Pop-up voor invasieve exoten

Gestart door lucasn, oktober 08, 2017, 09:50:57 AM

Vorige topic - Volgende topic

lucasn

Na gisteren een gesprek met iemand over het bestrijden van invasieve exoten te hebben gehad schoot me iets te binnen. Vaak zijn groeiplaatsen van bepaalde soorten nog goed te bestrijden als je er snel bij bent zoals bij Reuzenbalsemien. Op het moment dat je het laat staan zal het steeds meer tijd of zelfs een aantal jaren gaan kosten voordat alles weg te krijgen is en het zaad uitgeput is. Hoe krijg je dan mensen zover dat uit 'eigen' initiatief te gaan doen. Fijn als je vrijwilliger bent in een bos, maar de meeste plekken komen uit eigen ervaring toch eerst vanuit buiten natuurgebieden. En daarna vlot verspreid met bijv. maaiwerkzaamheden.

Zou het mogelijk zijn op waarneming.nl bijna invasieve exoten, net zoals bij zeldzame planten, een pop-up te krijgen. Maar dan met het verzoek om de planten te 'verwijderen/uit te trekken' en als dat niet mogelijk is de 'beheerder/gemeente' in te lichten en het in de gaten te houden of het ook aangepakt wordt. Wellicht met een verwijzing naar de soort informatie pagina over hoe bestrijding het beste aan te pakken.

Welke soorten zouden dan gewenst zijn om hierin te betrekken? Om even de drie bekende te pakken: Japanse Duizendknoop misschien beter van niet, risico op verspreiding misschien te groot. Reuzenbalsemien lijkt me een goede. Is ook vrij makkelijk. Berenklauw ook, maar je moet niet willen dat door onervarenheid mensen met blaren in het ziekenhuis belanden.

Groeten,
Groet,
Lucas Nieuweboer

lucasn

Geen goed idee of misschien niet de juiste plek?
Groet,
Lucas Nieuweboer

gertjanvannoord

alsjeblieft niet nog meer pop-ups...
Gertjan van Noord

peterv

Hoe je ook over invasieve exoten denkt, in dit soort gevallen groeien ze (meestal) niet op jouw eigen grond. Het is altijd een slecht idee om zonder overleg met de eigenaar op eigen gelegenheid te gaan beheren. Dat soort acties zijn wettelijk strafbaar, ook als je het met goede bedoelingen uitvoert. Gemeentes en beheerders kunnen via de NDFF alle informatie krijgen die ze wensen over groeiplaatsen van waargenomen invasieve exoten. Er wordt bij mijn weten ook al gewerkt aan een soort 'alert' waarbij waarnemingen van dergelijke soorten vanuit de NDFF actief doorgezet kunnen worden naar bijvoorbeeld de waterschappen.
Overigens kunnen beheerders op waarneming.nl ook zelf een 'alert' instellen als ze meldingen van dergelijke soorten snel willen ontvangen.
Peter Venema

tekenaar

Reuzenbalsemien kost 3 - 4 jaar + een paar jaar nacontrole als je intensief uittrekt. Dat betekent alle paar weken in het bloeiseizoen. De grote planten heb je zo te pakken maar er zijn ook steeds laat gekiemde en gewoon slecht gegroeide die je makkelijk over het hoofd ziet en die alsnog tot bloei komen. Wat je wilt is alle planten verwijderen voordat ze zaad zetten.

Berenklauw moet je inderdaad weten waar je mee bezig bent. Kost een jaar of 7-10, maar is goed te doen.

Duizendknopen kan je aanpakken als je er heel vroeg bij bent en vervolgens heel rigoreus uitgraaft, later eigenlijk alleen door de grond een paar meter diep af te graven (en waar moet je dan heen met al die grond?).

Hemelboom en Robina kan je als kiemplant met moeite uittrekken, later eigenlijk alleen met grof geweld vergiftigen.

Juist met soorten als duizendknopen, hemelboom en robinia heeft het dus zin om direct actie te ondernemen, dit is ook precies wat de EU wil: "early warning and rapid response", en daarvoor moet ieder land een systeem opzetten waar alle stappen in zitten, inclusief toestemming van de eigenaar of een vrijstelling om op andermans grond planten weg te halen (sommige landen hebben dat, Nederland bij mijn weten niet).
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

peterv

Citaat van: tekenaar op oktober 13, 2017, 20:35:01 PM
daarvoor moet ieder land een systeem opzetten waar alle stappen in zitten, inclusief toestemming van de eigenaar of een vrijstelling om op andermans grond planten weg te halen (sommige landen hebben dat, Nederland bij mijn weten niet).
Volgt binnenkort in dit theater. Het ministerie werkt aan een AMVB (algemene maatregel van bestuur) waarin de EU soortenlijst wordt doorvertaald naar de Nederlandse wetgeving. Als deze AMVB van kracht is kunnen actief maatregelen worden genomen. Het weghalen van planten (of dieren) op andermans grond gaat niet via een vrijstelling, maar dan via een zgn 'opdracht' . Alleen wie via een opdracht bevoegd is mag dat doen.
Peter Venema