Vissen, amfibieën en reptielen in het nieuws

Gestart door Johan Helmus, september 25, 2014, 10:22:39 AM

Vorige topic - Volgende topic

Johan Helmus

Duikers stuiten bij Hawaï op grootste witte haai ooit gefilmd
"Duikers stuitten woensdag op de grootste witte haai die ooit op beeld is vastgelegd. De haai staat bekend als 'Deep Blue' en is ruim 6 meter lang."

Ik weet niet of echt een persoon naast zwemt, of dat die persoon er later bij is 'geknutseld'. Gezien de volle maag heeft de haai vast geen trek, dus het zou veilig kunnen zijn. Zelf zou ik er toch niet zo naast willen zwemmen. :P
Groeten, Johan Helmus

Johan Helmus

Vissen ontdekt in water dat nauwelijks zuurstof herbergt
"Met behulp van onderwaterrobots maakten biologen opnames in de diepere delen van de Golf van Californië. Ze verwachtten op die beelden weinig te zien, want de betreffende wateren herbergen nauwelijks zuurstof en zijn dus heel onaantrekkelijk voor grotere levensvormen, zoals vissen. Tenminste: dat dachten we. "

Typisch dat men altijd denkt te weten wat de kaders en vereisten voor leven zijn, maar men het keer op keer mis blijkt te hebben.
Groeten, Johan Helmus

Rob Koelman

'Krokodillen en alligators zijn geen levende fossielen'

Krokodillen en alligators zijn geen levende fossielen, blijkt uit een nieuwe Amerikaanse studie. De onderzoekers halen de lezing onderuit dat de reptielen een eenvoudig evolutionair verleden hebben.

De wetenschappelijke aanname is dat moderne krokodillen en alligators beide afstammen van een voorvader die zo'n 200 miljoen jaar geleden op het land leefde en later naar zoet water is verhuisd. Hieruit zouden de semiaquatische roofdieren die vandaag de dag op aarde leven zijn ontstaan.

Een nieuwe analyse, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports, vertelt echter een ander verhaal. Volgens onderzoekers van The University of Iowa veranderden krokodillen in het verleden met enige regelmaat van leefgebied.

"Verschuivingen tussen land, zee en zoet water kwamen vaker voor dan we dachten, en de overgangen waren niet altijd van land naar zoet water of van zoet water naar zee", stelt een van de onderzoekers.


Meer lezen: https://www.nu.nl/wetenschap-quest/5705967/krokodillen-en-alligators-zijn-geen-levende-fossielen.html
Met vriendelijke groet, Rob

Rob Koelman

Man in Oostburg aangehouden met 81 zeebaarzen in vier tassen

De politie Zeeland heeft in de nacht van zondag op maandag in de gemeente Oostburg een man aangehouden die 81 zeebaarzen met zich meedroeg. Hij had de vissen verdeeld over vier grote IKEA-tassen.

De Rotterdammer zei de agenten dat hij de vissen had gevangen in België. De agenten geloofden zijn verhaal niet en hebben de man aangehouden, maakte de politie maandag bekend.

Vissers mogen in Nederland vanaf 1 oktober per kalenderjaar nog maar één zeebaars vangen voor eigen consumptie, omdat het slecht gaat met de zeebaarzen in Nederland.

Meer lezen: https://www.nu.nl/opmerkelijk/5722338/man-in-oostburg-aangehouden-met-81-zeebaarzen-in-vier-tassen.html

Foto bij het artikel:
Met vriendelijke groet, Rob

Rob Koelman

#214
Ongewenste Amerikaanse stierkikker weg uit Nederland

De Amerikaanse stierkikker, ook wel Amerikaanse brulkikker genoemd, is in 2018 niet meer waargenomen in Nederland. Het dier geldt hier als een ongewenste exoot.

