Mobiel invoeren > Herkennings app (ObsIdentify)

Beta Test informatie, graag lezen voordat je begint met de app

(1/8) > >>

hiskodevries:
Doel van de beta is om de herkenning van soortgroepen die aanwezig zijn te onderzoeken, het gebruiksgemak van de app te bepalen en fouten op te sporen. Het uiteindelijke doel is om een versie te maken die eind augustus officieel naar buiten gebracht kan worden.

Teaser https://youtu.be/c4ZZNIgGqSw
Wie kan meedoen
- Iedereen met een android smartphone, bij voorkeur een niet al te oud model.
  Werkt niet op : Moto G 3rd gen
- Iedereen die soorten wil herkennen van de soortgroepen en families uit Nederland en België die in andere topics in dit onderdeel worden gemeld.

Installatie
Ga naar https://play.google.com/store/apps/details?id=org.obsidentify.recognition_i in de Google Play
en installeer de app. LET OP de app is ongeveer 100 mb groot, denk aan dataverkeer


Wat willen we graag weten ?


* Ontbreken er soorten die er eigenlijk in zouden moeten zitten?
* Zitten er soorten of soortenclusters in die er uit zouden moeten (omdat ze bv. Visueel niet te onderscheiden zijn)?
* Moeten er nieuwe soortenclusters geintroduceerd worden?
* Zijn er soorten die consistent fout gaan?
Wat willen weten in het algemeen weten?


* Is men tevreden over de interface?
* Is men tevreden over de integratie met ObsMapp?
* Wat kan er verbeterd worden?
* Denken jullie dat de herkenningsapp in deze vorm een geschikt hulpmiddel is voor mensen in het veld?
Een korte disclaimer vooraf


* De mensen die aan de herkenningsapp werken, hebben beperkt de tijd (wie niet?). We doen er wel alles doen om zoveel mogelijk voor elkaar te krijgen, maar er zijn nu meer ideeen dan tijd.
* Ik (Laurens) ben geen bioloog, maar wel erg geinteresseerd, naast de technologie wil ik zoveel mogelijk biologie er bij leren, maar vergeef het me als ik stomme vragen stel :)
Tips

1. Gebruik een andere camera of een speciale camera app van de mobiel voor de foto’s. Insecten zijn soms lastig te fotograferen. Voor het maken van foto’s kan het beter zijn om de eigen camera apps van de mobiel te gebruiken, dit kan op 3 manieren:
a. Door de camera knop lang ingedrukt te houden in ObsIdentify wordt de (externe) camera app van de telefoon zelf geopend
b. Je kan instellen dat je standaard de externe camera app in ObsIdentify wilt gebruiken in de instellingen: open menu, kies "Instellingen", kies "Gebruik en layout" en dan "Gebruik externe camera"
c. Je kan een losse camera app gebruiken op je telefoon en dan later foto's toevoegen via de gallery (knop linksonder op 1e scherm van ObsIdentify)

Alternatief is om een goede camera (bv. Spiegelreflex) te gebruiken om de foto’s te maken, zet ze op je mobiel en pas dan de herkenning toe door gebruik te maken van de gallery knop of de koppeling tussen ObsMapp en de herkenningsapp. Een alternatief is om de foto’s te herkennen van een computerbeeldscherm.

2. Gebruik een vrij krappe uitsnede voor de herkenning. De herkenning werkt het best als het insect een vrij groot deel van de foto in beslag neemt.

3. Gebruik meerdere foto’s. Indien mogelijk gebruik dan meerdere foto’s waarop verschillende kanten van het insect te zien zijn. Dit verbetert vaak de herkenning.

4. Koppeling met ObsMapp Als je 1 of meer identificaties hebt gemaakt kun je deze doorzetten naar ObsMapp zodat deze omgezet kunnen worden naar een Waarneming.
   Daarvoor bestaan wel een aantal randvoorwaarden:
   a. Zorg dat je soortenlijsten matchen met geidentificeerde soorten.
   b. De lokatie bepaling gebeurt pas in ObsMapp. Dus als je thuis gaat identificeren vergeet dan niet later de lokatie te wijzigen.

