jouw top-3 van 2007

Gestart door Weia, december 27, 2007, 17:14:00 PM

Vorige topic - Volgende topic

Weia

Bij de vogelaars woedt een discussie over ieders top-5 van het afgelopen jaar in Nederland. Leuk om ook bij de libellen te doen, drie stuks! De eerste dit, de laatste dat, het opvallendste gedrag, enzovoort enzovoort, zeldzaam of niet.

Bij mij zijn het wel zeldzaamheden want ik had maar liefst drie nieuwe soorten, dat was sinds 1999 niet meer gebeurd.

1 zadellibel -- eerste vrouwtje ooit in Nederland en zelf ontdekt.
2 zuidelijke heidelibel -- vorig jaar aantal malen wezen zoeken, maar nu raak. Ook leuk was dat ik de eerste fotograaf een klein zetje kon geven om er geen steenrode van te maken.
3 oostelijke witsnuitlibel -- twee jaar geleden wel een gevangen dier gezien op de dag dat de voortplantplek werd ontdekt, maar vangen telt niet.  
Groeten, Weia
rode bosmieren: https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,342651.0.html
pagina over variatie bij een paar lastige libellensoorten: www.at-a-lanta.nl/weia/LibellenVariatie.html
motmugjes van foto determineren: http://www.at-a-lanta.nl/weia/Motmuggen.html
familie motmuggen systematisch http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=378882.0

Antonie Blom

#1
Leuk topic, maar erg moeilijk voor mij, ik ben augustus 2006 met libellen begonnen, dus erg veel leuke nieuwe soorten. Ik kan het toch niet laten om er een vierde soort aan toe te voegen, anders klopt het echt niet voor mij.

Nou ja, daar gaan we dan, op de vierde plaats de Rivierrombout van 17 juni. De eerste keer dat ik ging zoeken, ben ik na 2 1/2 uur afgehaakt. De tweede keer dat ik ging zoeken had ik na 5 uur een uitsluipend exemplaar waarvan hier de foto te vinden is.
Op de derde plaats staat voor mij de Bandheidelibel van 11 augustus. Op internet had ik al erg veel foto's van deze schitterende foto's van deze libel zien passeren. Op 11 augustus had ik het voorrecht om deze soort te mogen fotograferen, hier en hier zijn de foto's te vinden.
Op de tweede plaats staat voor mij de Vuurlibel die ik in juli meerdere malen heb mogen zien. Dit was een soort die ik dit jaar absoluut wilde vinden en ik was eigenlijk van plan om naar Limburg te rijden hiervoor. In het voorjaar had ik enkele exemplaren in Sardinië (Italië), maar niet echt de foto die ik wilde. Op een bepaald moment zag ik een waarneming van een aantal Vuurlibellen op ongeveer 15km van mijn huis, toen sprong ik een gat in de lucht. De eerste keer geen resultaat. De tweede keer een vrouwtje, waarvan hier de foto is. De derde keer, een mannetje dat snel wegvloog en wat ik niet meer terug kon vinden. De vierde keer had ik een mannetje, redelijk goed voor de lens en dat is deze foto geworden.
Het absolute toppunt voor mij dit jaar was mijn ontdekking van een zeer zeldzame afwijking van de Grote roodoogjuffer. Dit was de eerste keer (voor zover mij bekend) dat er een Grote roodoogjuffer met een volledige schouderstreep gefotografeerd is, de foto is hier te vinden. Bij deze waarneming wil ik nogmaals mijn dank uitten aan de mensen die actief zijn op dit forum, voor het determineren van deze juffer.
Met vriendelijke groeten, Antonie Blom

Op https://sandra-antonie.smugmug.com/ is een selectie van mijn foto's te vinden.

Gert Veurink

#2
1. Kempense heide op de Plateux istie nu wel of niet in Nederland? Bleek later, nèt wel, maar na twijfel ter plaatse gelukkig al een tweede gezien die overduidelijk in NL was.
2. Zuidelijke heide. Voornes Duin. Mooi kunnen zien èn mooi kunnen platen.
3. Vuurlibel copula. Bij Dalfsen in de buurt.

