Lantaarntje vol mijt.

Gestart door Albert-Willem Hummel, juli 05, 2015, 09:22:56 AM

Vorige topic - Volgende topic

Albert-Willem Hummel

Ik zag gisteren een lantaarntje erg stuntelig vliegen, met het achterlijf naar beneden, en heb van het beestje een foto gemaakt. Nu blijkt het achterlijfje vol te zitten met watermijten. Nu vraag ik mij af of dit dodelijk is voor het beestje of vallen de parasieten na verloop van tijd weer van de gastheer/vrouw af? Inmiddels weet ik wel, dat het vaak toeval is dat de ene juffer mijten heeft en een ander weer niet. Ik ben erg benieuwd naar het antwoord!





Weia

Het uitsluipen is niet goed gegaan (gedraaid achterlijf) én het dier zit vol mijten, maar hoe dat met elkaar zou kunnen samenhangen zou ik niet weten.
Groeten, Weia
rode bosmieren: https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,342651.0.html
pagina over variatie bij een paar lastige libellensoorten: www.at-a-lanta.nl/weia/LibellenVariatie.html
motmugjes van foto determineren: http://www.at-a-lanta.nl/weia/Motmuggen.html
familie motmuggen systematisch http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=378882.0

jvanleeuwen

#2
Larven van Watermijten ( zie http://bugguide.net/node/view/96520/bgimage ) hechten zich al aan libellennimfen in het onderwater stadium.  Bij het uitsluipen van de libellen kruipen de mijten van de exuviae naar de net uitgekomen volwassenen. Nu het exoskelet nog zacht is, is het makkelijk te doorboren. Ik geloof dat de nimfen van de watermijten zelf ook nog verpoppen tot volwassen stadium terwijl ze op de gastheer zitten.
Een theorie is dat het vinden van een maaltijd niet het enige doel is. Ze willen zich verspreiden via de gastheer/vrouw. Voordeel van deze verspreiding is het uitbreiden van het bereik van de soort en mengen met andere populaties voor het vergroten van de genetische variatie. Vanuit deze theorie is het niet gunstig je transportmiddel uit te zuigen en uit te putten.
Meestal zijn (lijken)  libellen met watermijten gezond. Echter wanneer er grote aantallen op een plek zitten (zoals bij dit lantaarntje)  kan dit schade geven aan het exoskelet en leiden tot uitdroging.
Grote aantallen kunnen ook in de weg zitten voor bijvoorbeeld voortplanting (spermaoverdracht).
Duidelijk is dat als de gastheer niet terugkeert naar een plas (oorspronkelijke of nieuwe) door uitputting of dood, dat de cyclus van de watermijten hier ook eindigt. Ik denk dat jouw exemplaar moeite zal hebben om te paren en terug te keren.
Boeiend onderwerp. . met nog een veel onbeantwoorde vragen..Hoeveel soorten watermijten zijn er? ..hebben deze een voorkeur voor een soort gastheer? Maar ook de watermijten hebben zelf weer mijten ;).

Hoop dat je hier wat aan hebt..
Gr Hans

Albert-Willem Hummel

Bedankt Hans en Weia voor de reacties. Het begint voor mij steeds interessanter te worden! Nu nog kijken of libellen ze ook bezitten. De heidelibellen kwamen vanochtend massaal uit, misschien dat ik de watermijten ook op deze aan kan gaan treffen.

Weia

Er zijn heel wat soorten mijten die op libellen zitten. De mijten zijn uiteraard specifiek voor een bepaald biotoop, en de libellen ook, dat komt goed uit. Of mijten ook erg kieskeurig zijn voor een soort libellen, dat weet ik niet. Of een bepaalde soort libel meerdere soorten mijten kan hebben, weet ik ook al niet. Er is wel een keer een artikel over geweest, van John Smit??
Groeten, Weia
rode bosmieren: https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,342651.0.html
pagina over variatie bij een paar lastige libellensoorten: www.at-a-lanta.nl/weia/LibellenVariatie.html
motmugjes van foto determineren: http://www.at-a-lanta.nl/weia/Motmuggen.html
familie motmuggen systematisch http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=378882.0

Albert-Willem Hummel

Ja, zoiets van een artikel staat mij ook bij Weia. Op het oog lijken veel mijten uit de diverse gebieden veel op elkaar, waarschijnlijk moet je dan de parasieten onder een microscoop gaan leggen om de verschillen te kunnen zien. En misschien zijn het weer, veel of juist weinig waterplanten of andere onderwaterinsecten ook van invloed op het krijgen van mijten; of juist helemaal niet.