober 02, 2019, 08:54:55 am »

Ik heb de Sony met een leuke cashback actie gekocht, anders is hij ook qua prijs een klasse apart. Het model gaat inmiddels al weer even mee (in digicamland al vrij lang), maar het is gewoon een erg goed en veel verkocht model. De Mark iii heeft veel korter op een opvolger moeten wachten. Als je een beetje googlet dan vind je dat er ook een Mark V aan lijkt te komen, al zijn die geruchten nog vaag en onbevestigd. De verbetering zou zitten in meer zoom en een betere batterijduur. Dat laatste is wel mooi, ik heb nu extra batterijen erbij, want hij gebruikt best wel wat energie. Meer zoom was voor mij geen behoefte, dus ik had ook geen reden om langer te wachten tot de Mark V uitkomt. En als je altijd op het nieuwste model zit te wachten koop je nooit een nieuwe camera. Maar als de Mark V er komt, zou dat een prijsdaling voor de Mark IV kunnen betekenen, Sony houdt de vorige Mark's ook gewoon in de verkooplijn, dus als de prijs het issue is, dan is wachten wellicht een optie, maar niemand kan nog zeggen hoe lang.

Clear image is inderdaad hetzelfde als digitaal zoomen. De Sony heeft 2 opties: intelligent of geforceerd. Bij de laatste optie kan je zelf tot de uiterste digitale stand inzoomen en pak je dus de maximale zoom. Bij de intelligente stand bepaalt de camera op basis van de hoeveelheid licht hoever er nog digitaal ingezoomd kan worden zonder dat er al te veel kwaliteitsverlies optreedt. Bij volledige digitale zoom kan de kwaliteit bij weinig licht erg ver teruglopen en dat voorkomt de intelligente stand.
Ik gebruik beide standaard niet. Croppen kan ik zelf en in de digitale zoom stand werkt de AF, en met name de tracking AF, niet zoals ik wil.
Gelogd

Ardi

  • Member
  • Offline Offline
  • Berichten: 12
Re: een nieuwe fototoestel voor vogels
« Reactie #8 Gepost op: oktober 02, 2019, 09:32:07 am »

Heb een pana en nog nooit een mooi foto kunnen schieten of een film kunnen maken op de max zoom.
Voor een foto is 1920 maar voor film wordt dat 2880.
Het ziet er niet uit, en dat zal niet veel anders zijn bij de sony.
De lichtomstandigheden moeten zo perfect zijn en het gebruik van een driepoot maakt het niet allemaal sneller.
Gelogd

ivanke

  • Member
  • Offline Offline
  • Berichten: 117
Re: een nieuwe fototoestel voor vogels
« Reactie #9 Gepost op: oktober 02, 2019, 13:26:07 pm »

Eigenlijk blijft voor mij nog een vraag open. Stel, ik zie een overloper 100m van me sharrelen. Maak een foto met een Panasonic FZ82 met 60 maal zoom (1200mm). Kan ik met een RX10 IV of FZ2000 de zelfde vergroting (digitaal of niet) sherper en mooier krijgen of niet?
Als niet, dan komt de volgende vraag. Kwalitatief welke is de beste voor foto's met grote zoom, tussen de FZ82, SX70 en de B700?
Gelogd

Jaap van Steensel

  • Member
  • Offline Offline
  • Berichten: 81
Re: een nieuwe fototoestel voor vogels
« Reactie #10 Gepost op: oktober 02, 2019, 14:03:02 pm »

Dezelfde vergroting ga je optisch niet halen. Voor de FZ2000 en RX10iv houdt het op bij resp. 20x en 25x zoom. Digitaal inzoomen levert veel kwaliteit in. Dan kan je beter meer optische zoom nemen op een kleinere sensor. Maar een kleinere sensor betekent meer ruis en onscherpte, zeker bij minder licht. De RX10 en FZ2000 zijn ook geen kleine camera's juist omdat er een relatief grote sensor in zit. Als je dan ook nog veel optische zoom wilt wordt het weer een grote combi, dus zijn deze camera's beperkt qua optische zoom
Je zal dus altijd ergens concessies moeten doen. Als het inderdaad om de genoemde afstanden en soorten en situaties gaat dan is een van de andere opties die je noemt beter. Een scharrelende steltloper vraagt relatief weinig van je camera als het gaat om AF snelheid en daarvoor heb je ook geen RX10 nodig. Zelf doe ik redelijk veel aan vogelfotografie en voor vogels in vlucht is de RX10iv echt goed, qua AF prestaties vallen vrijwel alle andere opties af. En voor vogels in vlucht heb je ook niet zoveel aan pakweg 50x zoom, want dat doe je eigenlijk altijd uit de hand.
Van de door jou voorgestelde opties (FZ82, SX70, en B700) zou mijn voorkeur naar de SX70 uitgaan. Van de concurrenten vind ik die het sterkst qua beeldkwaliteit (zeker ingezoomd) en snelheid.
Gelogd

ivanke

  • Member
  • Offline Offline
  • Berichten: 117
Re: een nieuwe fototoestel voor vogels
« Reactie #11 Gepost op: oktober 02, 2019, 15:22:08 pm »

Zeer erg bedankt. Nu weet ik echt genoeg om goed na te kunnen denken. Het wordt dus de FZ82 of de SX70.
Gelogd

marcel234

  • Member
  • Offline Offline
  • Berichten: 367
Re: een nieuwe fototoestel voor vogels
« Reactie #12 Gepost op: oktober 02, 2019, 16:35:40 pm »

Het wordt dus de FZ82 of de SX70.
Dit zouden vogelfotos met de FZ82 kunnen zijn: https://www.flickr.com/search/?q=birds&cm=panasonic%2Fdc-fz82

Ardi

  • Member
  • Offline Offline
  • Berichten: 12
Re: een nieuwe fototoestel voor vogels
« Reactie #13 Gepost op: oktober 02, 2019, 17:54:02 pm »

Een vogel op 100 meter kan je met geen enkele camera goed vastleggen! Of je moet een vergrootglas hebben op je scherm
Regel is klein rond 10 meter en groot op rond 30 meter.
Voor de 100 meter dan toch een P1000 of een scoop met cam.
Gelogd
Pagina's: [1]   Omhoog
 

Pagina opgebouwd in 0.022 seconden met 20 queries.