Handleiding Nachtvlinder forum

Gestart door Elachista, juli 19, 2007, 01:53:58 AM

Vorige topic - Volgende topic

Elachista

Lastige situaties?

- Moeilijke determinaties

Vlinders die niet gedetermineerd kunnen worden aan de hand van een foto, die worden als een spec. (afkorting van "species") ingevoerd.
Admins proberen de determinaties zo goed mogelijk uit te voeren, en indien de soort niet te bepalen valt, dan proberen we altijd nog een genusnaam te geven.
Meestal vallen deze lastige exemplaren onder de spec., zoals "Stigmella spec.", of indien er een zogenaamd complex is van enkele soorten "Drietand / Psi-uil".
Al deze "spec"s heten verzamelsoorten.

- Nachtvlinders gevonden na middernacht

Doorgaans is het verstandig, dat wanneer u een nachtvlinder vangt na 00.00 uur, dat u deze op de datum van de avond daarvoor invoert.
Wetenschappelijk gezien wordt het namelijk gezien dat de vondst gedaan is (voorbeeld) "in de nacht van 14 juli".
Mocht u alsnog 15 juli als datum invoeren, dan is het één dag later dan het eigenlijk de bedoeling was. Met redenen: Bij sommige vondsten kunnen de weersomstandigheden op een bepaalde dag een rol spelen, maar dat komt zelden voor. Vooral bij hele zeldzame soorten kunnen weeromsomstandigheden achterhaald worden, omdat dit echter wel van belang kan zijn. Zoals bij treksoorten, windrichtingen, nachttemperatuur etc.
In sommige gevallen worden waarnemingen die na 00.00 uur in de lijst verschijnen, handmatig teruggezet naar de vorige dag (door admins), met een tijdstip als bijvoorbeeld 23.55 u.

Fotograferen

De term verzamelen en diepgaand onderzoek komen weinig meer voor. Het is soms erg specialistisch werk, het kost tijd en soms vele inspanning.
Een foto kan dan handig zijn, om een vlinders snel van naam te laten voorzien door personen die meer vaardig zijn in het benoemen van onbekende exemplaren.

Al met al kunt u er niet volledig op vertrouwen dat een soort te determineren is aan de hand van een foto, ook al lijkt het soms anders te zijn.
We raden u ook aan dat wanneer een admin u een naam geeft, en twijfelt bij deze naam, deze soort in te voeren als dusdanig als "Onzeker".

Belangrijk is dat zo veel mogelijk details aan bod komen op de foto.
Bij zogenaamde wildlife-fotografie zijn exemplaren moeilijk te fotograferen, want vaak zijn ze alweer gevlogen na enkele vluchtige opnames.

Details:

- Zijaanzicht (een goede opname van vleugeltekening, poten, kleuren palpsegmenten, de beharing aan de rand van de vleugels = franje etc.)
- Bovenaanzicht (voelsprieten, thoraxbeharing, etc.)

Hetzelfde geldt ook voor rupsen en poppen.


.....Meer over micro-nachtvlinders: zie handleiding Microforum.....
Groet,
Tymo

frankvb

ik mis het volgende in deze handleiding, terwijl het wel veel kan helpen bij de determinatie.

Handig zijn om te melden:
 - geschatte of gemeten afmeting van de vlinder
 - Plaats van waarmeming
 - indien de foto niet van "pas geleden" is, is het ook handig om de datum even te melden
Frank

Bastiaan van de Wetering

als ik nachtvlinders invoer, dan is het meestal,
- imago
- op licht
M.v.g. Bastiaan van de Wetering

Levenslijst
Vogels: 293
Nachtvlinder 340
Dagvlinders: 43
Libellen: 52

Ben Kruijsen

Foto's ter determinatie tonen op het forum svp via eerst invoeren in  waaarneming.nl bijv. vlinder onbekend of velduil met ? etc. Daarna bij de waarneming rechts in het menu onder "Opties" kiezen voor determinatie via het forum dan hebben we gelijk locatie en datum bij de waarneming. Heel belangrijk.