Alhoewel alle bandheidelibellen misschien wel op één staan. Vooral die ene die mijn zoontje van toen 3 eerder zag dan ik. Of Koninginnedag in de Wieden. Nooit zag ik zoveel libellen, waanzinnig. Viervlekken, bruine korenbouten Smaragdlibellen, Vroege Glazenmakers etc. . Alles vlakbij elkaar. Of toch de beekoever copula bij  Ermelo?  Dit was mijn eerste èchte libellenjaar. Maar ik ben zo gegrepen dat er bij leven en welzijn nog vele zullen volgen
groet!
Gert Veurink



ArjenDrost †

Voor mij een beetje hetzelfde verhaal als Antoine. Dit was pas m'n eerste "echte" libellen jaar, dus alles was eigenlijk nieuw. Ik heb met name door m'n camera naar libellen gekeken, dus ook een fotografische top 3... Ik heb me dit jaar met name gericht op juffers, dus vandaar een top met alleen maar juffers.

Erg algemeen, maar toch de mooiste libellenfoto die ik dit jaar gemaakt heb: het Lantaarntje. Vaak zit je met libellen met drukke achtergronden. Toen dit Lantaarntje op dit blad ging zitten, wist ik dat ik hier geen probleem mee zou krijgen, aangezien er niks vlak achter de juffer zat. En het resultaat ben ik dus inderdaad erg te spreken over.

Op twee een wat zeldzamere libel: de Bosbeekjuffer. Bij Winterswijk op zoek geweest, wel gevonden maar helaas geen zon. Even later zat ik met een colaatje op het terras, breekt de zon weer door. Snel m'n cola opgedronken en terug. Ze zaten er nog, dus nu met een mooi zonnetje nog eens op de foto gezet.

Ook een niet zo algemene, de Maanwaterjuffer. Naar het Fochteloerveen geweest op zoek naar witsnuitlibellen en Maanwaterjuffers. Deze ging ineens voor me zitten, met een prooi in z'n bek. Maar ja, als aan de voorkant wat ingaat, moet er aan de achterkant wat uit.

Maar ja, met een top 3 heb je altijd het nadeel dat je bepaalde waarnemingen buiten moet sluiten. Zo hadden deze Blauwe Breedscheenjuffer en deze Zwervende Pantserjuffer eigenlijk net zoveel recht op een plekje in de top 3...

Groetjes, Arjen

vuurvlinder

Tsja, ik ben nu 2 jaar bezig met libellen en vind elke nieuwe soort die ik in "mijn" gebied tegen kom bijzonder. Mijn top 3: Groene glazenmaker (er zit hier een leuke populatie) Glassnijder, want die zag ik dit jaar voor het eerst hier en de Vroege glazenmaker. Vorig jaar zag ik van die laatstgenoemde soort telkens maar 1 exemplaar, dit jaar waren het er iedere keer gemiddeld 5.
Met vriendelijke groet, Astrid Landsaat.

Tim Faasen

#5
1. man en vrouw dwergjuffer.
2. man en vrouw tweevlek.

Een nummer 3 is lastiger. Eigenlijk heb ik 3 gegadigden:
- man en vrouw oostelijke witsnuitlibel (goed op de foto, maar niet zo'n mooie soort)
- man en vrouw sierlijke witsnuitlibel (vrouw niet goed op de foto, maar wel forma apicalis)
- man en vrouw zuidelijke heidelibel (man niet uitgekleurd, maar wel een nieuwe plek met tientallen exemplaren)

Misschien dan toch maar de forma apicalis...  ^_^

grtz,
Tim
entomo-ecoloog (als dat bestaat)

JohanvantBosch

CiteerMisschien dan toch maar de forma apicalis...  ^_^
Grappig... ik kende die vorm helemaal niet. Weer wat geleerd.

Mijn favorieten liggen (zoals te verwachten?) ook in het buitenland, met http://www.pbase.com/johanvantbosch/image/90033755 als toppertje.

Als ik in Nederland moet gaan kijken, dan wordt het denk ik:
1 alle zwervende heidlibellen van af gelopen jaar
2 de toffe gebiedjes bij Wassenaar, met o.a. alle bruine winterjuffers, tengere grasjuffers etc.
3 de twee zuidelijke keizerlibellen die ik gezien heb, waarvan 1 zelf gevonden.

JohnvR

#7
Voor mij was 2007 mijn tweede libellenjaar van betekenis. In 2006 heb ik me vooral bezig gehouden met libellen uit de buurt. Voor mij is dat de omgeving van Alkmaar en ik kom vaak in de buurt van Apeldoorn. Ook mijn vakantie 2006 was op de Veluwe. Hiermee was ik voor 2006 op 28 soorten uitgekomen.