Een uitroeiingsactie van de schadelijke kikkersoort in de jaren 2010-2015 in het Limburgse Baarlo is daarmee succesvol afgerond, blijkt woensdag uit onderzoek in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De stierkikker is een ongewenste exoot, want hij eet allerlei inheemse waterdieren op en verspreidt een schimmel die dodelijk is voor de meeste amfibieën.

De stierkikker is in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw als vijverdier in West-Europa ingevoerd, maar dat werd verboden toen bleek dat de forse kikker het ecologische evenwicht verstoorde en zich ook nog eens snel voortplantte.

De kikker staat op de Europese lijst van schadelijke invasieve exoten en mag daardoor niet meer worden verhandeld.
Waakzaamheid bij grens met Vlaanderen

Langs de grens tussen Noord-Brabant en Vlaanderen blijft volgens de NVWA waakzaamheid geboden.

De populatie in Vlaanderen is nog niet uitgeroeid, ondanks de bestrijdingsmaatregelen die daar zijn uitgevoerd. Hierdoor blijft het mogelijk dat de Amerikaanse stierkikker zich opnieuw in Nederland vestigt.

Bron: https://www.nu.nl/dieren/5727129/ongewenste-amerikaanse-stierkikker-weg-uit-nederland.html
Met vriendelijke groet, Rob

gardensafari

Groetjes,

Hans Arentsen
www.gardensafari.nl

Hoezo geen idealen? Ik wil een heleboel mensen verbeteren.

jva

https://www.nu.nl/wetenschap/5746548/prehistorische-koehaai-duikt-op-als-witte-haai-uit-gebied-verdwijnt.html

Deskundigen durven nog geen antwoord te geven op de vraag hoe het komt dat de witte haai rondom Kaapstad sinds enkele jaren massaal verdwenen is. Vissers wijten het aan Orca's die het op witte haaien hebben gemunt, tourboot operators wijten het juist aan de vissers (en overheid) die ongecontroleerd (en vaak ook illegaal) grote hoeveelheden kleinere haaiensoorten wegvangen. Soorten die een belangrijke prooi vormen voor de witte haai (slechts een deel bestaat uit zoogdierprooien). Er is kennelijk veel vraag voor 'fish' bij de 'chips'. Vooral Australie kent een grote afzetmarkt. Jammer dat het weer zo ver moet komen..Life goes on, de touristensector biedt nu al duiken met dinosauriers aan (maar klaagt dat de koehaai maar een lomp beest is met weinig uitstraling..).
Jelle

Rob Koelman

Uitgestorven geachte reuzenschildpad op Galapagos blijkt nog te bestaan

Op het Galapagoseiland Fernandina is een reuzenschildpad gevonden van een soort die al ruim honderd jaar uitgestorven zou zijn, meldt de Ecuadoraanse minister van Milieu Marcelo Mata.

Een expeditie van natuurbeschermers en de Galápagos Park Authority ontdekten dinsdagavond (lokale tijd) een vrouwtje van de Chelonoidis phantastica, een ondersoort van de galapagosreuzenschildpad.

Het dier, ook bekend als Fernandina reuzenschildpad, werd voor het laatst waargenomen in 1906. Omdat er daarna geen duidelijke tekenen van leven meer waren, werd gevreesd dat het dier was uitgestorven. Wetenschappers gingen ervan uit dat de schildpad was verdwenen als gevolg van vulkaanuitbarstingen.


Meer lezen: https://www.nu.nl/dieren/5753244/uitgestorven-geachte-reuzenschildpad-op-galapagos-blijkt-nog-te-bestaan.html
Met vriendelijke groet, Rob

jva

Nu maar hopen dat er nog meer dieren rondlopen van deze langlevende soort anders nog steeds als uitgestorven te beschouwen..
Jelle

Morten

Groet, Morten


jva

Citaat van: Morten op februari 20, 2019, 23:11:15 PM
Citaat van: Rob Koelman op februari 20, 2019, 16:57:52 PM
(...) de Chelonoidis phantastica, een ondersoort van de galapagosreuzenschildpad.
(...)

