Hoofdmenu

Tapuitenkoekoeken

Gestart door Jaofik, januari 10, 2018, 11:11:55 AM

Vorige topic - Volgende topic

Jaofik

Ha,

Voor een eventueel overzichtsartikeltje in Limosa over tapuitenkoekoeken ben ik op zoek waarnemingen van, voila!, tapuitenkoekoeken. Ik ben erg benieuwd of er waarnemers zijn die in het recente of niet zo recente verleden wel eens een nest van tapuiten met een koekoeksei hebben gevonden. Of die een jonge koekoek hebben gezien in duin en hei die door tapuiten werd gevoerd.

Alvast dank voor enige informatie & hartelijke groet,

Herman van Oosten.


keesschreven

Hoi Herman,

Nee, nooit gezien. Interessant als je het bent tegengekomen!

Wel even gezocht in literatuur, koekoek in tapuitennest wordt hier genoemd:
Moksnes, A., Røskaft, E., & Tysse, T. (1995). On the Evolution of Blue Cuckoo Eggs in Europe. Journal of Avian Biology, 26(1), 13-19. doi:10.2307/3677207

Hoewel tapuit hier als zeer ongebruikelijke gastheer wordt genoemd:
Davies, N., & M. De L. Brooke. (1989). An Experimental Study of Co-Evolution Between the Cuckoo, Cuculus canorus, and its Hosts. I. Host Egg Discrimination. Journal of Animal Ecology, 58(1), 207-224. doi:10.2307/4995

Het zal ongetwijfeld ook in het boek over de Koekoek staan, van Nick Davies.
Vriendelijke groeten,
Kees Schreven
Admin Vogels - Schedels en veren

Oenanthe

Toen tapuiten nog in Wassenaar broedden deden ze dat vrijwel altijd in konijnenholen waar een koekoek amper of niet in had kunnen komen. En de meeste nesten lagen dermate diep in het hol dat buiten het ei leggen en het dan met de snavel in het nest brengen ook niet was gelukt. Als het waar is dat koekoeken zich op 1 gastheersoort specialiseren is het ontstaan van tapuit-koekoeken minder waarschijnlijk dan laten we zeggen heggemus-, graspieper- of kleine karekiet-koekoeken.
Veel succes allemaal,

Maarten Verrips

Jaofik

#3
Dag Kees en Maarten,

Dank voor jullie berichten, dat wordt altijd gewaardeerd!
Eerst Kees: ik ken die stukken, het boek en Davies bezwaar. Toch zijn er aardig wat jonge tapuiten opgevoed door koekoeken in Nederland, getuige de grijze literatuur en andere gegevens. Erg gaaf en ik wil dat ns op een rijtje zetten!

Maarten: ja, diep nestelende tapuiten vormen nu absoluut een knelpunt voor 'tapuitenkoekoeken'. Af en toe vind ik toch ook nog wel nesten die polsdiep zitten; die zouden bereikbaar moeten zijn, met een beetje goede wil. Het lijkt er dus op dat tapuitenkoekoeken al decennia uit NL zijn verdwenen.

Maar wanneer was het laatste geval?

Groet!

Herman.

Ben Gaxiola

Tapuiten opgevoed door Koekoeken?  :rolleye:
Ben Gaxiola