foto droppen

Gestart door tekenaar, juli 13, 2007, 20:36:00 PM

Vorige topic - Volgende topic

tekenaar

Lekker makkelijk?

natuurlijk, we zijn er voor jullie en we doen het graag. Er valt me alleen een trend op waarover ik even wat kwijt wil.

Vaak wordt op het forum een foto gedropt met de vraag "wat is dit", zonder verdere toelichting. Dat gebeurt op het hele forum, maar bij sprinkhanen valt het me meer op omdat ik die berichten allemaal lees.

Nu kunnen we reageren met:

Het is een krasser (bruine sprinkhaan, grote groene sabelsprinkhaan) zonder toelichting.

Dit doe ik steeds minder omdat ik denk dat niemand daar wat aan heeft. OK, het beestje heeft een naam, maar de waarnemer heeft er niets van opgestoken en komt de volgende keer weer met zo'n vraag. Gevolg: waarnemers blijven in het wilde weg beestjes fotograferen zonder te leren op welke kenmerken je zou kunnen letten en wij als admins blijven eeuwig foto's-vanuit-rare-hoeken (waar de beste kenmerken niet op staan!) van een naam voorzien.

We kunnen ook niet reageren, maar da's zo onaardig. Bovendien is de kans groot dat er dan alsnog een naam op het beestje wordt geplakt, alleen is die lang niet altijd goed. (Niet dat wij het altijd goed hebben... Alleen hoop ik het vaker goed dan fout te hebben.  :P  )

Ik bewandel dus een tussenweg. Heel graag zou ik zien dat de vraagsteller even zelf zoekt en aangeeft op welke soort hij uitkomt, of waar hij vastloopt en waarom. Vervolgens geeft ik met veel meer plezier een reactie.

Gevolg: (hopelijk) waarnemers leren langzamerhand de soorten steeds beter kennen en de foto's worden steeds vaker zo genomen dat de beste kenmerken te zien zijn.

Ik schrijf dit op persoonlijke titel, maar het zou me niets verbazen als mijn mede-admins het met me eens zijn.  
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Mark van Veen

Ik ben het met je eens. Ik verwacht niet dat determinaties goed zijn, maar een poging wordt gewaardeerd. Dat geldt helemaal voor soorten die vaker op het forum gevraagd worden. Ik leg vervolgens graag de kenmerken uit, met een poging van de fotograaf erbij is dat ook makkelijker omdat je aan kunt geven waarop gelet moet worden.

In een ander topic had ik de volgende tips gegeven:

Citeer1. Bedenk dat zelfs als er 1400 insekten in een boek staan, dat maar een fractie is van het totaal aantal soorten. Vrijwel alle boeken zijn bovendien in het buitenland bemaakt, waar algemeenheid anders kan liggen dan in Nederland. Ik heb wel eens de vergelijking gehoord dat insekten in een plaatjesboek opzoeken hetzelfde is als een vogel opzoeken in een boek met 50 vogelplaatjes.

2. Wees vooral systematisch in het uitzoeken. Geen honderden plaatjes, maar een geordende vraag:
a. is dit een insekt? (6 poten, driedelig lichaam, antennen);
b. uit welke orde van insekten komt mijn dier? (hier worden al veel fouten gemaakt);
c. heeft de orde een indeling? Zo ja binnen welke suborde valt mijn dier? (denk aan Heteroptera, wantsen en cidaden);
d. kan ik vervolgens een familie vinden? (hier wordt het echt moeilijk en voor sommige groepen wordt het terugvallen op stevige determineertabellen; soms makkelijker, bv bij bijen en wespen);
e. is er determinatieliteratuur over mijn familie? (op dit niveau altijd stevig determinatiewerk).

3. zoek in de buurt een insektenwerkgroep! Niets zo leerzaam als een aantal avonden naar insekten kijken en determineren met mensen die aan kunnen wijzen waar de subcostaalcel zit.

