Hoofdmenu

Daurische Spreeuw

Gestart door -Arthy-, oktober 12, 2005, 13:33:53 PM

Vorige topic - Volgende topic

-Arthy-

Wat moet ik me daarbij voorstellen.
Ik kan eigenlijk nergens info erover vinden
nou heb ik niet me kapot gezocht, maar wel even snel de meeste bronnen die ik heb door gespit. In de ANWB gids staat ie helemaal niet.

http://www.waarneming.nl/wn_details.php?id=387041
Rick Gevers

BWoets

Met vriendelijke groet,
Bob Woets

RWester

Hallo allemaal!

Waar komt de Daurische Spreeuw eigenlijk vandaan? Ik heb 'm geGoogeld en kwam uit op Azië. En wordt deze vogel veel als kooivogel gehouden? Ik vind het apart dat deze vogel werd gemeld na deze periode met (noordelijke)wind.

Remco Wester
VWG Nijmegen
Met vriendelijke groet,

Remco Wester


BWoets

Er zitten ook 2 Roze Spreeuwen in die groep spreeuwen.
Ik weet niet van hoever die Daurische Spreeuwen komen, maar die Roze Spreeuwen komen ook uit het oosten.
Hij zou natuurlijk iets wat verdwaald kunnen zijn en toen met die Roze Spreeuwen zijn opgetrokken naar Nederland..

Maar ik ben het met je eens.. het blijft dubieus...
Met vriendelijke groet,
Bob Woets

tekenaar

Daurische spreeuw is in kleine aantallen in de handel als kooivogel (of eigenlijk volierevogel want hij heeft veel ruimte nodig). Een enkele specialist kweekt ermee maar de meeste 'handelsexemplaren' woden in het natuurlijk verspreidingsgebied gevangen.  
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Pauljp

#5
Deze vogel is aanvaard door de CDNA (zie www.dutchbirdalerts.nl). Ben benieuwd of eerdere gevallen nu ook aanvaard gaan worden!

Jan Harteman

#6
Ik heb er ook eens een aantal gehad. Mooie vogels, ongeveer zo groot als onze inheemse spreeuw. Andere namen voor de Daurische spreeuw (Sturnus sturninus) zijn Siberische spreeuw en Mongoolse spreeuw. Dat zegt ook direct iets over het verspreidingsgebied.

Pauljp

Jan, wordt deze soort nog veel gehouden? Lukt het ook om de voortplanting van deze soort met succes te laten verlopen in gevangenschap? En is er veel vraag naar jonge Daurische Spreeuwen?

jvdlaan

Voor meer info over de Vlieland vogel, zie http://www.xs4all.nl/~jnvdlaan/daurian.htm

In het najaar van 2005 was net de vogelpest op haar hoogtepunt en lagen de vogeltransporten uit Azie stil. De vogel in kwestie was een 1ste kalenderjaar, maar vertoonde geen sporen van gevangenschap in de vorm van slijtage aan staart en slagpennen.

Groet'n, Jan

teunvankessel

Op het moment wel een Roze Spreeuw in Friesland
ten zuiden van het Tjeukemeer !
Groet Teun
Jizz-birder



Hoaxbirders

laatvlieger

#10
CiteerVoor meer info over de Vlieland vogel, zie http://www.xs4all.nl/~jnvdlaan/daurian.htm

In het najaar van 2005 was net de vogelpest op haar hoogtepunt en lagen de vogeltransporten uit Azie stil. De vogel in kwestie was een 1ste kalenderjaar, maar vertoonde geen sporen van gevangenschap in de vorm van slijtage aan staart en slagpennen.

Groet'n, Jan
Je bedoeld dat najaar dat we in Nederland de ophokplicht hadden en er massa's vogels werden vrijgelaten door mensen die geen zin in dat ophokken hadden?  ;)
Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

frankmeer

CiteerOp het moment wel een Roze Spreeuw in Friesland
ten zuiden van het Tjeukemeer !
Van Lauwersmeer.com:
Adult sinds afgelopen zondag aanwezig bij een boerderij aan de Landmansweg 8 tussen Echten en Bantega. De vogel fourageert op de kuilbulten en komt soms in de schuur.
Frank van der Meer

Jos Welbedacht

#12
Maar...in wat voor een kleed?

