Eerste 2018

Gestart door Wim Bakker, januari 05, 2018, 13:48:54 PM

Vorige topic - Volgende topic

Wim Bakker

"So the first dinosaur bone ever found was also the first to be lost." ― Bill Bryson

colossus

Leuk Wim! B) Zijn ze beweeglijk nu?
Vriendelijke groeten,
Kees Kuijper

Wim Bakker

Ik denk dat ze boven de 4°C wel actief kunnen zijn en dan bij zonnig weer de warme plekken zoals zand en muren opzoeken.
"So the first dinosaur bone ever found was also the first to be lost." ― Bill Bryson

colossus

Hoe overleven ze de kou dan? Kruipen ze zo diep mogelijk weg, net als veel overwinterende dieren?
Over dat zonnige weer: Winterjuffers kunnen onder hoge voorwaarden ook als imago overwinteren. Een van de voorwaarden is wat vliegruimte bij warmer winterweer (met dank aan Sonja & Lex van Leur). Misschien is wat beweging zo nu en dan dus ook een voorwaarde?
Vriendelijke groeten,
Kees Kuijper

tekenaar

ze warmen m.i. op door op droge bladeren te zonnen.

Er is veel onderzoek gedaan aan de overwintering van vuurwantsen, die kruipen net als doornsprinkhanen in de strooisellaag weg en kunnen zich niet in de grond ingraven. Ik verwacht grote overeenkomsten, maar je weet maar nooit ... b.v.: https://pdfs.semanticscholar.org/cc96/c72ea78b74856c9ad0a6505854cc1102e3b1.pdf
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

colossus

Leuk onderzoek in dat doc Paul. Chemische strategieën werken waarschijnlijk prima tegen de koude. Toch blijft het verbazend dat ze die lange vriesnachten overleven.
Mijn broer heeft in de tuin zo'n tien houten balken rechtop tegen het huis staan, en die zitten vol overwinterende Vuurwantsen. Als het zonnig wordt, beginnen ze wat te bewegen. Ik denk inderdaad dat doorntjes bladstrooisel en valhout moeten gebruiken om de kou te weerstaan. Die kou zit juist bij de bodem zelf, dus ze moeten "ergens op" zitten, lijkt me (maar dat is maar eigen theorie). Als het dan warm wordt, zullen ze ook wat moeten gaan rondspringen en de gewonnen warmte zullen ze dan moeten opslaan.
Eerder deze maand zag ik een Honingbij pal langs de Overijsselse IJssel op een betonnen brugpijler overwinteren. Het is daar gemiddeld een paar graden kouder dan een paar kilometer van de rivier vandaan. Onvoorstelbaar dat zo'n beest dat volhoudt.
En deze kunnen er ook wat van (melding en foto's André den Ouden):
https://waarneming.nl/waarneming/view/1830639
Vriendelijke groeten,
Kees Kuijper