In 2007 ben ik ook naar mijn vertrouwde gebieden gegaan, maar heb ik ook echte libellenuitstapjes ondernomen. Ik ben hiermee dit jaar op 46 soorten gekomen. Mijn top drie is dan ook meer een excursie top drie dan een soorten top drie. Ik zet ze hier in chronologische volgorde.

19 april Hatertse vennen
Het jaar begon al vroeg met een warme lentedag toen ik in de omgeving van Nijmegen (Hatertse vennen) anderhalf uur over had. Een geweldig mooi gebied en ik vond het bijzonder zo vroeg in het jaar al zo veel libellen tegen te komen, onder andere vele tientallen vuurjuffers, waarbij ook al enkele tandems. Ik kon twee nieuwe soorten bijschrijven, man en vrouw maanwaterjuffer en man en vrouw noordse witsnuitlibel. Geen geweldige foto's. De foto van het vrouwtje maanwaterjuffer is nog het beste gelukt. Later in het jaar ben ik deze soorten nog vaker tegengekomen, o.a. op de Veluwe bij het Kootwijkerveen.

22-25 juni Nationaal park de Meinweg (e.o.)
Onder leiding van Frans en Marja Koning (KNNV-Libellenwerkgroep Zuid-Kennemerland) een heus libellenweekend naar Nationaal park de Meinweg, een fantastisch natuurgebied. Hier kon ik elke dag nieuwe soorten aan mijn lijstje toevoegen, van niet al te bijzonder, zoals koraaljuffer, blauwe breedscheenjuffer, weidebeekjuffer (zitten hier in de buurt van Alkmaar nog niet) tot wat minder algemeen, zoals tengere grasjuffer, beekoeverlibel, vuurlibel, bosbeekjuffer en ook zeldzamere soorten gevlekte glanslibel en zuidelijke oeverlibel. Vanwege het niet altijd optimale weer en hun zeldzaamheid helaas geen rombouten, gaffellibel of bronlibel gezien, die staan dus nog op mijn verlanglijstje. Op de eerste dag maakte deze vuurlibel in het zonnetje het meeste indruk.

Juli Overloon
Op vakantie ook heel wat libellen gezien. Het mooiste vond ik nog wel dat ik een kleine populatie (enkele tientallen met enkele eiafzettende tandems) kanaaljuffers ontdekte op een recreatieplas waar ik aan het zwemmen was. Tijdens het zwemmen naar libellen kijken was wel een sublieme ervaring moet ik zeggen. Ik kon ook nog een metaalglanslibel bijschrijven en tijdens uitstapjes ook nog bandheidelibel (ook erg mooi) en eindelijk een tangpantserjuffer, waarna er nog een paar volgden. Ik had de kanaaljuffer gemist tijdens het libellenweekend in de Meinweg, dus dat maakte het extra leuk, hier een foto.

Ik vind het overigens ook belangrijk en leuk om in de directe omgeving actief te zijn met de gewone soorten. Daar liggen toch mijn hoofdactiviteiten, ook al is Noord-Holland-Noord niet geweldig soortenrijk. Toch was een man gevlekte witsnuitlibel in de duinen bij Bergen ook niet echt een verkeerde waarneming en ook een nieuwe soort voor mij.

Anne Hueber †

Een top-3 lijstje lukt niet, maak er dan toch maar een top-5 lijstje van.

1: Zuidelijke glazenmaker in 'mijn' gebiedje in Wassenaar (is zoooo'n mooi
   beestje)
2: Kanaaljuffer, gezien met het libellenweekend van de KNNV-Libellenwerkgroep  
   Zuid-Kennemerland in de Meinweg.
3: Kleine roodoogjuffer in Wassenaar, meer dan 100 geteld, was een prachtig
   gezicht, zoveel bij elkaar.
4: Bruinrode heidelibel in Wassenaar, ik wist bekant niet meer, waar ik moest  
   lopen, bij elke stap vlogen tientallen verse exemplaren op.
5: Zuidelijke keizerlibel in Wassenaar, heb 'm daar 2 keer gezien, was heel apart.