4. concentreer je op een aantal groepen. In de beperking toont zich de meester. Ik weet hoegenaamd niets van kevers, cicaden, sluipwespen, muggen en ander spul.

5. en vooral: geef niet op als je het leuk vind!
groet,

Mark van Veen

Hendrik12

Geachte dames, heren,

Als ik, en ik denk meerdere medegebruikers met mij niet weten wat voor soort ze hebben gezien en dit vragen in het forum is dat niet voor niets. De meeste medegebruikers zoals ik hebben een beperkte documentatie tot hun beschikking. Zelf post ik pas een vraag als ik zelf twijfel of de soort niet kan vinden.

Volgens mij zijn de mensen die reageren op een vraag niet verplicht om dat te doen.

Ik vind de opstelling in dit topic door de opsteller dan ook niet erg correct naar mensen die zich in de natuur gaan interesseren.

Als het dan zo is dat de vraag u niet aanstaat reageer dan NIET.
Er zijn veel meer gebruikers die er wel plezier in hebben om anderen met een simpele vraag als "welke soort is dit?" een antwoord te geven.


Met vriendelijke groeten



Erik  

tekenaar

We willen juist graag de vragen beantwoorden, maar zien dat dezelfde soorten steeds weer wordne gevraagd. Dan blijven we ook steeds hetzelfde antwoorden. we zouden ook graag zien dat waarnemers zelf even zoeken, al is het maar in een algemene insectengids en dan erbij schrijven "hij lijkt op ... maar ik weet het niet zeker opdat ...". Is dat echt teveel moeite?  
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

tekenaar

Mischien moet ik het van de andere kant benaderen want ik heb het idee dat we langs elkaar heen praten/schrijven.

Waarom wil je een naam weten van de sprinkhaan die je hebt gefotografeerd?
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Arp

#5
Hoi allemaal,

Het is een lastig onderwerp dit. Ook ik, als totale leek, ben het op zich erg met het standpunt van de admins eens - als ik anderen "lastig val" met vragen en hoop/verwacht dat zij hun kostbare tijd besteden om mij te antwoorden vind ik het eigenlijk niet meer dan fatsoenlijk om zelf eerst ook naar beste kunnen moeite te hebben gedaan er zelf uit te komen... maar dat heeft beslist een keerzijde:

Ik heb nu kiekjes van pak hem beet een 500-2000 (ten ene male de tel kwijt) verschillende insectensoorten op mijn PC slingeren die in mapjes wonen als "Vliegje_klein_oranje_met_groene_ogen" etc. enz. De kans dat daar ooit nog wat leuks/nuttigs mee gebeurt wordt met de dag kleiner.

Wil ik namelijk "met goed fatsoen" kunnen vragen welke het nu precies is, dan moet ik eerst Diptera gaan "leren" en ik heb daar (a.) de dure literatuur niet voor, en (b.) niet genoeg tijd om me binnen afzienbare tijd op alle diergroepen in te werken. Zelfs bij de zeer kleine/soortenarme (sub)diergroepen waar ik me dan wel wat serieuzer in verdiept heb (Pissebedden en Lieveheersbeestjes) blijf ik vaak met meer vragen dan antwoorden zitten.

Waarom maak ik die kiekjes dan en waarom wil ik weten wat het is?

Tja, brede belangstelling? Zo kreeg ik van de week een Machilidae voor de lens - wat een bizar beest zeg (!) Dan zoek je wat en lees je wat en leer je wat en zoetjesaan leer je steeds meer en dat vind ik - puur voor mij - gewoon leuk, maar het blijft altijd te weinig.

