luizen nog zo laat!!? = Takecallis arundicolens

Gestart door thijsdegraaf, december 03, 2007, 16:13:09 PM

Vorige topic - Volgende topic

thijsdegraaf

Ik las dat Joke vandaag  wat luizen zou inbrengen. Toevallig zag ik, dat het aan de onderkant van de bamboe in de tuin nog vol leven was. Ik weet niet of ik er blij mee moet zijn.
Ik heb nog niet uitgezocht (als me dat lukt) welk soort het is.
Hier valt nog weinig van de winter te ontdekken.

Groet,
Thijs

thijsdegraaf


thijsdegraaf


Arp

#3
CiteerIk las dat Joke vandaag  wat luizen zou inbrengen.
Getver! Waar ze zin in heeft ...  :grin:

'kweetookniehoezehetendievanjou, maar het zijn wel snoepjes zeg!
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

spinnenvrouw

Bamboe is import, en wereldwijd zijn er veel soorten die bamboe lusten.
Dus, helaas ....
Jacomijn Prinsen

javanerkelens

Hier komt dan "de inbreng" (Arp.....maar effe niet kijken, als je het eng vindt...ha ha ) van een paar luizen, die ik een paar dagen geleden heb gefotografeerd:

En de vraag blijft dan bestaan........wat doen luizen nog zo laat in het jaar actief.
En kunnen ze als adult overwinteren !?
Groet,
Joke (van Erkelens)

javanerkelens

En dan een paar, weer driftig in de weer met .........verzamelen jongens !!!
Groet,
Joke (van Erkelens)

javanerkelens

En dan de laatste als leuke ontmoeting , tussen springstaart en luis!
Groet,
Joke (van Erkelens)

thijsdegraaf

Jacomijn heeft onder mijn vorige luis wat over overwinteren geschreven. Ik weet niet of je dat gelezen hebt. Maar volgens mij zijn ze nog lang niet aan overwinteren toe.
De bamboe staat al jaren in de tuin en nu blijken veel soorten luizen hem te lusten. Dus het wordt weer een onbekende luis.
De jouwe zien er ook goed uit Joke. Misschien kan Jacomijn daar wel een naam bij verzinnen.
Wel Arp laat die pissebedden maar zitten en ga je specialiseren in luizen. Daarin valt nog veel te doen.  :grin:

Groeten,
Thijs

javanerkelens

CiteerVeel bladluizen leven in kolonies, maar niet allemaal. En zelfs een kolonielid waait wel eens van zijn plant af.
Wat betreft overwintering, veel soorten overwinteren als ei, maar sommige kunnen het ook in de zomervorm, als vivipaar wijfje. Daarvoor passen ze zich wel aan, het lichaam zit dan niet vol embryo's zoals in de zomer, maar vol vet en antivries.
De perzikluis (Myzus persicae) kan zowel holocyclisch (als ei) als anholocyclisch (als beest) overwinteren. En de sjalottenluis (Myzus ascalonicus) is uitsluitend anholocyclisch.

Dit had ik inderdaad over het hoofd gezien (sorry Jacomijn :angel: ), maar ik vind dit interessante informatie en inderdaad klopt het dus, dat een luis kan overwinteren en ik denk dan ook dat de eerste luis (foto 1) waarschijnlijk een luis...vol vet...is.
Althans....zo lijkt het wel (aan de zijkanten een soort nepvleugels..misschien vol met vet en antivries).
Erg leuk allemaal weer.........!!!!

Groetjes Joke
Groet,
Joke (van Erkelens)

Arp

#10
Hoi saampies,

CiteerThijs: Wel Arp laat die pissebedden maar zitten en ga je specialiseren in luizen. Daarin valt nog veel te doen.
Ja, ik ben gekke Henkie, mij teveel teveel soorten hoor - ik vind die 40 ofzo van LHBtjes en/of Pissebedden al zo ontmoedigend. Ik ga, over drie jaar - als de rest af is, wel iets van die Psylloidea ofzo doen (amper 20 soorten) :rolleyes:  

Spass beiseite: Ik zou luisjes wel interessant vinden om een keer op te pikken en heb er al wel over nagedacht, maar dan dus vooral om ze goed te kunnen kweken zodat ik voor LHB-kweekjes niet telkens "rotzooi" hoef te zoeken waar weer andere onverwachte dingen tussen zitten en dan zijn opeens alle LHB-larvjes pleite :blink: maar het is inderdaad niet al te overzichtelijk dus schrik er nog wat voor terug.

