Is dit een mixomyceet?

Gestart door wilde, oktober 20, 2017, 17:24:10 PM

Vorige topic - Volgende topic

wilde

Gisteren in mijn tuin gefotografeerd, deze pal naast elkaar groeiende zwammen,
Ze zijn verschillend van kleur, maar misschien is het verloop van tijd mede bepalend. Vandaag zijn ze al een stuk minder, dus ze leven kort. De ene is geelachtig, de andere merendeels wit, maar bij de gele zie je aan de randen hier en daar ook wat wit. Beide laag bij de grond: 1,5 cm of zoiets.
Kent iemand de soort?
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

jokeb

Dag Albert,

Ik kan het van de foto niet goed zien. Het zou kunnen dat het Fuligo septica (heksenboter) is. Dat lijkt er wel op. Dat is inderdaad een myxomyceet. Maar zoals gezegd, het kan ook iets heel anders worden.
groet,
Joke

wilde

Op goedgekeurde foto's van deze soort herken ik toch mijn foto's niet zo. Bij mij meer een bloemkoolachtige structuur bij de lichtgele, de witte meer open.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Marian Jagers

Dag Albert,

Hopelijk maakt de regen geen voortijdig einde aan je vondst.

Laat het eerst nog eens wat verder rijpen. De vrl. zijn nu namelijk nog niet ver genoeg.
Ik denk dat het Mucilago crustacea is maar zou daarvoor wel ook foto's van de verdere ontwikkeling willen zien.
Zo'n grote groep maakt het wel bijzonder. De groeiplek ook. Ik ken M. crustacea alleen in gras of hoger in aan dode kruidachtachtige stengels.
Groeten Marian

wilde

Gisteren was het veel te nat voor een foto. Vandaag is de lichtgele massa grijs met wit geworden en deels al weg verslijmd.
Helaas niet meer dan deze bijgaande foto van wat eerst lichtgeel was. De witte massa ernaast is helemaal weg. Alles staat in mijn voortuin onder pruimenbomen op kleigrond.
De diameter van wat eerst de lichtgele was en nu grijs-wit is circa 15 cm breedte.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Marian Jagers

Dag Albert,

Slijmzwammen ontwikkelen zich anders dan paddenstoelen en bekijk je dan ook op een wat andere manier dan paddenstoelen. https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=365525.0
Onrijpe slijmzwammen worden door slijmzwamliefhebbers wel bekeken als onderdeel van het grote geheel van de soort maar voor het op naam brengen worden rijpe vruchtlichamen gebruikt.

Kennelijk was een deel van deze vondst nog in een heel pril stadium van ontwikkeling. Door de omstandigheden konden die zich niet verder ontwikkelen. Het is heel normaal voor slijmzwammen dat dit deel verdwijnt. Onrijpe slijmzwammen zijn nu eenmaal heel kwetsbaar.
Het andere deel waar de bruingrijze kleur zichtbaar geworden is, was wel wel verder. De donkere kleur wordt veroorzaakt door de rijpe sporen. Door de nattigheid is het nu een grote klont maar zodra het droog wordt is het poederig. Als je hier een stuk van opstuurt is het zeer waarschijnlijk nog prima te determineren. https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=18045.0
Groeten Marian

wilde

Gisteren opgestuurd naar Hans van Hooff en vandaag al uitslag met microscoopfoto's erbij.
Het is Mucilago crustacea (Groot kalkschuim).
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Marian Jagers

Mooi Albert. Bedankt voor de info.
Voor mij een mooie aanvulling.
Groeten Marian