Hoofdmenu

Flamingo's

Gestart door Pim, december 20, 2005, 09:07:51 AM

Vorige topic - Volgende topic

Pim

Bron: VWG Oriolus (Zeewolde)
met vriendelijke groet,

Pim Julsing

natuurverslaving.nl

laatvlieger

Andes flamingo (Phoenicoparrus andinus):
verenkleed: opvallende donkerroze hals.
poten: geel
snavel: basale helft geel, buitenste helft zwart.

Puna flamingo (Phoenicoparrus jamesi):
poten: baksteen rood
snavel: grotendeels geel met 1/3 zwarte eindpunt.
Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

Pim

Ja het is vooral bedoeld ter determinatie van de in Nederland voorkomende soorten.  
met vriendelijke groet,

Pim Julsing

natuurverslaving.nl

laatvlieger

#3
Ja dat begreep ik maar met deze aanvulling heb je geloof ik meteen alle flamingosoorten van de wereld te pakken. En mocht er dan een keer zoeen ontsnappen dan weet je meteen wat het is met deze kleine aanvullling
Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

Jan Harteman

#4
CiteerPuna flamingo (Phoenicoparrus jamesi):

[...]

En mocht er dan een keer zoeen ontsnappen dan weet je meteen wat het is met deze kleine aanvullling

Niet relevant, maar toch... de Puna flamingo wordt meestal James' flamingo genoemd.
En wees niet bang, de Andes en James' flamingo zijn zo zeldzaam in gevangenschap (er zijn er alleen enkele in Duitsland en Engeland) dat het wel een zeer bijzonder verschijnsel zou zijn als die enkeling nog zou ontsnappen en in ons polderlandschap aankomen.

Met uitzondering van de James' flamingo zijn alle soorten incl. koptekening te bekijken op deze pagina;
http://www.harteman.nl/omnibus/ciconiiformes/index1.html

laatvlieger

ook niet relevant maar zei men ook niet zoiets over de zwartsnavelooievaar?
Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

Jan Harteman

Citeerook niet relevant maar zei men ook niet zoiets over de zwartsnavelooievaar?
Ik zie inderdaad dat er ooit eens een waarneming is gedaan van een Zwartsnavelooievaar in Nederland. Dat lijkt me wel zeer onwaarschijnlijk (hoewel de waarnemer wel iemand is die volgens mij weet wat hij ziet...)
In het wild leven er nog slechts 2500, de dichtstbijzijnde populatie in Oost-Rusland.
Verder zijn er slechts een heel klein aantal in gevangenschap;
2 stuks in Alphen aan den Rijn, 4 in Tierpark Berlin, 2 in Parc Paradisio, 4 in Wuppertal...en dan houdt het een beetje op voor West-Europa.

Guus Peterse

Van die zwartsnavelooievaar zijn haarscherpe foto's gemaakt en hij is door vele deskundige vogelaars gezien, dus geen reden om daaraan te twijfelen.

Guus
Guus Peterse

Nieuw op mijn weblog: Kaapverdië juli - augustus 2015

Jan Harteman

Enig idee of die foto's nog online beschikbaar zijn - ben erg benieuwd  :o
Heel bijzonder!!!  

Pim

met vriendelijke groet,

Pim Julsing

natuurverslaving.nl

Jan Harteman

WOW  :blink:
Jasses, wat had ik die vogel graag eens gezien!
Prachtig zeg!
Excuses voor mijn twijfels!!!

Toine

Weet iemand wat er met de zwartsnavelooivaar is gebeurd? Bij de waarneming stond escape, wat mij ook waarschijnlijk lijkt. Ik neem aan dat deze dan van een of ander park komt, die het dier vast wel gemist zullen hebben!  ;)  

JoopTreep

Een uitgebreidere determinatietabel van in Nederland voorkomende flamingo-soorten staat in mijn artikel "Zijn Flamingo's Blijvertjes in Nederlandse Wateren?" in "Het Vogeljaar" 1994, blz. 209.

