Eind mei verzamelde ik diverse imago's van Blennocampa phyllocolpa op Hondsroos. En ze hebben met recht de Nederlandse naam
Kleinste Rozebladwesp.
Een vrouwtje is zo'n 6 mm groot en 'n mannetje slechts 4-5 mm. Hieronder foto's van imago's F + M (microscopisch onderzocht en gedetermineerd door Ad Mol)
vrouw Blennocampa phyllocolpa (
https://waarneming.nl/waarneming/view/157252486?_popup=1)


man Blennocampa phyllocolpa (
https://waarneming.nl/waarneming/view/157294049?_popup=1 )



Op dit moment kun je op Hondsroos de larven van deze soort aantreffen. De larven zorgen ervoor dat het blad van 2 zijden naar binnen oprolt. De larve bevindt zich meestal in een van de opgerolde blaadjes, waar ook de poepjes in liggen. Na enige tijd verlaat de larve de bladrol en verpopt in de grond. Hieronder wat foto's van 'n dergelijke bladrol en de larven.
bladrol en larven Blennocampa phyllocolpa (
https://waarneming.nl/waarneming/view/157355615?_popup=1)


Op 31/5 hadden 3 larven de bladrol verlaten en kropen in het zand om te verpoppen.
Heb gemerkt dat de bladrol soms ook "anti-kraak" bewoond wordt door andere larven. Vond ook poepjes buiten de bladrol in de kweekbak, maar kon niks aan de rozenblaadjes ontdekken. Maar opeens lag er bij de larven die de bladrol verlieten een afwijkende larve.
afwijkende larve uit bladrol (status 1 juni) (
https://waarneming.nl/waarneming/view/157689377 )

Volg de ontwikkeling van die larve natuurlijk ook. En dat bleken uiteindelijk zelfs 3 afwijkende larven te zijn. Lijkt nu om Allantus-larven te gaan.
status 'kraker" 1 juni
op 2 juni kwam nog 'n mini-larve uit de bladrand tevoorschijn
Op 6 juni komt er wat "structuur" op achterlijf
Op 8 juni lijkt het duidelijk om Allantus-larven te gaan.
Onverwachte gasten, zoals deze Allantus-larven, maken het uitkweken soms lastig. Vooral als ze niet opgemerkt zouden worden en samen met andere larven verpoppen. Als er dan na verloop van tijd imago's uitkomen, zou je die kunnen koppelen aan de verkeerde larve. Benieuwd of de kweek wat op gaat leveren. Waarschijnlijk weten we dat pas over een jaar, want Blennocampa phyllocolpa heeft maar één generatie per jaar (univoltien). En vooral bij de univoltiene soorten is er altijd het risico van uitdroging van de pop en dat maakt het uitkweken extra lastig. Mocht er volgend jaar wat uitkomen, dan meld ik het hier.