Vroegbloeiende graspollen . . .

Gestart door janvdbrugge, december 10, 2017, 15:16:16 PM

Vorige topic - Volgende topic

janvdbrugge

Voor de plantenliefhebbers die binnenshuis toch even botanisch actief willen zijn

Een passage uit een van de berichten van Nature Today van vandaag:
"Afgelopen donderdag was het zover en zagen we de eerste hazelaar in Ede vol in bloei staan. In de hele struik hadden de eerste katjes zich zo ver gestrekt dat ze bungelden in de wind. Pollen kwamen er op het oog nog niet echt uit, maar door de harde wind waren de los zittende pollen al uit de katjes gevallen."

Het lijkt misschien 'n beetje flauw, maar dit is echt verkeerd. Plantenterminologie "luistert nogal nauw"en dan moet je dus de correcte termen gebruiken. Pollen als meervoud zijn bundels van groeivormen, dus stengels met bladeren, een normaal Nederlands woord (meervoud van pol), gewoonlijk gebruikt voor grasachtige gewassen. Maar pollen in de betekenis van stuifmeel is een Latijns woord, onzijdig enkelvoud. Dus: het pollen, Latijn pollen, pollinis, te vinden in de geschriften van de Romeinse schrijver Terentius (zegt het woordenboek). Als dat stuifmeelpoeder aaneenklontert tot korrels, wordt wel van pollinia gesproken. "De pollen" kan dus niet voor stuifmeel worden gebruikt en "pollen die uit katjes vallen" is nonsens.
De reden van verkeerd gebruik is natuurlijk duidelijk: de botanische term is door hooikoorts gemeengoed geworden en dan krijg je gemakkelijk onjuiste combinaties en afleiding van termen. Een verwant voorbeeld is gluten: niet het meervoud van gluut, maar een onzijdig enkelvoudig woord, ook weer Latijn, voor: lijm, plaksel (vgl. glutineus), maar volgens het woordenboek niet-klassiek.
Nou nog 'n ludiek vraagje dat iedereen foutloos moet kunnen beantwoorden: hoeveel pollen hebben twee graspollen?
Het zou mooi zijn als dit bericht de hooikoorts wat zou verminderen, maar dat zit er helaas niet in.
Groeten, succes,
Jan van der Brugge