Apterygida media ?

Gestart door gbeersma, augustus 05, 2015, 13:30:47 PM

Vorige topic - Volgende topic

gbeersma

Ik zou graag willen weten welke soort dit is
Het betreft deze waarneming
http://waarneming.nl/waarneming/view/105098390
onzeker Apterygida media gezien op 2015-08-04 Windesheim - Tichelgaten
Foto's:






bij voorbaat dank,
Vriendelijke groeten, Gerard Beersma

https://waarneming.nl/users/104779/photos/?

Arp

Correct  :duim: Zal het laatste stadium zijn.

Voor wie geïnteresseerd is (en in Zuid-Europa dergelijke foto's maakt): Deze lijkt er verrekte veel op (net zo harig, donkere kop etc.) maar is géén A. media (met dank aan Betty en Ruud).
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

gbeersma

hoi Arp,
bedankt weer. Voor mij voorlopig even geen Zuid-Europa (Nederland is ook mooi: vorige week prachtige gladde slang gefotografeerd), maar ik zal het in gedachten houden.
Groet, Gerard
Vriendelijke groeten, Gerard Beersma

https://waarneming.nl/users/104779/photos/?

Arp

Hoi Gerard,

Gladde slang - mooi hoor - kom nooit zulk spul tegen ...

Ben zo vrij geweest om de waarneming op "nimf" te zetten zodat ik 'm kon valideren ;)
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

gbeersma

Hoi Arp,

Ik had juist uit jouw woorden 'zal het laatste stadium zijn' de conclusie getrokken dat het een volwassen dier moest zijn. Volgens mij hebben we het nu over het voorlaatste stadium (of het laatste nimf-stadium). Maar wie daar op let (ik dus) is natuurlijk een kniesoor.
Vriendelijke groeten, Gerard Beersma

https://waarneming.nl/users/104779/photos/?

Arp

Ja, dat kon beter wellicht ;) Ik ging er vanuit dat het duidelijk was dat het een nimfje was, dus laatste nimf-stadium  ;D
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

gbeersma

Hoi Arp,
Dan mag je me nu even wat basiskennis bijbrengen (waarna ik het vervolgens natuurlijk altijd goed in zal voeren  :angel:). Hoe zie ik of een oorworm volwassen is? Moeten er dan vleugeltjes te zien zijn? Was in dat geval het vorige exemplaar (zie onder) ook als nimf te betitelen geweest? Deze staat nu als onbekend stadium.

Groetjes, Gerard
Vriendelijke groeten, Gerard Beersma

https://waarneming.nl/users/104779/photos/?

Arp

#7
Hoi Gerard,

Om te beginnen: Het beestje hierboven is ook een nimf - dan heb je die alvast binnen :)

Het is helemaal niet zo eenvoudig en er gaat bij het invoeren heeeeel vaak iets mis, juist omdat het lastig is. Er zijn plannen voor een nieuwe tabel voor de Oorwormen en Kakkerlakken van de Benelux, waarin we deze keer ook de nimfen willen uitsleutelen en ik ben daar al enige tijd noest voor aan het verzamelen.

Dat de nimfen worden meegenomen is hard nodig, want (net als bij de Wantsen bijvoorbeeld) lijken de jonkies behoorlijk op volwassen dieren en kun je slecht alléén op de vleugels/vleugelkapsels afgaan omdat er ook ongevleugelde of kortvleugelige volwassenen zijn.

CiteerHoe zie ik of een oorworm volwassen is? Moeten er dan vleugeltjes te zien zijn?
Eén kant op werkt dat wel: Indien volledig ontwikkelde vleugeltjes, dan volwassen. Zo zie je bij onderstaande dame Gewone Oorworm de vleugeltjes onder de dekschilden uitkijken. Zowel dekschilden als vleugels zijn hier volledig ontwikkeld:

Vergelijk dit met het laatste nimfstadium van deze soort:


Je ziet duidelijk het verschil in structuur van de onvolwassen vleugelkapsels op de nimf en de volwassen dekschilden en vleugels van de adult.

Maar de andere kant op moet je oppassen: Géén volledig ontwikkelde vleugeltjes of dekschilden betekent niet per se dat het een nimf is.

Soms kun je aan de thorax/dekschilden toch zien of het een volwassen beest of een nimf is, zoals bijvoorbeeld bij Apterygida media die wel volwassen dekschilden heeft, maar waar geen achtervleugeltjes onderuit kijken. Die dekschilden zijn dan in volwassen toestand beter gesclerotiseerd (harder) en hebben een andere kleur en structuur met fijne adering. Vergelijk je nimf hierboven met deze dame en let op de volledig ontwikkelde dekschildjes:


Maar bij de Bosoorworm, die volwassen alleen rudimentaire dekschildjes heeft, of - erger nog - bij Anisolabiidae die geheel ongevleugeld zijn, wordt het wel lastig om wat aan de thorax te herkennen. Daar moet je dus naar andere dingen kijken.

Eén van de gemakkelijkste dingen om snel te zien/herkennen is gebaseerd op twee eigenschappen:
1) Nimfen en (ongevleugelde) mannetjes hebben achter de thorax 10 herkenbare achterlijfssegmentjes. Volwassen vrouwtjes hebben er maar 8 (laatste samengesmolten)
2) Volwassen mannetjes hebben (bij al onze soorten) duidelijk gedifferentieerde tangen. De tangen van de vrouwtjes kunnen soms enigszins op nimfentangen lijken.

Een volwassen man is dus te herkennen aan de gedifferentieerde tang
Een volwassen vrouw is dus te herkennen aan het achterlijf met slechts 8 segmentjes.

Let op: Bij gevleugelde exemplaren is het slecht segmentjes tellen, maar daar heb je dat dus niet nodig.

Verder hebben nimfen minder antennesegmentjes dan de volwassenen van dezelfde soort en als de antennes niet beschadigd zijn kun je daar zelfs dingen uit afleiden over het nimfstadium, maar dit kan per soort iets verschillen. Welke soort het is herken je dan weer aan "microscopische" details van de tang van deze nimfen, zoals haartjes (lengte/dichtheid/inplantingsrichting) en kleine tandjes etc.

Tot zover
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

gbeersma

Hoi Arp,

zeer bedankt voor deze uitgebreide informatie. Ik ben blij dat het niet al te makkelijk is  :lol:
Ik blijf bij volgende waarnemingen gewoon zelf een (onzekere) naam invullen en zal ook bij het stadium en geslacht waar mogelijk een voorzet doen.
Vriendelijke groeten, Gerard Beersma

https://waarneming.nl/users/104779/photos/?