Edit: o, laat maar...
Jos Welbedacht, Groningen
I said you could find me where the Nighthawks fly - dEUS: One advice, Space
 

Edwin Russer

CiteerVoor meer info over de Vlieland vogel, zie http://www.xs4all.nl/~jnvdlaan/daurian.htm

In het najaar van 2005 was net de vogelpest op haar hoogtepunt en lagen de vogeltransporten uit Azie stil. De vogel in kwestie was een 1ste kalenderjaar, maar vertoonde geen sporen van gevangenschap in de vorm van slijtage aan staart en slagpennen.

Groet'n, Jan
Het is alleen niet te hopen dat deze vogel hierheen komt. Maar als je de voorzitter van die club moet geloven worden ook wilde vogels verkocht, maar dat zal dan wel voor adulte vogels gelden die dus ook wel geringd zullen zijn, neem ik aan.

http://crofsblogs.typepad.com/h5n1/2007/06..._is_the_ow.html

http://www.orientalbirdimages.org/search.p...a8c040a368c56d1

Met vriendelijke groet,

Edwin Russer

Wp-ranking/https://netfugl.dk/ranking/2

tekenaar

#14
Er is geen enkele reden waarom wildvang volwassen niet-Europese vogels geringd zouden moeten zijn, helaas. (Voor Europese soorten bestaat een ringplicht, wat moet aantonen dat ze in gevangenschap zijn gefokt. Dat geld niet voor niet-europese soorten. )

Gelukkig sluiten meer en meer landen de export, maar er is nog atlijd wildvang te krijgen.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

P1234

Er zal ook best enige discussie kunnen zijn over de aanvaarding van deze vogel, maar er hebben zich wijze mensen over gebogen...

Om eens een knuppeltje in het hoenderhok te gooien;

Zo hebben we allemaal nog een Japanse Pestvogel in de reservebank ;) . Ik heb wel eens zitten googelen, en ik zie toch vogels met erg lichte staartbandjes. Dat die staartband niet zou kloppen vind ik niet zo'n heel overtuigend argument. Dus waarom wel een Daurische Spreeuw tussen de Spreeuwen en geen Japanse Pevo aanvaarden als hij tussen de Pestvogels wordt gezien tijdens een invasie van oostelijke vogels, zo zou een mens zich kunnen afvragen.

Ik zou de argumenten van de wijze mensen van de CDNA wel graag eens willen vernemen.

(Maar misschien komt deze vraag ook wel voort uit het feit dat ik destijds niet zo geloofde in Daurische Spreeuw en daar toch wel een beetje spijt van heb :P  
Groet,

Peter van Wetter

Mijn waarnemingen;

Gert Ottens

Allen,

Hierbij nog enige achtergrond-info:

Daurische Spreeuw broedt in Oost-Azië en overwintert in Zuidoost-Azië, zuidelijk tot Java, Indonesië. Dwaalgasten zijn vastgesteld westelijk tot in Pakistan en zuidelijk India (Grimmett et al 1998). Verder werd op 4 juni 1996 een mannetje waargenomen op Christmas Island (10º N, 115º O), staatkundig gezien onderdeel van Australië maar in geografisch opzicht dichter gelegen bij Java, Indonesië (Palliser 1999).

Daurische Spreeuw is een omstreden soort op de Europese lijst. De soort werd voor het eerst vastgesteld in 1985; in dat jaar verbleef een mannetje van 7 tot 28 mei op Fair Isle, Shetland, Schotland, en werd op 29 september een juveniel exemplaar geschoten bij Lillestrøm, Akershus, Noorwegen (Bentz 1987, Riddiford et al 1989). Het geval van Fair Isle kwam aanvankelijk op de Britse A-lijst maar werd later 'gedegradeerd' naar de D-lijst ('soorten waarbij er redelijke twijfel is dat ze ooit als natuurlijk dwaalgast zijn opgetreden'; cf Snow & Perrins 1998, British Ornithologists' Union 1999). Het tweede Britse geval betrof een mannetje te Ponteland, Northumberland, Engeland, van 26 augustus tot 5 september 1997. Dit geval is eveneens op de Britse D-lijst geplaatst, met als commentaar 'een verre van ongewone soort in de kooivogelhandel' (Rogers & Rarities Committee 1998). Het derde Britse geval was van 24 tot 27 september 1998 te Durness, Highland, Schotland.