Goyatlah

1. 2 copula's van de rivierrombout (had al weken er voor een plan de campagne gemaakt (waar, wanneer, welk biotoop). Probleem met die beesten is dat ze massaal uitsluipen en vervolgens binnen een paar dagen over een groot gebied gaan zwerven, dus dan moet je eigenlijk wel de voortplantingstijd kunnen voorspellen. Gelukkig was het eind juli en begin augustus tamelijk langdurig slecht weer, gevolgd door 30+ dagen.
2. 2 vrouwtjes Kleinvlekkige Noordse Glazenmaker (en later nog 1) op een nieuwe locatie.
3. 1 vrouwtje Glasrombout in Groningen (noordelijkste waarneming ever voor zover ik weet). Ben die beesten later wel gaan zoeken maar had daar niet echt geluk mee - zie het verhaal over de Rivierrombout - vermoedelijk wel 1 of 2 gezien, maar tussen alle jonge Oevers, moet je dat wel heel erg zeker weten.

Daarnaast een heleboel Glassnijders, eigenlijk overal ten zuiden en westen van de stad (vorig jaar geen 1!!!)
Moi, Dolf

Bezoek ook eens Libellen in Nederland met de enige interaktieve en op foto's gebaseerde libellentabel, veel info en heel veel foto's

Platbuik

Citeer....Glasrombout....
Foto van?
---88:  A. van Leur (Þlatbuik)

Imperator

Citeer
Citeer....Glasrombout....
Foto van?
zal wel plas zijn   :gap:  Of Dolf is bij de juwelier geweest voor zo'n kristallen dingetje.

Mijn favorieten: best veel Zwervende heidelibellen, Bruine winterjuffers ;Tengere grasjuffer, de Venglazenmakers en Venwitsnuiten op de Veluwe blijven altijd mooi.

Thuis veel Vroege glazenmakers, vliegen hier territorium aan territorium. (westkant Amsterdam)
en de vuurjuffers die zich hier voorzichtig uitbreiden.
vriendelijke groet,

Trees

Weia

Citeer1. 2 copula's van de rivierrombout (had al weken er voor een plan de campagne gemaakt (waar, wanneer, welk biotoop).
Zozozo. Dat kan ik niet zeggen ooit te hebben gezien. Misschien ook beter plannen...

Allemaal leuke lijstjes trouwens!
Groeten, Weia
rode bosmieren: https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,342651.0.html
pagina over variatie bij een paar lastige libellensoorten: www.at-a-lanta.nl/weia/LibellenVariatie.html
motmugjes van foto determineren: http://www.at-a-lanta.nl/weia/Motmuggen.html
familie motmuggen systematisch http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=378882.0

frankneijts

Net als bij de vogels beperk ik me tot de Brabantse Kempen maar ook bij libellen is dat geen straf. In mijn 2e libellenjaar kon ik hier toch 51 soorten vinden waaruit een keuze van 3 niet makkelijk is. Het worden dan:
1. Hoogveenglanslibel. Een hele bewolkte dag zoeken op de enige bekende plek in de Kempen (Reuselse Moeren) leverde wel enkele Gladde slangen op + myriaden muggen maar niet de gezochte libel. Nauwelijks een week later op een totaal onver(d)(w)achte plek blunderde ik op een prachtig mannetje.
2. Zuidelijke keizerlibel. De eerste op de Strabrechtse Heide was een twitch maar nr. 2 een week later op de Plateaux was een eigen vondst.
3. Kempense heidelibel. Omdat je die als Kempense libellenkijker natuurlijk moet zien, omdat we dit jaar bij Budel toch weer voortplanting hebben geconstateerd en omdat ze zo mooi zijn natuurlijk......
Dan moet ik Bosbeekjuffer, Speerwaterjuffer, Zwervende pantserjuffer, Bronlibel, Beekrombout, Zwervende heidelibel, Vuurlibel enz. dus helaas overslaan....
(Voor foto's zie: http://groups.google.com/group/insectenkempen?hl=nl)
Groeten,

Frank

"When logic and proportion have fallen sloppy dead...
Remember what the dormouse said: feed your head!"
Grace Slick in 'White Rabbit'

Jan Zwaaneveld

Mijn lijstje bestaat uit (voor mij) nieuwe soorten:

Nr. 1: de Zuidelijke keizerlibel, zelf gevonden boven een ven op de Hoge Veluwe, heel goed en langdurig kunnen bekijken.