Okay, nu die oranje vlieg ... zonder me in te lezen op vliegen kan ik het bij die soortenrijkdom wel schudden dat ik daar met wat "plaatjeskijken" uit ga komen, bovendien is het vaak helemaal niet gezegd dat de subtiele kenmerken die nodig zouden zijn voor een eerste grove schifting (vleugeladering?) zichtbaar zijn op mijn plaatje - dus loop ik al vast voordat ik goed en wel weet of het een Muscidae of wat anders is, terwijl een kenner in één oogopslag zelfs de soort herkent. Mocht ik wel genoeg/juist fotomateriaal hebben dan ben ik met mijn beperkte boeken en internetzoekken echt _uren_ bezig voor ik bij dat ene vliegje iets van een naam heb gevonden die zou kunnen kloppen. Ja, dan zou ik wel wat meer leren, maar eigenlijk was ik momenteel helemaal niet met "vliegen" bezig, dus dat gebeurt domweg niet.

Zet ik echter zonder zelf te zoeken die "oranje vlieg met groene oogjes" hier op het forum en krijg meteen één of twee soorten gesuggereerd dan kan ik dus heel doelgericht wat over die soort(en) opzoeken en leer ik gericht wat over dat ene beestje dat ik ook daadwerkelijk gezien heb (plus wat extra eromheen).

Daar komt bij dat ik - ook als ik me momenteel op andere dieren concentreer - soms bij toeval best leuke dingen tref uit diergroepen waar ik net even niet mee bezig was. Als ik zonder veel rompslomp (= zelf uren zoeken en bladeren en het dan nog niet zeker weten) kan uitvinden welk dier het is dan kan ik:
- Een waarneming correct invoeren
- De foto beschikbaar maken voor sites als Wikimedia Commons, Nederlandse soorten.nl of andere projecten die erbij gebaat zouden kunnen zijn.
- De volgende keer iemand anders met een vergelijkbaar beest misschien iets opweg helpen met "deze van mij was volgens de kenners een Bladie blabla"

Als ik het maar laat slingeren omdat ik de tijd/energie niet heb om eerst uren te zoeken voordat ik het "met goed fatsoen" durf te vragen dan kan ik die kiekjes eigenlijk welbeschouwd beter meteen wegflikkeren en heeft niemand er ooit nog wat aan - bij veel van mijn kiekjes zondermeer geen groot verlies,  maar soms vraag ik er dan toch voor de aardigheid maar een paar, ook als ik niet lang zelf gezocht heb.

Zoiets?
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

ticor

#6
Ik kan me wel iets voorstellen bij wat tekenaar hier neerpent.

Als zeer recentelijk lid, maar wel zeer geïnteresseerd, vind ik het sowieso leuk om in het verleden van forum te duiken en dagelijks even de nieuwe topics te bekijken.  Ik  kom zo heel wat foto's en uitleg tegen en veel daarvan blijft wel hangen.  Niet alles natuurlijk.
Ik doe dan ook wel vaak een poging tot determinatie, maar vraag hier toch nog om bevestiging van de specialisten.

Het komt natuurlijk ook voor dat ik absoluut niet weet waar ik moet beginnen zoeken.
En dan is het wel leuk, en ik spreek dan voor mijn eigen, dat er niet zomaar de naam wordt gegeven, maar enkele tips.  Zo kan ik verder op zoek gaan en het nadien ter bevestiging navragen.  Zo leer ik ook weer iets bij.
Het is zo dat ik via een TIP van Mark Van Veen te weten ben gekomen dat een juveniel sprinkhaan niet te determineren valt wegens het nog ontbreken van duidelijke determinatiekenmerken.
Ik vind dit forum in elke geval top... :duim:
Met vriendelijk groeten,
Tim
Insectenalbum

wilde

Paul, soms is het antwoord een beetje belerend en dat is niet voor iedereen even leuk. Mij kan het niet veel schelen, maar er zijn zelfs topics waar een naam is gevraagd en er een soort puzzel van gemaakt is. Ik probeer dan op afstand voor mezelf te bepalen wat het zou kunnen zijn, maar kom er dan ook nog niet uit. Dan denk ik: wat moet die vragensteller daarvan vinden? Wegwezen en niets meer vragen......

