NL- Wantsennamen - Coreidae, Rhopalidae. Lygaeidae, Nabidae, Reduviidae enz

Gestart door thijsdegraaf, oktober 08, 2014, 11:15:50 AM

Vorige topic - Volgende topic

thijsdegraaf

#120
CiteerIk zou, voordat je gaat zeuren over het plaatsen van namen, eerst maar eens contact opnemen met bijv. Berend of hij nog opmerkingen heeft. Sowieso wachten op het commentaar van Arp, die is tenslotte deels begonnen.
Dat zijn de mensen, waar ik tegen wil zeuren Douwe als ook de blindwantsen klaar zijn.   ;)
Zie ook mijn 7 vragen, die ik hier gesteld heb en nooit zijn beantwoord. (boven de opmerkingen van Theodoor, bijna twee maanden geleden alweer  :o )
Het lijkt me, dat je voor de lente het meeste geregeld zou moeten hebben, want daarna heeft iedereen het te druk.
CiteerOeh, ik mag? Zal ergens in het nieuwe jaar eens de boel afkraken.
Je moet eerst het laatste deel van de blindwantsen afkraken.  ;D

Douwe van der Ploeg

Ik moet helemaal niks :P Maar komt goed, als ik er een keertje tijd voor en zin in heb ;)
Douwe van der Ploeg

RamonVerstraaten

Citaat van: thijsdegraaf op november 03, 2014, 19:17:08 PM

Familie Sikkelwantsen, Slankhalswantsen. Nabidae (Roofwantsen) Sichelwanzen damsel bugs

Himacerus apterus                 Boomsikkelwants   (Baumsichelwanze - tree damsel bug)
Himacerus boops                   Oogsikkelwants
Himacerus major                   Grijze sikkelwants   (Grey Damsel Bug)
Himacerus mirmicoides          Miersikkelwants 
Nabis brevis                          Korte sikkelwants  brevis = kort
Nabis ericetorum                   Heidesikkelwants   (Heath Damsel Bug)
Nabis ferus                            Veldsikkelwants   (Damselfly Bug - Field Damsel Bug)
Nabis flavomarginatus           Brede sikkelwants   (Broad Damsel Bug)   
Nabis limbatus                      Moerassikkelwants   (Marsh Damsel Bug)   
Nabis lineatus                       Rietsikkelwants   (Reed Damsel Bug)
Nabis pseudoferus                Valse veldsikkelwants 
Nabis rugosus                       Gewone sikkelwants  (Common Damsel Bug)
Prostemma guttula                Rood-zwarte sikkelwants   


Hallo Thijs, Gewone Sikkelwants voor Nabis rugosus lijkt me niet verstandig, als ik de verspreidingskaartjes vergelijk dan lijkt hij een stuk minder algemeen/wijdverbreid dan Nabis ferus.

'Gewone' zou ik bewaren voor soorten die echt een stuk algemener zijn dan de dubbelgangers.
met vriendelijke groeten, Ramon Verstraaten

thijsdegraaf

#123
Hallo Ramon,
Ik heb de naam overgenomen uit het Engels. Je hebt wel gelijk. Je kunt mooi zien dat ze in verschillende gebieden voorkomen.
Gebied N. ferus, Gebied N. rugosus
Ik moet er eens over denken. Een voorstel van iemand wordt natuurlijk op prijs gesteld.  ;D 

Hier heet hij Rotbraune Sichelwanze. Roodbruine sikkelwants. Zo staat hij ook in de Duitse Wikipedia. Om nu te zeggen, dat hij heel veel van kleur verschilt... Bij roodbruine kijken ze naar het lichaam en niet naar de vleugels. Misschien is dit toch een betere naam. Het sluit in ieder geval aan bij de Duitse naam.

