Geavanceerd zoeken  

Nieuws:

Pagina's: 1 [2]   Omlaag

Auteur Topic: Loopkever  (gelezen 701 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Ton van Haaren

 • Admins
 • Offline Offline
 • Berichten: 4297
 • Admingroep: weekdieren en andere ongewervelden
Re: Loopkever
« Reactie #30 Gepost op: april 11, 2016, 09:30:37 am »

Theodoor: ik vind dit wel heel erg flauw. Ik weet niet of je het gevolgd hebt, maar er is hier een discussie gaande over welke soort het is en naar mijn mening is er hier geen consensus. Er worden drie soorten genoemd : nemoralis, problematicus en monilis en voor alle drie de soorten worden argumenten aangedragen. Blijkbaar heb jij ook een mening, maar je kunt het zelf niet beargumenteren en dat valt me erg zwaar om dan te zeggen, dat het me van een specialist zoals jij tegenvalt. We proberen het te determineren middels een website, een nieuwe publicatie en in mijn eigen geval wat mijn hersens zich nog kunnen herinneren van 10-15 jaar geleden toen ik nog met Boeken (1987) en Breuning moest determineren. Ik heb een afstudeeropdracht gedaan over loopkevers samen met Jan Muilwijk en heb toen in potvallen bakken vol met Carabus gezien. Ik ben het sindsdien niet zoveel meer gedaan omdat er heel veel mensen waren die aan loopkevers deden en dat was voor mij geen uitdaging meer. Doch bij het determineren van alle dier- en plantengroepen is er een oplossing: probeer het eerst zelf en als je er niet uitkomt vraag het een specialist, en ook als je er wel denkt uit te komen kun je het alsnog aan een specialist vragen of je op de goede weg zit. Voor bepaalde diergroepen beschouw ik mezelf ook als specialist en ook ik wordt regelmatig geraadpleegd. Als de vrager het niet weet welke soort het is, leer je er niets van door alleen maar te zeggen dat je soort X hebt, want dan zal de vrager elke keer weer met dezelfde vraag komen. Ik ben niet gelovig maar ik weet wel dat een verglijkbaar iets zelfs al in de bijbel wordt genoemd: geef een hongerig iemand geen vis maar leer hem vissen. Dus leer de vrager waarom het soort X is en hij zal nooit meer bij je terugkomen. Als de vrager alleen maar bevestiging wil of hij op de goed weg is (hoe hij moet vissen) beantwoord dan met ja of nee. Dit lijkt me toch een heel simpele gedachte. En als je geen antwoord kan geven vraag ik het een ander. Als je het nog niet door hebt door tussen de regels te lezen, dan zeg ik het maar: aan zo'n laatste antwoord heeft niemand wat.
Gelogd
Met vriendelijke groet
Ton

"There's a fine line between fishing and just standing on the shore like an idiot."
-Steven Wright-

Th.Heijerman

 • Admins
 • Offline Offline
 • Berichten: 3736
Re: Loopkever
« Reactie #31 Gepost op: april 11, 2016, 09:36:18 am »

Ik begrijp je volkomen: ik zal me er niet meer mee bemoeien ....
Gelogd

john.bouwmans

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 10943
  • Foto's met Lumix TZ2, vanaf 8-11-11 met TZ18 en vanaf 7-9-2014 Lumix TZ60
Re: Loopkever
« Reactie #32 Gepost op: april 11, 2016, 09:49:52 am »

geef een hongerig iemand geen vis maar leer hem vissen. Dus leer de vrager waarom het soort X is en hij zal nooit meer bij je terugkomen.

Ik begrijp je volkomen: ik zal me er niet meer mee bemoeien ....

@ Theodoor:  Zou liever zien dat je je er wel mee bemoeit Theodoor en dat je ons helpt om te leren vissen. Maar ik snap ook wel dat moeite kost en vaak ook een herhaling vanwege veel steeds terugkomende vragen. Maar je feedback zal zeker gewaardeerd worden.
Gelogd
Vriendelijke groet,
John Bouwmans

http://waarneming.nl/user/photos/20255   en  http://observation.org/user/photos/20255
(selectie topics met kweekresultaten, metamorfoses, etcetera: http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=352513.msg1937618#msg1937618 )

belle

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 11344
Re: Loopkever
« Reactie #33 Gepost op: april 11, 2016, 10:03:49 am »

Wat vreselijk jammer dat zoveel goedbedoelende en veelwetende mensen nu weer in zo'n welles - nietes toestand verzeild raken. Daar heeft toch niemand baat bij ? Het is werkelijk genant om te lezen.  :-X
Gelogd
Alle waarnemingen gedaan op Domaine de la Fontouret, Indre, Midden-Frankrijk, tenzij anders vermeld is.