Met de ene groep insecten hebben veel fotografen-natuurliefhebbers meer affiniteit dan met een andere. Met sprinkhanen heb ik bijvoorbeeld niets. Ik kan geen vrouw van een man onderscheiden en blijf het lastige dieren vinden. Ik heb de neiging om ze dan maar te vermijden: dan heb ik het probleem met de naam ook niet. In veel antwoorden bij die insectensoort zou meer gezegd kunnen worden over de onderscheidende kenmerken. Daarvan is dan wat te leren, maar veel blijft in het ongewisse. Je kunt wel proberen de 'droppers' op te voeden, maar geef dan ook een duidelijk handvat. Dat mis ik toch nogal eens.

Je vergeet misschien ook dat je het zelf determineren niet kunt opdringen. Je moet daar ook veel aardigheid in hebben. Ik heb veel aardigheid in fotograferen, maar minder in determineren. Ik blijf verwonderd kijken naar alle nieuwe beestjes, en dat doe ik al tientallen jaren lang, maar de foto blijft op de eerste plaats. Ik vang ook nauwelijks insecten, maar soms wel eens een exemplaar om op te sturen naar een expert, omdat ik die zelf niet op naam kan brengen en omdat mijn foto met een correcte naam waardevoller is.

Van mijn soort 'liefhebbers' zijn er heel veel. Het lijkt mij niet verkeerd om daar ook rekening mee te houden. Het is dikwijls geen onwil of gemakzucht, maar meer gebrek aan kennis, determinatieboeken e.d. Ik heb best wat literatuur, maar je kunt niet alles hebben. Ook met het bezit ervan ga ik dikwijls de fout in door onhandigheid, kenmerken niet goed herkennen enz.
En daarom vraag ik hier af en toe wat ...............
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

tekenaar

Voor mij maakt het een heel groot verschil als er een regeltje bij staat met iets als "ik ben eruit dat het een veldsprinkhaan is, maar weet niet welke".

Ik merk dat de redenen om naar een determinatie te vragen best verschillen tussen personen. Ik weet helemaal niets van b.v. vliegen of wespen, maar laat die in mijn foto-database gewoon staan als "vlieg" of "wesp". De paar groepen waar ik namen bij wil weten, zijn ook groepen waar ik moeite voor doe om er zelf uit te komen. Dat geldt kennelijk niet voor iedereen in dezelfde mate.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

magnolia

#9
Citeermaar laat die in mijn foto-database gewoon staan als "vlieg" of "wesp"
Jij bent jij en een ander is anders.
Ik persoonlijk wil graag weten wat ik op de foto heb gezet. Kan uren gaan bladeren op internet naar plaatjes en die vergelijken. En dan maar gokken en op het forum vragen. Onderweg steek ik een boel op maar de tijd ontbreekt ook vaak.
Als ik via dit forum of anderszins de naam krijg kan ik teminste gericht wat meer over dier en soort lezen. En andere mooiere foto's bekijken.
Hoe zijn de opstellers van dit topic begonnen?
Groeten,
Marien Bultman

Als je kijkt zie je meer!

Jeroen Nagtegaal

Ik zelf door veel naar buiten gaan en en uren met een beest in mijn handen zitten kijken, en heb zo 100en beesten gedetermineerd, maar wel vaak aan mensen vragen waarom is het zo, en dat komt neer op het forum, als je alleen een foto dropt met de vraag wat is het, lijk je niet geintreseerd naar mijn idee, door al wat te zoeken in de datbase, op bijvoorbeeld opsprinkhaan, en dan te kijken waar ie op lijkt en neer te zetten wat je opvalt, is het veel leuker om te regageren, dus ik ben het deels mee eens,
Groet, Jeroen Nagtegaal
Moderator subforum Ringen

Een geringde vogel gezien of gevonden.
Meld het hier of mail naar ringonderzoek@gmail.com

magnolia

Citeerdoor al wat te zoeken in de datbase
Met sprinkhanen zou dat nog kunnen maar met vliegen lijkt het me onbegonnen werk.
Groeten,
Marien Bultman

Als je kijkt zie je meer!

