bruinroze oorzwammetje???

Gestart door carpediem, november 21, 2015, 15:13:27 PM

Vorige topic - Volgende topic

carpediem

Ik zou graag willen weten welke soort dit is
Het betreft deze waarneming
http://waarneming.nl/waarneming/view/110641001
Paddenstoel onbekend - Fungi indet. gezien op 2015-11-21 Burgum - Zwartkruis en Elektr. Centrale
Foto's:






Toelichting:
op een omgevallen es.
bij voorbaat dank Henk D

carpediem


wimperzwam

Geen informatie over het hout waarop dit ding groeide?

Mvgr.,
Henk Huijser.

carpediem

Ja hoor Henk, bij opmerking erbij gezet dat het op een omgevallen es groeide.Geen punt.

Mvg, Henk.D

wimperzwam

Sorry over het hoofd gezien, of al weer vergeten want heb er al eerder naar gekeken. Ken de soort goed bij mij uit de buurt, foto's lijken er wel wat op maar tot op heden ken ik deze soort alleen van populier. Dat is de reden dat ik geen zekere reactie durfde te geven.

Mvgr.,
Henk Huijser.

carpediem

Hallo Henk,

Kan het ook zijn dat deze een uitstapje heeft genomen, ben best wel nieuwsgierig geworden naar de gelijkende soort.

Mvg, Henk.D

wimperzwam

In dit vak valt niet veel uit te sluiten, maar de beschrijvingen (en dt zijn er niet veel) die ik in het verleden geraadpleegd heb, vemelden steeds Populus als gastheer. Microscopisch onderzoek geeft onmiddelijk de oplossing. Wil er wel naar kijken, moet je hem opsturen.

Mvgr.,
Henk Huijser.

carpediem

Hallo Henk,

Ik neem graag je aanbod aan en stuur een stukje naar je toe.

Mvg, Henk.D




wimperzwam

Hallo Henk, heb een tijdje op jouw vondst zitten turen en kan met zekerheid zeggen dat het geen Cr. brunneoroseus is. Sporen en cheiloystiden kloppen niet. Jammer dat ik over het verse materiaal te weinig zekerheid hebt over een aantal macrokenmerken (grootte, steel, velumresten aan de hoedrand enz. ). Mogelijk kun je daar nog wat over zeggen. De microkenmerken passen nl. aardig met een voor zover ik weet nog niet voor Nederland gemelde, vermoedlijk in Europa ingevoerde soort, die ik absoluut nooit gezien heb. Wordt zeer zeldzaam vermeld van hout en daar zit ook Es! bij. Misschien zit ik er ook wel helemaal naast, houdt daarom de naam nog even in gedachte tot er nog wat macrokenmerken komen die wat twijfel wegnemen, de foto's laten te weinig zien.

Mvgr.,
Henk Huijser.


carpediem

Ben er nog even langs geweest en eentje meegenomen. Kleintje van +-4mm groot, er van uitgaande dat het de zelfde soort is (zelfde boom, zelfde plaats, etc.).
Het steeltje was harig/wollig, zo ook het hoedje en lamelsnede. Bij benadering waren de paddenstoelen van de eerste foto`s respectievelijk 1,5 tot ruim 2cm groot.
Nog bedankt voor het microscopisch onderzoek Henk.

@ Hannie, zou leuk zijn maar ga er niet van uit.

wimperzwam

Hoewel ik toch nog wat twijfels heb, niet alles is nog duidelijk, maar ik kan echt niets anders verzinnen dan dat het hier mogelijk Pleuroflammula ragazziana betreft. De soort treedt zo nu en dan (vermoedelijk adventief) in Europa op. Zover mij bekend niet uit Nederland bekend, het zal je dan ook niet verbazen dat ik dit ding ook nog nooit ben tegen gekomen. Advies : verzamel zoveel mogelijk materiaal, droog het en probeer bv. Chiel Noordeloos er naar te laten kijken. Hij is beter thuis denk ik in dit soort "bruinspoorders" dan ondergetekende.

Mvgr.,
Henk Huijser.

Carolien Reindertsen

Beste Henk D.,
ik volg dit topic al een tijdje.. Toen ik jouw zwammetje voorbij zag komen, deed deze me denken aan een zwammetje dat ik een aantal weken geleden zelf ook heb gezien. Namelijk het Harig Saffraanoorzwammetje. Uit de goedgekeurde waarnemingen valt op te maken dat hij zeer variabel is qua kleur.(of ik ben kleurenblind) Je hebt het in je laatste bericht ook over dat het steeltje harig/wollig is, dus dat is volgens mij ook kenmerkend.

Zie ook de goedgekeurde waarnemingen: http://waarneming.nl/soort/photos/597258?from=1980-01-01&to=2015-11-28&os=0&os=1&licentie=0&type_foto=0&maand=0&sex=&id_kleed=0&id_akt=0&only_rated=0&only_approved=0&only_approved=1

Overigens laat ik mij graag corrigeren,
mvg Carolien

carpediem

Bij zo`n zeldzame adventieve verbaasd me dat niet Henk, volg je advies op en verzamel materiaal.Laat ze nog wat groeien, er waren veel kleintjes en een paar grote bijna helemaal opgevreten door slakken.

