Is dit de N.interruptus of investigator

Gestart door javanerkelens, oktober 17, 2007, 21:49:51 PM

Vorige topic - Volgende topic

javanerkelens

Onlangs gevonden bij een dode rat.... volgens mij is het de N. interruptus, maar ik durf het niet aan......dus iemand die het wel weet....??
Groet,
Joke (van Erkelens)

Th.Heijerman

Ben wel benieuwd waarom je denkt dat het N. interruptus is. Dat is en zeer zeldzame soort in Nederland.

Theodoor

Maico Weites

Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

javanerkelens

Weet ik eigenlijk ook niet, maar ik keek nog eens in de nieuwe insektengids van Michael Chinery en zag daar drie soorten staan:
Waarvan er ééntje met twee oranje knopjes aan de antennes.(N.interruptus)
En een andere met een geel knopje en een oranje knopje (N.investigator)

En ik weet niet of er nog andere soorten zijn die er op lijken.....ja de N. vespilloides, maar die heeft geen oranje knopjes en had ik al eerder op de site gezet.

Dus ik dacht......ik zet hem toch maar even op de site !!!

Ik heb eventueel nog meerdere foto's maar hij was wat moeilijk te fotograferen, want hij kroop steeds weg onder de dode rat.

Groet Joke
Groet,
Joke (van Erkelens)

javanerkelens

Oeps.........inderdaad........niet goed gekeken !!! :whistle:

Het is de Krompoot doodgraver !!


Nou ik hang het determineren maar in de klerekast, kan er niks van geloof ik.

Snik Joke  :(  
Groet,
Joke (van Erkelens)

Th.Heijerman

In die gids staan zowel N. vespillo als N. interruptus afgebeeld, en een verschil tussen beide is dat bij eerstgenoemde de voorrand van het halsschild veel zwaarder behaard is. Dat is op de plaatjes ook wel enigszins te zien. Verder ben ik van mening dat die gids in het algemeen totaal ongeschikt is om mee te determineren ...
Ik denk ook dat het N. vespillo is, maar je kan de achterschenen niet zien ...

Theodoor


Th.Heijerman

... je kan het vast wel, je moet alleen de juiste determinatiesleutels hebben ...

javanerkelens

Bedankt.....maar sinds ik het boekje heb, zit ik inderdaad vaak erg mis.
Ik heb veel boeken en struin het internet veel langs, maar ik heb de laatste tijd een beetje het gevoel dat ik door de bomen het bos niet meer zie.
En in ieder boek staat wel weer wat , maar alles bij elkaar, wordt het weer een chaos.  :twisted:
Ik persoonlijk... mis eigenlijk een soort basisboek, waar je stap voor stap op de juiste manier steeds een stukje verder komt, maar dan wel op een goede degelijke manier.
Als er een cursus determineren bestond.....melde ik mij meteen aan !!!!

Maar goed....die is er niet, dus mocht je wel een goed boek weten om mee te beginnen of een tip hebben.........


Groet van een weer iets vrolijker Joke  :)
Groet,
Joke (van Erkelens)

MC

#8
Hoi! Even een paar opmerkingen: iedereen hier is ooit begonnen. De gids van Chinery is een ideaal basisboek, je kunt er een hoop van leren. Bijvoorbeeld dat jouw beest een aaskever, doodgraver is. Het punt is alleen: daar moet je het niet bij laten...
Als basisboek is het heel fijn, het geeft een heel goed overzicht over alle verschillende groepen in de insecten. Alleen: het is een basisboek en dan ook alleen geschikt voor de basis. Een zekere soortdeterminatie kun je nooit doen met een boek waar niet alle soorten in staan. M.a.w.: ik denk dat de gids alleen geschikt is om de NL oorwurmen mee te determineren (zijn slechts 5 soorten).
Voor vrijwel alle andere groepen moet je andere boeken zoeken. Voor veel groepen zijn die er wel: libellen, dagvlinders, nachtvlinders, sprinkhanen: zo een veldgids van te bestellen. Kijk eens op de website van de knnv-uitgeverij. Ook wat specialistische werkjes, zoals de aaskevertabel, hebben ze vrij veel.
Foto's van internet zou ik niet aanraden om mee te beginnen. Ze zijn prima bruikbaar, maar je moet wel weten hoe te gebruiken. Ze kunnen je een beeld geven op welke soort jouw individu lijkt, maar zolang je niet weet welke andere soorten er nog zijn is dit een ongeschikte methode voor determinatie. Daarbij komt nog dat het voor een leek ondoenlijk is om de betrouwbaarheid van websites in te schatten. Alleen als je een site hebt met alle mogelijke soorten betrouwbaar gedetermineerd, kun je (als de soort op foto herkenbaar is) daardoor je beest determineren...
vriendelijke groet,
Matthijs Courbois

