Hoofdmenu

Cassida stigmatica ?

Gestart door lo.troisfontaine, januari 02, 2008, 16:34:50 PM

Vorige topic - Volgende topic

lo.troisfontaine

Hallo,

allereerst iedereen een voorspoedig 2008.


weet er iemand of dit de Cassida stigmatica is?
de gele pootjes en gele antennes met zwart uiteinde. De afgeronde hoekjes van het dekschild wijzen dacht ik in die richting, maar ik heb verder geen echt vergelijkingsmateriaal.

Kan er iemand mij meer over vertellen?
De opnames zijn van juni langs de maas in de buurt van de Hamert.

b.v.d. en groeten,

Lo

javanerkelens

Misschien wordt ik wat kippig.....maar ik zie eigenlijk geen antennes. :wacko:
En het lijkt wel of het kevertje op een ander kevertje zit ofzo (iets ronds onder de kever)
Heb je nog een andere foto misschien ??

Groet Joke
Groet,
Joke (van Erkelens)

Date Lutterop

#2
Heb je even? Er zijn zo'n 17 Cassida- soorten in Nederland. Zal eens even kijken of mijn keverbijbel uitkomst biedt, maar ik vrees het ergste. In elk geval wel een Cassida!

Edit: ik geef het op. Niet te doen vanaf foto.

Toch niet zo kippig, Joke! Die tweede kever had ik nog niet gezien...

Groet,

Date


lo.troisfontaine

Hoi,

erg slordig maar het was een paartje copula.
Zal nog een foto van de zijkant er bij doen, maar dit geeft verder geen uitsluitsel over de antennes. Verder heb ik er geen foto's meer van.

Het zal wel op een Cassida species uitdraaien.

In ieder geval bedankt voor de moeite.

groeten,

Lo

Date Lutterop

Tja, wil je het goed doen dan moet je al beginnen met kijken of de klauwtjes aan het uiteinde van de poten al dan niet getand zijn. Lijkt me op basis van deze foto's niet te doen...

Groet,

Date


javanerkelens

Gelukkig.........ben niet tok tok tok... ;)

Dit is mijn eerste ontmoeting met de Cassida's , dus helaas.........zal inderdaad wel sp. worden.

Groet Joke
Groet,
Joke (van Erkelens)

Th.Heijerman

Die plant, is dat Tanacetum? Daar komt C. stigmatica wel op voor. Maar ja, C. denticollis bijvoorbeeld ook. Ik vind cassida's vaak al lastig terwijl ik ze onder de binoc heb, laat staan van een foto. Dus al je mij vraagt: Cassida spec. Maar misschien dat Jan C. verder durft te gaan ...

Theodoor

jan cuppen

Cassida's zijn vrijwel altijd te lastig om zo te determineren. In elk geval is het verstandig de plant te melden waarop de kevers zijn aangetroffen.
Met vriendelijke groeten,

Jan Cuppen

Arp

#8
CiteerTja, wil je het goed doen dan moet je al beginnen met kijken of de klauwtjes aan het uiteinde van de poten al dan niet getand zijn. Lijkt me op basis van deze foto's niet te doen...
Hmmm, zou dat op basis van zo'n foto wel lukken, of is daar toch meer detail voor nodig?

Ik had deze maar alvast opgegeven toen ik zag dat er eventueel een stuk of 60 soorten in aanmerking komen  -_-

Eind juni/begin juli in Zuid-Frankrijk. "Waardplant": Zwembad  :blink: (er zit een Thrips op de rug die hem/haar als vlot had gebruikt en de antenne ziet nog wat vochtig onder het halsschild vastgeplakt)
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

lo.troisfontaine

Hoi,

voor mij houdt het hierbij even op. Weer wat bijgeleerd in ieder geval.

Als je in ieder geval iets wil weten moet je wel heel goed materiaal hebben.

De foto van zwemmende cassida zou eigenlijk verplicht iets moeten opleveren; prachtige kwaliteit (in mijn ogen)

succes en bedankt.

Lo

Th.Heijerman

In het zwembad? Dan zou het heel goed Cassida nebulosa kunnen zijn ...

