Geavanceerd zoeken  

Nieuws:

Pagina's: [1]   Omlaag

Auteur Topic: twee ogenschijnlijke fouten in de downloadable vogellijst voor Costa Rica  (gelezen 361 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

maarten.platteeuw

  • Member
  • Offline Offline
  • Berichten: 30
twee ogenschijnlijke fouten in de downloadable vogellijst voor Costa Rica
« Gepost op: februari 01, 2017, 17:58:40 pm »

Van 8 tot en met 22 december 2016 heb ik enthousiast gebruik kunnen maken van de IObs app bij een reis door Costa Rica. Hierbij ben ik twee, misschien drie taxonomische probleempjes tegengekomen. De eerste betreft de invoerbare soort Southern Mealy Amazon Amazona farinosa die in die lijst genoemd staat. In de nieuwe IOC-lijst van vogelsoorten op de wereld wordt gemeld dat Costa Rica niet deze soort, maar de ervan afgesplitste Northern Mealy Amazon Amazona guatemalae herbergt. Ik heb dit netjes in observado.org gewijzigd, maar het verdient dus aanbeveling dat ook in de downloadable soortenlijst aan te passen.

De tweede betreft het feit dat de Green Violetear Colibri thalassinus inmiddels is gesplit in Mexican Violetear C thalassinus en Lesser Violetear C cyanotus. Deze recente split is kennelijk wel doorgedrongen tot de downloadable lijst voor Costa Rica (voor IObs), maar de soort die daar wordt genoemd is (helaas) de Mexican Violetear en die komt maar tot in Nicaragua voor. Vanaf Costa Rica zuidwaarts gaat het om de Lesser Violetear. Ook deze aanpassing heb ik inmiddels bij mijn waarnemingen doorgevoerd, maar zou ook in de lijst moeten worden aangebracht.

Tenslotte, en daar weet ik eigenlijk niet of er sprake is van een fout, merkte ik al op reis zelf dat de voormalige Plain Wren Cantorchilus modestus inmiddels is gesplit in Cabanis's Wren C modestus en Canebrake Wren C zeledoni. Nu staat eerstgenoemde inderdaad wel in de lijst voor Costa Rica, maar laatstgenoemde niet...

Graag aandacht voor deze kwesties...

Met vriendelijke groeten,

Maarten Platteeuw
Gelogd

hiskodevries

  • Forum beheerder
  • Offline Offline
  • Berichten: 43533
Re: twee ogenschijnlijke fouten in de downloadable vogellijst voor Costa Rica
« Reactie #1 Gepost op: februari 03, 2017, 10:56:09 am »

Maarten, ik wil dit soort verhalen graag verwerken maar door de verhalende stijl en het gebruik van afkortingen is het niet allemaal helder.
Wat is nu de bedoeling bij deze tekst :
"De tweede betreft het feit dat de Green Violetear Colibri thalassinus inmiddels is gesplit in Mexican Violetear C thalassinus en Lesser Violetear C cyanotus. Deze recente split is kennelijk wel doorgedrongen tot de downloadable lijst voor Costa Rica (voor IObs), maar de soort die daar wordt genoemd is (helaas) de Mexican Violetear en die komt maar tot in Nicaragua voor. Vanaf Costa Rica zuidwaarts gaat het om de Lesser Violetear. Ook deze aanpassing heb ik inmiddels bij mijn waarnemingen doorgevoerd, maar zou ook in de lijst moeten worden aangebracht."
Gelogd
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

maarten.platteeuw

  • Member
  • Offline Offline
  • Berichten: 30
Re: twee ogenschijnlijke fouten in de downloadable vogellijst voor Costa Rica
« Reactie #2 Gepost op: februari 03, 2017, 18:11:18 pm »

De bedoeling daar is: verander in de Costa Rica lijst van vogelsoorten, die je op je smartphone downloadt, Mexican Violetear Colubris thalassinus naar Lesser Violetear C cyanotus. Het is namelijk Lesser Violetear die vanaf Costa Rica zuidwaarts voorkomt en de Mexican Violetear vanaf Nicaragua noordwaarts.

Met vriendelijke groeten,

Maarten Platteeuw
Gelogd
Pagina's: [1]   Omhoog
 

Pagina opgebouwd in 0.047 seconden met 20 queries.