FAQ

1. De herkenning is fout, maar de foto is duidelijk, wat gaat er verkeerd? Het kan zijn dat de herkenning daadwerkelijk verkeerd gaat (zie punt 5), maar het kan ook zijn dat de soort ontbreekt in de lijst. Daarom een verzoek om te controleren of de soort wel in de herkenningsapp zit.

2. Kan ik foto’s maken van een beeldscherm? Ja, dat kan en werkt behoorlijk goed in mijn ervaring. Pas wel op voor Moiré interferentie, verzadiging van de kleuren en reflecties. Foto’s maken van LCDs van camera’s werkt ook enigszins, maar ik raad het niet aan.

3. Hoe werkt de herkenning? De herkenning werkt door visuele eigenschappen van insecten te leren door het voeren van een grote hoeveelheid voorbeeld foto’s aan een neuraal netwerk.

4. Soms werkt de herkenning fantastisch, maar soms krijg ik ook hele rare fouten, hoe kan dat? De aard van de herkenning (neurale netwerken) zorgt er zowel voordat de herkenning beter werkt dan andere systemen, maar ook dat het vaak moeilijk te begrijpen is waarom er iets misgaat. In een aantal gevallen is een oorzaak voor een foute herkenning aan te wijzen (bv. Atypische achtergrond of onscherpe foto), maar meestal is het gissen.

5. De app heeft een heel duidelijk onderscheidend kenmerk gemist, kan je dit niet toevoegen? Nee, de herkenning leert zelf kenmerken uit de beelden en het is niet goed mogelijk om deze af te dwingen door ze te specificeren. Deze benadering is vroeger geprobeerd, maar juist het loslaten hiervan heeft geleid tot een betere herkenning in het algemeen omdat het zeer moeilijk is (beeld)kenmerken handmatig te specifieren.

Bekende bugs/problemen

Graag eerst kijken of in dit topic een bug/probleem al bekend is alvorens deze te melden: https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=404990.0

Ik zal de tips en de FAQ aanvullen gedurende de beta.

hiskodevries:
De betatest start nu

VictorE:
Heb de app gisteren gedownload en erg onder de indruk! Volgens mij heeft hij echter de wants niet goed beoordeeld die ik ermee heb gedetermineerd. Hij gaf aan dat het een Berkenkielwants is, terwijl het me toch een Meidoornkielwants is. Klein verschil, maar bij Meidoornkielwants gaf hij 0% overeenkomst. Ik had in dat geval dus graag gezien dat er een mogelijkheid is om nog zelf te kunnen switchen (nu heb ik dat achteraf zelf gedaan). In dit geval kan ik me namelijk niet voorstellen dat mijn foto 0% overeenkomt met de eigenschappen van de Meidoornkielwants. Als dat wat meer zou zijn en ik kan op het moment dat de indentificatie gelukt is zelf nog kiezen zou dat naar mijn idee beter zijn. Zeker in een betafase. Daarnaast vind ik het al heel wat dat de app kan zien dat het een kielwants is, exacte soortdeterminatie kan met die soortgroep ook nog wel via de info op waarneming.nl.

Ik heb naast de waarneming van de wants nog een nachtvlinder ingevoerd en beide doorgezet naar ObsMapp. Ik kom er echter nu achter dat ik mijn GPS niet aan had en dat hij daarom de GPS coordinaten van mijn laatst ingevoerde waarneming via ObsMapp overneemt. Dit is niet de plek waar ik ze gezien heb. Misschien is er in die koppeling nog iets te verzinnen dat de locatie verbeterd moet worden? Ik zie dat er automatisch een opmerking bij wordt geplaatst, maar het is nu toevallig dat ik die tegenkom. Stel dat ik nachtvlinders zou lokken met een lamp en de hele avond met deze app invoer dan moet ik toch een flink aantal waarnemingen wijzigen...

Daarnaast merkte ik dat een aantal links in de app niet goed gaan. Als je de groep Zweefvliegen aanklikt op de link naar waarneming.nl krijg je een waarneming.nl met groot 'Fout' in beeld.

Mijn telefoon (Samsung Galaxy A3) heeft af en toe wel wat moeite met de app (stopt af en toe en opent traag). Maar ik neem aan dat dit door de zwaarte van de app komt in combinatie met niet het meest geavanceerde model telefoon?

