Zwarte Wouw ?

Gestart door abaart, juni 12, 2017, 22:18:27 PM

Vorige topic - Volgende topic

abaart

Hi,

Zouden jullie me kunnen helpen met de determinatie van deze roofvogels? Gezien afgelopen weekend in Luxemburg, nabij Schengen. Ik kan ze niet invoeren wegens "out of area". Ik dacht zwarte wouw vanwege 6 vingers, witte band boven over de vleugel, lichte kop en lichte plek onder de hand.
Maar ik heb er nog nooit een in het wild gezien, dus als jullie kunnen helpen...

Alvast dank,
Arthur


jeroen vinke

Waarnemingen in het buitenland kan e invoeren via observation.org

Als je bij waarneming.nl rechts bovenaan kijkt staat daar 'kies taal/land' en daar kan je jkiezen voor 'andere landen'. Dan kan je hem invoeren.

Met vriendelijke groet,

Jeroen Vinke

Menno

Zwarte klopt daarnaast ook  :duim:
Groeten,

Menno van Lopik

https://waarneming.nl/user/view/87046

jeroen vinke

Ik vraag me wel altijd af waarom het een 'zwarte' wouw wordt genoemd. Ik vind zwart niet echt de overheersende kleur namelijk.  :rolleye:
Met vriendelijke groet,

Jeroen Vinke

abaart

#4
Dank Jeroen, ik heb hem nu wel kunnen invoeren https://observation.org/waarneming/view/140088381.
Dank Menno , ik heb de waarneming meteen op zeker gezet   :blink:

Oenanthe

Citaat van: jeroen vinke op juni 12, 2017, 22:32:04 PM
Ik vraag me wel altijd af waarom het een 'zwarte' wouw wordt genoemd. Ik vind zwart niet echt de overheersende kleur namelijk.  :rolleye:
Dat weten wij ook niet Jeroen want wij verzinnen de vogelnamen niet. Het porseleinhoen is ook niet echt breekbaar en wat is er nu grauw aan een grauwe klauwier? We moeten het er maar mee doen  :lol:
Veel succes allemaal,

Maarten Verrips

tekenaar

#6
porcelein komt van de witte stippen, er is bij kippen een kleurvariatie met witte stipjes die ook "porcelein" genoemd wordt. Ik vermoed dat dit verwijst naar porceleine beeldjes met een bont kleurpatroon.

Zwarte wouw is een stuk donkerder als de rode wouw, zeker wanneer je hem van een afstand zonder verrekijker ziet (zoals ongetwijfeld gebruikelijk was inde tijd waaruit vogelnamen stammen).

Grauwe klauwier is een stuk grijzer en grauwer als roodkopklauwier, een soort waarmee de oer-vogelaars best ook bekend mee kunnen zijn geweest.

Nu nog even uitzoeken wat er blauw is aan een reiger (en aan een tesselaar en postduif ...), of zou dat komen doordat in Nederland de lucht ook zo zelden blauw is dat alles wat grijzig is, ook blauw mag heten?
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

kajana

Mooie foto's!
Waar heb je die mee gemaakt?