zuringwants brachypteer?

Gestart door UULENHOF, oktober 08, 2018, 15:44:13 PM

Vorige topic - Volgende topic

UULENHOF

Deze zuringwants fotografeerde ik gisteren. De vleugels zijn wat korter dan normaal. Dus net niet macropteer, maar ook niet brachypteer. Hoe noem je zoiets en komt het vaker voor?
groeten, Jan Goedbloed

Arp

Even inzake je vraag over terminologie: De gangbare termen zijn apteer, micropteer, brachypteer en macropteer. Hoe daar precies mee omgegaan wordt is een beetje afhankelijk van de smaak van de betreffende auteur. Je zou micropteer soms nog als een extreme vorm van brachypteer kunnen (willen) zien, maar de conditie is doorgaans toch iets anders in het genoom verankert. Brachypteer wordt meestal gebruikt voor tamelijk sterk gereduceerde vleugels, maar sommige auteurs gebruiken het al bij "ietsjes" gereduceerd. Anderen spreken dan liever over sub-macropteer (zoiets als "bijna macropteer")

Of jouw Zuringwants een dergelijke betiteling nodig heeft is overigens maar zeer de vraag. Het is vaak moeilijk tot onmogelijk om in te schatten of dit nu "ietsjes gereduceerde" vleugels zijn, of juist een "wat vergroot" achterlijf. Het achterlijf is relatief flexibibel (op de naden tussen de tergieten/sternieten) en kan uitzetten of inkrimpen ten gevolge van overvloed/gebrek aan voedsel, vocht of zich ontwikkelende eitjes (of een misschien een parasiet of wat dan ook). Deze situatie waarbij de vleugelmembranen niet helemaal tot de achterlijfspunt komen zie je heel veel op Zuringrandwantsen en ik zou jouw wants dus als een "gewoon" imago betitelen. In principe is dat dan ook "macropteer" maar als er van een soort eigenlijk nooit (zelden of nooit) brachyptere exemplaren voorkomen, dan laten we dat meestal weg.       
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

UULENHOF

Hallo Arp, dankjewel voor je heldere uitleg.