Hommel of bij ?

Gestart door amvanerkelens, februari 05, 2008, 15:31:36 PM

Vorige topic - Volgende topic

amvanerkelens

Dag forum,

Ik kom er maar niet achter waar ik dit insect moet plaatsen. Een hommel ? Of is het toch een bij ? :huh:

En is er via deze foto nog een naam aan te geven?
Helaas maar één foto en dat maakt het wel moeilijk maar misschien kan een deskundige er toch nog iets in zien.

Groet Alie

amvanerkelens

Dezelfde foto iets kleiner

Mark van Veen

Een langbehaarde, brede bij = een hommel  B)

Zonder gekheid: hommels zijn een deelgroep van de bijen. Door hun lange haren en brede bouw zijn ze te onderscheiden. Verwarring zou met Sachembijen kunnen plaatsvinden.

De soort weet ik niet zeker met dit exemplaar. Ik vind het achterlijf erg kaal, waardoor ik ook aan een koekoekshommel denk. Maar ik ben onvoldoende in de groep thuis om van een foto een determinatie te plegen.
groet,

Mark van Veen

amvanerkelens


Dag Mark,

Dank je voor de uitleg, voor een beginner is alle informatie welkom.
Ik heb gelijk info over de koekoekshommel opgezocht en dat is erg interessant, ik had er geen idee van dat zoiets ook in de insectenwereld plaats vond. :huh:

Ik hou het voorlopig maar op een koekoekshommel met determinatie niet zeker.

Groet Alie

blaauw7

94 van de 241 soorten wilde bijen (incl hommels) in Nederland zijn koekoeksbijen.
Groeten,
Dick Belgers

amvanerkelens


Dag Dick,

Dat er koekoeksbijen bestonden wist ik natuurlijk ook niet  :mellow:  en ik ben gelijk aan het lezen geslagen hierover,velen van hen parasiteren zelfs op verschillende soorten.  Erg leuk en interessant,zo leer je er steeds wat bij.
Dank.

Groet Alie

blaauw7

Hoi Alie,
De interactie tussen wilde bijen en hun koekoeksbijen is inderdaad erg interessant. Vele soorten bijen hebben hun eigen unieke koekoeksbij. In het voorjaar moet je maar eens proberen een populatie van de  grote zijdebij te vinden. Met veel geduld kun je dan ook de koekoeksbij van deze bij tegen komen, de grote bloedbij (Sphecodes albilabris). Zandbijen (Andrena sp) en groefbijen (Lasioglossum sp en Halictus sp) worden meestal geparasiteerd door het genus Sphecodes (bloedbijen) en Nomada sp (wespbijen).
In mijn tuin heb ik sinds een 8 tal jaren een grootte muur gebouwd speciaal voor wilde bijen en wespen. Er zit inmiddels een flinke populatie Tronkenbijen (Heriades truncorum). De koekoeksbij van deze bij is inmiddels ook gesignalleerd. Deze lijkt sprekend op de Tronkenbij; De gewone tubebij (Stelis breviuscula). De grote zus van (Stelis breviuscula) S. punctulatissima (geelgerande tubebij) heeft inmiddels ook haar intrek genomen in het huis van de grote wolbij (A. manicatum). Ook huist er een populatie Gewone sachembijen (A. plumipes)  in de muur. Hier hoort de koekoeksbij Melecta albifrons (bruine rauwbij) weer bij! En die zit er ook. Net zoals de parasitaire oliekever Sitaris muralis (zie het kever forum  
http://forum.waarneming.nl/forum/index.php?showtopic=35665 ).
0ok wespen parasiteren soms op wilde bijen. In de muur zit oa ook de klokjesbij Chelostoma floriosomne hier is de knotswesp Sapyga clavicornis de parasiet. En dan zijn er natuurlijk ook nog vliegen, sluipwespen en goudwespen die parasiteren op wilde bijen. Het genus Hylaeus (maskerbijen) heeft volgens mij geen koekoeksbijen.
Groeten,
Dick Belgers

markmeijrink

#7
CiteerIn mijn tuin heb ik sinds een 8 tal jaren een grootte muur gebouwd speciaal voor wilde bijen en wespen.

Beste Dick,

interessant z'on muur. Kun je daar iets meer over vertellen. Ik ben zelf bezig met een onderzoek in de heemtuin rondom Larenstein, met als doel de Zweefvliegen, Wespen en Wilde Bijen in kaart te brengen. Daarnaast wil ik beheersvoorstellen doen om de situatie te verbeteren. In een natuurgebied is 'tuinieren' meestal uitgesloten. Maar een heemtuin die voor educatieve doeleinden wordt gebruikt; leent zich perfect voor een dergelijke muur. Vandaar mijn vraag of je iets meer over die muur kan vertellen,

- gebruikte materialen
- expositie (zuidelijk, lijkt me)
- tips omtrent de bouw
- misschien foto's dat zou leuk zijn!

Alvast bedankt,

Mark Meijrink

blaauw7

Beste Mark,
De muur in mijn tuin bestaat uit verschillende materialen en compartimenten (10 meter bij 1,5 meter hoog). En staat volop in de zon, dat is erg belangrijk. Je kunt van alles gebruiken, zie foto's. In de afgelopen jaren heb ik geleerd dat verschillende bijen verschillende nest materialen nodig hebben. De een houdt van steen en de ander van holle stengels. veel daarover is ook te vinden in de literatuur. Maak de muur vooral niet te klein. Een grootte muur heeft nml een groter zelfreinigend vermogen. De bijen wespen populaties zullen dan groter worden. Gebruik vooral Braam/riet/kaardebol/Japanse duizendknoop/bamboe/ maar probeer ook wat uit. Zorg dat je altijd 1 knoop laat zitten. Gaten (2-10 mm, 10 tot 15 cm diep) in oude baksteen of ander hard materiaal (hout) is ook prima voor bijv Zijdebijen Klokjesbijen, tronkenbijen en Maskerbijen. Vergeet niet een kunstmatige steilwand aan te leggen van bijv klei. Sachembijen/ zijdebijen/ rauwbijen maar ook verschillende leemwespen (Symmorphus, Ancistroceris en  Eumenes) willen dit als huisvesting of bouwmateriaal. Vorig jaar had ik zelfs een Schoorsteenwesp vrouwtje (Odynerus spinipus) met drie nesten in de muur. Als je een kleiwand bouwt dan wel zorgen dat deze droog blijft (afdakje). Vooral in de winter. Natte klei die bevriest, valt na dooi in stukjes uiteen.
Zelf ben ik ook imker maar sinds ik bezig ben met deze muur hebben de honingbijen veel minder aandacht gekregen.
Wat ook belangrijk is, zijn de dracht planten in de omgeving. Veel wilde bijen vliegen maar enkele honderden meters, zelfs nog minder. Als je specialisten wilt hebben, plant dan bijv. Reseda of wouw/boerenwormkruid en laat prei of ui doorschieten. Die laatste zijn goed voor de Lookmaskerbij.
Wat je ook nodig hebt is geduld! Verwacht niet dat er na een jaar er al zeldzame soorten je muur bezoeken.
Naast bijen en wespen krijg je ook spinnen/ spinnendoders/luizendoders/ parasitaire vliegen/ sluipwespen en goudwespen eigenlijk een heel ecosysteem in het klein.

Je kunt ook altijd komen kijken. Er komen hier regelmatig groepen kijken.
Stuur dan even een mailtje.

Groeten,
Dick Belgers

blaauw7

Groeten,
Dick Belgers

blaauw7

Groeten,
Dick Belgers

blaauw7

en de laatste
Groeten,
Dick Belgers

markmeijrink

Beste Dick,

bedankt voor je uitgebreide uitleg. Ik zou graag een keer komen kijken met een medestudent die ook werkt aan het onderzoek. Welke tijd is het meest geschikt? Ik denk dan aan een periode waarop de meeste bijen actief zijn die je in het bovenstaande mailtje beschreef. Dan kunnen we in ieder geval nog wat extra soortenkennis opdoen! Maar dat alles wanneer het jouw natuurlijk uitkomt.

Gr Mark

blaauw7

Mark,

Eind maart beginnen de Sachembijen. mei-juni is meestal een goede maand. maar ook het najaar, september. Stuur gewoon een email (persoonlijke mail via dit forum). Je bent van harte welkom. Ik woon in Wageningen.

Groeten,
Dick Belgers

markmeijrink

Ok bedankt voor de uitnodiging Dick :duim:

Tegen de tijd dat school het toe laat dan stuur je even een PB'tje.

Alvast bedankt voor je info

Mark

amvanerkelens

Dag Dick,

Nog bedankt voor je uitgebreide uitleg, helaas heb ik niet zo'n grote tuin als jij, ik moet het doen met een klein balkonnetje in Amsterdam :huh:  en ik was al trots dat ik een sprinkhaan in m'n bloembak vond. Ik moet het dus hebben van de wandelingen rondom Amsterdam en daar geniet ik met volle teugen van, er is voldoende te zien.
Wat betreft het volgen van een populatie van de grote zijdebij is dus nog niet zo simpel maar met deze nieuwe kennis kijk ik beslist met andere ogen naar de insecten dit komende jaar en wie weet wat ik nog tegenkom.
De foto's van de muur in je tuin zijn ook mooi en werken erg verhelderend want ik had bij het woord muur een geheel andere voorstelling gemaakt.

Groet Alie

blaauw7

Hoi Alie,
Je hebt helmaal geen grootte tuin nodig hoor. Hier in Wageningen zijn mensen die op hun balkon (5 hoog) nestmateriaal hebben aangebracht voor Wilde bijen. Sommige opportunisten zoals de Rosse metselbij komen vaak in de stad voor. Gewoon wat holle stengels ophangen in de zon.  Of een blok hout met wat gaten er in. Je zult zien dat het werkt
Groeten,
Dick Belgers

amvanerkelens

Gewoon wat holle stengels ophangen in de zon. Of een blok hout met wat gaten er in. Je zult zien dat het werkt

Hallo Dick, dat ga ik zeker doen, het lijkt me heel erg spannend. :)

Groet Alie