javanerkelens

Bedankt Matthijs,

Ik ben al weer een beetje over m'n dip heen en ga weer even terug naar de basis.
Ik denk ook dat ik iets te snel en iets teveel in één keer wil. :wacko:
Tevens denk ik, dat het misschien al heel wat is, als ik de insekten in eerste instantie in de juiste familie weet te plaatsen en dat de eventuele soort in een later stadium wel opgezocht kan worden (als dat al lukt).
En inderdaad kan ik wel eens zoeken bij de website van de knnv , daar heb ik al eens meer van gehoord!
Nou........ik ga er dan maar weer voor, want blijf het leuk vinden, ondanks een regelmatige tegenslag.

Groeten Joke  :duim:  
Groet,
Joke (van Erkelens)

Arp

#10
CiteerIk denk ook dat ik iets te snel en iets teveel in één keer wil.
Ik denk dat jij dat zomaar wel eens goed zou kunnen denken  :gap:

Ik zie je bij de meest uiteenlopende diergroepen met erg vergaande determinaties op de proppen komen (tot op de soort, ook bij lastige/onmogelijke groepen). Vaak zet je er dan wel een vraagteken of voorbehoud bij, maar je probeert het wel, terwijl je zoals je zelf aangeeft maar over beperkte middelen beschikt. Eenerzijds is dat dapper (leuk), maar het is dan wel voorgeprogrammeerd dat je regelmatig "teruggefloten" wordt - dat is dan misschien wat teleurstellend, maar je moet natuurlijk wel oppassen dat je mensen die er nog minder kijk op hebben niet op het verkeerde been zet.

Ik denk dat wij qua beschikbare boeken en voorkennis elkaar niet veel ontlopen en heb voor mezelf al enige tijd geleden vastgesteld dat ik het bij de meeste diergroepen domweg wel kan schudden om er binnen afzienbare tijd iets zinnigs van te kunnen gaan zeggen. Dacht ooit dat LHB-tjes wel "lekker overzichtelijk" zouden zijn en ben er wat mee bezig gegaan, maar ben nu na een 1,5 jaar nog steeds een "beginner", want meer dan de helft van de bekende soorten heb ik nog nooit zelf In Real Life gezien, laat staan hun larven en poppen - en zodra je over de grens kijkt moet je alweer met soorten rekening gaan houden die we in NL (en dus op stippen.nl en in al mijn boeken) domweg niet hebben dus dan weet je eigenlijk op slag weer helemaal nix want wie zegt mij dat er in Tsjechië of Frankrijk niet een dubbelganger rondloopt voor een soort die hier "onverwisselbaar" is.

Zelfde voor de Pissebedden waar ik min of meer toevallig in verzeild ben geraakt. Ben er een jaar redelijk serieus mee bezig, maar durf in Duitsland in feite de meest doodnormale Ruwe Pissebed (Porcellio scaber) niet eens met 100% zekerheid te benoemen, omdat ik nog nooit een Porcellio montanus gezien heb. In Nederland durf ik nog steeds de oprolpissebedden en kleine bodembewonende soorten nauwelijks aan - domweg door gebrek aan ervaring. Qua pissebedden heb ik zo onderhand de belangrijkste echte vakliteratuur voor ons gebied wel, maar hoe meer ik lees en hoe meer ik er wel tegenkom, des te meer raak ik ervan doordrongen hoe moeilijk het zelfs bij zo'n verrekt kleine groep met "maar" 40 soorten is om echt te weten waar je over kletst.

Om bij zo'n kever echt zeker te zijn van je zaak moet je dus ( a ) Precies weten wat er te koop is - dus alle vergelijkbare soorten weten die in het gebied van de waarneming voor kunnen komen, en ( b ) eigenlijk de meest vergelijkbare allemaal een paar keer zelf "bij de hand" hebben gehad. Dat moet gewoon tijd hebben om te groeien - elke keer een bee(s)tje meer oppikken en af en toe als je wat leuks tegenkomt het hele subgroepje eromheen eens wat dieper uitspitten zodat je een beter idee krijgt van de "vergissingsmogelijkheden". Maar uiteindelijk ontkom je er niet aan om je echt wat meer te specialiseren (of in elk geval bepaalde groepen maar goeddeels te laten lopen).

Ik heb diep respect voor mensen als Theodoor en Berend (en anderen!) die binnen echt grote groepen (kever, wantsen etc) toch nog bijna elk dier van binnen en buiten kennen, maar het allerbelangrijkste is dat ze ook weten wat ze niet weten - zelfs binnen hun "specialisaties", maar vooral ook daarbuiten. Die mensen zijn tientallen jaren serieus bezig, maar schamen zich er ook niet voor om gewoon te zeggen "ik weet het niet (helemaal zeker)". Bij mij is het eerder andersom - ik schaam me er zowat voor als ik een keer wel durf te denken dat ik iets zeker zou kunnen weten en dat zal nog een wel jaar of wat zo blijven (en terecht) :blink:

Maar goed dat weerhoud me er ook niet van om toch af en toe een gokje te wagen - leren met vallen en opstaan heet dat dan ;)  Mijn tip: Maak een feestje van alles wat je goed had - dat zijn immers overwinningen in een "mission impossible" en accepteer dat alles wat niet lukt gewoon "normaal" is. Met een beetje mazzel is het leven met die determinaties over een tijdje dan één groot feest ipv van een constante frustratie  :lol:
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

javanerkelens

Leuk om dit te lezen......doet mij goed !

Ik moet bekennen dat ik het eigenlijk erg leuk vind om te doen en dit ook graag wil blijven doen. Maar dan inderdaad wel goed en met iets meer geduld.
Tevens wil ik mij aanleren om, als ik denk dat ......het dat of dit insect is.....ik tevens dan uitleg geef waarom ik dat dan denk, want dan moet je er duidelijke uitleg aan geven. En is het geen gokwerk meer, maar met doordachte redenen.
En als ik dan nog fout zit....dan is dat niet zo erg, want dan kan iemand ook gericht , daarop weer een tegenantwoord geven en wordt de discussie interessanter en leerzamer.

Nou ........ik zal mijn best eens doen !!!

Hartelijke groet Joke
Groet,
Joke (van Erkelens)

MC

CiteerDacht ooit dat LHB-tjes wel "lekker overzichtelijk" zouden zijn en ben er wat mee bezig gegaan, maar ben nu na een 1,5 jaar nog steeds een "beginner", want meer dan de helft van de bekende soorten heb ik nog nooit zelf In Real Life gezien, laat staan hun larven en poppen - en zodra je over de grens kijkt moet je alweer met soorten rekening gaan houden die we in NL (en dus op stippen.nl en in al mijn boeken) domweg niet hebben dus dan weet je eigenlijk op slag weer helemaal nix want wie zegt mij dat er in Tsjechië of Frankrijk niet een dubbelganger rondloopt voor een soort die hier "onverwisselbaar" is.
Hoi!

Lieveheersbeestjes heb ikzelf overigens vrij snel gedaan. Na ongeveer anderhalf jaar heb ik de meeste niet al te zeldzame gezien (van de drie grote onderfamilies). Het is wel te doen, maar ik reis wel door heel NL ong (vooral met de JNM). En ik had als voordeel dat ik ook al veel van andere diergroepen wist (libellen, sprinkhanen, beetje waterkevers) dus dan leer je een extra groep er makkelijker bij.

Verder klinken die voornemens heel mooi. Je zult zien dat als je de juiste boeken weet te vinden je ook veel makkelijker je keuzes kunt onderbouwen.
vriendelijke groet,
Matthijs Courbois