Hoofdmenu

Flamingo`s

Gestart door carel, november 30, 2005, 20:26:02 PM

Vorige topic - Volgende topic

carel

CiteerVeertien flamingo's gestolen uit schuur
Veertien flamingo's zijn in de nacht van dinsdag op woensdag (23/11) gestolen uit een schuur in Stevensbeek. De vogels zijn naar schatting 20.000 euro waard. Van de daders ontbreekt elk spoor.
De flamingo's waren door eigenaar Henk van der Velden zaterdag pas in het winterverblijf, waaruit ze zijn gestolen, ondergebracht.

Hiervan zijn er vandaag 5 teruggevonden in Boekel (NB)

deze stonden op een maisveld
deze had vermoedelijk iets aan zijn poot en er lag bloed op de weg onder  de hoogspanningsmast
Carel van der Sanden

http://www.natuurlijk-erp.nl/

tekenaar

Valt wel op dat het een andere soort is als degene die we 'standaard' in Nederland aantreffen. Dit is de kleine flamingo, ook wel dwergflamingo genoemd. In Nederland overwinteren jaarlijks enkele Chileense flamingo's (exoot) Europese flamingo's (mogelijk inheems?) en Caraibische flamingo's (uiteraard ook exoot) waarbij er ook nog hybriden tussen die laatste drie soorten kunnen zitten.  
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Jan Harteman

Heel bijzonder dat er inderdaad enkele zijn teruggevonden!
Er werd verwacht dat de gestolen vogels al ergens in het buitenland zouden zitten.

tekenaar

Beste Jan,

Weet jij of er inmiddels ook gekweekt wordt met kleine flamingo's of is het nog steeds allemaal wildvang?

Tweede vraagje, meer in het algemeen: zijn de teruggevonden flamingo's ook gevangen (waren ze geleewiekt?) of lopen ze nog steeds buiten rond?
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

carel

Hallo Tekenaar
Ik sprak van 5 stuks later bleken het er 6 te zijn
deze zijn gevangen
of ze geleewiekt zijn weet ik niet misschien dat Jan dit weet
zo ja Hoe komen ze dan in boekel terecht ??
Carel van der Sanden

http://www.natuurlijk-erp.nl/

Jan Harteman

De flamingo's waren vermoedelijk gekortwiekt (is niet permanent, maar moet jaarlijks herhaald worden) omdat dit inderdaad wildvang betrof van minimaal 21 jaar geleden. Leewieken van wildvang is vrijwel onmogelijk om het een operatieve ingreep op volwassen vogels betreft.
Hoe ze in Boekel terecht komen is de grote vraag...een heel grote vraag.

Dwergflamingo's worden inmiddels gekweekt, hetzij mondjesmaat.
Om deze reden doe ik (toevallig juist nu) via mijn opleiding momenteel onderzoek naar collectiemanagement van Dwergflamingo's in nederlandse collecties; zowel in dierentuinen als in particuliere tuinen.
De andere flamingo's worden al beter gekweekt gelukkig. Ikzelf ben groot voorstander om de kweek te bevorderen... het mag duidelijk zijn waarom.
Het onderzoek waar ik momenteel aan werk heeft al enkele interessante resultaten naar boven gebracht die het mogelijk maakt om houders van flamingo's te informeren hoe ze betere kweekresultaten kunnen bereiken. Want de kweek van flamingo's hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn als wat de meeste mensen denken. De beste resultaten worden nog altijd in particuliere tuinen behaald en niet in dierentuinen. Zo ben ik afgelopen week op twee plaatsen geweest waar in grote aantallen met flamingo's (Dwergen en Cubanen) wordt gekweekt.  

jesse zwart


Misschien is het raadsel iets kleiner als ik vertel wat ik op het nieuws heb gezien.De eigenaar van deze flamingo's meldde afgelopen maandag dat zijn zestien vogels waren gestolen.Afgelopen woensdag zijn 5 van zijn vogels teruggevonden.Er word vermoed, dat het de dieven te heet onder de voeten werd, of dat 16 flamingo's in de achterbak toch iets teveel was.Dus hebben de dieven deze vijf vogels gedumpt, ongeveer op de plek waar ze gevonden zijn.Zo zij ze er dus gekomen.
Jesse Zwart

tekenaar

Jan, je hebt een pb-tje.  :D  
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

RWester

Hallo Jan

CiteerDe andere flamingo's worden al beter gekweekt gelukkig. Ikzelf ben groot voorstander om de kweek te bevorderen... het mag duidelijk zijn waarom.
... het mag duidelijk zijn waarom.
Citeer

