Weer en klimaat op waarneming/observado

Gestart door Marleen, oktober 11, 2017, 11:01:04 AM

Vorige topic - Volgende topic

Marleen

Hallo allemaal,

"Vroeger" konden we bij de waarneming ook het weer invoeren. Dat is niet meer.

Het zou misschien leuk en interessant zijn als we net als natuur en verstoringen ook weer/klimaat konden invoeren.
Velen maken tegenwoordig foto's van bijzondere wolken, van overstromingen, hoog water, onweer, sneeuw en noem maar op.
Ook van thermometers waarop de temperatuur te zien is, maar soms ook vochtigheidsgraad bijvoorbeeld.

Het weer en de natuur heeft veel met elkaar te maken. En nu de klimaatverandering zo in volle gang is, des te meer.
We weten allemaal dat nachtvlinders wel/niet/beperkt actief zijn afhankelijk van neerslag en temperatuur.
De bruidsvluchten van mieren zijn ook gerelateerd aan het weer. Verspreiding van soorten ook.
Als het in scandinaviƫ begint te vriezen komt er vogeltrek op gang.

Zou het niet interessant zijn daar toch (weer) wat mee te doen? Ik zou het niet aan waarnemingen willen koppelen, omdat ik soms wel 'het weer' waarneem, zonder vogel of andere natuur.
Het lijkt mij leuk om te leren van hoe de verschillende wolken of weersverschijnselen heten. En niet alleen wolken, maar ook zon en maan. Halo om de zon. Zonsverduistering enz.
Soms kunnen we ook planeten zien. En stel dat een ieder die een regenmeter heeft die stand(en) zou kunnen doorgeven, foto erbij.

En wat betreft de temperatuur, de voorspellingen van het weer zijn mooi enzo en er zijn ook wel her en der op de wereld stations die metingen aangeven. Maar stel dat we met duizenden dat in kaart brengen.
Krijg je veel gedetailleerder beeld van dingen als stadswarmte. En hoe het op meer afgelegen plekken is.

Natuurlijk, veel dingen van het weer zijn bekend. Maar dat is het van natuur ook. Toch zien we met z'n allen ook van het weer en de klimaatverandering meer als we 'met z'n allen' er naar kijken.
Het kan ook een mooie zijn, om de klimaatverandering mee 'in beeld' te brengen.

Groetjes, Marleen

Julian

Dat lijkt me wel wat; de registratiemogelijkheid verder uitbreiden met de levenloze natuur.  :blink:

Misschien dan onderscheid maken tussen een aantal groepen:
-Astronomie
-Klimatologie en meteorologie
-Grondsoorten (met soortgroepspecifieke invoervelden als "zuurtegraad")
-Gesteenten
- ???

Dan is het verstandig om als waarneming.nl met gespecialiseerde organisaties om tafel te gaan (bijv. KNMI) om te bekijken wat je voor elkaar kunt betekenen (en hoe je het best zoiets kan opbouwen) zodat de vergaarde data ook voor de wetenschap van waarde kan zijn.

Relaties:
-Bij het registreren van grondsoorten en gesteenten is het in kaart te brengen hoe het bodemtype invloed heeft op de aanwezigheid van flora en fauna.
-Invloed van de stand van de maan/temperatuur/wind/etc. op het arriveren/vertrekken van trekvogels; wanneer is de aantalspiek per soort (verbanden leggen)?
-etc, etc...

Gewoon wat gedachten van iemand die barweinig verstand heeft van bovenstaande zaken (maar waarneming.nl heeft natuurlijk de reputatie mensen enthousiast te krijgen voor "nieuwe" soortgroepen).
(In 1997 heb ik de komeet Hale-Bopp bewonderd en die keert (schijnbaar) pas terug rond 4377. Mooie voor in het digitale waarnemingenboekje... ;))

hiskodevries

gaan we niet doen natuurlijk. dat levert 99% foute gegevens op, vandaar ook dat dit ook verdwenen is.
klimaat gegevens kun je elders op het internet voldoende ophalen.
'schoenmaker blijf bij je leest'
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

Julian

Citaat van: Julian op oktober 13, 2017, 15:05:37 PM
Dan is het verstandig om als waarneming.nl met gespecialiseerde organisaties om tafel te gaan (bijv. KNMI) om te bekijken wat je voor elkaar kunt betekenen (en hoe je het best zoiets kan opbouwen) zodat de vergaarde data ook voor de wetenschap van waarde kan zijn.
Juist daarom. De schoenmaker blijft gewoon bij zijn leest als ook de klompenmaker welkom is om te werken in zijn winkel. De schoenmaker heeft veel ervaring met 'citizen science' en beschikt over een succesvol systeem dat wellicht van nut kan zijn voor de klompenmaker (en de laarzenmaker en sokkenbreier?). De schoenmaker blijft zich bezighouden met schoenen en de klompenmaker met klompen. De klanten en leveranciers hebben echter een centrale plek voor beide zaken waar vervolgens zowel schoenmaker als klompenmaker van kunnen profiteren.  :angel:

marcel123

Off topic, maar als je een eigen weerstation hebt en je wil elke vijf minuten het weer op je eigen locatie vastleggen dan kan dat via een site als https://www.wunderground.com/personal-weather-station/dashboard?ID=IHAARLEM46&cm_ven=localwx_pwsdash

Haarlem heeft bijvoorbeeld een stuk of 20 meetpunten. Als het weer wilt vastleggen dan is zo'n site misschien een beter aansluitpunt. Deze data is op de dag zelf vrij beschikbaar. Als data van een zonnepaneeel getoond wordt kan je soms ook een het dichtstbijzonde weerstation kiezen en die gegevens erbij tonen