Met vriendelijke groet,
Tjitske Lubach

http://observado.org/user/view/2721

arpwifi

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 2998
Re: Loopkever
« Reactie #34 Gepost op: april 11, 2016, 11:32:00 am »

Theodoor heeft tamelijk onomwonden aangegeven dat hij er een nemoralis in ziet - daar is weinig tussen de regels door lezen voor nodig:
Oh, ik dacht dat het wel duidelijk was dat het om C. nemoralis gaat ....
Eerder was al duidelijk dat hij een sleuteluitkomst problematicus inschaalt als danwel scheel kijken, danwel foutieve sleutel en in tweede instantie dat hij inderdaad de sleutel daarvan de schuld geeft en dit met de programmeur zal opnemen.

Tot zover laten de reacties van Theodoor weinig aan duidelijkheid te wensen over.

Zelf had ik er ook nemoralis van gemaakt, maar dat lekker voor mezelf gehouden, want wat weet ik nou helemaal. Toen ik daarna probeerde om via de nieuwe sleutel hierop uit te komen wilde dat niet bijster lukken. Dat valt makkelijk onder de noemer "verkeerd sleutelgebruik door onhandige beginner" te brengen, maar iets zegt mij dat die sleutel nou juist ook voor onhandige beginners bedoeld zal zijn. De "dingetjes" in de sleutel die in dit verband - mijns inziens(!) - misschien wat fine tuning behoeven zijn hierboven aangekaart. Enige feedback daarop van de kant van mensen die weten waar ze het over hebben zou leuk geweest zijn, maar zoals al eerder aangehaald kun je niet van specialisten verwachten dat ze altijd maar tijd maken om beginners als mijzelf het handje vast te houden en te begeleiden. Ze kunnen meestal hun tijd wel beter besteden.

Dat sommige specialisten dat regelmatig wel doen (o.a. Ton, zoals hij zelf ook aangeeft) verdient onze lof en dankbaarheid(!!!) en zoals John al aangaf is het vaak juist deze instelling die mensen voor een diergroep enthousiasmeert. Zonder de onvermoeibare hulp van Hay destijds was ik nooit aan Pissebedden en Hooiwagens begonnen. De beschikbaarheid van makkelijk toegankelijke bronnen zoals betaalbare boeken (de ET-reeks!), online documentatie in de vorm van PDFs of sleutels zoals de nieuwe op "determineren.nederlandsesoorten.nl" maakt het mogelijk om je ergens wat meer in te verdiepen, maar de hulp van enthousiaste experts - het gevoel dat je met vragen/onduidelijkheden verder geholpen kunt worden, maakt het leuk en aantrekkelijk.

Zelf wil ik best uitleggen waarom ik denk dat het nemoralis moet zijn, maar het is maar zeer de vraag hoe zinvol dat is, want ik heb er echt geen kijk op en als mijn "ideetjes" niet gecorrigeerd worden blijven ze zo staan en gaan mensen misschien nog denken dat het zinvolle info is. Het is een beetje mijn gewoonte om hier op het forum wel dergelijke toelichting te geven (waarom ik denk dat het zus of zo is) - vooral eigenlijk bij de dingen die ik niet zeker weet of (te) weinig ervaring mee heb - precies om de reden (in de hoop) dat het dan gecorrigeerd kan worden door mensen die het beter weten. Maar zonder feedback van experts is het dus niet zo handig om mijn beginnersgeklungel openlijk te toetsen, want dan blijft het zo staan en staat er waarschijnlijk voor de eeuwigheid onzin die andere mensen dan weer over gaan nemen.
Gelogd
Groetsenzo, Arp (via onbeveiligde WiFi)

You know the state of computer security is dire when Qubes OS, arguably the world's most secure operating system, makes only modest claims. ("a 'Reasonably-Secure' Operating System") [J.M. Porup]

Henk Soepenberg

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 4785
Re: Loopkever
« Reactie #35 Gepost op: april 18, 2016, 10:26:26 am »

Oh, ik dacht dat het wel duidelijk was dat het om C. nemoralis gaat ....