rugosus betekent rimpelig. Bij een of andere sauriër Auroraceratops rugosus sloeg dat op de rimpelige plekken van schedel en kaak als ik het goed begrepen heb. Maar om hem nu Rimpelige sikkelwants te noemen.  :-\

thijsdegraaf

#124
Ik heb er Roodbruine sikkelwants van gemaakt.  :)

arpwifi

#125
Vandaag een foto/waarneming uit Limburg met veel nimfen van Oxycarenus lavaterae :)

De soort wordt ook op het soortenregister gevoerd (als exoot, incidentele import) e.a. waarschijnlijk op basis van Aukema & Hermes (2009) "Nieuwe en interessante wantsen III", pag.72)

Tijd voor een passende Nederlandse naam lijkt me  B)

Wat vooraf ging:

Citaat van: jck op december 06, 2014, 15:03:52 PM
Oxycareninae: (ik denk dat Oxycarininae op BB een fout is)

Letterlijk is dit Spitskopwantsen of Scherpkopwantsen.

Oxycarenus modestus - Elzenpropjeswants? Vaak daarin te vinden tijdens de wintermaanden.
Tropidophlebia costalis - Ribbelrugwants (geslachtsnaam = met gekielde aders: zie ook foto op Ekkehard-Wachmann.de, rij 11,
                                  helemaal rechts)
De gebroeders Metopoplax zoals ze in jouw lijst staan

Citaat van: thijsdegraaf op februari 11, 2015, 17:07:58 PM
Onderfamilie Oxycareninae   Spitskopwantsen of Scherpkopwantsen
Metopoplax ditomoides            Zwartaderbodemwants
Metopoplax fuscinervis             Valse zwartaderbodemwants
Oxycarenus modestus              Elzenpropjeswants

Tropidophlebia costalis             Ribbelrugwants



Duitse namen voor Oxycarenus lavaterae : Malvenwanze of Lindenwanze
Duitse naam voor Oxycarenus modestus : Spitznase

Wat denken jullie van Lindenspitskop ? Lekker kort en treffend

Andere ideetjes eventueel: "Zuidelijke spitskop" (lang en twee woorden); "Zuidelijke lindenwants" (idem);

Andere voorstellen welkom uiteraard  :angel: :lol:

P.S. Oh ja ... "Lindenwants" heb ik bij voorbaat maar niet voorgesteld om problemen als met de "Berkenwants" voor te zijn. Er leven immers nog andere wantsen op Linde ;)
Groetsenzo, Arp (via onbeveiligde WiFi)

You know the state of computer security is dire when Qubes OS, arguably the world's most secure operating system, makes only modest claims. ("a 'Reasonably-Secure' Operating System") [J.M. Porup]

thijsdegraaf



Henk Soepenberg

Vriendelijke groeten,
Henk

thijsdegraaf

#129
Je bedoelt dan dat het duidelijker zou zijn, als dat dan elzenspitskop wordt Henk, zodat het duidelijker is, dat ze uit het zelfde genus komen? Zit veel in natuurlijk. Vooral als er nog meer leden uit het genus kunnen opduiken. Lijkt me niet zo snel..... O. hyalinipennis vormt in Duitsland volgens Wachmann nog geen stabiele polulatie, zit ook op familie Malvaceae (Kaasjeskruidfamilie). Zal misschien een kleine verwarring kunnen opleveren met Elzensmalsnuit - Kleidocerys privignus.

arpwifi

Zelf was ik ook op dat idee gekomen (dat Elzenspitskop misschien leuker was geweest) en privignus zal ook wel op/in de elzenpropjes zal zitten ... maar ik wilde ook niet meer aan de reeds ingevoerde namen gaan tornen. Misschien kunnen we Elzenspitskop er wel als alternatieve Nederlandse naam bijzetten (met lagere prioriteit) ?