:huh:

Huidige taxonomische inzichten beschouwen de landschildpadden van de Galapagos als aparte soorten.
Jelle

Morten

Citaat van: jva op februari 21, 2019, 23:08:39 PM
Citaat van: Morten op februari 20, 2019, 23:11:15 PM
Citaat van: Rob Koelman op februari 20, 2019, 16:57:52 PM
(…) de Chelonoidis phantastica, een ondersoort van de galapagosreuzenschildpad.
(…)

:huh:

Huidige taxonomische inzichten beschouwen de landschildpadden van de Galapagos als aparte soorten.

Klopt, dat is zelfs voor iedereen duidelijk die het bericht leest door middel van de correct weergegeven binomiale naam. Om de soort dan direct daarna toch als ondersoort weg te zetten, vond ik nogal frappant.
Groet, Morten


Rob Koelman

Naast de 'gewone' maanvis (Mola mola) bestaat er ook een andere, veel zeldzamere soort, de 'Hoodwinker sunfish' (Mola tecta). Deze maanvis werd pas in 2014 herkend als aparte soort en blijkt in 1890 ook in ons land te zijn waargenomen. Onlangs spoelde er voor het eerst een aan op de kust van Californië.


Zeldzame maanvis spoelt voor het eerst aan op de kust van Californië

Een twee meter lange maanvis is aangespoeld op een strand in Californië. Het is de eerste keer dat deze specifieke soort is gespot aan de kust van de Verenigde Staten, meldt het Belgische dagblad Het Laatste Nieuws.

Meer lezen: https://www.nu.nl/dieren/5772120/zeldzame-maanvis-spoelt-voor-het-eerst-aan-op-de-kust-van-californie.html
Met vriendelijke groet, Rob

OJGoreng

CiteerVoor het eerst zijn de gevolgen van de schimmelziekte chytridiomycose wereldwijd in kaart gebracht. Ruim 500 amfibieënsoorten zijn zwaar getroffen, bijna 100 zo goed als uitgestorven.
(NRC 28-3)
Met vriendelijke groet, Zainal

Rob Koelman

Duizenden vissen in Duitse rivier overleden door gif

Duizenden dode vissen zijn aangetroffen in de Schozach, een zijrivier van de Neckar. De Duitse autoriteiten hebben vastgesteld dat een stuk van 16 kilometer in de buurt van Ilsfeld (Baden-Württemberg) is verontreinigd door een nog niet bepaalde giftige stof.

Behalve vissen zijn ook watervogels en een ree het slachtoffer geworden van de vervuiling. Het staat nog niet vast hoe het gif in het water terecht is gekomen.

Wel werd vrijdagmiddag bekend dat bij een expeditiebedrijf stroomopwaarts een ongeluk is geweest waardoor ongeveer 1.000 liter chemicaliën zijn vrijgekomen die een gevaar vormen voor water.

De Duitse politie heeft omwonenden gewaarschuwd hun kinderen niet in de buurt van de rivier te laten spelen en honden er niet uit te laten drinken.

Inmiddels zijn ook al dode vissen ontdekt bij de plek waar de Schozach uitmondt in de Neckar, ten zuiden van Heilbronn. Het is onduidelijk of ze daarheen zijn gedreven of dat de vergiftiging zich heeft verspreid.

De Neckar stroomt bij Mannheim in de Rijn.


Bron: https://www.nu.nl/dieren/5829198/duizenden-vissen-in-duitse-rivier-overleden-door-gif.html
Met vriendelijke groet, Rob

Rob Koelman

Zwangere python van vijf meter gevonden in Amerikaans nationaal park

In het nationale park Everglades in de Amerikaanse staat Florida hebben onderzoekers een tijgerpython gevonden van 5,2 meter. Ze bleek zwanger te zijn en droeg 73 eieren.

De python had een gewicht van 63,5 kilo, en werd gevonden door een team van het natuurgebied Big Cypress National Preserve. Ze plaatsten een foto op hun Facebook-pagina. "Ze is de grootste python die we ooit hebben gevangen", schrijven ze erbij.