@ Carolien, bedankt voor je input. Het heeft veel overeenkomstige macrokenmerken, zal dan toch microscopisch moeten worden onderzocht voor zekerheid denk ik misschien dat Henk het kan bevestigen/uitsluiten.

Mvg, Henk.D..

Carolien Reindertsen

Als je dan toch terug gaat, gooi dan wat KOH over de lamellen; die zouden dan direct rood moeten verkleuren ;D

wimperzwam

Hallo Carolien, natuurlijk heb ik alle Crepidotus soorten nog eens nagekeken en ook de door jouw genoemde soort kan het niet zijn, omdat het materiaal van Henk gladde en grotere sporen bezit; was de reden dat ook het Bruinroze oorzwammetje niet in aanmerking kwam; cheilocystiden kloppen ook niet! De Crepidotus die zowel macroscopisch als microscopisch nog het dicht in de buurt komt is C. calolepis. Cheilo's wijken ook van deze soort net te veel af. Komt echter ook al niet in Nederland voor volgens mij. Een probleem is dat net aan de grens van wat met de microscoop waarneembaar is de sporen van het materiaal een kleine kiemporus laten zien en dat past ook al niet bij het genus Crepidotus maar bv. wel weer bij het donkersporige genus Melanotus (nu ondergebracht in Deconica), echter ook hier zijn de sporen en cheilo's niet passend. Blijft over ???? Voor mij  is een sterk argument dat het mogelijk Pleuroflammula ragazziana betreft, de 2-sporige basidia bij de collectie van Henk. Wordt uitdrukkelijk in de beschrijving van de door mij voorgestelde soort genoemd.

Mvgr.,
Henk Huijser.

Carolien Reindertsen

Heel hartelijk dank Henk, ik zag een mooie match..Helaas, paddenstoelen blijven voor mij te moeilijk :-(

wimperzwam

Hallo Carolien, ben nog wat vergeten, hoe kom je aan de naam Harig safraanoorzwammetje? Is daar materiaal van, want ik zou de soort dan graag eens zelf onder de  :micro: willen bekijken.

Mvgr.,
Henk Huijser.

Carolien Reindertsen

#18
Als ik je adres zou mogen hebben Henk, dan stuur ik je de informatie toe..

wimperzwam

Frederikstraat 6,
5671 XH Nuenen.

Is dit soms die vondst uit Vlaanderen?

Mvgr.,
Henk Huijser.

Carolien Reindertsen

#20
Dank je wel, de eerste vondst van deze Crepidotus crocophyllus is 2 jaar geleden gedaan door Rinus Baggerman in het Zoelense Bos te Zoelen (Betuwe) Rinus heeft hem mij laten zien, dus het is niet mijn eigen vondst. Als ik het me goed herinner heeft Martin Gotink deze 2 jaar geleden al microscopisch onderzocht. Maar ik ga straks even kijken of ik nog materiaal kan vinden.

Mvg, Carolien

wimperzwam

Als dat zou kunnen, want er is iets in jouw opmerking over een steel bij die vondst, dat mij aan het denken heeft gezet. In de beschrijving van C. crocophyllus die ik had nagelezen, staat "stipe absent". De beschrijving is van B. Senn-irlet de Crepidotus specialiste. Zal ook eens Ludwig gaan kijken.

Mvgr.,
Henk Huijser.


Carolien Reindertsen

Ga ik doen! Mogelijk heb ik je ten onrechte aan het twijfelen gezet Henk door het woord "steel" te gebruiken. Ik had beter kunnen zeggen dat er een pluimpje groeit op de aanhechtingsplaats van het hoedje. Dus bij deze wil ik dat corrigeren..

pivous

Ik heb destijds de oorzammetjes (Crepidotus crocophyllus) in Zoelen gevonden op een erg vermolmde beuk. Martin Gotink heeft toen ook dit zwammetje microscopisch onderzocht. Het is aangemeld bij het NMV. In de Paddenstoelennieuwsbrief 026 van 8-12-2014 heb ik er een artikeltje over geschreven.
De belangrijkste kenmerken zijn deze:

Macroscopische kenmerken: Hoed een geeloranje oortje met bruine schubjes, 1-4 cm, ongesteeld. Lamellen geeloranje (saffraan) wanneer ze vers zijn, oud verkleurend naar dofbruin. Met KOH direct verkleurend naar dieprood.
Microscopisch kenmerken: Sporen (bijna) rond; wrattig; 6-7,2(-8) x 6-7(-8) μm. Cheilocystiden variabel, knotsvormig tot cylindrisch, onregelmatig golvend. Gespen aanwezig.
Recent heeft een aantal auteurs de groep met soorten rondom C. crocophyllus (een stuk of 7 soorten) samengevoegd tot enkel deze soort, de onderlinge verschillen bleken minimaal te zijn.

Zie ook de foto's van het Harig saffraanoorzwammetje op Waarneming.

Mvgr.,

Rinus Baggerman
Groet, Rinus Baggerman

wimperzwam

Hoe meer inbreng hoe meer er hoop ik geleerd wordt. In dit vak aan het twijfelen gebracht worden is alleen maar nuttig, wordt men weer eens gedwongen de eigen - en andermans argumenten nog eens kritisch te bekijken en af te wegen. Kan nooit kwaad.

Mvgr.,
Henk Huijser.