Noorse miljardeninvestering in duurzame energie. Goed nieuws?

Gestart door Roland_Wantia, december 23, 2014, 01:08:50 AM

Vorige topic - Volgende topic

Roland_Wantia


In de veronderstelling een positief bericht te openen, vond ik de inhoud zwaar teleurstellend. Geld (deels) voor waterkrachtcentrales.
Ik begrijp niet wat er duurzaam is aan een waterkrachtcentrale. In China hebben waterkrachtcentrales bijgedragen aan het voor altijd verdwijnen van de witvlagdolfijn, in India heeft de Gangesdolfijn het zwaar, en waterkrachtcentrales in Brazilië zullen de nu nog wijd verspreide Orinocodolfijnen beslist geen goed doen. Om maar niet te spreken over de impact op trekvissen en tal van soorten (waaronder endemen) die zich hebben aangepast aan specifieke omstandigheden van wilde riviersystemen. In mijn ogen is een waterkrachtcentrale vooral een desastreuze menselijke uitvinding, uitblinkend in kortzichtigheid, in dit geval niet verder dan het wateroppervlak, en onverschilligheid, een historisch ontstaan en levend riviersysteem teruggebracht tot een fysieke krachtbron. En het roept bij mij een herinnering op aan zwart wit documentairebeelden van honderden gnoes en andere steppedieren die krepeerden bij een hek dat was geplaatst op een oude migratieroute. Of een vergelijking met een enorme honderden meters hoge en brede glazen wand die dwars op een belangrijke vogeltrekroute langs de kust zou worden geplaatst. Gedachten en associaties die bij het lezen van de titel op nu.nl nog niet bij mij opkwamen.


http://www.nu.nl/duurzaam/3959861/noorse-miljardeninjectie-in-duurzame-energie.html


Groet, Roland




KorHaan

Als ik het woordje "duurzaam" hoor of lees, ben ik op mijn hoede. Als wij steeds meer energie willen slurpen, en we halen de extra energie uit krachtbronnen, die minder CO2-uitstoot veroorzaken, mogen we dan van "duurzaam" spreken? Willen wij elke dag een half uur onder de douche? Willen wij elke dag een lap vlees op ons bord? Willen wij per sé een auto hebben voor eigen gebruik? En geloven wij, dat een elektrische auto "schoon" is? Die elektriciteit moet ook opgewekt worden,
en óók die vieze kolencentrales kunnen die energie leveren. Windmolenenergie in je auto-stopcontact, dat kan nog niet.
Dus wat is "duurzaam"?
Als we vanuit onszelf denken ( en dat doen we, altijd ), is duurzaamheid een begrip dat vele gradaties kent. In het slechtste geval is het een modewoord, een loze reclamekreet. En dat is het, op dit moment. Het overgaan van fossiele brandstoffen op electriciteit, opgewekt door windmolens en waterkrachtcentrales, zonne-energie of anderszins, lost maar een deel van het probleem op. Het beperken van uitstoot van CO2 is het target, omdat klimaatopwarming en broeikaseffect woorden zijn die nog in onze gedachten hangen. Dus koppelen we daar een oplossing aan, die nieuwe problemen veroorzaakt. Zo'n stuwdam vernietigt ecosystemen. Wat wek je daarmee op? Energie, ja, maar geen duurzaamheid. Er ontstaan nieuwe gevolgen, die problemen worden. En elk nieuw probleem wordt dan aangepakt met een oplossing die weer een nieuw probleem veroorzaakt.
Zo hobbelen we verder.
Maar is waterkrachtenergie een oplossing voor de plasticsoep in de oceanen? Duurzaamheid kent vele aspecten, en als we het begrip duurzaamheid werkelijk willen kunnen gebruiken, dan zijn we de hele dag genoodzaakt om ons handelen te screenen op duurzaamheid. Staan we korter onder de douche, uit milieuoogpunt, maar dan wel te scrubben met een douchegel, die minuscule plastic bolletjes bevat? Warm water uit de zonnepanelen op het dak, en tegelijk scrubben met rotzooi, die de plasticsoep in de oceanen voedt? Wat is dan duurzaam? Rijden in een elektrische auto, die bloemetjesgeur uitstoot, en inpluggen in een kolencentrale om op te laden? Elke dag vlees op je bord willen? Eet een dag geen vlees.
Leuke meubeltjes uit China importeren? Allemaal uit illegaal gekapt hout uit het regenwoud. Maar wie maalt daarom?

Als je overal op gaat letten, word je krankzinnig.

Dus zou ik willen, dat het begrip "duurzaamheid" een prioriteitenkwestie wordt binnen de VN. Idealiter een wereldwijd netwerk van erkende specialisten, die zonder inmenging van commercie, alle aspecten van duurzaamheid op een rijtje zet.
Dus ook ecosystemen erbij, en commercie.

Groetekes,
Ronald Sinoo