Kokardezaagbek/Kuifzaagbek

Gestart door frankw, november 28, 2007, 15:41:08 PM

Vorige topic - Volgende topic

frankw

kuif/kokarde zaagbek via DB

frankmeer

#1
Citeer
Citeerkuif/kokarde zaagbek via DB
Ik weet wat ze zeggen over resultaten uit het verleden... maar de kans dat dit een escape is lijkt me toch wel erg groot. Wel mooie foto!
http://waarneming.nl/soort.php?id=1958&tab...8&wno_id_prov=1
Hier in de buurt schijnen er ook een paar te zitten...

Over die Waterspreeuw: weer jammer dat die man in het filmpje zegt:
Nee, we kunnen hem niet lokken. We kunnen hem hooguit een beetje opjagen, zodat ie naar een van zijn favoriete watervallen komt, waar Ruben in z'n tentje zit. Dat zou kunnen, dat zou mooi zijn.
Frank van der Meer

RWester

#2
De Kokardezaagbek was vanochtend nog aanwezig voor de Kapteinshut in het Broekbos, nu zonder Nonnetjes. De vogel ging na een slaperige ochtend actief aan het poetsen en duiken, dus het zou mogelijk moeten zijn vast te stellen of ze ringen draagt. Overigens ook nog zo'n 76 Krooneenden hier
Met vriendelijke groet,

Remco Wester


Tukkerbird

CiteerDe Kokardezaagbek was vanochtend nog aanwezig voor de Kapteinshut in het Broekbos, nu zonder Nonnetjes. De vogel ging na een slaperige ochtend actief aan het poetsen en duiken, dus het zou mogelijk moeten zijn vast te stellen of ze ringen draagt. Overigens ook nog zo'n 76 Krooneenden hier
Die 76 krooneenden lijken me een stuk interessante dan die ene korkardezaagbek,dit is toch gewoon een soort die ergens ontsnapt is :unsure:
vorig jaar zwom er bij ons ook één,leuk :whistle:  maar ik hecht er weinig waarde aan.

frankmeer

Waarom wordt er zoveel aandacht aan deze vogel gegeven terwijl er ongetwijfeld tientallen andere exemplaren van deze soort in Nederland wild rondzwemmen? M.a.w., waarom wordt er gedacht dat juist deze vogel een wilde kan zijn?
Frank van der Meer

P1234

#5
Waarom niet? Kuifzaagbek is een soort die wild in West-Europa moet kunnen opduiken. Er zijn gevallen op de Britse Eilanden, en (zo begreep ik uit het ingesproken bericht van Max op de vogellijn), op IJsland en/of de Canarische Eilanden. En over een Bronskopeend en een Buffelkopeend doen we ook niet moeilijk ;) . 't Is geen soort waar mensen snel warm voor lopen, en er zwemmen/vliegen heel wat ontsnapte vogels rond, maar als deze niet al te enthousiast op brood af komt, als er niemand met z'n vleugeltjes heeft gerotzooid en als er geen ringetjes om de pootjes hangen, moeten we d'r allemaal naar toe. :gap: Ben, hoe herkennen we je?

Ik verheug me er nu al op! :P
Groet,

Peter van Wetter

Mijn waarnemingen;

Edwin Russer

Met vriendelijke groet,

Edwin Russer

Wp-ranking/https://netfugl.dk/ranking/2

Bram Rijksen

Citeerals deze niet al te enthousiast op brood af komt, als er niemand met z'n vleugeltjes heeft gerotzooid en als er geen ringetjes om de pootjes hangen, moeten we d'r allemaal naar toe. :gap: Ben, hoe herkennen we je?

Ik verheug me er nu al op! :P
kweenie.. ik héb er eentje; ongeringde vrouw, puntgaaf en bijzonder schuw (vloog direkt weg nadat ik drie meter de lekdijk afdaalde om te video-en).
Ingediend, geaccepteerd alleen.. de commissie acht een wilde herkomst onwaarschijnlijk.
Zou het dan tóch beest met Amerikaanse moeten worden, ben ik bang..