P.S. "Lindenspitskop" heb ik nu ingevuld. Met "Elzenspitskop" als alternatieve Nederlandse naam voor modestus wacht ik nog even op meer reacties hier ...
Groetsenzo, Arp (via onbeveiligde WiFi)

You know the state of computer security is dire when Qubes OS, arguably the world's most secure operating system, makes only modest claims. ("a 'Reasonably-Secure' Operating System") [J.M. Porup]

thijsdegraaf

#131
Daar zat ik ook een beetje mee. Aan de ander kant.... Ik zou alleen Petra weer eens een berichtje moeten sturen http://www.mijninsectenwereld.nl/wantsen-en-cicades/bodemwantsen en Wikipedia moeten aanpassen. Dat is wel te doen. Twee namen kunnen verwarring geven, vooral omdat je ook nog Elzensmalsnuit hebt.

arpwifi

Het verschil tussen Elzenpropjeswants en Elzensmalsnuit is taalkundig/gevoelsmatig wel duidelijker dan tussen Elzenspitskop en Elzensmalsnuit, maar biologisch niet per se correcter  :-\

Op zich vind ik het wel prettig als je zoveel mogelijk uit de Nederlandse namen ook verwantschappen af kunt leiden, al is dat elders ook niet overal gelukt. Dus in dat opzicht zou ik dan wel voor Elzenspitskop zijn. Het verschil tussen spitskop en smalnuit is qua woordvorm/klank duidelijk genoeg (vind ik), alleen morfologisch misschien ook niet helemaal keihard duidelijk ;)  :angel:

Anderzijds: Twee of meer Nederlandse (of andere vernaculaire) namen is schering en inslag - het belangrijkste voor de duidelijkheid is dat ze niet overlappen c.q. dubbel gebruikt worden
Groetsenzo, Arp (via onbeveiligde WiFi)

You know the state of computer security is dire when Qubes OS, arguably the world's most secure operating system, makes only modest claims. ("a 'Reasonably-Secure' Operating System") [J.M. Porup]

thijsdegraaf

Verder geen reacties meer. Beslis zelf maar Arp zou ik zeggen.

Ik ben nog steeds tevreden over de bodemwantsennamen. Ik moest laatst bij de uitleg over bodemwantsen door Berend nog wel aan de Heidenysius - Nysius ericae (http://waarneming.nl/soort/info/25310) denken, waar we keurig de wetenschappelijke naam hadden aangehouden door gebrek aan alternatieven, terwijl hij niet op heide zit.  :blink:

Henk Soepenberg

Vriendelijke groeten,
Henk


arpwifi

Elzenpropjeswants is een prima naam en wordt inmiddels al van diverse plekken geïndexeerd door zoekmachines - het is ook niet zo mooi om steeds maar aan de namen te blijven tornen. Elzenspitskop is vooral leuk vanwege de relatie met de Lindenspitskop, maar zal voor de niet al te exact lezende/interpreterende eindgebruiker misschien toch eerder verwarring opleveren met Elzensmalsnuit.

Laten we het zo doen: Ik zet Elzenspitskop er als alternatieve Nederlandse naam bij. Die komen tegenwoordig op waarneming minder duidelijk in beeld, maar als na verloop van tijd (jaren) blijkt dat gebruikers toch vaker voor het korte Elzenspitskop kiezen dan het langere Elzenpropjeswants dan wisselen we de prioriteit uiteindelijk om. Ik vermoed dat zulks pas gaat spelen als de Lindenspitskop echt ingeburgerd raakt (zowel qua wants als qua naam).

We hoeven dan verder niks te veranderen. Tzt misschien op wikipedia de alternatieve naam ook toevoegen in het artikel over modestus, maar dat doe ik dan wel een keer als er ook een artikel over de Lindenspitskop komt.
Groetsenzo, Arp (via onbeveiligde WiFi)

You know the state of computer security is dire when Qubes OS, arguably the world's most secure operating system, makes only modest claims. ("a 'Reasonably-Secure' Operating System") [J.M. Porup]

arpwifi

#137
Door een vraag op een Duits forum kom ik erachter dat Belonochilus numenius - een van origine Amerikaanse bodemwants van Plataan - toch wel aan een stevige opmars door Europa bezig is.

Is er al iets bekend over eventueel optreden in de Benelux? Ik volg dat allemaal niet zo ...

