Even tussendoor ...
Zojuist heb ik een paar dingen opgesplitst en hebben we nu voorlopig de volgende topics:
Nederlandse Wantsennamen - startpuntNL-Wantsennamen: Familie- en/of groepsnamenNL-Wantsennamen - Pentatomidae/AcanthosomatidaeIk had er weer eens geen rekening mee gehouden dat het binnen de forumsoftware onmoglijk is om oude berichten onder een nieuwere inleiding te krijgen en heb dus wat moeten hannessen met misbruik van oudere berichtjes, onder andere van Gerard en Thijs. Bij deze excuses, maar eigenlijk vind ik het ook wel prima dat jullie namen nu prominent bovenaan staan zodat niet alles onder mijn naam staat terwijl ik alleen maar wat heen en weer schuif en bovendien kunnen jullie die berichten nu ook nog bijwerken

Mijn PC draait momenteel vanaf een linux-CD en is baggertraag - niet erg bevorderlijk voor lekker dingen heen-en-weer schuiven en ook heb ik momenteel even geen trema's en accenten ter beschikking. Alvast excuses voor sloomheid en schrijffouten

On topic:
De laatste berichtjes hier gaan meer over de familienamen dus ik zal die straks verplaatsen, dan weten jullie dat alvast

Ramon heeft een paar goede punten, maar ze zullen niet per se makkelijk te verwezenlijken zijn.
Concreet over de familie-overzichten. Ja, dat is een ramp. Natuurlijk is het op een bepaalde manier logisch dat er op een goed ogenblik getracht is om de "familieoverzichten" ook zoveel mogelijk naar daadwerkelijke taxonomische families over te gaan zetten - of eigenlijk was het andersom: Er zijn op een bepaald ogenblik taxonomische families aan de soorten/genera gekoppeld en sindsdien zitten we dus met familieoverzichten die daadwerkelijke families weergeven, wat bepaald niet altijd handig/overzichtelijk is (denk aan de oorwormen met 4-5 families voor 7 soorten ofzo iets in die geest). Dit is al vaker aangekaart met het verzoek om de familieoverzicht-routines ook op andere groepen (overkoepelend of juist lager) toepasbaar te maken. Ik ben bang dat het niet snel gaat gebeuren. Bij een paar groepen zijn nog geen officiele familienamen aan de soorten gekoppeld en daar heb ik maar lekker m'n mond over gehouden omdat ik de "familie"overzichten op orde-niveau overzichtelijker vind.
Een paar dingen die door mijn hoofd schieten qua namen:
Ik heb hier een sleutel van de Jeugdbondsuitgeverij voor me liggen met als titel "Boom en Bodemwantsentabel". In de tabel worden Acanthosomatidae, Cydnidae, Plataspidae, Pentatomidae en Scutelleridae behandeld zonder heel erg duidelijk te maken welke nou boom- of bodemwantsen zijn.
Ik vind dat ook geen geweldige namen. Bodemwants geeft denk ik snel verwarring met Lygaeidae en Boomwants ... tsja, zou kunnen, maar er zijn natuurlijk ook veel wantsen uit andere groepen die in bomen leven en niet alle Pentatomoidea doen dat.
Opvallende kenmerken voor de Acanthosomatidae zijn er eigenlijk niet. Tja, de meeste van onze soorten zijn grofweg groen met roodbruin, maar daar zijn er nog wel meer van (
Piezodorus om maar wat te noemen). Verder hebben ze die buikdoorn en tarsen uit twee segmenten ipv drie. Beide niet iets waar je wat mee kunt voor de eerste blik van leken. De Cydnidae hebben die opvallend bedoornde benen, al is het ook maar de vraag of dat meteen opvalt voor leken. Scutelleridae hebben doorgaans een enorm "schildje" dat de vleugels geheel bedekt, maar sommige Pentatomidae hebben dat ook. Historisch zijn die bovendien vaak bij elkaar ingedeeld geweest. Wel opvallend dus, en ook historisch als indeling gebruikt, maar niet meer coherent met de actuele taxonomie.
Ik ben het Ramon eens dat we niet per se aan (huidige) taxonomische inzichten hoeven vasthouden voor namen die bedoeld zijn voor de omgangstaal. In de omgangstaal is een spin of duizendpoot vaak ook nog steeds een insect. Dat was in de tijd van Linnaeus ook de officiele taxonomische mening, maar nu niet meer. Het taalgebruik van de niet-entomologsiche Nederlanders is voor dat soort dingen veel hardnekkiger dan entomologen leuk vinden, maar het is niet onjuist. Een "insect" is wat de gebruikers van de taal ermee bedoelen en niet per se per definitie dat wat entomologen ze graag voor zouden willen schrijven (insect == taxon Insecta) en dan vervolgens om de haverklap de inhoud van het taxon Insecta wijzigen en maar aannemen dat de gebruikers van het woord "insect" vrolijk volgen. Zo werkt het niet.
In dat opzicht zou ik er niet per se tegen zijn om bijvoorbeeld Pyjamawantsen en
Eurygaster in eenzelfde naamgevingsstramien te persen als dat voor de gemiddelde Nederlander logischer zou lijken.
Anderzijds mogen de namen ook best educatief zijn en in dat verband zouden "buikdoornwants" of "stekelpootwants" dan prima namen zijn denk ik. Maar wel lang en "onhandig".
Overigens denk ik ook dat we hier en daar een overmatige consistentie in naamgevingsstramien ook wel los zouden kunnen laten als daardoor de namen meer aanspreken. Of anders gezegd, misschien zoiets als "roepnamen" introduceren: Officieel: Rodeduivelschildwants; Roepnaam: Rode Duivel. Zoiets?
Of bijvoorbeeld bij de
Elasmucha's het stekel/schild/buikdoorn/whatever gedeelte loslaten en er gewoon "~~broedwants" van maken. Ja, de "broedwantsen" zijn inderdaad stekel/buikdoorn/whatever-wantsen, maar het hoeft niet noodgedwongen per se in de naam. Een paard is een zoogdier, maar dat staat ook niet in de naam.
Tot zover. Ga eerste even verder met verherverschuivingen enz.