Jeroen Nagtegaal

Ik weet er ook niets vanaf maar op kleur mischien? maar ik denk dat het iets is dat speelt Vogels, Libellen, Vlinders, Sprinkhanen, en Planten
Groet, Jeroen Nagtegaal
Moderator subforum Ringen

Een geringde vogel gezien of gevonden.
Meld het hier of mail naar ringonderzoek@gmail.com

tekenaar

Ik kende de sprinkhanen een beetje, vanuit de tijd dat ik terraria had (reptielenvoer). Met die basis en wat boekjes en CD's heb ik er een jaar of drie op gestudeerd, alles gefotografeerd wat ik zag/ving en een enkele soort een tijdje in een bakje gehouden om uiterlijk, geluid en gedrag te kunnen bekijken. Pas sindsdien durf ik namen te geven aan soorten en dit ook op te schrijven/door te geven.

Amfibieen, reptielen en vissen: ken ik al langer, maar daar zit wel een jaar of 10 beestjes kijken/zoeken achter. Tegenwoordig maak ik zelf determinatie-gidsen. (veldgids amfibieen van Slovenie, veldgids zoetwatervissen van Slovenie; en ik heb bijgedragen aan de vorig jaar verschenen gidsjes van ravon).

Zoetwaterkreeften: heb ik ook wel een tijd op zitten puzzelen. 't zijn wel niet veel soorten maar de literatuur verwijst vaak naar kenmerken die in het veld niet erg opvallen (genitaalkenmerken en zo). Nieuwe exoten maken het er niet makkelijker op. De gangbare soorten kom ik wel uit.

Tegenwoordig puzzel ik wat met zoetwatermossels, maar bij gebrek aan een goede universiteitsbieb gaat dat vrij langzaam. (Een eerste stap als ik een groep leer kennen is een paar centimeter aan literatuur kopieren in Naturalis.)

Internet gebruik ik vooral om hap-snap wat onderzoeksliteratuur af te plukken. Dat is behelpen, mischien een kwart van wat verschijnt komt op internet terecht. Waarneming.nl is erg nuttig om variatie binnen soorten te vergelijken (lekker veel foto's van 1 soort); ik heb het zelf nog niet gebruikt om ook soorten te leren kennen. Een enkele keer vraag ik de collega's en andere waarnemers om een determinatie van mij te bevestigen.

p.s. kleur is bij sprinkhanen nauwelijks bruikbaar als kenmerk doordat er heel veel variatie binnen soorten is. Ongeveer net als bij kikkers.  
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Arp

#14
Paul, natuurlijk hecht ik er ook waarde aan dat de admins/experts hier ook met veel plezier hun kennis blijven delen en ik ben persoonlijk juist altijd erg blij en dankbaar als er iets van extra info in het antwoord zit, maar dat de leken van een antwoord als "Het is een Krasser" niets zouden opsteken zie ik toch echt anders. Voor mij is zo'n antwoord best waardevol (al heb je inderdaad ook grote kans dat ik dan dus door ga vragen: "Fijn, maar waarom dan?") en zelfs als ik er niets meer mee zou doen dan nu alleen mijn fotosessie op mijn PC van de goede naam voorzien en het volgende week bij een krasser die er heel iets anders uitziet domweg wéér vraag, leer ik er ook nog van ... ik betrap mijzelf er namelijk regelmatig op dat ik weliswaar prima kan "begrijpend lezen", maar dat er toch pas na 20 keer een beest gezien te hebben echt iets van een gevoel van herkenning begint te komen en dat dan dus ook zonder precies te weten wat de kenmerken zijn - die ga je dan namelijk vroeg of laat 'onbewust' gevoelsmatig er toch uitpikken. Het is een andere manier van leren, maar niet iedereen leert op dezelfde manier het beste.