Tijgerpythons zijn een uitheemse diersoort in de Everglades en vormen een bedreiging voor de lokale fauna, vandaar dat er actief op wordt gejaagd. Mannelijke exemplaren krijgen een zendertje omgebonden, zodat de onderzoekers de broedende vrouwtjes konden vinden.

Bron: https://www.nu.nl/dieren/5831616/zwangere-python-van-vijf-meter-gevonden-in-amerikaans-nationaal-park.html

De foto bij het artikel:

Met vriendelijke groet, Rob

egilio

Als de vrouwtjes al broeden zijn de mannetjes niet echt meer geinteresseerd in ze.
Egil
Currently in Oxford
Zambian Carnivore Programme

WildCRU
Take nothing but pictures, leave nothing but footprints and waste nothing but time[/i]

Rob Koelman

Dierenambulance Hoorn rukt uit voor enorme 'roerloze' varaan in de bosjes

,,Er ligt hier een varaan in de bosjes", kreeg de dierenambulance in Hoorn vanmorgen te horen. Het was de eerste melding van de dag en dus was het even schrikken voor de medewerkers. Benieuwd naar wat ze aan zou treffen, rukte vrijwilliger Ellis Klinkenberg in haar eentje uit. De situatie bleek achteraf íets minder urgent dan verwacht. ,,Hij lag wel heel stil."
Bonne Kerstens 23-05-19, 17:06 Laatste update: 18:23

Een ontsnapte reptiel is voor de dierenambulance niks nieuws. ,,We zien wel eens een kameleon of wat kleiners. Dus dat had ik ook verwacht aan te treffen. Ik moest wel even slikken toen de melder mij vertelde dat om een veel groter exemplaar ging."

Toen Ellis - onder nieuwsgierig toeziend oog van de inmiddels toegesnelde buurtbewoners - wat dichter bij het dier ging kijken, zag ze dat hij wel héél stil lag. ,,Maar ja. Je weet het nooit zeker. Misschien was-ie wel onderkoeld, het blijft natuurlijk een tropisch dier. Met een handdoekje heb ik hem toen even aangeraakt, en ook toen bewoog hij niet. Daarna werd het snel duidelijk. Dit dier was zo opgezet als wat."

Vrijwilliger Ellis was opgelucht en kon gelukkig wel lachen om de situatie. ,,Want ja, wie legt er nou een varaan in de gemeentebosjes in Hoorn?!"

,,Ik heb het dier opgepakt en wat foto's gemaakt voor in de groepsapp. Iedereen vond het een bijzonder voorval." De levenloze varaan is daarna voorzichtig meegenomen naar de opvang in Hoorn. Daar wordt nog steeds gewacht tot een eventuele eigenaar zich meldt. ,,Maar we gaan er een beetje van uit dat hij in de bosjes is neergelegd omdat iemand er van af wilde, of een grap wilde uithalen. Dat is trouwens wel gelukt want wij konden er samen met de buurtbewoners wel om lachen."

Als niemand de varaan ophaalt, gaat de dierenambulance op zoek naar een mooie, nieuwe verblijfplaats. Spijt van het ritje heeft de vrijwillige hulpdienst niet. ,,Wij rijden voor álle dieren, ook voor opgezette!"

Bron: https://www.destentor.nl/binnenland/dierenambulance-hoorn-rukt-uit-voor-enorme-roerloze-varaan-in-de-bosjes~abcdb301/

Foto bij artikel:
Met vriendelijke groet, Rob

tekenaar

Citaat van: egilio op april 11, 2019, 10:35:10 AM
Als de vrouwtjes al broeden zijn de mannetjes niet echt meer geinteresseerd in ze.

overigens is het ook een normale afmeting en gewicht voor deze soort.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/


Rob Koelman

'Zeer zeldzame' uit het water springende voshaai gespot op Noordzee

Op de Noordzee tussen de Duitse eilanden Borkum en Helgoland is vorige week een uit het water springende voshaai waargenomen, meldt Ecomare maandag. Volgens het natuurcentrum zijn voshaaien zeer zeldzaam in de zuidelijke Noordzee.