Theodoor

Arp

CiteerIn het zwembad? Dan zou het heel goed Cassida nebulosa kunnen zijn ...
Hmmm, een beetje afhankelijk van zon en wind heb ik in dat zwembad wel eens honderden geleedpotigen uit het water gevist, van de meest uiteenlopende soorten die verder niks met water te maken zouden moeten hebben. Goud- en andere wespen, boom- en schildwantsen,  kevers van 2 tot 20 mm etc etc. De meeste konden na een opdroogsessie in de zon (en wat kiekjes) zelfstandig weer op pad.

Wat heeft een Cassida nebulosa met water te maken? Zijn dat echte zwemmers? Deze leek er niet extreem vrolijk van te zijn ... Heb je wat aan andere kiekjes, onderkant enzo, of is het allemaal onbegonnen werk bij deze kwaliteit?
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

jan cuppen

Citeer
CiteerTja, wil je het goed doen dan moet je al beginnen met kijken of de klauwtjes aan het uiteinde van de poten al dan niet getand zijn. Lijkt me op basis van deze foto's niet te doen...
Hmmm, zou dat op basis van zo'n foto wel lukken, of is daar toch meer detail voor nodig?
Op basis van deze foto kun je tanding aan de basis van de klauwtjes niet zien, dat is behoorlijk subtiel. Ik ben het wel met Theodoor eens dat dit Cassida nebulosa is, maar dat is dan ook een van de zeer weinige niet groene soorten.
Met vriendelijke groeten,

Jan Cuppen

Arp

#13
CiteerOp basis van deze foto kun je tanding aan de basis van de klauwtjes niet zien, dat is behoorlijk subtiel.
Zijn het de tandjes die op de 'hiel' van de achterpoot (inlay) te zien zijn?

CiteerIk ben het wel met Theodoor eens dat dit Cassida nebulosa is, maar dat is dan ook een van de zeer weinige niet groene soorten.
Top! Dat van die "weinig niet-groene" geldt ook voor Frankrijk?

Zal ik het op  Cassida cf. nebulosa houden, of mag die cf er uit?
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

jan cuppen

Het gaat om verdikkingen aan de basis van de klauwtjes zelf, dat is dus op de inlay ook niet te zien. Wat je voor tandjes ziet of bedoelt op de inlay is me eerlijk gezegd niet duidelijk.

En het cf. zou ik gewoon laten staan, omdat er zeker in Frankrijk meer bruine soorten zijn.
Met vriendelijke groeten,

Jan Cuppen

Arp

CiteerWat je voor tandjes ziet of bedoelt op de inlay is me eerlijk gezegd niet duidelijk.
Ik bedoelde de twee haakjes die (op de foto) naar links uitsteken ongeveer midden/bovenaan het "voetgebeuren" - ik zou niet eens durven zeggen of het hele oranje "voetdeel" nou alleen de tars is of dat de tars daar slechts een deeltje van is, maar goed voor tandjes echt alleen aan de klauw zijn de kiekjes duidelijk te slecht - ik zie de klauwtjes amper afzonderlijk :rolleyes:

Jan, allen, bedankt voor de antwoorden!  
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

jan cuppen

CiteerIk bedoelde de twee haakjes die (op de foto) naar links uitsteken ongeveer midden/bovenaan het "voetgebeuren" - ik zou niet eens durven zeggen of het hele oranje "voetdeel" nou alleen de tars is of dat de tars daar slechts een deeltje van is, maar goed voor tandjes echt alleen aan de klauw zijn de kiekjes duidelijk te slecht - ik zie de klauwtjes amper afzonderlijk :rolleyes:

Het is toch wel heel essentieel om te weten uit hoeveel leden de tars van een poot bestaat! Dat kenmerk wordt vrijwel altijd gebruikt in determinatiesleutels, im elk geval bij kevers. In dit geval (en dat is een kenmerk van o.a. Chrysomelidae) een schijnbaar vierledige tars met daaraan aan het eindlid de klauwtjes. Op je foto's is de 4-ledige tars goed te zien: twee korte leedjes, gevolgd door een tweelobbig 3e lid, daarna, grotendeels tussen de lobben van het 3e lid, het vierde oftewel eindlid (in werkelijk zit er meestal nog een heel, heel kort lid tussen het derde en het eindlid.

Misschien verstandig een insektenbasisboek aan te schaffen.
Met vriendelijke groeten,

Jan Cuppen

Arp

#17
CiteerMisschien verstandig een insektenbasisboek aan te schaffen.
Hoi Jan, je hebt gelijk hoor - ik moet die dingen eens beter gaan leren herkennen, een basisboekje heb ik wel (of eigenlijk een stuk of tien), gespecialiseerde literatuur bijna niet (alleen een stapeltje LHB-boekjes).

Maar er zit ook nog wel wat verschil tussen die dingen een keer (oppervlakkig) gelezen hebben en ze dan ook daadwerklijk aan elk dier correct te herkennen. Vanwege wat ik over LHBtjes gelezen heb weet ik dus wel dat een tars uit een aantal leedjes zal bestaan, waaronder ook "verstopte" exemplaren kunnen zitten, maar dat wil nog niet zeggen dat ik dat aan elke kever ook met zekerheid durf aan te wijzen - daar heb ik gewoon niet genoeg keverervaring voor. Voor hetzelfde geld is het bovenste lidje van wat ik hier vanuit een onderbuikgevoel "tars" zou noemen misschien wel een hele gekke korte tibia, of omgekeerd, hoort dat wat ik hier als tibia aan zou wijzen nog wel bij de tars.

Ik vermoed dat ik bij deze de tars wel goed herken, maar ik weet dat niet. Ik kan dan aannemen dat die haakjes die ik op de inlay zag wel niet meer "aan de bassis van de klauw" zullen zitten, maar het had me niks verbaasd als ik dat zomaar fout zou aannemen. Het zal ook niet de eerste keer zijn dat iemand die het zou moeten weten per ongeluk een verkeerde term gebruikt en dat er dus met "klauw" eigenlijk "voetje" bedoeld was. Internet, en zeker een forum, is nou eenmaal een slordig medium waar mensen snel "in de haast" nog wel eens wat onzorgvuldig formuleren.... en zulke lange lappen tekst als deze eigenlijk helemaal niet willen lezen ... sorry daarvoor dus  ;)

Als ik dingen die ik niet zeker weet niet zou vragen, kom ik ook niet verder, of 'leer' ik (van mezelf) de verkeerde dingen. Ik ben net 1,5 jaar bezig met "kiekjes schieten voor de leuk" en heb me nog niet met veel diergroepen echt intensief bezig gehouden en ben zeker ook bij kevers nog een echte nincompoop-beginner die echt nagenoeg helemaal niets weet. Sorry dat er dan af en toe nog wat van dit soort onbenullige vragen boven komen borrelen  :whistle:

P.S. Met excuses aan Lo voor het "kapen" van z'n draadje  :rolleyes:  
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Date Lutterop

Net wat je zegt, een slordig medium - en dus niet in eerste instantie geschikt voor een zo precies werk als het op naam brengen van insecten. Jan bedoelt overigens HET INSEKTENBASISBOEK. Dat zou iedereen moeten aanschaffen die zich met insecten bezig wil gaan houden.  

Groet,

Date


javanerkelens

CiteerNet wat je zegt, een slordig medium - en dus niet in eerste instantie geschikt voor een zo precies werk als het op naam brengen van insecten.

Dan vraag ik mij af.......waar doe je dat dan wel en hoe.
En wat is dan eigenlijk het nut van een forum.
En waar kun je als amateur dan terecht met je vragen....hoe dom ook, want ik neem toch aan dat dit forum van Waarneming.nl op een redelijk niveau zit.
En als ik bekijk wat ik al heb opgestoken in de tussentijd........dat had ik in m'n eentje met een stapel boeken om mij heen niet gered!

Groetjes Joke

En is het misschien een idee om de juiste boeken , die wel voldoen om mee te determineren, op de site te zetten met prijs en ISDN nummer.
Groet,
Joke (van Erkelens)