Als jouw gevoel van welbehagen/nut over je eigen antwoorden hier er (mede) van afhangt in hoeverre je het idee hebt of mensen er iets van leren is het misschien handig jezelf dat toch ook voor te houden  ;)  Anderzijds denk ik dat je ook snel genoeg je pappenheimers wel leert kennen en er een gevoel voor ontwikkelt of een fotodropper er wat van op zal steken of niet.

Iets anders is de factor van herhaling die hierboven ergens aan de orde kwam, het is beslist gebruikelijk om binnen een week of twee een bepaalde diersoort (die dan net begint te vliegen) 10-30 keer langs te zien komen, zelfs met opmerkingen erbij als "Ik heb gezocht, maar echt géén idee" - terwijl n.b. hetzelfde dier twee topics hoger en lager ook wordt gevraagd of al is beantwoord. Daar hebben dus alle internetfora last van, technische, sociale maakt niet uit - en dus ook wij.

Wat je dan doet is een FAQ opstellen en de al te onbenullige vragen afdoen met een kort maar krachtig: "RTFM - Zie hier" ... zijn mensen toch geholpen en de volgende keer kijken ze misschien eerst in de FAQ.

Maar goed, een (determinatie) FAQ is niet echt makkelijk te realiseren of wordt zo groot en complex dat mensen er toch nix mee kunnen - Maar misschien is het wel nuttig om naar aanleiding van je verzuchting eens te brainstromen of we daar wat slimme dingen op kunnen verzinnen om dat (nog) handiger aan te pakken hier?

Een paar suggesties:
- Zoetjesaan de soortenprofielen allemaal eens beter invullen/uitwerken met belangrijkste kenmerken en vooral onderscheidende kenmerken met verwisselaars.

- Iets aan de software van het forum veranderen (een filtertje, preprocessor of postprocessor ergens tussen) zodat het makkelijk wordt om naar de soortenprofielen  op waarneming.nl te linken met bijvoorbeeld een BB-code [soort]Homo sapiens[/soort] die even in een tabel kijkt wat de URL voor Home sapiens is zodat we dat zelf niet hoeven op te zoeken.

- Thumbnailoverzichten!!! Bijvoorbeeld:
-- Thumbnailoverzicht van alle foto's van de afgelopen week/weken (per diercategorie bovenaan) zodat mensen op één overzichtelijke pagina snel kunnen zien wat er de afgelopen tijd al is "langsgekomen" voor ze wat vragen. Zolang dat namelijk verborgen zit achter thematitels als "Welke kever is dit" moet je niet verwachten dat mensen alle thema's van de afgelopen week eerst even doorbladeren.
--- Alternatief zou het misschien ook wat kunnen wezen om automatisch bij elk thema in het forum een thumbnail te laten genereren die naast de titel wordt afgebeeld?
-- Thumbnailoverzichten bij de soortenprofielen van waarneming.nl waar men dus bijvoorbeeld overzichten op zou moeten kunnen vragen van representatieve foto's van alle soorten in een geslacht of familie ofzo (afh. van de soortenrijkdom).
-- Thumbnailoverzichten waarin je hoofdgroepen kunt "herkennen", zoals bijvoorbeeld steeds 2-4 representatieve foto's per wantsen/kever/sprinkhaan-familie ofzo. Desnoods in verscheidene stappen (eerst "dieren", dan "ongewervelden", dan "insecten" etc enz waarmee je op plaatjes steeds dieper door kunt klikken totdat je bij de fotoverzamelingen van de individuele soorten op waarneming.nl bent.