De springende haai werd op beeld vastgelegd door iemand op een voorbijvarende boot. Op Facebook vroeg hij aan Ecomare welk dier hij zojuist gezien had. Volgens Ecomare gingen biologen uit hun dak toen zij de beelden zagen, omdat zij beseften dat het om een bijzondere waarneming van een voshaai ging.

Voshaaien kunnen maar liefst zes meter lang worden en ruim 400 kilo zwaar wegen. De haaien staan als kwetsbare soort op een internationale rode lijst van bedreigde diersoorten. De populatie voshaaien is volgens Ecomare sterk achteruit gegaan door onder meer de visserij. De dieren worden vaak als bijvangst gevangen.


Meer lezen: https://www.nu.nl/dieren/5951208/zeer-zeldzame-uit-het-water-springende-voshaai-gespot-op-noordzee.html

Foto bij het artikel:
Met vriendelijke groet, Rob


Rob Koelman

Da's weer eens wat anders dan een steenmarter onder de motorkap...  ;)


Slang lift mee na Gelderse vakantie

Op de terugreis van een vakantie in het Gelderse Doorwerth is een gezin opgeschrikt door een opmerkelijke gast. Tijdens de autorit zagen de gezinsleden een slang onder de motorkap uit kruipen, tegen de voorruit aan.

De slang verdween weer onder de motorkap, maar het gezin was niet gerustgesteld en reed naar het dichtstbijzijnde garagebedrijf, in Dinxperlo. Daar werd het dier van onder de kap vandaan gehaald.

Vermoed werd dat het om een adder ging, maar de Dierenambulance Doetinchem/Winterswijk stelde vast dat het een ongevaarlijke ringslang betrof. "Een prachtige slang die gewoon in Nederland voorkomt", zegt de organisatie op Facebook.

Het dier is ongedeerd gebleven bij zijn avontuur. De dierenambulance heeft de slang samen met een boswachter vrijgelaten in een natuurgebied in Winterswijk.

Bron: https://nos.nl/artikel/2293315-slang-lift-mee-na-gelderse-vakantie.html

Foto bij het artikel:
Met vriendelijke groet, Rob

OJGoreng

Met vriendelijke groet, Zainal

ruut

Schildpaddenembryo's kunnen hun eigen geslacht bepalen door te bewegen in hun ei, blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van Chinese en Australische onderzoekers.

Wetenschappers wisten al dat de buitentemperatuur invloed heeft op de geslachtsbepaling van schildpaddenjongen, maar niet dat embryo's hier zelf ook invloed op konden hebben.
We hebben eerder al aangetoond dat reptielenembryo's in hun ei kunnen bewegen om hun lichaamstemperatuur op peil te houden, dus we waren benieuwd of dit ook hun geslachtsbepaling zou kunnen beïnvloeden", zegt professor Du Weiguo van de Chinese Academy of Sciences.
Bij de meeste schildpaddensoorten is de kans op vrouwelijk nageslacht groter bij hoge temperaturen, terwijl bij koeler weer vaker mannetjes geboren worden. Uit het onderzoek blijkt dat de embryo's invloed kunnen uitoefenen op dit proces door naar een warmere of koudere plek in het ei te kruipen. De bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke blad Current Biology.
Klimaatverandering bedreigt schildpaddensoorten
Klimaatverandering kan een dramatisch effect hebben op het voortbestaan van de schildpad. Uit verschillende onderzoeken bleek zelfs dat 99 procent van de schildpadden die in warmere gebieden van het Groot Barrièrerif in Australië ter wereld kwamen, vrouwtjes waren.
Du Weigo vreest dat de eigenschap van embryo's om hun eigen geslacht te bepalen wellicht niet op kan boksen tegen de snelle klimaatverandering. "Maar de ontdekking laat wel zien dat evolutie in sommige gevallen in staat is om dergelijke uitdagingen aan te gaan", zegt hij.
Bron: wetenschap. Nu.nl


Rob Koelman

Komkommertijd!