Twee eerdere Nederlandse gevallen zijn door de Commissie Dwaalgasten Nederlandse Avifauna (CDNA) niet aanvaard; voor beide gevallen werd de determinatie wel bewezen geacht (van der Vliet et al 2001). Vinicombe & Cottridge (1996) noemen in hun verhandeling over dwaalgasten Daurische Spreeuw als 'extreem onwaarschijnlijke dwaalgast in Groot-Brittannië en Ierland' vanwege het (te) ver oostelijk gelegen broedgebied - voorbij de in hun betoog cruciale 'Lake Baikal Watershed' - en de overwegend noord-zuid gerichte trek. De verspreidingskaart in Feare & Craig (1999) laat echter een verspreiding zien waarbij de soort ten westen van het Baikalmeer broedt en wat verspreidingsgebied betreft niet veel verschilt van soorten als Daurische Kauw Corvus dauuricus, Rosse Gors Emberiza rutila, Geelbrauwgors E chrysophrys en Maskergors E spodocephala, alle vier soorten die op de Nederlandse lijst staan. Ten opzichte van voornoemde vier soorten liggen de overwinteringsgebieden van Daurische Spreeuw veel zuidelijker en is dus sprake van een langere trekroute. Niet duidelijk op welke gegevens het meer westelijke verspreidingsgebied in Feare & Craig (1999) gebaseerd is.

Bentz, P-G 1987. Sjeldne fugler i Norge i 1985. Vår Fuglefauna 10: 91-95.
British Ornithologists' Union 1999. The British list. Tring.
Feare, C & Craig, A 1999. Starlings and mynas. Londen.
Grimmett, R, Inskipp, C & Inskipp, T 1998. Birds of the Indian Subcontinent. Londen.
Palliser, T 1999. Case summary for submission no 213: Purple-backed (Daurian) Starling Sturnus sturninus, Christmas Island, 4 June 1996. http://www.zipworld.com.au/~palliser/barc.
Riddiford, N, Harvey, P V & Shepherd, K B 1989. Daurian Starling: new to the Western Palearctic. Br Birds 82: 603-612.
Rogers, M J & Rarities Committee 1998. Report on rare birds in Great Britain in 1997. Br Birds 91: 455-517.
Vinicombe, K & Cottridge, D M 1996. Rare birds in Britain & Ireland: a photographic record. Londen.
van der Vliet, R E, van der Laan, J & CDNA. Rare birds in the Netherlands in 2000. Dutch Birding 23: 315-347.

Gert

Ps. Persoonlijk 'geloof' ik meer in deze soort dan (bijvoorbeeld) Japanse Pestvogel, voornamelijk ingegeven door trekgedrag van DauSpreeuw.
Maar goed, Daurische Spreeuw is een typisch voorbeeld van een 'grensgeval' waar het gaat om de beoordeling of een voorkomen in wilde staat en op eigen kracht in (West-)Europa mogelijk geacht moet worden. Om de discussie over de status van deze soort ook in de toekomst aan de hand van goed gedocumenteerde gevallen te kunnen voeren, lijkt het me van belang dat waarnemingen in Europa goed worden gedocumenteerd en door de desbetreffende dwaalgastencommissie worden beoordeeld, ook wanneer die commissie van mening is dat het 'toch maar' om een ontsnapte kooivogel gaat.

Edwin Russer

CiteerAllen,

Hierbij nog enige achtergrond-info:

Daurische Spreeuw broedt in Oost-Azië en overwintert in Zuidoost-Azië, zuidelijk tot Java, Indonesië. Dwaalgasten zijn vastgesteld westelijk tot in Pakistan en zuidelijk India (Grimmett et al 1998). Verder werd op 4 juni 1996 een mannetje waargenomen op Christmas Island (10º N, 115º O), staatkundig gezien onderdeel van Australië maar in geografisch opzicht dichter gelegen bij Java, Indonesië (Palliser 1999).