Op het internationale flamingosymposium in Slimbridge in 1973 werd het gebruik van de volgende namen afgesproken:
Caribische Flamingo voor Phoenicopterus ruber ruber
Grote Flamingo voor Phoenicopterus ruber roseus
Chileense Flamingo voor Phoenicopterus chilensis
Kleine Flamingo voor Phoeniconaias minor
Andesflamingo voor Phoenicoparrus andinus
Jamesflamingo voor Phoenicoparrus jamesi
Deze namen zijn ook zo overgenomen in de Nederlandse Vogellijst. In eerste instantie werd in Nederland voor Caribische en Grote Flamingo samen de naam Flamingo gebruikt. Dat leidde altijd al tot veel onduidelijkheden bij waarnemingen.
Nu duidelijk is geworden dat het om twee separate soorten gaat, verdient het aanbeveling om alleen de namen Caribische en Grote Flamingo te gebruiken voor respectievelijk Ph. ruber en Ph. roseus. De naam Flamingo die nu nog soms voor Ph. roseus alleen wordt gebruikt is principieel fout (omdat Ph. roseus niet de type-species was) maar leidt ook tot onduidelijkheid bij waarnemingen, als de regels van het Groene Boekje gevolgd worden die het gebruik van een kleine letter bij dierennamen voorschrift. Wat heb je gezien als je een groep flamingo's hebt gezien? Een gemengde groep van Grote, Chileense en Caribische Flamingo's of een groep van alleen Grote Flamingo's?

De namen op de webpagina van Harteman zijn voor een deel onjuist en de afbeeldingen zijn onduidelijk omdat ze voor een deel gemengde groepen laten zien





han.endt

Ik wou wel James' Flamingo voorstellen i.p.v. Jamesflamingo. Dit is taalkundig juister en sluit aan bij namen als Raddes Boszanger, Temmincks Strandloper e.d.
Het verbinden van aardrijkskundige en eigennamen met de soortsnaam is overgenomen uit het Duits, denk maar aan Kanadagans. Eerst vertaalt als Canadagans, nu Canadese Gans.

JoopTreep

Beste Han,

Je hebt gelijk dat in de Nederlandse Vogellijst James' Flamingo staat. Ik heb met opzet die ' weggelaten omdat dat alleen maar verwarring geeft bij het spellen van de naam. Overigens denk ik niet dat er verplichtende regels bestaan over het wel of niet verbinden van voorvoegsels met de groepsnaam die erachter komt. Ik keek even in de vogellijst en kwam daar tegen: Galapagospinguin, Nieuwzeelandfuut, Braziliaanse Tinamoe, Madeira-stormvogeltje, Magelhaenalkstormvogeltje, Hawaii-eend, Chileense Flamingo.

Analoog aan Madeira-stormvogeltje zou de Andesflamingo Andes-flamingo moeten zijn. Maar analoog aan Magelhaenalkstormvogeltje is Jamesflamingo goed.

Maar of het James' Flamingo of Jamesflamingo is, vindt ik minder storend dan het gebruik (tegen alle afspraken in) door Amerikanen van het woord Puna Flamingo, of (in het Nederlands taalgebied) Bergflamingo.

Even storend vind ik het doorgaande gebruik van ouderwetse benamingen als Cubaanse, Amerikaanse of Rode Flamingo voor Caribische Flamingo en Dwergflamingo voor Kleine Flamingo.
Of Gewone, Roze, Europese of Euraziatische Flamingo in plaats van Grote Flamingo. In Artis kwam ik voor de Grote Flamingo ooit de benaming "Witte Flamingo" tegen. Maar dat zei waarschijnlijk meer over de slechte voeding die de flamingo's in het verleden soms in dierenparken kregen, waardoor ze geleidelijk wit van kleur werden.

Groeten, Joop.