P1234

Da's dan een opvallende beslissing van de wijze heren van de CDNA, zou ik zeggen. Wat is het verschil tussen een Buffelkop zonder ring en een Kuifzaagbek zonder ring? Is er nog een reden voor de afwijzing gegeven?

Volgens mij is er geen discussie over de vraag of zo'n beest op eigen kracht in de WP verzeild kan raken. En laten we wel wezen; in een tijd van Bronskoppen en Buffelkoppen moet zo'n Kuifkop toch ook genade vinden?
Groet,

Peter van Wetter

Mijn waarnemingen;

dupont

CiteerWaarom niet? Kuifzaagbek is een soort die wild in West-Europa moet kunnen opduiken. Er zijn gevallen op de Britse Eilanden, en (zo begreep ik uit het ingesproken bericht van Max op de vogellijn), op IJsland en/of de Canarische Eilanden. En over een Bronskopeend en een Buffelkopeend doen we ook niet moeilijk ;) . 't Is geen soort waar mensen snel warm voor lopen, en er zwemmen/vliegen heel wat ontsnapte vogels rond, maar als deze niet al te enthousiast op brood af komt, als er niemand met z'n vleugeltjes heeft gerotzooid en als er geen ringetjes om de pootjes hangen, moeten we d'r allemaal naar toe. :gap: Ben, hoe herkennen we je?

Ik verheug me er nu al op! :P
Beste Peter,

Mijn kont! Zou ik zeggen. Laat de CDNA met deze soorten maar heel snel de regel invoeren dat zo'n soort op de lijst komt als vastgesteld is dat het een wilde betreft: ofwel: met een af te lezen ring (in dit geval een Amerikaanse)
Dus ajuus met alle ongeringde Rossganzen, Sneeuwganzen, Buffelkopeenden, IJslandse Brilduiker en overige meuk als Siberische Taling, Bronskoptaling, Grote/Kleine Canadese Gans. De kop in het zand steken noemen ze dat ook wel.
Veiligheidshalve zal ik ook gaan rijden voor een ongeringde IJslandse Brilduiker op een goede plek in de goede tijd van het jaar. Maar het twijfelachtige gevoel verdwijnt NOOIT. Leuk vogelen is absoluut anders. Ik scoor liever een zuiver Vinkje  :D  
Met vriendelijke groeten,

David Uit de Weerd

Bram Rijksen

CiteerIk scoor liever een zuiver Vinkje  :D
toch koester ik nog een stille hoop dat ééns...

Edwin Russer

Nog een beetje gegoogeld.

De vogel is relatief zeldzaam aan de Amerikaanse oostkust. De vogel staat niet bekend als een lange-afstands trekker en uiteraard het feit dat de vogel dus veel in collecties wordt gehouden maakt de status van de bewuste vogel er niet beter op.

Op de Britse lijst heeft de vogel geen A-status maar een DE-status.

http://www.bou.org.uk/recnews01.html

http://www.bou.org.uk/recbrlst3.html

Op de Canarische eilanden één aanvaard geval,

http://www.ardeola.org/files/ardeola_529.pdf

IJsland: wel zeven aanvaarde gevallen, opmerkelijk.

http://www.hi.is/~yannk/status_lopcuc.html

http://www.surfbirds.com/mb/news/bourc-1201.html

One colour-ringed escape has reached Iceland, where they are unknown in captivity. Similarly, colour-ringed birds have been seen in western Ireland and western Britain in locations and on dates which might have indicated wild origin (including one during the same period as this bird). It is generally accepted that most Nearctic vagrants are birds in their first winter, more likely to wander off-course on their first migration than experienced adults.