Daurische Spreeuw is een omstreden soort op de Europese lijst. De soort werd voor het eerst vastgesteld in 1985; in dat jaar verbleef een mannetje van 7 tot 28 mei op Fair Isle, Shetland, Schotland, en werd op 29 september een juveniel exemplaar geschoten bij Lillestrøm, Akershus, Noorwegen (Bentz 1987, Riddiford et al 1989). Het geval van Fair Isle kwam aanvankelijk op de Britse A-lijst maar werd later 'gedegradeerd' naar de D-lijst ('soorten waarbij er redelijke twijfel is dat ze ooit als natuurlijk dwaalgast zijn opgetreden'; cf Snow & Perrins 1998, British Ornithologists' Union 1999). Het tweede Britse geval betrof een mannetje te Ponteland, Northumberland, Engeland, van 26 augustus tot 5 september 1997. Dit geval is eveneens op de Britse D-lijst geplaatst, met als commentaar 'een verre van ongewone soort in de kooivogelhandel' (Rogers & Rarities Committee 1998). Het derde Britse geval was van 24 tot 27 september 1998 te Durness, Highland, Schotland.

Twee eerdere Nederlandse gevallen zijn door de Commissie Dwaalgasten Nederlandse Avifauna (CDNA) niet aanvaard; voor beide gevallen werd de determinatie wel bewezen geacht (van der Vliet et al 2001). Vinicombe & Cottridge (1996) noemen in hun verhandeling over dwaalgasten Daurische Spreeuw als 'extreem onwaarschijnlijke dwaalgast in Groot-Brittannië en Ierland' vanwege het (te) ver oostelijk gelegen broedgebied - voorbij de in hun betoog cruciale 'Lake Baikal Watershed' - en de overwegend noord-zuid gerichte trek. De verspreidingskaart in Feare & Craig (1999) laat echter een verspreiding zien waarbij de soort ten westen van het Baikalmeer broedt en wat verspreidingsgebied betreft niet veel verschilt van soorten als Daurische Kauw Corvus dauuricus, Rosse Gors Emberiza rutila, Geelbrauwgors E chrysophrys en Maskergors E spodocephala, alle vier soorten die op de Nederlandse lijst staan. Ten opzichte van voornoemde vier soorten liggen de overwinteringsgebieden van Daurische Spreeuw veel zuidelijker en is dus sprake van een langere trekroute. Niet duidelijk op welke gegevens het meer westelijke verspreidingsgebied in Feare & Craig (1999) gebaseerd is.

Bentz, P-G 1987. Sjeldne fugler i Norge i 1985. Vår Fuglefauna 10: 91-95.
British Ornithologists' Union 1999. The British list. Tring.
Feare, C & Craig, A 1999. Starlings and mynas. Londen.
Grimmett, R, Inskipp, C & Inskipp, T 1998. Birds of the Indian Subcontinent. Londen.
Palliser, T 1999. Case summary for submission no 213: Purple-backed (Daurian) Starling Sturnus sturninus, Christmas Island, 4 June 1996. http://www.zipworld.com.au/~palliser/barc.
Riddiford, N, Harvey, P V & Shepherd, K B 1989. Daurian Starling: new to the Western Palearctic. Br Birds 82: 603-612.
Rogers, M J & Rarities Committee 1998. Report on rare birds in Great Britain in 1997. Br Birds 91: 455-517.
Vinicombe, K & Cottridge, D M 1996. Rare birds in Britain & Ireland: a photographic record. Londen.
van der Vliet, R E, van der Laan, J & CDNA. Rare birds in the Netherlands in 2000. Dutch Birding 23: 315-347.

Gert

Ps. Persoonlijk 'geloof' ik meer in deze soort dan (bijvoorbeeld) Japanse Pestvogel, voornamelijk ingegeven door trekgedrag van DauSpreeuw.
Maar goed, Daurische Spreeuw is een typisch voorbeeld van een 'grensgeval' waar het gaat om de beoordeling of een voorkomen in wilde staat en op eigen kracht in (West-)Europa mogelijk geacht moet worden. Om de discussie over de status van deze soort ook in de toekomst aan de hand van goed gedocumenteerde gevallen te kunnen voeren, lijkt het me van belang dat waarnemingen in Europa goed worden gedocumenteerd en door de desbetreffende dwaalgastencommissie worden beoordeeld, ook wanneer die commissie van mening is dat het 'toch maar' om een ontsnapte kooivogel gaat.
Gert, helder :duim:  
Met vriendelijke groet,

Edwin Russer

Wp-ranking/https://netfugl.dk/ranking/2

Edwin Russer

#18
Het is dan wel off-topic maar er werd al iets eerder in dit topic over gezegd, maar de vogelgriep slaat weer toe,

Nieuwe gevallen van vogelgriep in Duitsland

Na het opduiken van vogelgriep in Nürnberg zijn er in Duitsland opnieuw
zieke dieren aangetroffen. Het gaat om drie dode zwanen die in Frohburg
ontdekt werden, in de buurt van Leipzig. Volgens een eerste test gaat het om
de voor de mensen gevaarlijke variant van het virus, H5N1. Er lopen echter
nog grondigere onderzoeken.