Jan Harteman

#15
Beste Joop,

Mijn dank voor uw bericht over de flamingo's. Wat ik verrassend vind is dat ik hier voor het eerst deze namenlijst te zien krijg. De laatste maanden ben ik druk in de weer geweest met een project over Kleine flamingo's. Ik heb vele bronnen gezien (o.a. artikelen uit Slimbridge en Blijdorp) en vaak werd er wisselend over Cubaanse/Rode/Caribische en Europese/Roze flamingo's gesproken, zonder dat er een vast systeem te zien was. De naam Grote Flamingo heb ik alleen in het engels teruggevonden (maar Greater Flamingo werd eveneens gebruikt voor de Caribische!) Trouwens, Grote flamingo voor Ph. r. roseus is al even verwarrend, de Caribische flamingo is namelijk even groot, zoniet groter. Maargoed, als hier afspraken over zijn gemaakt, wil ik ze maar al te graag aanpassen! Is wel zo handig om dit over te nemen.

CiteerDe namen op de webpagina van Harteman zijn voor een deel onjuist en de afbeeldingen zijn onduidelijk omdat ze voor een deel gemengde groepen laten zien

Deze informatie had ik graag persoonlijk per e-mail ontvangen en niet op dit forum gelezen... heeft u eventueel nog artikelen/bronnen beschikbaar die ik kan gebruiken om mijn website aan te passen? Bij voorbaat dank.

Jan Harteman

Overigens kan ik ook nergens een eenduidig antwoord vinden of de Grote en Caribische flamingo nu twee aparte soorten of ondersoorten zijn.
De informatie die u geeft stamt uit 1973, inmiddels zullen er vast al vele DNA onderzoeken hebben plaatsgevonden...
Heeft u enig idee of er de laatste jaren nog enige zaken zijn veranderd?

Pim

Dag Joop,

Ingewikkelde materie die flamingo´s!
Wel jammer dat gerenomeerde veldgidsen ook de term flamingo voor de grote flamingo gebruiken. Er ligt nog een zware taak voor je om dit recht te zetten.

Je schreef laatst een lange mail over de diverse flamingosoorten in Nederland, misschien is het leuk om die gedeeltelijk op het forum te plaatsen?

vriendelijke groet,

Pim Julsing

met vriendelijke groet,

Pim Julsing

natuurverslaving.nl

Jan Harteman

#18
Lijkt me reuze interessant :)
De informatie op mijn website is zojuist aangepast;

http://www.harteman.nl/omnibus/waadvogelsNL.html (nederlands)
http://www.harteman.nl/omnibus/waadvogelsEN.html (engels)

JoopTreep

Beste Pim en Jan,

Hartelijk dank voor jullie reakties. De meeste veldgidsen lopen helaas achter. Tot omstreeks 1970 werden er in Europa eigenlijk alleen Grote Flamingo's gezien, de soort die o.a. in Frankrijk, Spanje en Italië broedt. In de gidsen wordt daarom meestal alleen die flamingosoort afgebeeld. Het gebruik van de naam Flamingo leverde in die situatie geen problemen op.
De situatie is sindsdien veranderd. Inmiddels vallen er in onze avifauna vier verschillende flamingosoorten te bewonderen (ik spreek over hun voorkomen geen waardeoordeel uit, ik constateer slechts dat ze er zijn). Helaas zijn de veldgidsen, ook de nieuwe, niet met de veranderde situatie meegegaan. Geen enkele gids beeldt netjes naast elkaar de Grote, de Caribische, de Chileense en de Kleine Flamingo af. Dat leidt regelmatig tot foute determinaties van waargenomen flamingo's. Inmiddels ook rondvliegende jonge Chileense en jonge Grote Flamingo's (in verschillende jaarstadia) en een enkele hybride van Grote x Caribische Flamingo plus het feit dat de flamingosoorten in de broedtijd toch enigszins afwijkend gekleurd zijn, maken de determinatie niet gemakkelijker.