Behalve dan dat het je interesse heeft, heb ik nog wel de vraag van het wáárom kweken van Flamingo's?
Met vriendelijke groet,

Remco Wester


rik

Om in de eerste plaats wildvang overbodig te maken .
En ten tweede het voortbestaan van de soort op deze wereld veilig te stellen.
Deze week in het nieuws  terug iets waar kwekers en zoos fier mogen op zijn , vrijlaten van in gevangenschap gekweekte californische condors in hun oorspronkelijk milieu.
Onlangs ook een documentaire gezien van dwergflamingo's op tv , ze worden bedreigd door de opwarming van de aarde in hun milieu.
Ik weet ni goed meer hoe het zat , maar het kwam er op neer dat hun broedgebied te vroeg droog komt en de jaarlijkse reuze trek voor veel kuikens te vroeg komt .
Jan jij hebt ook nog wel een paar goede redenen denk ik . :D  

tekenaar

#10
Ik weet niet of ik ook een reactie mag geven (de vraag is aan Jan gesteld) maar ik denk dat we hier ofwel een hele zware discussie kunnen houden over de algemene vraag waarom mensen uberhaupt dieren willen houden ofwel we kunnen ervan uitgaan dat er mensen zijn die dieren houden en dan vragen hoe dat op een zo verantwoord mogelijke manier kan.

De eerste vraag lijdt tot een zware discussie die heel heftig kan worden want hij heeft te maken met levensovertuigingen. Dat raakt mensen heel diep in de ziel, en kan lijden tot levenslange ruzies als je niet heel erg uitkijkt hoe je een en ander formuleerd.

De tweede vraag wordt bij veel dierenhuidersverenigingen vrijwel dagelijks gesteld en houdt de gemoederen daar dus erg bezig. Dan krijg je vragen over wel of geen dieren uit het wild en positieflijsten versus minimum-(huisvestings)eisen en risico's van verspreiding van nieuwe exoten en dierziekten. Onder ander op dit soort vraagstellingen is de gezondheids en welzijswet voor dieren gebaseerd en onze overheid is er na ruim 15 jaar debatteren ook nog niet uit. Dat beloofd dus wat. Eventueel kunnen we er een speciale topic voor aanmaken...

Hoe interessant deze onderwerpen ook zijn (ik heb er zelfs les over gegeven), ik betwijfel of ze wel helemaal passen binnen waarneming.nl

Zelf hoop ik eerlijk gezegd ergens anders op. Ooit hielden veel van de veldmensen ook (wilde) dieren in gevangenschap en deden veel dierenhouders ook waarnemingen in de natuur. De dierenhoudershobby en de natuuronderzoek-hobby waren met elkaar verbonden want het was duidelijk dat ze beide hun grond hadden in dezelfde belangstelling voor 'al wat leeft'. Toen kwamen de 'grote verschrikkelijke dierenhandelaren' en werden de twee werelden uit elkaar gedreven. Dierenhouders werden beschuldigd van meedoen aan grootschalige (en inderdaad niet altijd diervriendelijke) roofbouw op de natuur, al dan niet in verre landen. Verenigingen splitsten zich op, vaak met heftige ruzies (ik kan me de laatste nog levendig herinneren). Nu zijn er veldverenigingen en houdersverenigingen in plaats van algemene reptielengekkenverenigingen en algemene vogelgekkenverenigingen. Maar niet alle dierenhouders zijn hier gelukkig mee. Er is een groep (gelukkig steeds groter) die zich buigd over 'verantwoord huisdierenbezit'. Deze groep wil wel graag dieren houden, maar zonder schade aan te richten aan de natuur en zonder concessies te doen aan het welzijn van hun dieren. Deze dierenhouders hebben heel veel kennis in huis van hun dieren, ze kennen ze minstens zo goed als de 'veldmensen'. Bovendien zijn het vaak ook veldmensen: net als 'vroeger' combineren ze beide werelden.

Waar ik nu op hoop is een 'open maar kritische opstelling' naar deze bewuste dierenhouders maar vooral ook een herwaardering van de kennis die dierenhouders toe kunnen voegen aan de kennis die veldmensen hebben en omgekeerd.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Jan Harteman

#11
Ik had het niet beter kunnen verwoorden!

Hoewel ik nog niet zo vreselijk oud ben, heb ik al sinds mijn jongste jaren geleefd tussen vogels en natuur. We hebben thuis al heel lang vogels. Toen ik jong was, was het de normaalste zaak van de wereld om exotische vogels te houden en te kweken. Als je ouder wordt leer je via andere mensen, via school of via de media ook de keerzijde van de medaille kennen.
Op die momenten, als mensen met je in discussie gaan, is het soms moeilijk om jezelf te verdedigen, want er worden soms punten genoemd waar gewoon weinig tegenin te brengen is.