Pas je de waarneming nog even aan, Cor?  :blink:
Gelogd

Ton van Haaren

 • Admins
 • Offline Offline
 • Berichten: 4297
 • Admingroep: weekdieren en andere ongewervelden
Re: Loopkever
« Reactie #36 Gepost op: april 18, 2016, 17:04:45 pm »

Ik heb de foto van dit specifieke beest doorgestuurd naar Jan Muilwijk, loopkever-expert en mede-auteur van het recente standaardwerk over de nederlandse loopkevers. Mijn letterlijke vraag luidde: "Op waarneming.nl kunnen we het niet eens worden welke Carabus het nu is: C. problematicus of C. nemoralis en ik wil je professionele mening weten over de Carabus op de foto. Welke is het nu en waarom?"
Zijn antwoord was (ik mocht hem citeren):
Typisch een inleverkever.☺. Bestaat er alleen een foto van of is het exemplaar echt verzameld? Dan wil ik het exemplaar graag zien.
Dekschilden lijken op die van problematicus evenals de kleur. Maar de puntrijen zijn te duidelijk.
Het halsschild is wel erg breed voor problematicus en ook de schouders lijken wat hoekiger, zoals bij nemoralis.
Ik denk dat het een hybride is. Ik heb wel meer vermoedelijke hybriden van problematicus en nemoralis gezien.

Dus is de loopkever verzameld? en zo ja, dan doorsturen naar Jan Muilwijk. Zo niet dan zijn er een aantal optie mogelijk; of het wordt een onzekere problematicus of een onzekere nemoralis of een zekere Carabus spec.
Gelogd
Met vriendelijke groet
Ton

"There's a fine line between fishing and just standing on the shore like an idiot."
-Steven Wright-

marcel123

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 11712
Re: Loopkever
« Reactie #37 Gepost op: april 18, 2016, 17:08:34 pm »

Ik denk dat het een hybride is. Ik heb wel meer vermoedelijke hybriden van problematicus en nemoralis gezien.
Waarom noem je niet een hybride tussen problematicus en nemoralis als optie?

Ton van Haaren

 • Admins
 • Offline Offline
 • Berichten: 4297
 • Admingroep: weekdieren en andere ongewervelden
Re: Loopkever
« Reactie #38 Gepost op: april 18, 2016, 17:14:27 pm »

Ik ben er even gemakshalve van uitgegaan dat zo'n verzamelsoort geen optie is voor wrn.nl.
Gelogd
Met vriendelijke groet
Ton

"There's a fine line between fishing and just standing on the shore like an idiot."
-Steven Wright-

marcel123

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 11712
Re: Loopkever
« Reactie #39 Gepost op: april 18, 2016, 17:23:09 pm »

Ton van Haaren

 • Admins
 • Offline Offline
 • Berichten: 4297
 • Admingroep: weekdieren en andere ongewervelden
Re: Loopkever
« Reactie #40 Gepost op: april 18, 2016, 17:30:28 pm »

uiteraard :rolleye:. Maar ik wil hierover niet beslissen omdat ik geen loopkeverexpert ben.
Gelogd
Met vriendelijke groet
Ton

"There's a fine line between fishing and just standing on the shore like an idiot."
-Steven Wright-

corzonneveld

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 7065
  • http://www.corzonneveld.nl
Re: Loopkever
« Reactie #41 Gepost op: april 18, 2016, 19:52:12 pm »

Uch, net als nemoralis ingevoerd... :rolleye: :rolleye:
Gelogd
Met vriendelijke groet,
Cor Zonneveld

Natural History Photographs: www.corzonneveld.nl

marcel123

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 11712
Re: Loopkever
« Reactie #42 Gepost op: april 18, 2016, 20:04:46 pm »

Evt kan je het kleed ook op afwijkend zetten en een link naar dit forumtopic maken bij die waarneming...
http://waarneming.nl/waarneming/view/116063286

corzonneveld

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 7065
  • http://www.corzonneveld.nl
Re: Loopkever
« Reactie #43 Gepost op: april 18, 2016, 20:22:35 pm »

zojuist geprobeerd, is dat het idee?
Gelogd
Met vriendelijke groet,
Cor Zonneveld

Natural History Photographs: www.corzonneveld.nl

marcel123

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 11712
Re: Loopkever
« Reactie #44 Gepost op: april 18, 2016, 20:27:07 pm »

Het is iig duidelijk, je hebt rechtsboven ook een link ''Externe link toevoegen''
Die bedoelde ik eigenlijk. Daar kan je een url in plakken.

corzonneveld

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 7065
  • http://www.corzonneveld.nl
Re: Loopkever
« Reactie #45 Gepost op: april 18, 2016, 20:38:26 pm »

OK, hernieuwde poging gedaan, zo moet het dan beter zijn :angel:
Gelogd
Met vriendelijke groet,
Cor Zonneveld

Natural History Photographs: www.corzonneveld.nl

marcel123

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 11712
« Laatst bewerkt op: april 18, 2016, 20:53:14 pm door optilete »
Gelogd
Pagina's: 1 [2]   Omhoog
 

Pagina opgebouwd in 0.072 seconden met 19 queries.