In 1999 werden er door de CSNA (Commissie Systematiek Nederlandse Avifauna) diverse wijzigingen doorgevoerd in de verdeling in soorten en ondersoorten bij een hele reeks van vogels (zie Ardea 87-1:139-165). Sindsdien worden in Nederland de Grote en de Caribische Flamingo's als zelfstandige soorten beschouwd. Overigens werd dat door de grote flamingokenner Robert Porter Allen (1956: The Flamingos: Their Life History and Survival) al eerder gedaan. De Britse Ornithologische Unie heeft in 2002 het Nederlandse standpunt t.a.v. de flamingo's gevolgd (Ibis 144:707-710). Ook de internationale Flamingo Specialist Group (FSG) zal binnenkort officieel dit standpunt gaan volgen.

De CSNA beging bij de heroverweging in 1999 echter de wetenschappelijk onvergeefbare fout de naam Flamingo die tot dan gegolden had voor Grote en Caribische Flamingo's samen (onder de naam Ph. ruber) over te hevelen naar de nieuw vastgestelde soort Ph. roseus. De enige soort die echter recht zou hebben gehad op die naam was de Caribische Flamingo omdat Ph. ruber de type-species is, d.w.z. ooit werd door Carl von Linné (Linnaeus) een Caribische Flamingo als "Flamingo" Ph. ruber beschreven. In de wetenschap geldt dat de oudst gegeven naam altijd voorgaat.

In mijn eerdere bijdrage legde ik al uit waarom de benaming "Flamingo" in de huidige Nederlandse situatie (met menggroepen van diverse flamingosoorten) überhaupt een uiterst onhandige is, en dus beter niet gebruikt kan worden.
In mijn publikaties (meerdere sinds 1980) over flamingo's heb ik nooit een andere naam voor Ph. roseus gebruikt dan Grote Flamingo. Die naam is dus zeker wel bekend in de Nederlandstalige litteratuur over flamingo's.
Op mijn advies is die naam ook terecht gekomen in de Atlas van de Nederlandse Broedvogels (SOVON 2002).

De naam Grote Flamingo is overigens niet zo onlogisch. In Afrika komen Grote en Kleine Flamingo's gemengd voor. Soms broeden ze zelfs in gezamenlijke broedkolonies. De namen Grote en Kleine Flamingo zijn analoog aan de Engelstalige namen Greater en Lesser Flamingo en heel handig bij de determinatie

De Nederlandse vogellijst is zeker verkrijgbaar bij de Nederlandse Ornithologische Unie. NOU, CSNA, FSG, SOVON en Vogelbescherming hebben echter geen wettelijke status. Voorschriften over naamgeving of schrijfwijze van vogelnamen door deze organisaties zijn dus altijd slechts aanbevelingen. Iedereen moet dus zelf maar bepalen in hoeverre men die aanbevelingen wenst te volgen. In 1973 hebben de flamingodeskundigen geprobeerd eenduidigheid te scheppen in de namenchaos. Ik zie niet in waarom men de toen gemaakte afspraken niet meer zou willen volgen.

De opmerking die ik maakte over naamgeving en afbeeldingen op de webpagina van Jan was niet vervelend bedoeld. Sorry, als dat zo overgekomen zou zijn. Ik juich het alleen maar toe dat je probeert meer informatie over deze interessante vogelgroep te verstrekken. Over het houden van flamingo's in gevangenschap en het ervoor zorgen dat die zich daar voortplanten zodat geen beroep meer hoeft te worden gedaan op wilde populaties, praat ik graag eens privé verder.

Groet, Joop.

JoopTreep

In aanvulling op mijn vorige bijdrage:

Het lijkt erop dat meerdere waarnemers er moeite mee hebben om de Caribische en de Chileense Flamingo's van elkaar te onderscheiden.

Zeker nu de flamingo's na het broedseizoen opnieuw geruid hebben en de meeste Chileense Flamingo's weer prachtig gekleurd zijn, bestaat het gevaar dat zij worden aangezien voor Caribische Flamingo's.