Wanneer de resultaten daarvan bekend zijn, zullen concrete maatregelen
genomen worden. In de Duitse deelstaat Saksen brak het vogelgriepvirus vorig
jaar uit op een boerderij.(KS)

Bron: Belga


Groeten,
Henri Bouwmeester



Vermoedelijk vogelgriep in noordoosten van Frankrijk

04/07/2007

In het Franse departement Moselle werden de voorbije dagen drie dode zwanen
aangetroffen op een vijver. De eerste analyseresultaten wezen er dinsdag op
dat de dieren allicht gestorven zijn aan vogelgriep. In het nationaal
referentielaboratorium van het Franse voedselagentschap AFSSA moeten
bijkomende testen definitief uitmaken of het gaat om H5N1.

De Franse overheid heeft inmiddels de nodige voorzorgsmaatregelen genomen.
Er zijn een controlezone in een straal van één kilometer en een
observatiezone in een straal van vijftien kilometer rond de vijver
afgebakend. In beide zones gelden een jachtverbod en een verbod om vogels te
verzamelen. Er is een verhoogde waakzaamheid voor dode vogels. In de
controlezone mogen honden en katten niet loslopen.

Verwacht wordt dat de analyseresultaten van het AFFSA donderdag bekend
zullen zijn. In de regio rond Assenoncourt, de gemeente waar de dode zwanen
werden aangetroffen, bevinden zich nogal wat kalkoenkwekerijen.(KS)



Groeten,
Henri Bouwmeester


Vermoeden vogelpest Oostenrijk
04 jul 2007 12:37

Ook in Oostenrijk is mogelijk weer sprake van vogelpest onder wilde vogels.

De Europese Commissie meldt dat in het district Gmunden een sterke verdenking op een uitbraak van de besmettelijke bestaat, gebaseerd op klinische verschijnselen bij een reeks wilde vogels. Bloedmonsters van deze dieren zijn naar een laboratorium gestuurd, dat binnen enkele dagen uitsluisel moet geven of en zo ja welke variant van vogelpest het betreft.

Oostenrijk is het derde West-Europese land dat in zeer korte tijd melding maakt van een (mogelijke) uitbraak. Frankrijk deed dat dinsdag, omdat drie zwanen in het departement Moselle verschijnselen vertoonden. Duitsland heeft de ziekte al bevestigd in wilde vogels in Saksen, Beieren en Thüringen.

In Oost-Europa is EU-lidstaat Tsjechië getroffen. Daar gaat het niet alleen om wilde vogels, maar zijn ook twee pluimveebedrijven besmet verklaard.


Groeten,
Henri Bouwmeester


EDIT: http://www.nu.nl/news/1141394/11/Pluimvee_...t_opgehokt.html
Met vriendelijke groet,

Edwin Russer

Wp-ranking/https://netfugl.dk/ranking/2

BramtK

En die boeven van LNV maar elke keer zeggen dat we het in de trektijd van wilde vogels moeten verwachten. Klinkklare nonsense natuurlijk, het is overduidelijk dat dit een ziekte van de intensieve pluimveehouderij is.

Bram  
Groeten,

Bram ter Keurs

petermeer

#20
CiteerHet is dan wel off-topic maar er werd al iets eerder in dit topic over gezegd, maar de vogelgriep slaat weer toe

Misschien een nieuw topic van maken?
Zeker nu het ook weer dichterbij dreigt te komen, zie onderstaand:


Bron: NOS  Teletekst

Afschermplicht voor pluimveehouders

Commerciële pluimveehouders moeten hun dieren afschermen. Minister Verburg van Landbouw heeft de maatregel om twee uur vanmiddag van kracht verklaard.    
                                       
De maatregel is genomen, nu de variant van de vogelgriep die ook voor mensen dodelijk kan zijn, zich uitbreidt in de landen om ons heen. In Duitsland is H5N1 al in vier deelstaten bij dode vogels aangetroffen: Beieren, Thüringen, Saksen en Saksen-Anhalt. Verder is een besmette vogel gevonden in Noordoost-Frankrijk.