Ben ook wel bang dat als ik luisjes ga kweken dat ik ze dan opeens te lief ga vinden om ze aan LHBtjes te voeren :angel:

CiteerJoke: zo lijkt het wel (aan de zijkanten een soort nepvleugels
Dat zijn het toch ook?! Is dat niet gewoon een nimfje die binnenkort een gevleugeld luisje gaat worden :whistle:  
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

spinnenvrouw

Het lijkt wel of luizen populair worden!
De schouderflapjes zijn geen kamelenbulten waar reserves in worden opgeslagen, maar gewoon vleugelaanleg. Nog 1 vervelling en ze is klaar.
Dat lijkt wat laat in het jaar, maar niet elk individu doet het goed. Er zit vaak tijd, minstens 1 generatie, tussen de beslissing dat er gemigreerd moet worden en het daadwerkelijk ontstaan van gevleugelden. En soms zijn ze dan te laat.  In al hun functies zijn bladluizen groot in aantallen. Er gaat veel fout, maar een paar exemplaren overleven het wel.
Kees van Stippen heeft me gevraagd om een algemeen stuk over bladluis, dat schuift steeds op want er zijn nog spinnen ....

Maar wat betreft het kweken van bladluis, diverse soorten doen het goed op aardappel, radijs, tuinkers (Myzus, Aulacorthum), en boon.  Aardappel en tuinkers koop je gewoon bij de groenteboer en zet je thuis in een pot aarde. Aardappel groeit gemakkelijk, en laat zich ook gemakkelijk stekken. Luizen komen er vanzelf op.  En als je geen vertrouwen hebt in influx van buiten, kijk dan eens op kamerplanten, en leg aangetaste takjes op je aardappel etcetera. Alleen de varenluis (met hééél mooie vleugeladering) doet het niet goed op andere planten.
Jacomijn Prinsen

javanerkelens

#12
Prachtig en ik heb er bewondering voor, dat je dit allemaal al weet.....ik heb je al eens vaker voorbij zien komen...en volgens mij ben je inmiddels al zeer deskundig op allerlei gebied.
En fijn dat je ons als leken, zo leuk voorziet van commentaar ! :duim:  :duim:

Ik ga je raad dan maar eens opvolgen en zal ook een wat gaan kweken (heb tevens een mooie schuur, voor eventueel ook wat andere kweekbakken, voor weer andere insecten).....maar dan zal ik mij ook eens gaan verdiepen in het kweken van insecten.
Heb ooit in een ver verleden krekels (uit een dierenzaak) opgekweekt in een terrarium, maar na verloop van tijd, hadden zelfs mijn buren last van krekels onder de koelkast enz.  Dus dat liep een beetje uit de hand :blink:

En weer bedankt !!!!  Joke
Groet,
Joke (van Erkelens)

Arp

CiteerHet lijkt wel of luizen populair worden!
:gap:

Welbeschouwd waren luizen ooit de reden dat ik überhaupt begonnen ben met kiekjes schieten van insecten - was voor de lol wat bloempies in de tuin aan het kieken als bureaubladachtergrondje voor de PC van paps en daar stonden opeens op een knop een zwik luisjes zo prachtig scherp op (nou ja, als je niks gewend bent) dat ik pardoes ook andere insectjes ben gaan proberen. Dus het is allemaal de schuld van die luisjes dat jullie nu met me opgescheept zitten  :P

Ben erg benieuwd naar je stukje voor stippen! Weet je ook wat te vertellen over welke luisjes goed voedsel zijn voor welke LHBtjes en/of welke juist per se niet, of is dat iets te ver naast jouw invalshoek/interesse?

Nou ja, tot die tijd in elk geval ook van mij bedankt voor het delen van je kennis hier, dat met die aardappelplant ga ik denk ik in het voorjaar idd maar eens uitproberen dan  ^_^  
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

thijsdegraaf

#14
Na vele vele jaren.... volgens Henk: Black-tailed bamboo aphids  ;D

Zie http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=378563.new#new  en http://influentialpoints.com/Gallery/Takecallis_arundicolens_Black-tailed_bamboo_aphid.htm

Ik ga eens kijken of ik de foto's nog kan vinden om in te voeren. En als het zonnig is wat nieuwe foto's proberen te maken.

thijsdegraaf

#15
Ik heb de foto's gevonden en de luis ingevoerd. Eén foto heb ik gekropt. Kwaliteit moet beter kunnen. Dit was nog met mijn oude camera. maar het gevleugeld beestje lijkt sprekend.
Eerste waarneming trouwens. Als iedereeen eens naar zijn bamboe wil kijken  ;D

Het betreft deze waarneming
http://waarneming.nl/waarneming/view/132969704
Takecallis arundicolens gezien op 2007-12-03 Bergen (NH)
Foto's:




Toelichting:
Op bamboe in de tuin.

thijsdegraaf

Ik heb gisteren nog wat foto's gemaakt van de bamboe in de bijkeuken voor de zweefvlieglarve. Het zijn inderdaad dezelfde.