Nr. 2: de Plasrombout die ik geheel onverwachts in mijn woonplaats Leerdam aantrof.

Nr. 3: de Zwervende heidelibellen van de Goilberdingerwaard bij Culemborg. Ze stonden al lang op mijn verlanglijst, dit jaar eindelijk gezien en gefotografeerd.
Lekker vogelen (mijn vogelblog)

Bertusvr

Hieronder mijn, zeer bescheiden, top 3. Dit was het eerste jaar dat ik er lekker op uit ben getrokken om insecten te fotograferen.  Kan niet wachten op volgend jaar.

Op de 1e plaats: Tengere grasjuffer copula: Foto
Op de 2e plaats: Zwervende Heidelibel : Foto
Op de 3e plaats: Bruine Winterjuffer: Foto

Maar als ik buitenlandse waarnemingen mee zou tellen dat kies ik als mijn nummer 1 voor het Vrouwtje Iberische Beekjuffer : Foto

andree

Ik beperk me (tot nu toe) met libellen kijken tot mijn woongebied zuid-oost Friesland. Mijn top 3 van dit jaar.

1 Op 10 oktober zag ik voor het eerst een vrouw Noordse glazenmaker.       (Nog niet unaniem geaccepteerd door de CWBO,  ;)

2 Bruine winterjuffer, wegens de zeldzaamheid in dit gebied en voor het eerst dit jaar gezien.

3 In Mei zag ik tweemaal een Blauwe breedscheenjuffer, ook zeldzaam in Friesland.

Verder wens ik iedereen alvast een gezond en libellenrijk 2008 toe!
André van Hengstum
Appelscha

Traveller

Hallo allemaal,

Mijn top 3:

met stip op
1 : Hoogveenglanslibel!!
2 : Speerwaterjuffer
3 : het vastleggen van een uitsluipende Smaragdlibel

Al ben ik niet snel tevreden over de kwaliteit van de foto's maar dat komt volgend jaar wel. Dat is ook tevens mijn goede voornemen voor 2008.

De beste wensen en een libellenrijk 2008,
groeten Jordi
Groeten, Jordi Strijdhorst

Macrografie is ook te volgen op facebook!

Kees van Bochove

#18
ik heb ook erg veel gezien!

degene die ik het leukste vond ik nl:

1. oostelijke witsnuitlibel: helaas geen mooie foto's maar wel een leuke soort!
http://waarneming.nl/foto_details.php?id=166726

2. zuidelijke heidelibel
http://waarneming.nl/foto_details.php?id=189384

3. vuurlibel: geen zeldzame, maar wel leuke nieuwe plek
http://waarneming.nl/foto_details.php?id=165126
http://waarneming.nl/foto_details.php?id=165125

buitenland (zwitserland)

de taigaglanslibel: echt heel gaaf beest!
groeten, Kees van Bochove
Waarnemingen: http://waarneming.nl/user/view/8118

Kees van Bochove

oja, deze zuidelijke keizer (zwitserland) vond ik ook leuk:
groeten, Kees van Bochove
Waarnemingen: http://waarneming.nl/user/view/8118

Goyatlah

Citeer1 Op 10 oktober zag ik voor het eerst een vrouw Noordse glazenmaker.       (Nog niet unaniem geaccepteerd door de CWBO,  ;)
Heb je een foto? (Er werd in eerste instantie ook moeilijk gedaan over mijn waarnemingen, maar staan nu in de veldgids - met foto). Ik heb nu iets van 20 Noordse gezien en 30 Ven en sommige op nieuwe plekken en ben onderhand eigenwijs geworden...
Moi, Dolf

Bezoek ook eens Libellen in Nederland met de enige interaktieve en op foto's gebaseerde libellentabel, veel info en heel veel foto's

Weia

Citeer
Citeer1 Op 10 oktober zag ik voor het eerst een vrouw Noordse glazenmaker.       (Nog niet unaniem geaccepteerd door de CWBO,  ;)
Heb je een foto? (Er werd in eerste instantie ook moeilijk gedaan over mijn waarnemingen, maar staan nu in de veldgids - met foto). Ik heb nu iets van 20 Noordse gezien en 30 Ven en sommige op nieuwe plekken en ben onderhand eigenwijs geworden...
Deze is het:
http://waarneming.nl/wn_details.php?id=3049823
Ik ben vóór maar er loopt nog discussie en de uitkomst is nog onzeker. Wat de Belgen (CWBO) met deze waarneming moeten weet ik niet, maar de CWNO vindt het interessant ;-)
Groeten, Weia
rode bosmieren: https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,342651.0.html
pagina over variatie bij een paar lastige libellensoorten: www.at-a-lanta.nl/weia/LibellenVariatie.html
motmugjes van foto determineren: http://www.at-a-lanta.nl/weia/Motmuggen.html
familie motmuggen systematisch http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=378882.0

