Stemonitis?->Symphytocarpus flaccidus

Gestart door corzonneveld, mei 16, 2017, 21:07:55 PM

Vorige topic - Volgende topic

corzonneveld

Ik zou graag willen weten welke soort dit is
Het betreft deze waarneming
https://waarneming.nl/waarneming/view/138510161
Slijmzwam onbekend - Myxomyceet spec. gezien op 2017-05-16 Amstelveen
Foto's:








Vanochtend richting werk zag ik een beige vlek op een Berkenstam, zo'n dooie die tussen fietspad en grasveldje ligt. Direct teruggegaan om fototoestel te halen. Rond 9 uur zagen ze er vers en licht uit, onrijp. Rond 17:00 vrijwel zwart! Het was warm en vrij vochtig weer, maar geen felle zon.

Zou dit Stemonitis spec. kunnen zijn? Met stiekeme hoop dat misschien een soortnaam mogelijk kan zijn.

bij voorbaat dank Cor Zonneveld
Met vriendelijke groet,
Cor Zonneveld

Natural History Photographs: www.corzonneveld.nl

markjmsmeets

#1
Hoi,

Misschien is het ook we symphytocarpus (flaccidus). Een soort die ik een aantal keren gezien heb op een afgezaagde stronk. Deze groeit ook in de zomer (als het heel warm is). Heb je een microscoop? Dan zou je eventueel wat uitgerijpt materiaal kunnen bekijken. Ik denk niet dat deze nu al compleet uitgerijpt is. Misschien morgen nog eens kijken? En dan een beetje materiaal mee nemen.

Wat denkt de rest ervan?

Groetjes,

Mark

corzonneveld

Dank je Mark.

Geen microscoop, iets meenemen kan evt. Ik vond deze foto op internet
http://www.myxomycetes.wolf-5.cyberdusk.pl/index.php?wyb=gal&rodzaj=Symphytocarpus&gat=0&foto=10
en die lijkt wel erg treffend op mijn klodder. Maar ik weet dat ik daar niet te veel waarde aan mag hechten - ze zijn hier streng!  :police:
Met vriendelijke groet,
Cor Zonneveld

Natural History Photographs: www.corzonneveld.nl

markjmsmeets

Hoi,

Je hebt gelijk, zonder microscoop kunnen we er mogelijk niets meer over zeggen. Symphytocarpus vind ik zelf altijd op de stronk van naaldhout. Heb er toevallig vandaag nog naar gezocht in n.p. de Meinweg maar niet gevonden. Je kunt natuurlijk altijd wat materiaal en of foto's opsturen naar Hans van Hooff.  Benieuwd wat de specialisten onder ons er van vinden.

In ieder geval mooi dat je het deelt op het forum.

Groetjes, Mark

jokeb

Dag Cor en Mark,

Ik sluit mij aan bij Mark zijn adviezen. Zonder microscoop zijn de meesten hiervan niet te determineren.
Opsturen naar Hans is altijd een alternatief.
groet,
Joke

corzonneveld

#5
Ik heb net een snufje zwart poeder verzameld... en tegelijk nog een foto gemaakt
Met vriendelijke groet,
Cor Zonneveld

Natural History Photographs: www.corzonneveld.nl

Gert Kremer

probeer 1 zwammetje "boompje" schoon te blazen en dan onder de :micro:  is heel mooi.
Groeten, Gert
 
Wat ik nu zie, kon ik eerder zien. maar ik zag het niet, had geen tijd om te kijken.

markjmsmeets

Hoi Cor!

Prachtige foto's trouwens! Mijn complimenten. Ik vermoed nog steeds Symphytocarpus (maar dat is maar een vermoeden). Mocht je iemand kennen met een microscoop dan zou je inderdaad even een uitgeblazen pluimpje kunnen bekijken (zoals Gert aangaf). Het best werkt dit door het op een objectglaasje te leggen en zonder dekglaasje te bekijken (bv met 10x objectief). Bij Symphytocarpus heb je dikke knopen in het capillitium (net), dat is een goed herkenningspunt. Anders is opsturen natuurlijk ook een optie.

Groetjes en succes!!!!

Mark


Marian Jagers

#8
Dag Cor,

De foto waar je naar verwijst (van boven genomen en te snel gedroogd), is niet bepaald een voorbeeld waar je aan kunt zien hoe een soort er uit ziet. Struinend op internet valt vaak wel een foto te vinden die voldoende "lijkt". Betrouwbaarder is een goed boek met microscopische gegevens.

Zoals de andere melders ook al hebben opgemerkt, je zult je vondst microscopisch moeten (laten) bekijken om er achter te komen welke naam er bij hoort. Zie de topic "laten controleren van vondsten" hoe je dat doet (enkel wat sporen opsturen heeft geen zin).

Vooralsnog lijkt me dit  eerder een Stemonitis.
Wat is een heel basaal verschil (zie boek) tussen een Stemonitis en een Symphytocarpus?
Groeten Marian

corzonneveld

Ik heb materiaal verzameld en aan Hans van Hooff opgestuurd. Hij bevestigde de suggestie van Mark Smeets, Symphytocarpus flaccidus (klasse!)

Ecologisch gezien een boeiende waarneming, op Berkenstam, liggende op grasveld tussen fiets- en voetpad, niet bepaald een naaldbos...
Met vriendelijke groet,
Cor Zonneveld

Natural History Photographs: www.corzonneveld.nl

Marian Jagers

Mooi Cor, dat je vondst mic. bekeken is. Dat geeft zekerheid.
en Mark :duim:
Groeten Marian

markjmsmeets

Mooi Cor ik ben blij met het resultaat!

Bedankt Marian! Het was gewoon mijn eerste ingeving. Ik heb ze het aflgelopen jaar in de Brunssummerheide best vaak gezien en had er toevallig nog naar gezocht op de Meinweg toen dit onderwerp door Cor werd gepost. Zelf snap ik niets van deze soort, de tijd (midden in de zomer) en de locatie (in de volle zon.... en tijdens droogte) zijn verbazingwekkend. Dankzij Cor weet ik nu ook dat ik niet alleen naar den hoef te kijken!

We zijn trouwens bezig om een myxomyceten werkgroep op te zetten vanuit de Paddenstoelenstudiegroep Limburg van het NHGL(info komt op later op www.myxomyceten.nl (onder ontwikkeling)). Dit met het doel om meer te weten te komen over de verspreiding en ecologie (in nl maar ook over de grens). Ook functionele eigenschappen van de myxomyceten vinden we interessant. Als er meer informatie bekend is (bijvoorbeeld excursiedata) zal ik het via het forum laten weten. Mochten er lezers van dit forum geinteresseerd zijn om te helpen, op de hoogte gehouden te worden, of tips hebben kunnen ze mij altijd een bericht sturen op markjmsmeets at gmail com.

Groetjes!

Mark


Marian Jagers

Leuk idee om een werkgroep op te zetten Mark. Succes!
Groeten Marian

markjmsmeets

Bedankt Marian!

Zo snel als we excursies/lezingen o.i.d. vast hebben staan dan laat ik het uiteraard weten!

Groetjes,

Mark