Welke paddenstoel is dit?

Gestart door Hans Kunstman, september 02, 2014, 23:04:35 PM

Vorige topic - Volgende topic

Hans Kunstman

onder kastanjebomen

Ik zou graag willen weten welke soort dit is
Het betreft deze waarneming
http://waarneming.nl/waarneming/view/87684287
Paddenstoel onbekend - Fungi indet. gezien op 2014-09-02 Culemborg - Polder Redichem
Foto's:




bij voorbaat hartelijk dank voor een reactie,

Hans Kunstman

wimperzwam

Weet je of de vruchtlichamen breekbaar of enigszins elastisch waren?

Mvgr.,
Henk Huijser.

Hans Kunstman

Enigszins elastisch, Henk
met groet, Hans

wimperzwam

Ik vroeg ernaar omdat het vruchtlichaam enige gelijkenis vertoont met de Koraaltrilzwam (Tremellodendropsis tuberosa), deze soort heeft ongeveer de consistentie van het Kleverigkoraalzwammetje maar is behoorlijk zelzaam. Moet onderzocht worden om zeker te weten dat het niets anders is.

Mvgr.,
Henk Huijser.

Hans Kunstman

Ik ben wel bekend met witte koraalzwammetjes, maar deze soort was heel anders: platter, steviger en vochtig kleverig.
Vriendelijke groet, Hans

wimperzwam

Kan best dat het die soort is, heb je niemand in de buurt die dat microscopisch kan controleren? Naar mij opsturen kan ook.

Mvgr.,
Henk Huijser.

Pluijm

Ik ben benieuwd wat dit wordt!
De Koraaltrilzwam vond ik onlangs in een hooilandje in mijn tuin en lijkt hier op. De 'struikjes' van de Koraaltrilzwam vielen op door hun bleekgele kleur en de helderwitte topscheuten. Bij deze van Redichem zie je dat ook wel, maar opvallend zijn ook de bruinige topjes. Ik ken de andere witte koraalzwammetjes nog niet.
Met vriendelijke groet,
Arno van der Pluijm

Hans Kunstman

Hallo Henk,
Ik wil morgen wel een poging doen materiaal te verzamelen (er stonden er meer) en naar je op te sturen.
Via email kun je je adres doorgeven.
hans@kunstman.nl
Vast hartelijk dank voor je reacties en onderzoek.
vriendelijke groet, Hans

Pluijm

Vandaag nog even gezocht naar Koraaltrilzwam in eigen tuin. Staan er nog, en de topjes zijn eveneens beetje lichtbruin (schraler weer?) zie ik nu, net als op de foto van Hans.
Met vriendelijke groet,
Arno van der Pluijm

wimperzwam

Bruine topjes is inderdaad vaak gevolg van droogte. Ook dat ding uit jouw tuin is mogelijk de Koraaltrilzwam. Zou eigenlijk ook gecontroleerd moeten worden.

Mvgr.,
Henk Huijser.

Hans Kunstman

Hallo Henk,
Ik heb materiaal verzameld.
Er stonden nog enkele plukjes, dus verantwoord denk ik.
Het gaat morgen in een plat doosje tussen keukenrolpapier, dus droog naar je onderweg.
Vriendelijke groet, Hans

PS: Moet toch ook eens een cursus gaan volgen en spullen aanschaffen om dit zelf te doen.
Heb alleen gehoord dat de determineerproblemen daarmee niet zijn opgelost, maar worden verlegd ?????!!!!!!!

wimperzwam

Het leuke van deze hobby is, dat je niet door hebt hoeveel je in een jaar bijgeleerd hebt. Een ding is zeker met een microscoop los je na verloop van tijd heel veel problemen op en natuurlijk komen er dan vanzelf nieuwe maar ook andere problemen. Dat is ook de lol ervan. Als ik aan een nieuwe groep begin ben ik ook weer beginner, gelukkig kun je je met de opgedane ervaring veel sneller inwerken; doe geen moeite het "beginnersgevoel" raak je in dit vak nooit kwijt.

Mvgr.,
Henk Huijser.