Op de Noorse lijst geplaatst in de D-categorie.

http://www.birdingnorway.no/norwaylist/index.htm

Denemarken ook niet op de A-lijst,

http://www.netfugl.dk/dklist.php

http://www.netfugl.dk/news.php?id=show&new...093e723daaa005d


Met vriendelijke groet,

Edwin Russer

Wp-ranking/https://netfugl.dk/ranking/2

P1234

#12
Citeer
Beste Peter,

Mijn kont! Zou ik zeggen.
Beste David,

Wat verwoord je het toch weer mooi, poëtisch en subtiel :lol: . En ff voor de goede orde; ik ben het helemaal met je eens dat Ross Gans, Bronskopeend, Buffelkopeend en nog meer van dat schoons, ondanks mooie artikelen als : "Vagancy potential of verzin het maar" heeeel erg dubieus zijn. Maar feit blijft volgens mij dat een ongeringde Kuifzaagbek gelijk te stellen is met een ongeringde Buffelkop. En feit blijft ook dat dit twee keer nix is ;)

OH ja; en Bram; da's echt een Kuifzaagbek!! ;)  
Groet,

Peter van Wetter

Mijn waarnemingen;

Bram Rijksen

CiteerOH ja; en Bram; da's echt een Kuifzaagbek!! ;)
dus tóch...!

(maar 't ging me vooral ook even om de woordjes rechtsboven..)

Ben Wielstra

Misschien dat de eendenmaffia toen nog niet zo veel zeggenschap had? Met terugwerkende kracht alsnog aanvaarden lijkt mij!

theomuusse

Is de zaagbek op eeftijd gebracht?
De staartpennen lijken wat puntig waardoor het een jonge vogel kan zijn.
Ik zie ook rui in de handpennen waarbij de oude best juveniel kunnen zijn.
En als het een jong vrouwtje is kan er nog wel wat over worden gezegd..
Theo

Edwin Russer

#16
Vogel is net weer doorgegeven en is in ieder vastgesteld dat beide poten ongeringd zijn. Tevens werd medegedeeld dat het een onvolwassen man is vanwege het balstsgedrag wat de vogel vertoont. De vogel oogt alert en laat zich zeer goed bekijken.

Voor meer info: 0900-Birding en dan optie drie.
Met vriendelijke groet,

Edwin Russer

Wp-ranking/https://netfugl.dk/ranking/2


Alwin

Ik ben nog niet in de actie-modus geraakt! Ligt dat dan aan mij?
Alwin

Life list  4 54 Roodoogvireo

Edwin Russer

CiteerIk ben nog niet in de actie-modus geraakt! Ligt dat dan aan mij?
Dat is maar net hoe je er tegen aan kijkt ;)  
Met vriendelijke groet,

Edwin Russer

Wp-ranking/https://netfugl.dk/ranking/2

Alwin

Hmm, ik ben altijd dol op feedback en ben alert op wat mn omgeving doet...! Wat doe jij ?
Alwin

Life list  4 54 Roodoogvireo

Hans Bossenbroek

Hier op 't forum is zo te zien drukker dan bij die zaagbek  ;)  

Jaap Denee

#22
Hahaha, ja, leuk dit. Lekker de kat uit de boom kijken om een beest waarvan niemand de status vertrouwt...

Toevallig zit de vogel praktisch in mijn achtertuin, dus ik voelde vanmorgen de morele verplichting om even duidelijkheid te scheppen en de aanwezigheid van ringen aan te tonen...

Dat mislukte. Het kreng is inderdaad ongeringd (Robert Keizer liep net op tijd binnen om dit ook allemaal vast te stellen), heeft een gaaf verenpak, gave vleugels, vertoonde uitgesproken baltsgedrag en lijkt daarmee een jong mannetje.  De witte veertjes op de borst zouden ook die kant op kunnen wijzen. Verder is de vogel erg actief, fourageert succesvol (ca 12 visjes in anderhalf uur tijd) en redelijk alert. Voor wat het waard is. Er wordt overigens al door mensen gereden...

Succes met de keuze om wel/niet te gaan!