Maar alles bij elkaar ben ik dus erg onder de indruk en ben erg benieuwd naar vervolgstappen (hoe lang die ook mogen duren ;)). Lieveheersbeestjes (gisteren gefotografeerd met de app, maar kwam erachter dat die er nog niet inzitten) lijkt me ook een familie die goed te doen is via deze app.

Groet,
Victor

Laurens Hogeweg:

--- Citaat van: VictorE op augustus 22, 2017, 09:55:38 am ---Heb de app gisteren gedownload en erg onder de indruk! Volgens mij heeft hij echter de wants niet goed beoordeeld die ik ermee heb gedetermineerd. Hij gaf aan dat het een Berkenkielwants is, terwijl het me toch een Meidoornkielwants is. Klein verschil, maar bij Meidoornkielwants gaf hij 0% overeenkomst. Ik had in dat geval dus graag gezien dat er een mogelijkheid is om nog zelf te kunnen switchen (nu heb ik dat achteraf zelf gedaan). In dit geval kan ik me namelijk niet voorstellen dat mijn foto 0% overeenkomt met de eigenschappen van de Meidoornkielwants. Als dat wat meer zou zijn en ik kan op het moment dat de indentificatie gelukt is zelf nog kiezen zou dat naar mijn idee beter zijn. Zeker in een betafase. Daarnaast vind ik het al heel wat dat de app kan zien dat het een kielwants is, exacte soortdeterminatie kan met die soortgroep ook nog wel via de info op waarneming.nl.

--- Einde van citaat ---

Psst... als je de soort lang ingedrukt houd dan wordt deze ook gekozen voor opslaan in de lijst. Dit is functionaliteit die mogelijk veranderd wordt in latere versies, maar het is voor nu bruikbaar.


--- Citaat van: VictorE op augustus 22, 2017, 09:55:38 am ---Ik heb naast de waarneming van de wants nog een nachtvlinder ingevoerd en beide doorgezet naar ObsMapp. Ik kom er echter nu achter dat ik mijn GPS niet aan had en dat hij daarom de GPS coordinaten van mijn laatst ingevoerde waarneming via ObsMapp overneemt. Dit is niet de plek waar ik ze gezien heb. Misschien is er in die koppeling nog iets te verzinnen dat de locatie verbeterd moet worden? Ik zie dat er automatisch een opmerking bij wordt geplaatst, maar het is nu toevallig dat ik die tegenkom. Stel dat ik nachtvlinders zou lokken met een lamp en de hele avond met deze app invoer dan moet ik toch een flink aantal waarnemingen wijzigen...

--- Einde van citaat ---

Er zitten nog wat ongerijmdheden in dat proces. Dit is 1 van de dingen met de hoogste prioriteit nu, we zijn er over aan het nadenken hoe dat beter te maken.


--- Citaat van: VictorE op augustus 22, 2017, 09:55:38 am ---Daarnaast merkte ik dat een aantal links in de app niet goed gaan. Als je de groep Zweefvliegen aanklikt op de link naar waarneming.nl krijg je een waarneming.nl met groot 'Fout' in beeld.

--- Einde van citaat ---

Dat is inderdaad een bug, bedankt voor het melden.


--- Citaat van: VictorE op augustus 22, 2017, 09:55:38 am ---Mijn telefoon (Samsung Galaxy A3) heeft af en toe wel wat moeite met de app (stopt af en toe en opent traag). Maar ik neem aan dat dit door de zwaarte van de app komt in combinatie met niet het meest geavanceerde model telefoon?

--- Einde van citaat ---

Klopt :)


--- Citaat van: VictorE op augustus 22, 2017, 09:55:38 am ---Maar alles bij elkaar ben ik dus erg onder de indruk en ben erg benieuwd naar vervolgstappen (hoe lang die ook mogen duren ;)). Lieveheersbeestjes (gisteren gefotografeerd met de app, maar kwam erachter dat die er nog niet inzitten) lijkt me ook een familie die goed te doen is via deze app.

--- Einde van citaat ---

Lieveheersbeestjes zitten er wel al in hoor. Ging er iets mis met de herkenning?

Laurens Hogeweg:
Over enkele minuten is er een nieuwe versie beschikbaar (0.9.6.0).

Release notes
------------
De datum, tijd en locatie worden nu overgenomen wanneer een foto wordt toegevoegd via de gallery.
------------

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie