Hoofdmenu

Bio Practicum

Gestart door andrevanreenen, september 17, 2007, 22:28:35 PM

Vorige topic - Volgende topic

andrevanreenen

Geachte forumganger, ;)

Voor Biologie HAVO 5 moet ik een practicum doen onder het kopje ecologie.
De probleemstelling is: In welk bos komen de meeste soorten voor, in loofbos of in naaldbos?

mijn hypothese is, dat er in loofbos meer soorten voor komen. Ik heb hiervan een lijst gemaakt etc..

dit doet allemaal niet zo terzake. :wacko: Maarrr... wat is de voedselrelatie tussen vogel-bos?

Ik wil bij jullie achtergrondinformatie krijgen. Waarom leeft een matkop ((bij)voorbeeld)
niet in een Naaldbos?
Is hij allergisch voor naaldhout ;)  <_<  of heeft hij andere redenen hiervoor?


Misschien teveel gevraagd, maar willlen jullie wat info verstrekken...??

HARTELIJKE GROETEN,

André van Reenen

peter66

Aangezien hij leeft van oa insekten, spinnen en kleine zaadjes, is voedsel niet de reden. Logischer lijkt de broedgelegenheid ; hij maakt zelf een hol in vermolmd hout van loofbomen. Naaldbomen zijn waarschijnlijk te "hard".  
Groetjes. Peter

Zie door de lindebomen het bos niet meer

Rinie van Reenen

#2
Het lijkt me, dat voedsel zeker wel een belangrijk aspect is. Op het ene soort boom leven veel meer soorten insekten dan op het andere. In De Natuuratlas (Han Honders red., Amsterdam, 1983, pag. 75) staat een lijstje met bomen en het aantal Nederlandse insekten dat van deze specifieke boom afhankelijk is:
Eik 284
Wilg 266
Berk 229
Meidoorn 149
Populier 97
Appel 93
Pijnboom 91
Els 90
Iep 82
Hazelaar 73
Beuk 64
Es 41
Spar 37
Linde 31
Haagbeuk 28
Lariks 17
Den 16
Hulst 7
Ongetwijfeld is dit lijstje niet zo exact als dat het suggereert, maar het geeft een behoorlijke indicatie. En als er veel soorten insekten zitten, is de kans groter dat er voor een vogel ook die insekten zitten die hij als voedsel gebruikt.

Iets anders dat best wel mee zal spelen is de variatie in begroeiing. Een eikenbos kent doorgaans én een goede kroonlaag én een goede struiklaag én een goede kruidlaag. Bij een beuken- en sparrenbos is dat veel minder het geval; het biedt dus minder ruimte voor diverse soorten vogels, die bijvoorbeeld specifieke eisen stellen aan hun nestplaats.

Een laatse factor die ik zo weet te noemen is de leeftijd. Doorgaans zijn in Nederland de naaldbossen productiebossen (of zijn dat in elk geval tot voor kort geweest), wat met zich brengt dat ze maximaal enkele tientallen jaren oud zijn. Loofbossen hebben relatief vaker een natuurlijke functie, waardoor er meer variatie is in leeftijd van bomen, in dood hout enzo.

(PS: school moet je toch zélf doen? :P)
Groet, Rinie van Reenen

DaanKuiper

#3
Hoi André,

Wat ook een rol speelt is de specialisatie in het zoeken van voedsel.
Vogels die in b.v. coniferen leven hebben over het algemeen een meer puntige snavel.
(Christopher Perrins "hoe vogels leven")
Het waarom wordt echter niet vermeld.
Een puntige snavel is echter meer een preciesie instrument. Wellicht is de konklusie gerechtvaardigd dat inseten in naald hout over het algemeen kleiner zijn en/of moeilijker bereikbaar.
To see or not to see, that's the question!!

Met vriendelijke groet,
Daan.

BramtK

#4
Dag Andre,

Ha, wat een leuk onderwerp en interessante vraag! Wat bedoel je trouwens; gaat het je met name om vogels of soorten in het algemeen?  

Over vogels, ik denk dat je in zijn algemeenheid moet concluderen dat in naaldbossen in Nederland, minder vogels leven dan in loofbossen.

Als je die conclusie trekt, is het logisch om naaldbos te kappen en het om te vormen naar meer 'natuurlijk' bos. En dat doet men dan ook. Kijk eens naar deze link: Minister wil naaldbomen kappen!

Maar het probleem is dat in naaldbossen (in Nederland) welliswaar minder soorten vogels voorkomen, maar dat dat doorgaans toch wat andere soorten zijn dan we van loofbos gewend zijn. Zwarte mees, Kuifmees, Goudhaan en Kruisbek zijn echte naalbosvogels. Die komen dus in Nederland voor omdat wij (de mens) hier overal van die rare sparren en lariksen hebben geplant.

Kijk je alleen naar dat stukje naaldbos dan is de biodiversiteit daar natuurlijk klein. Kijk je naar een wat groter gebied, waarin beide soorten bos te vinden zijn, dan zie je dat de biodiversiteit als geheel erop vooruit gaat.

Tot slot, naaldbos in het buitenland is vaak diverseromdat het uit meerdere generaties bestaat en er bevinden zich meer soorten die zich in dat bos gespecialiseerd hebben. In de taiga komen bijvoorbeeld veel soorten voor die we in Nederland nooit zien.

En nu zelf gaan googelen op 'biodiversiteit' en 'naaldbos'.

Groeten,

Bram
Groeten,

Bram ter Keurs

andrevanreenen

CiteerAangezien hij leeft van oa insekten, spinnen en kleine zaadjes, is voedsel niet de reden. Logischer lijkt de broedgelegenheid ; hij maakt zelf een hol in vermolmd hout van loofbomen. Naaldbomen zijn waarschijnlijk te "hard".
De matkop maakt zelf een hol? OK, ik dacht dat hij zijn intrek nam in bestaande oude holen. Hij heeft dus nog een aardig sterke snavel.

Dank, veel dank iig iedereen!!

Rinie van Reenen

Ja, doorgaans maakt Matkop zelf zijn hol, soms gebruikt hij een bestaand hol dat hij uitdiept, enkelt gebruikt hij een nestkast.
Overigens lijkt de redenering me niet helemaal juist: vaak is loofhout harder dan naaldhout, zeker loofhout dat in de Nederlandse loofbossen te vinden is (afgezien van berk); het naaldhout wordt immers juist gebruikt voor snelle productie! Vooral eiken- en beukenhout is behoorlijk hard.
Het punt lijkt me eerder, dat de Nederlandse naaldbossen vaak alleen jonge bomen hebben, en dus geen beschadigde bomen, met zacht (dood) hout, en aanzetten tot holen in de stam. Hoewel dat voor de Matkop natuurlijk niet het grootste bezwaar is, omdat deze vaak zelf zijn nest maakt. Is eerder een bezwaar voor beesten als Boomklever, Koolmees.
Groet, Rinie van Reenen

BramtK

Rinie, Matkop zit dan ook vooral in bossen met zachte houtsoorten zoals berk en Zwarte els. Vaak dus nat bos.

Bram  
Groeten,

Bram ter Keurs

Rinie van Reenen

O ja, natuurlijk...... dom, dom (zit je je een beetje blind te staren op die ene uitspraak over hardheid van hout, en verlies je uit het oog dat het eigenlijk om een vogel gaat met een specifieke biotoop). Helemaal gelijk natuurlijk!
Groet, Rinie van Reenen

g.j. keizer

#9
Zoals je eerder al kon lezen, neemt in Nederland de Zomereik de eerste positie in als het gaat om van deze boomsoort afhankelijke insecten (Rinie van Reenen). Dat geldt ook voor de paddenstoelen en zwammen. Vogels kunnen voor hun voedsel en soms zelfs voor hun nestgelegenheid (volledig) afhankelijk zijn van de bijdrage, die paddenstoelen en zwammen aan de instandhouding van de voedselkringloop (hout- en strooiselafbraak) in het bos leveren. Enkele voorbeelden.
Als paddenstoelen en zwammen, die in symbiose met boomwortels leven, de boom niet of onvoldoende van water en voedingsstoffen voorzien, dan zullen bomen geen of weinig blad vormen en geen vrucht dragen. Gevolg : er zou geen voedsel zijn voor rupsen of larven en er zouden geen of weinig zaden of vruchten worden ontwikkeld en dus zou een belangrijk bestanddeel van het voedselaanbod voor vogels ontbreken. Zo heeft de achteruitgang van in symbiose met bomen levende paddenstoelen en zwammen op termijn ook consequenties voor het voedselaanbod voor vogels.
Wanneer parasitaire en/of saprotrofe zwammen als de Zwavelzwam, de Eikenvuurzwam en de Dikrandtonderzwam het (kern)hout van een oude eik niet af zouden breken en zacht of bros zouden maken, dan zouden spechten geen insectenlarven in het hout kunnen vinden en ze zouden geen nestholtes in de boom kunnen maken.
Vogels, die op de bosbodem en in de strooisellaag naar voedsel zoeken, zijn afhankelijk van bodemschimmels en van de zwamvlokken van paddenstoelen en zwammen, die strooisel afbreken en omzetten en zo voor "hapklare brokjes" voor wormen, aaltjes en allerlei (larven van) insecten zorgen, die dan weer door vogels en andere dieren als spitsmuizen kunnen worden opgegeten. Een spitsmuis kan op zijn beurt weer door een roofvogel of een uil worden gevangen. De braakballen van een uil worden door schimmels en door een zwammetje, de Vogelveerzwam, afgebroken en zo grijpt alles in elkaar.
Succes met je practicum :duim: .
Zwamgroet,
Gerrit J. Keizer
www.soortenbank.nl
Paddenstoelen

andrevanreenen

CiteerHa, wat een leuk onderwerp en interessante vraag! Wat bedoel je trouwens; gaat het je met name om vogels of soorten in het algemeen?
In welk bos komen meer soorten voor: Naald vs. loof
Dus niet de aantallen maar soorten.

BramtK

Citeer
CiteerHa, wat een leuk onderwerp en interessante vraag! Wat bedoel je trouwens; gaat het je met name om vogels of soorten in het algemeen?
In welk bos komen meer soorten voor: Naald vs. loof
Dus niet de aantallen maar soorten.
Ha Andre,

Jouw vraag luidt;

CiteerVoor Biologie HAVO 5 moet ik een practicum doen onder het kopje ecologie.
De probleemstelling is: In welk bos komen de meeste soorten voor, in loofbos of in naaldbos?

mijn hypothese is, dat er in loofbos meer soorten voor komen. Ik heb hiervan een lijst gemaakt etc..

Mijn vraag aan jou was; wat bedoel je daar met soorten? Vogels of dier- en plantensoorten in het algemeen.

Groeten,

Bram  
Groeten,

Bram ter Keurs

Dylan

Andre, gezien alle hulp: publiceer je je werkstuk ook op het forum? Ik denk dat we allemaal benieuwd zijn wat je ervan maakt!
Dylan Verheul
Mede-oprichter Waarneming.nl

andrevanreenen

Is goed, alleen: hoe?? :huh:  :unsure:  :duim:  

Tim Asbreuk

#14
Heb even een oud bosbeheer verslag erbij gepakt van mijn studie bos en natuurbeheer hier staat.

De belangrijkste punten waarop de waarde van natuurbos kan worden vast gesteld zijn:

Inheemse soorten

Variatie in soorten en leeftijd

Gelaagdheid  (dus mos, kruid, struik en boomlaag)

Hoeveelheid dood hout (20 tot 30% zowel staand als liggend is vrij natuurlijk dit hangt af van het stadium waarin het bos zich bevindt)

Oppervlakte

Beheer (is er ruimte voor spontane processen)

Eventueel kun je hier zeldzame/beschermde/ rode lijst soorten aan toevoegen.



Met vriendelijke groet,
Tim Asbreuk