Snoer, geen slang, leidt tot paniek in Breukelen

Een oudere vrouw uit Breukelen kreeg gisteren de schrik van haar leven toen ze dacht een slang te hebben gezien onder een kast in haar huis. Ze belde de Stichting Huisdieren Meldpunt Utrecht en die kwam langs, maar de slang bleek geen dier te zijn.

De slechtziende vrouw had zich vergist, meldt RTV Utrecht. De 'slang' bleek een geaard verlengsnoer. "Ze kon er zelf ook om lachen", laat de Utrechtse dierenambulance weten.

Meer lezen: https://nos.nl/artikel/2296266-snoer-geen-slang-leidt-tot-paniek-in-breukelen.html
Met vriendelijke groet, Rob

tekenaar

Citaat van: OJGoreng op juli 31, 2019, 17:42:33 PM
Jaws in Hollandscheveld. Snoek bijt meisje: strijd om recreatieplas losgebarsten (VK  31-7)

Jongens jongens, die snoeken zitten et waarschijnlijk al tientallen jaren en ook in nog veel meer wateren. Ga je daar nou echt een hetze tegen beginnen na 1 incident, wat wel schrikken was, maar uiteindelijk echt niet gevaarkijk? Ik weet wat: we gaan meteen alle asfaltwegen weghalen, want er komt af en toe iemand onder een auto. In ieder geval is de kans op een asfaltweg onder een auto te komen heel wat groter als de kans dat een snoek in je billen bijt. Of we doen alle automobilisten in de gevangenis: levensgevaarlijk die lieden ...
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

OJGoreng

Wacht maar tot mensen horen dat de meerval ook nog eens bestaat.

In ander nieuws:

In Artis grootgebrachte knoflookpadden uitgezet in Gelderland (AT5 8-8)
Met vriendelijke groet, Zainal

ruut

VRIJDAG 9 AUGUSTUS 2019, 21:21


Dirk slaat een meerval van 2,27 meter én misschien wel een Nederlands record aan de haak
Dirk (rechts) poseert trots met zijn vangst (Foto: Facebook / Fishing Adventure) Dirk (rechts) poseert trots met zijn vangst

Dirk slaat een meerval van 2,27 meter én misschien wel een Nederlands record aan de haak
Dirk (rechts) poseert trots met zijn vangst (Foto: Facebook / Fishing Adventure) Dirk (rechts) poseert trots met zijn vangst (Foto: Facebook / Fishing Adventure)
Het is niet de grootste gevangen meerval ooit, maar het is zeker een enorm grote vis. Mogelijk zelfs de grootste gevangen meerval ooit in Nederland. Afgelopen week sloeg Dirk Ditters in het Rutbekerveld tussen Enschede en Haaksbergen een meerval van 2,27 meter lang aan de haak.

"Het was een strijd van twintig minuten lang", blikt de Duitser terug bij de NOS. "We waren van land af aan het vissen, maar ze waren te sterk."

Daarom riep Dirk de hulp in van een collega-visser met een boot. "Met de boot zijn we achter de vis aangegaan."

Behalve groot, was het dier ook erg zwaar. Dirk schat dat de meerval zeker zeventig kilo zwaar was. "Daar hadden we een speciale meervalhengel voor. Met een sterke lijn, een grote hengel, een speciale molen."

https://www.rtvoost.nl/nieuws/316798/Dirk-slaat-een-meerval-van-2-27-meter-en-misschien-wel-een-Nederlands-record-aan-de-haak

ruut

Citaat van: OJGoreng op augustus 08, 2019, 19:05:13 PM
Wacht maar tot mensen horen dat de meerval ook nog eens bestaat.

Even verder lezen ;)