Het betreft deze waarneming
http://waarneming.nl/waarneming/view/133025805
Takecallis arundicolens gezien op 2016-12-22 Bergen (NH)
Foto's:






Toelichting:
Op bamboe in de bijkeuken. Een maand geleden uit de tuin gehaald. Daar komen nog luizen voor, maar niet meer in zulke grote aantallen.
bij voorbaat dank Thijs de Graaf

Henk Soepenberg

 :duim: 

Misschien vind je de Black-spotted bamboo aphid (Takecallis arundinariae) ook nog wel een keer  :blink:
http://influentialpoints.com/Gallery/Takecallis_aphids.htm
Vriendelijke groeten,
Henk

thijsdegraaf

Zal eens kijken Henk.  :blink:
Nu neemt het aantal luizen af (behalve bij me in de bijkeuken) Maar misschien is het wat om in de zomer mensen te vragen om hun bamboe eens te bekijken. Toch best wel interessant om te weten hoe die luizen zich hebben verspreid.
Het viel me op, dat ze niet in Nederlands Soortenregister staan. Ik weet niet of ik hem moet opgeven. Het is natuurlijk een exoot op een exoot (bamboe).

Henk Soepenberg

Citaat van: thijsdegraaf op december 23, 2016, 15:36:26 PM
Het viel me op, dat ze niet in Nederlands Soortenregister staan.

Oh ja, dat kan kloppen Thijs (zie onderstaand citaat van Berend).
Beide soorten zijn wel gemeld voor Nederland. http://library.wur.nl/WebQuery/wurpubs/413005

Citaat van: Berend Aukema op september 16, 2011, 20:53:54 PM
De lijst bladluizen op het soortenregister is niet compleet. Er is simpelweg geen volledige Nederlandse naamlijst van de bladluizen!
Vriendelijke groeten,
Henk

thijsdegraaf

Daar staan beide soorten voor Nederland. Ik wacht tot de zon wat gunstiger staat dan gisteren (het was niet helemaal helder) om nog wat foto's te maken en dan stuur ik ze op naar Nederlands Soortenregister met verwijzing naar dit topic. Bedankt weer.  :duim:

thijsdegraaf

Laatste foto en dan stop ik ermee. Deze heb ik de 26e gemaakt van een bewoner (met jong) uit de pot, maar ik zag gisteren nog een bamboeblad vol met luizen in de tuin.


Henk Soepenberg

Vriendelijke groeten,
Henk

thijsdegraaf

Bedankt Henk. Ik heb ze gisteren ook bij N. Soortenregister aangemeld. Net zo taai als m'n bamboe.  ;)

thijsdegraaf

Staat inmiddels in N. Soortenregister. http://www.nederlandsesoorten.nl/linnaeus_ng/app/views/species/nsr_taxon.php?id=179813 Dus als er een luizengoedkeurder is kan hij goedgekeurd worden.  :blink:

Henk Soepenberg

Leuk Thijs  :duim:

Waarneming. nl heeft geen luizenadmins (meer), dacht ik  :blink:
Vriendelijke groeten,
Henk

thijsdegraaf

Hallo Henk,
Jacomijn Prinsen doet/deed het bij haar spinnen erbij. Maar ik weet niet of ze luizen ook goedkeurt. Ik dacht, dat wantsen/cicadenadmins ook luizen mogen goedkeuren. Voor mij maakt het niet uit, maar voor een bezoeker is het wel handig als hij/zij ziet, dat ze te determineren zijn.

Marco de Haas

In principe keur ik geen luizen, simpelweg omdat er ik er zelf niks van weet en ik enkel goedkeur op eigen inzicht. Ik heb de foto's wel in het familie-overzicht gezet zodat ze door bezoekers wel gevonden worden.
Met vriendelijke groet, Marco de Haas
Validator cicaden

Oproepje cicade-waarnemingen: zie hier.
Waardplanten cicaden: zie [url=http


thijsdegraaf

#29
De zachte winters overleefden ze moeiteloos, maar nu zag ik ze buiten niet meer. In mijn niet verwarmde kasje (plastic over buizen) waren een paar bamboescheuten opgekomen en die zaten er nog wel vol mee. Toch denk ik, dat ze zich ook zonder kasje moeten kunnen redden. Ik heb tenslotte de eerste al in 2007 gefotografeerd, toen er geen kas met bamboe was.
Ben nog steeds de enige waarnemer.
Het betreft deze waarneming
https://waarneming.nl/waarneming/view/148815676
Takecallis arundicolens gezien op 2018-02-24 Bergen (NH)
Foto's: