Inwendige / uitwendige bevruchting

Gestart door acherontia, december 23, 2005, 10:17:02 AM

Vorige topic - Volgende topic

acherontia

Hoi allemaal,

Bij amfibieen stelt men in het algemeen dat de bevruchting uitwendig plaatsvindt, bij salamanders zijn er volgens mij nogal wat uitzonderingen en vindt uitwendige bevruchting uitsluitend plaats bij de wat primitievere soorten, kan iemand hier duidelijkheid over geven?

Vriendelijke groeten,

Jeroen Voogd

tekenaar

mmm, wat is 'primitief'? Als een soort een aantal oorspronkelijke kenmerken heeft kan hij in andere opzichten nog steeds erg 'modern' zijn. Maar afgezien van dit meer filosofische punt:

Je hebt gelijk: bij de meeste salamanders (o.a. alle inheemse soorten) vindt de bevruchting inwendig plaats. Hynobiidae kennen een uitwendige bevrucgting waarbij een of meerdere mannetjes de eieren bevruchten nadat ze door het vrouwtje zijn gelegd (evt is het vrouwtje dan al vertrokken). Er is minstens een kikker die een inwendige bevruchting heeft: de zogenaamde staartkikker (het staartje is een aanhangsel van de cloaca van mannetjes die dienst doet als penis!).

Heb je hier wat aan?  
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

acherontia

Super heel erg bedankt, met primitief bedoel ik vooral oud kenmerk oftewel volgens mij is inwendige bevruchting later ontstaan in de evolutie... en heeft dat de overstap van het water naar het land mogelijk gemaakt samen met natuurlijk eischalen die waterdicht zijn en nog wat veranderingen...

Nogmaals hartelijk dank,

Jeroen

tekenaar

Grotendeels, maar er zijn ook amfibieen die het klaarspelen eieren uitwendig en op het land te bevruchten, zoals de vroedmeesterpad.  
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

acherontia

Tja de natuur in algemeenheden vatten is natuurlijk (gelukkig) niet mogelijk!

Jeroen