Toch denk ik dat men op verantwoorde wijze best (exotische) vogels kan houden en kweken. Daar zijn (dwerg) flamingo's geen uitzondering op. Het zijn vogels die van nature in extreme situaties in leven kunnen blijven, zelfs in het wild kennen ze extreme vrieskou. Uiteraard worden ze in gevangenschap beperkt in hun dagelijkse gedragingen etc. Maargoed, die discussie wil ik niet voeren. Vogelhouderij is een feit, dat zal ook nooit meer verdwijnen uit onze cultuur. Maar wij (vogelhouders) kunnen (eventueel zelfs samen met vogelaars!) wel proberen om de vogelhouderij op verantwoorde wijze voort te zetten.

Om deze redenen grijp ik de kans om tijdens mijn opleiding enkele stage-opdrachten e.d. te doen binnen mijn vakgebied, extensieve siervogelhouderij. Flamingo's zijn hierbij een goed voorbeeld. Niet in de minste plaats omdat het opvallende vogels zijn die bij veel mensen geliefd zijn, o.a. omdat men ze van de dierentuin kent! Want daar leren mensen uit alle leeftijdsgroepen én bevolkingsgroepen dieren kennen die zij anders nooit in levende lijve zouden zien. Dierentuincollecties zijn de ultieme manier om mensen met exotische natuur in aanraking te brengen, het leverd ook respect op voor de natuur (althans, zo heb ik het ervaren). Vogelhouderij inspireerd miljoenen mensen, en in mijn geval geeft het ook inspiratie om vogels op bepaalde punten te kunnen begrijpen en ze te kunnen beschermen. Ik wil me er in verdiepen hoe ik het imago van vogelhouderij kan verbeteren, en uiteraard hoe ik vogelwelzijn kan verbeteren op de punten waar het beter kan.

Maargoed, wellicht is dit niet de juiste plaats om deze discussie te voeren.

jesse zwart

weer een flamingo gezien.....Misschien weer een gestolen dier ? wie weet er wat meer van er staat geen info bij.
Jesse Zwart

Jan Harteman

Citeerweer een flamingo gezien.....Misschien weer een gestolen dier ? wie weet er wat meer van er staat geen info bij.
Volgens de waarnemer gaat het om de soort Phoenicopterus roseus (Europese of Roze flamingo), dus niet om de Phoeniconaias minor (Dwergflamingo). Indien de waarnemer misschien de verkeerde soort heeft ingevoerd zou het alsnog bijzonder zijn dat een van de (gestolen) Dwergflamingo's ten noorden van de Noord-oostpolder is gezien... want dat ligt ver van Stevensbeek (waar ze in de tuin liepen) of Boekel (waar de 'gedumpte' groep is gevonden). En aangezien ze niet konden vliegen (gekortwiekt) zouden ze die afstand natuurlijk niet zelfstandig kunnen afleggen.

jesse zwart

daar heb ik niet naar gekeken.De afstand zouden ze ook niet zelf afgelegd hoeven te hebben.De vogels zijn immers gestolen, en het zou best mogelijk kunnen zijn dat ze op deze verschillende plekken zijn gedumpt.
Jesse Zwart

RWester

Hallo allemaal,

Friesland/Steile Bank en Deltagebied zijn bekende (over)wintergebieden van Chileense en Europese Flamingo's in Nederland.

Chileense is duidelijk uit gevangenschap, bij de Europese is dat redelijk vaak ook zo, maar toch is het ook goed mogelijk dat er vogels uit Zuid-Frankrijk overkomen.

Europese Flamingo's zijn ook aangenomen door het CDNA als zijnde van wilde afkomst.

Na de vraag waar de vogels in de zomer dan verbleven, werd duidelijk dat een groot deel hiervan in de zomer broedt in het Zwillbrocker Venn bij Eibergen (Achterhoek). Hier broeden al jaren een redelijk aantal Chileense Flamingo's met daartussen Europese Flamingo's

Zie ook

http://www.bszwillbrock.de/
Met vriendelijke groet,

Remco Wester


tekenaar

Wat overigens betekend dat een deel van de Chilenen in het wild geboren is (maar wel exoot blijft). Van de broedplaats is bekend dat er ook een Cubaan en een aantal hybriden (precieze aantallen weet ik niet maar mischien kan Jan me aanvullen) tussen zitten die met die mogelijkheid moeten we in Nederland ook rekening houden.  
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/