Gevaccineerd pluimvee valt niet onder de afschermplicht. Hobbyboeren krijgen het advies hun dieren af te schermen, maar zijn daartoe niet verplicht.
Groeten van Peter van der Meer
KNNV, afdeling Stichts-Hollandse Polderland

Hoe meer ik leer, hoe meer ik tot de ontdekking kom dat ik nog niets weet! (Socrates, 470-399 v. Chr.).

frankw

again......... :gun:  

petermeer

Citeeragain......... :gun:
Wat bedoel je hiermee Frank?

De afschermplicht of de vogelgriep?  :unsure:  
Groeten van Peter van der Meer
KNNV, afdeling Stichts-Hollandse Polderland

Hoe meer ik leer, hoe meer ik tot de ontdekking kom dat ik nog niets weet! (Socrates, 470-399 v. Chr.).

Jan Harteman

#23
Back to the topic:

CiteerJan, wordt deze soort nog veel gehouden? Lukt het ook om de voortplanting van deze soort met succes te laten verlopen in gevangenschap? En is er veel vraag naar jonge Daurische Spreeuwen?
De soort wordt minder gehouden dan enkele jaren geleden. De reden is o.a. dat de kweek het beste lukt in kolonieverband waarbij een overschot aan mannen aanwezig is. Enkele jaren geleden was er nog sprake van import wildvang vogels. Dat is nu verleden tijd, dus er komen geen nieuwe dieren binnen. De kweek valt tegen omdat ze vaak niet in kolonieverband worden gehouden. Bovendien is alleen een kenner in staat om het geslacht van de vogel te bepalen aan de hand van het uiterlijk. En ze doen het vooral goed als je ze gescheiden van andere soorten houdt.

Dat was voor mij een reden om mijn drie vogels af te staan aan iemand die al enkele koppels had zitten: alleen door de kweek te bevorderen kun je het voortbestaan van de soort in volièremilieu garanderen.

Ze worden overigens wel door diverse mensen goed gekweekt, maar ringplicht is er inderdaad niet voor deze soort. Gelukkig geldt voor veel kwekers dat geringde (dus aantoonbaar gekweekte) vogels een hogere waarde hebben, omdat deze vogels beter geaclimatiseerd zijn dan wildvang Dauren. Dus gekweekte spreeuwen worden vrijwel altijd geringd, omdat dit voor de kweker (financieel) ook gunstiger is. Nadeel van spreeuwen is, dat ze geringde jongen nogal eens uit het nest willen gooien, omdat die glimmetjes rond de poten er nu eenmaal niet horen. Dus de ring wordt uit het nest gegooid... zelfs als er een jonkie aan vast zit  <_< (vandaar dat die ringetjes soms worden zwartgeschilderd zodat de ouders het niet opmerken... na een tijdje slijt die vers vanzelf weer).

CiteerEr is geen enkele reden waarom wildvang volwassen niet-Europese vogels geringd zouden moeten zijn, helaas. (Voor Europese soorten bestaat een ringplicht, wat moet aantonen dat ze in gevangenschap zijn gefokt. Dat geld niet voor niet-europese soorten. )
Tenzij het vogels zijn die onder CITES wetgeving vallen... maar daar behoort de Daurische spreeuw niet toe.

Hans Bossenbroek


Gert Ottens

Dat geldt ook voor deze vogel die in eerste instantie werd afgewezen door de CDNA:

Duiven, 5 november 1999
Op 5 november 1999 nam A J Meeuwissen in de Steenstraat te Duiven, Gelderland, gedurende c 15 min een haar onbekende vogel waar. Zij slaagde erin één foto van de vogel te maken en gaf de waarneming als 'raadselvogel' door aan ondergetekende medewerker van Vogelbescherming Nederland. GO vroeg de foto op en determineerde de vogel als Daurische Spreeuw. Via GO werd de waarneming ingediend bij de CDNA. Determinatie werd door de CDNA bevestigd, maar het escape-risico gaf toen de doorslag.

Gert Ottens