Insect met groene ogen en lange sprieten?

Gestart door wilde, augustus 07, 2007, 21:52:22 PM

Vorige topic - Volgende topic

wilde

Dit insect kwam steeds terug naar een plek waar bijen broeden in gangetjes van een steile kant in een duintje van het natuurgebiedje de Kaloot, Borssele. Het betrof een kolonie Megachile leachella (met broedparasieten: Coelioxys mandibularis) en direct ernaast enkele Colletes fodiens. Ik denk dat het een vlieg of een wesp kan zijn. Zou deze parasiteren op een van die bijensoorten? Weet iemand de naam?



Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Date Lutterop

Sorry, geen naam, maar het lijkt me geen vlieg maar een vliesvleugelige.

Groet,

Date

Groet,

Date


wilde

#2
Ja Date, daar heb ik ook aan gedacht vanwege de antennen en de vorm van vleugels en achterlijf. De kop en ogen lijken echter meer op die van een vlieg, ook vanaf de voorkant. De antennes zijn erg dicht bij elkaar en opvallend laag op de kop ingeplant en delen van de voorkant kop kun je niet gemakkelijk onderscheiden, zoals bijv. bij wespen. Ook het gedrag was niet wesp-achtig: zeer snel en ik heb dan ook geen goede foto's kunnen maken. Ik twijfel dus.

Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Date Lutterop

Hmmm, intrigerend beestje. Ook de vleugeladering en doorns op de poten doen me aan een wesp of bij denken. Ik zal nog eens verder neuzen.

Groet,

Date

Groet,

Date


xenion

Groeten,
Martin

wilde

Ja, die lijkt er inderdaad op met die laag ingeplante lange antennen en groene ogen. Die van mij had echter geen rood op het achterlijf.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

rg.roepers

In elk geval een Tachysphex en zeer waarschijnlijk Tachysphex panzeri. De mannetjes van deze soort zijn soms geheel zwart (wat volgens mij hier het geval is); normaal gesproken inderdaad met deels rood achterlijf.

wilde

#7
Bedankt, dan zou het item beter kunnen worden overgeplaatst naar de wespen-bijen rubriek.

Het achterlijf van het insect van de foto is merendeels zwart met witte banen, dus niet geheel zwart.
Mijn veronderstelling van mogelijke parasiet op bijenbroed is dus ook onjuist. De Tachysphex panzeri behoort immers tot de sprinkhaandoders. Voor de panzeri zouden de poten geheel rood moeten zijn. Bij mijn exemplaar slechts het onderste deel, maar misschien mannetjes en vrouwtjes verschillend?
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

rg.roepers

Mijn afweging:
Bij panzeri zijn de schenen meestal niet volledig rood (aan de binnenzijde meestal donker, zoals op foto achteraanzicht) en de dijen zijn altijd zwart (althans bij mijn weten).
Bij dit exemplaar zijn schenen en tarsen wat aan de donkere kant. Maar bij de andere 'roodpotige' Tachysphex met ietwat goudkleurige gezichtsbeharing, obscuripennis, zijn de schenen alleen aan de binnenzijde roodbruin. Van buitenaf zie je eigenlijk alleen zwart.
Bij de hier de zichtbare combinatie goudkleurige gezichtsbeharing + deels rode schenen kies ik voor panzeri (althans wanneer je de sinds lang niet meer waargenomenTachytes gemakshalve buiten beschouwing laat). Ook al omdat een verdonkerd abdomen en zandig, open biotoop normaler zijn voor panzeri; net als de bolle clypeus-vorm die ik op foto vooraanzicht meen te zien.  

wilde

@cg.roepers: je hebt kennelijk gedetaillerde kenmerken per soort tot je beschikking. Die informatie ontbreekt bij de meesten hier voor veel wespensoorten. Er is nauwelijks aan te komen. Waar heb jij die gegevens vandaan?

Uit wat ik hier en daar op internetsites lees zijn dit soort wespen vrij zeldzaam in onze streken en had ik het dier misschien moeten verzamelen voor onderzoek en wetenschap.

Ik heb deze foto's vandaag ook toegestuurd aan prof. Kees van Achterberg als wespenspecialist om ook zijn mening te vernemen.

Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

blaauw7

Hoi Albert,
volgens mij is Wim Klein (EIS-Nederland) expert op dit gebied.
Maar ook @cg.roepers is een expert, neem dat maar van mij aan!

Gr Dick
Groeten,
Dick Belgers

javanerkelens

#11
Als de heren het niet erg vinden , heb ik ook even zitten zoeken en ik vond de
Tribe larrini en ik moet zeggen dat ik de oogzetting van dit beestje ergens wel vond lijken op de foto van hierboven...........heb een foto bijgevoegd.

Groet Joke

p.s. maar hij lijkt ook wel op de Crabronid tachytes en die heeft ook de groene ogen.
Groet,
Joke (van Erkelens)

rg.roepers

Albert: mijn extra gegevens zijn (inderdaad) grotendeels afkomstig van vergelijking met eigen collectiemateriaal. Beschrijvingen in met name tabellen en atlassen zijn doorgaans erg beknopt en vaak kort door de bocht.

Joke: Tachysphex behoort tot de Larrini (goed gezocht dus); sterker nog het is het enige genus binnen deze groep waarvan recent vertegenwoordigers worden waargenomen in Nederland.

wilde

#13
Inmiddels ben ik op 18 augustus nog een keer op dezelfde plek geweest en zag er weer een mannetje van de soort. Ik heb het beestje (7 mm) verzameld en er wat studio-foto's van gemaakt. Ik hoop er een wetenschapper een plezier mee te kunnen doen.





Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Jelle

Schitterende foto's hoor! Die groene ogen doen het hem wel.