Voor zover bekend vliegt er in West Europa nog één Caribische Flamingo vrij rond. Het is een ongeringd wijfje, en ze is ongeveer even hoog als de gemiddelde Chileense Flamingo.

Het grote verschil tussen Grote Flamingo's en Caribische Flamingo's aan de ene kant en Chileense Flamingo's aan de andere kant is het verschil in postuur: Chileense Flamingo's zijn veel meer gedrongen dan de andere twee soorten; ze hebben een duidelijk dikkere en kortere hals. De hals van het Caribische wijfje is opmerkelijk dunner dan bij de Chilenen. Dat valt met name op bij het voedselzoeken als de veren nat zijn.

Het verschil tussen Grote en Caribische Flamingo's is duidelijk. Grote Flamingo's zien er voornamelijk wit uit, de kleuring van de hals is in de aanloop naar het broedseizoen in meer of mindere mate egaal lichtroze van kleur; snavel en poten zijn donkerroze. De Caribische Flamingo is na de rui geheel egaal oranjerood van kleur (als de zon op het verenpak schijnt, kan de kleur veel lichter lijken). De poten zijn rozerood met duidelijk donkerder gekleurde "knietjes" en zwemvliezen. In de broedtijd kleurt het niet zwarte deel van de snavel ook oranjerood.

De Chileense Flamingo's hebben een min of meer roodroze kleuring (verschilt wat per individu - ook bij hen kan invallend zonlicht een veel blekere indruk geven). Het is een kenmerkend andere kleur dan het oranjerood van de Caribische Flamingo en het is ook een duidelijk ander roze dan bij de Grote Flamingo's. In de aanloop naar de broedtijd ontwikkelen ze rode sierveren op de rug. Die liggen dan verspreid over de veel lichtergekleurde rugveren.
Het zwarte deel van de snavel is beduidend groter dan bij de andere twee soorten en omvat het hele stuk na de knik. De knik is wat geprononceerder dan bij de andere twee. Het bovenste deel van de snavel is lichtcreme van kleur, maar kan in de broedtijd tot heel lichtroze verkleuren.
De poten van de Chileense Flamingo's worden, afhankelijk van de lichtinval, geelgroen tot grijsgroen, soms zelfs wel rozig geel genoemd. Het meest opvallende zijn echter de duidelijk afgetekende rode "knietjes" en zwemvliezen.

In de gemengde West Europese populatie verblijven ook diverse juvenielen van afgelopen broedseizoen en eerdere seizoenen. De jongen van 2005 (Chileense en Grote Flamingo's) zijn allen nog vlekkerig gekleurd met weinig roze en veel grijs en bruin. In deze eerste winter kunnen ze slechts op soort worden gedetermineerd op basis van hun postuur. De 2e en 3e-jaars juvenielen zijn al wel heel goed als soort herkenbaar. De Chileense vallen op door de donkere veren aan het bovenste deel van de hals, de Grote hebben nog geheel donkere poten. Pas in het vijfde levensjaar is de kleur helemaal volwassen.

Joop Treep

harderbroek

Hallo Joop,

Een aantal waarneimngen in o.a. Flevoland m.n. Wolderwijd zullen indien in de toekomst voor de vogelatlas zeker onder de lope worden genomen om mistanden te voorkomen.

Heldere uileg bij deze dus nu moet het lukken met de waarnemingen
m.v.g.
Rob van Swieten
Rob van Swieten(Robbie)
Zutphen
Gelderland

laatvlieger

En welke is dit nou?

Flamingo (de europese) lijkt me de juiste determinatie, maar ik vind hem zo roze. Maar hij heeft wel roze poten en zwart op de snavelpunt zit ook voorbij de knik. Zou dit zo´n hybride kunnen zijn?

deze foto:
http://www.waarneming.nl/foto_details.php?id=30737
Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/