(ik was in elk geval blij dat ie heel dichtbij huis zat  ;) )
Jaap Denee

www.pbase.com/jaapdenee

Edwin Russer

CiteerHmm, ik ben altijd dol op feedback en ben alert op wat mn omgeving doet...! Wat doe jij ?
Trek zelf je conclusie.

It is generally accepted that most Nearctic vagrants are birds in their first winter, more likely to wander off-course on their first migration than experienced adults.



Met vriendelijke groet,

Edwin Russer

Wp-ranking/https://netfugl.dk/ranking/2

Edwin Russer

CiteerHahaha, ja, leuk dit. Lekker de kat uit de boom kijken om een beest waarvan niemand de status vertrouwd...

Ach Jaap, er moet er toch één zijn die het vuile werk opknapt :P  
Met vriendelijke groet,

Edwin Russer

Wp-ranking/https://netfugl.dk/ranking/2

Jaap Denee

#25
Zo is het, Edwin, en die taak neem je dan trouw op je. Gelukkig was ik vanmorgen niet de enige die zich geroepen voelde...

Maar om een herhaling van het Marmereend fiasco te voorkomen: moet jij niet in je auto zitten?

(ik wil niet stoken...  ;) )
Jaap Denee

www.pbase.com/jaapdenee

Alwin

#26
Hmmm, ik was eigenlijk van plan om morgen voor het derde weekend achtereen naar die x#^!* strandplevier (heftige soort hoor) van de Brouwersdam te gaan zoeken. Dat ik die niet vind ligt (ben ik bang) wel aan mij, terwijl ik toch al zo 'n 12 uur over die dam gelopen heb. Wordt denk ik een combinatie-tochtje!
Alwin

Life list  4 54 Roodoogvireo

JohanvantBosch

CiteerHmmm, ik was eigenlijk van plan om morgen voor het derde weekend achtereen naar die x#^!* strandplevier (heftige soort hoor) van de Brouwersdam te gaan zoeken. Dat ik die niet vind ligt (ben ik bang) wel aan mij, terwijl ik toch al zo 'n 12 uur over die dam gelopen heb. Wordt denk ik een combinatie-tochtje!
Oooooh... vorig jaar ook pas tegengekomen bij de vierde keer dat ik er langs kwam, hoor!

jvdlaan

CiteerMisschien dat de eendenmaffia toen nog niet zo veel zeggenschap had? Met terugwerkende kracht alsnog aanvaarden lijkt mij!
Nee hoor, Don Corleone himself (ondergetekende) en zijn rechterhand Max B. zaten toen in ook de CDNA. Inmiddels heeft de Kuifzaagbek zich nog steeds niet ontpopt als een lange afstandtrekker en zijn ze aan de oostkust schaars (hoewel iets toenemend). Net zoals zijn neefje de Rosse Stekelstaart.

Overigens is deze discussie heeeeel oud.
Maar altijd weer leuk is weer de vraag, wat is het verschil tussen een Blauwstaart in januari en een Sneeuwgans of Siberische Taling in Mei? Wanneer besluit je dan - om het voorstel van David kracht bij te zetten - dat een Blauwstaart wild is en een eend of gans uit gevangenschap komt? Ik zie nauwelijks verschil. Eenden, ganzen of Blauwstaarten (en Steenarenden, Sneeuwuilen, Goudlijsters) worden in gevangenschap gehouden. Blijkbaar gaat het erom of de een 'veel' en de ander 'niet zo veel' wordt gehouden. Daarom de vraag, waar ligt dan de grens? Wanneer is iets 'veel', dus te veel en wanneer is het 'niet zo veel'?.
Daar is dus een groot grijs vlak. Zolang niemand daar een bevredigend antwoord op zal/wil/kan geven, blijven de eenden en ganzen nog vrolijk op de NL lijst rondzwemmen. Dan maar onbevredigend, maar je kunt ook thuisblijven. Heb je zeker geen gezeur!

Jan (niet op weg naar Kokar De Zaagbek, deel 34)

Hans Bossenbroek

Waren we maar nooit aan 't twitchen geslagen...