welke wesp? ==> Dipara petiolata

Gestart door P. Kuijper, november 09, 2017, 15:23:39 PM

Vorige topic - Volgende topic

P. Kuijper

https://waarneming.nl/waarneming/view/145762174
onzeker Sluipwesp onbekend - Ichneumonidae indet. gezien op 2017-06-30 Kampen - Bovenbroek/Molenzicht
Foto's:


Met vr. groet,
P. Kuijper

paulhoekstra

Leuke vondst. Dit is geen sluipwesp.

Misschien is het een vleugelloos bronswespje? Heel misschien genus Dipara uit familie Pteromalidae :huh:
groeten,
Paul

P. Kuijper

Ik kan er bijna niets over vinden, maar hij heeft zeker wel wat van het exemplaar op https://www.inaturalist.org/taxa/456623-Dipara. De waarneming is overigens van eind juni.
Met vr. groet,
P. Kuijper

paulhoekstra

Ik zie nu dat Dipara nog niet bekend is uit NL. Ik heb het even nagekeken in Boucek & Rasplus 1991, maar Dipara lijkt wel te kloppen, de petiole is vierkantig, de notauli zijn duidelijk (de naad tussen het zwarte en rode gedeelte bovenop borststuk), hele kleine vleugelstompjes, en zwarte flagellum (antenneleedjes, behalve eerste lange lid) en het achterlijf is lang puntig toelopend.

De enige Dipara die in de omliggende landen bekend is, is Dipara petiolata: https://fauna-eu.org/cdm_dataportal/taxon/7a9b9085-ebb5-4166-ab47-4e94cf946c03

Als ik gelijk heb is het een nieuwe soort voor Nederland. Als ik ongelijk heb, dan is het iets anders  ;D, niet toevallig het exemplaar verzameld?
groeten,
Paul

paulhoekstra

groeten,
Paul

P. Kuijper

#5
Nee ik heb m niet verzameld, kan m dus niet opsturen oid. Ik heb m vooralsnog gewijzigd in een onzekere Dipara petiolata, tenzij met zekerheid kan worden gezegd dat het om deze (of een andere) soort gaat.
Als dit een Dipara petiolata is, zou ie echt zo zeldzaam zijn in Nederland of gewoon over het hoofd worden gezien vanwege het geringe formaat?
Met vr. groet,
P. Kuijper

P. Kuijper

Informatie Sandrine Ulenberg (Naturalis): "Het is inderdaad Dipara petiolata, een vrouwtje. Vrouwtjes van deze soort hebben gereduceerde vleugels, zoals ook dit gefotografeerde exemplaar. De soort komt in Nederland voor, is inheems. In hoeverre de soort algemeen is, weet ik niet. Om daar een gefundeerde uitspraak over te doen, zouden er inventarisaties moeten worden uitgevoerd. Over de biologie is nauwelijks iets bekend. In Azerbaijan is de soort uit Anthonomus gemmicola gekweekt. De soort is bovendien vermeld van Buxus en van Fagus sylvatica." 
Met vr. groet,
P. Kuijper


P. Kuijper

Met vr. groet,
P. Kuijper