Goyatlah

#22
Moeilijk maar kom net uit de kroeg. Denk toch Ven, maar kijk morgen wel weer... Moet toch iets uit te halen zijn....

[BTW er staat op mn site wat aanvullende data, ken beide soorten onderhand]
Moi, Dolf

Bezoek ook eens Libellen in Nederland met de enige interaktieve en op foto's gebaseerde libellentabel, veel info en heel veel foto's

Goyatlah

Citeer
Citeer
Citeer1 Op 10 oktober zag ik voor het eerst een vrouw Noordse glazenmaker.       (Nog niet unaniem geaccepteerd door de CWBO,  ;)
Heb je een foto? (Er werd in eerste instantie ook moeilijk gedaan over mijn waarnemingen, maar staan nu in de veldgids - met foto). Ik heb nu iets van 20 Noordse gezien en 30 Ven en sommige op nieuwe plekken en ben onderhand eigenwijs geworden...
Deze is het:
http://waarneming.nl/wn_details.php?id=3049823
Ik ben vóór maar er loopt nog discussie en de uitkomst is nog onzeker. Wat de Belgen (CWBO) met deze waarneming moeten weet ik niet, maar de CWNO vindt het interessant ;-)
@ Weia
wat hebben Belgen met een friese waarneming te maken?
Moi, Dolf

Bezoek ook eens Libellen in Nederland met de enige interaktieve en op foto's gebaseerde libellentabel, veel info en heel veel foto's

JohanvantBosch

Citeer@ Weia
wat hebben Belgen met een friese waarneming te maken?
Typfoutje van Andre..... CWBO....  :grin:  :whistle:  

Goyatlah

Citeer
Citeer@ Weia
wat hebben Belgen met een friese waarneming te maken?
Typfoutje van Andre..... CWBO....  :grin:  :whistle:
Okee  
Moi, Dolf

Bezoek ook eens Libellen in Nederland met de enige interaktieve en op foto's gebaseerde libellentabel, veel info en heel veel foto's

Tim Faasen

Citeer[Deze is het:
http://waarneming.nl/wn_details.php?id=3049823
Ik ben vóór maar er loopt nog discussie en de uitkomst is nog onzeker.
Lijken mij ook erg mooie subarctica-achterlijfsaanhangselen...
grtz,
Tim
entomo-ecoloog (als dat bestaat)

Goyatlah

Zie ik eigenlijk niet, maar... (Plaats klopt in ieder geval wel, beter dan die van een paar van mijn waarnemingen)
Moi, Dolf

Bezoek ook eens Libellen in Nederland met de enige interaktieve en op foto's gebaseerde libellentabel, veel info en heel veel foto's

losp

Over  mijn top 3 van 2007 hoef ik niet lang na te denken :

-1-Oostelijke Witsnuitlibel -excursies gemist en vervolgens zelf gevonden en gefotografeerd ( op het pad ) .

-2-Rivierrombout -na vele vruchteloze pogingen in de buurt van de Ijssel uiteindelijk zonder veel moeite gevonden bij Oudendijk/Groesplaat.

-3-Noordse Glazenmaker - met een jammerend kind op mijn nek toch nog een foto kunnen maken van een vliegend exemplaar .

Buitenland : zonder twijfel de Chlorogomphus Magnificus op Java . Ziet er oppervlakkig gezien uit als een Bronlibel.  Familie uit tropisch Azie met 1 soort op Java . Vliegen en zweven vaak op 4 meter of meer hoogte en lastig te vangen en te fotograferen. De eerste foto van deze soort kunnen maken van een exemplaar dat langs het pad hing in verticale positie . ( met dank aan Vincent Kalkman voor de identificatie ) .      
 

losp

foto's van de Chlorogomphus magnificus . ( al word ik wel jaloers als ik de kwaliteit van de andere foto's op de site zie ) .  Peter Los