In de soortinfo op observado heb ik wat publicaties bij elkaar gescharreld: https://observation.org/soort/info/622940?lang=nl

Ongeacht of het beest in het Nederlandse taalgebied voorkomt of voor gaat komen is het een opmerkelijke nieuwkomer die wellicht ook in het Nederlands besproken zal worden.

Zinnig om alvast over een Nederlandse naam na te denken?

Ik ben zo vrij geweest om - ietwat voorbarig wellicht - alvast "Amerikaanse Platanenwants" in te vullen, maar er zijn wellicht betere opties denkbaar, dus dat kan zoo weer worden aangepast.

We hebben  van Plataan al de volgende:
Corythucha ciliata : Platanennetwants (naam van Berend)
Arocatus longiceps : Plataanridderwants (namenproject)

In die lijn zouden we ook simpelweg voor "Platanenbodemwants" kunnen gaan, maar dat is de Arocatus natuurlijk ook. Overigens gebruiken we, meen ik(?), bij de meeste boomnaam-gerelateerde Nederlandse namen een meervoudsvorm, dus misschien is Platanenridderwants als alternatief erbij ook een optie, maar eigenlijk vind ik in dit geval de enkelvoudige vorm wel "strakker" :)

De Engelse naam "Sycamore seed bug" komt er natuurlijk van dat de hele familie "Seed Bugs" genoemd wordt, maar het beest is ook daadwerkelijk erg op de zaden gespecialiseerd een heeft daar een aangepast extreem lang rostrum voor. De Duitsers zijn daarin meegegaan en hebben "Amerikanische Platanen-Samen-Wanze" gepubliceerd. Oehmpfff ... duidelijk, maar wel erg lang.

In het verlengde daarvan zou dan "(Amerikaanse?) Platanenzaadwants" een optie zijn ... maar een "zaadwants"? (klinkt nogal negatief ook  ;D )

Andere invalshoek: Belonochilus numenius wordt ingedeeld bij de Orsillinae, Orsillini. In Nederland hebben we qua Orsillinae nog Nysius spp. (NL: "XYZnysius") en deze:
Orsillus depressus : Cypresbodemwants
Ortholomus punctipennis : Ganzerikbodemwants

Hier is dus niet voor een naamgeving gekozen die een groepsverband weergeeft (platwantsen ofzo - ik roep maar wat), dus daar hoeft de naam dan ook niet op aan te sluiten. Als "aansluitend" zou je dan hoogstens Plataan- of Platanenbodemwants kunnen zien, maar hierboven heb ik al aangegeven dat ik dat ivm met Arocatus ongelukkig zou vinden.

Zelf vind ik het wel "prettig" om het "Amerikaanse" in de naam te hebben, zodat duidelijk is dat het om een (in Europa) inburgerende exoot gaat.

Mijn voorstellen dus:
Amerkiaanse platanenwants
Amerikaanse plataanbodemwants
Amerikaanse platanenzaadwants

Hoe groot is de kans dat er een andere Amerikaanse wants van Plataan geïntroduceerd gaat worden?

P.S. Voor de volledigheid: Corythucha ciliata is natuurlijk ook een Amerikaan (wat dus niet in de Nederlandse naam terug te vinden is) en de Arocatus ... tja ... zijn het twee soorten? Anyway, alles op Plataan komt net als de boom natuurlijk sowieso waarschijnlijk van elders. 
Groetsenzo, Arp (via onbeveiligde WiFi)

You know the state of computer security is dire when Qubes OS, arguably the world's most secure operating system, makes only modest claims. ("a 'Reasonably-Secure' Operating System") [J.M. Porup]

jck

Als je verwarring met andere plataansoorten wilt vooromen, zou je het volgende kunnen overwegen: Numenius is ook de geslachtsnaam van de wulp en heeft betrekking op de lange snavel. Amerikaanse wulpenwants/wulpbekwants o.i.d.? Niet dat ik het echt mooi vind klinken maar het is wel duidelijk.

James