Door gebruikers dergelijke hulpmiddelen aan te bieden is de kans kleiner dat ze met steeds weer dezelfde vragen komen, hoef je niet steeds weer dezelfde antwoorden te formuleren (want ze stáán al ergens netjes geformuleerd en van afbeeldingen voorzien) en/of kun je in elk geval snel en efficient doorverwijzen en je tijd besteden aan de echt leuke/moeilijke gevallen die langskomen. En het is nog leuk ook om me z'n allen een dergelijk systeem mooi op te zetten en te onderhouden/uitbreiden lijkt me zo ...

Just my 2ct.
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

magnolia

CiteerPudding4brains
Bravo, prima betoog!
Groeten,
Marien Bultman

Als je kijkt zie je meer!

Louis.Boumans

Het is een interessant topic, dat je van vele kanten kan benaderen...

Zelf 'doe' ik alleen sommige vliegen en muggen, dus als ik daarvan een foto post, heb ik zelf al een idee, of gezocht. Toch kan het zo zijn dat ik liever een open vraag stel, ipv "is dit niet xxx?".

Kevers, bijen en nachtvlinders daar begin ik niet aan. Ik ga ze ook niet in het wilde weg fotograferen. Alleen als ze opvallend zijn en ik ze binnenshuis vind of in de tuin, wil ik wel eens een fotootje droppen, zonder eigen onderzoek. De kans is dan immers groot dat ik die opnieuw tegenkom, en dan, desnoods na drie keer hetzelfde beest te droppen, weet ik: dit was de rode smalbok.

Missch is het een idee als de Admins de veelvoorkomende en makkelijk te identificeren foto's expres een tijdje laten liggen. Doen ze misschien al. Dit geeft beginnende entomofiele deelnemers de kans ook eens een vraag te beantwoorden.

Tenslotte: Ik kan me wel voorstellen dat je geen zin hebt om minuten te turen op een wazige foto om te kijken of je er toch nog iets van kan maken. Als iemand zich moeite getroost heeft echt mooie foto's te maken (daar ben ik te lui voor), dan is het te vergeven als ze geen moeite doet om het dier zelf te determineren.

Al met al natuurlijk een prachtig initiatief, deze site en het forum!

Louis

spinnenvrouw

Deze discussie is ook al eens gevoerd op het spinnenforum, zie hier
Daar werd meer gepraat vanuit de optiek van de vragensteller: volgens velen had die RECHT op een antwoord, al was de motivatie vaak niet meer dan: ik heb het druk, ik heb geen zin me erin te verdiepen maar ik wil natuurlijk wel een naam bij mijn foto's, en val me niet lastig met achtergrondinfo over gedrag. Denk ook aan fotografen die hier gratis een determinatie ophalen waarmee hun foto's meer waard worden.
Het zou veel helpen als de vragensteller zelf zijn vraag preciseert -voorbeelden zijn in dit draadje al gegeven- en ook door de soortgroepen bladert om te kijken waar zijn beest of plant bij hoort. Opvallende soorten van het seizoen zijn vaak al in de laatste twintig items voorbij gekomen. Als beantwoorder vind ik dat ik van een vragensteller mag verwachten dat hij op zijn minst de moeite neemt om daar doorheen te bladeren.


Jacomijn Prinsen

Arp

Dankjewel Jacomijn, ik zie dat ook daar spontaan het idee van een plaatjesverzameling van veelgevraagde/recente soorten boven kwam borrelen - het lijkt mij een uitstekende stap in de goede richting die zeker niet alle, maar toch in elk geval een hoop ergernis bij admins weg zou kunnen nemen en het moet beslist niet vreselijk moeilijk zijn om zoiets (half)automatisch te laten genereren.

Het lijkt mij in elk geval zinnig om er eens met een paar ontwikkelaars, admins en leken over door te bomen en echt eens een prototype voor te maken ...

Ben zelf een totale biologieleek en weet ook wel het één en ander van (server)proogrammering dus ik ben beschikbaar voor zo'n projectje ... wie doet er mee?!

Ik heb het hier nog maar eens op een algemenere plaats voorgesteld.
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)