Pluijm

Hoi Henk,
De Hankse Tremellodendropsis komt m.i. geheel overeen met de beschrijving van de soort in Coolia 56 (2013) p. 89-91, met relatief forse, amandelvormige sporen van 13,5-16,5 x 6-7 µm, 4 sporige basidiën en tramahyphen met gespen. Ik dacht ook de partiële septering aan een enkel, leeg basidium te kunnen zien. Hij staat op Waarneming.nl. Materiaal is in collectie.

Overigens, toen ik vandaag de Tremellodendropsis probeerde terug te vinden, vond ik nog enkele kleine donkerbruine, wasplaatachtige paddestoeltjes. Ik denk dat dit Dermoloma pseudocuneifolium is!! Alles lijkt te kloppen met de FAN 3. Ik probeer morgen een foto + beschrijving te maken.
Dermoloma cuneifolium had ik al eerder gezien hier.
Met vriendelijke groet,
Arno van der Pluijm

wimperzwam

Het verbaast ieder keer weer dat zeldzame soorten bij bepaalde voor de soort gunstige omstandigheden op verschillende plekken in het land gelijktijdig opduiken.

Mvgr.,
Henk Huijser.

Hans Kunstman

Ik heb niet de kennis en ervaring om je bij te vallen, Henk.
Als meer ervaren vogelaar stel ik wel altijd de retorische vraag: Zitten daar veel vogels of komen daar veel waarnemers?
Het bermpje waar ik mogelijk de koraaltrilzwam heb gevonden, maakt deel uit van een carré van oude lanen aansluitend aan een stadspark dat nog door Zocher is ontworpen. Bermen en tussenstroken rond redelijk veel belopen paden in oude lanen hebben potentieel weet ik inmiddels. Maar wat wordt erop waargenomen en nog een stap verder gemeld op waarneming.nl? Ik weet zeker dat de heksenboleten waarover je echt struikelt op sommige stukken er al heel lang staan. (Maar nog nooit heeft iemand die gemeld.) Ik denk echter dat er weinig mensen zijn die de bermen systematisch met een 'paddenstoelenbril' afzoeken. Dat ik nu toevallig een 1001-soortenjaar doe en de paddenstoelen 'meeneem' (Het is inmiddels meer dan dat!), heeft ertoe geleid dat ik diverse leuke soorten heb gevonden.
En dat zou weer niet zo zijn als dit forum niet bestond, want zonder de expertise en hulp daar verzameld, had ik veel minder 'gezien', was daardoor minder gemotiveerd geweest en had ik dus ook letterlijk en figuurlijk minder stappen gezet.
Ook weet ik dat er geen visarend de Lek oversteekt, geen kwak, reuzenstern of Temminck's strandloper even pleistert in de buurt van Culemborg of hij wordt betrapt door één van de vele goede vogelaars.
Maar 'paddenstoelers', mycologen zijn er nauwelijks. Het enige lid van de Natuur- en Vogelwacht Culemborg (kleine 300 leden) dat een paddenstoelenexcursie kan leiden (Wim Rubens) heeft zich inmiddels gespecialiseerd in kevers.
Het goede nieuws is wel dat er ook voor beginners nog heel veel te ont-dekken is en dat maakt paddenstoelen leuk en spannend.

vriendelijke groet, Hans Kunstman

wimperzwam

 Dat het aantal "paddenstoelers" lager ligt dan dat van de vogelaars is niet onverwacht gezien de moeilijkheid van de materie. Als je in Nederland het aantal paddenstoelen (circa 20x zoveel) vergelijkt met het aantal vogelsoorten dan ben je natuurlijk niet zo snel uitgekeken. Hoewel een op een wilgentak zittende en vissende ijsvogel blijft, hoe vaak je dat ook ziet, een feest. Ook in de mycologie valt op dat de verspreidingskaartjes van zelzame of moeilijk te determineren soorten vaak opvallende gelijkenis vertonen met de verspreidingskaartjes van mycologen. Natuurlijk zal bij een toename van het aantal goede waarnemers ook het aantal meldingen van zeldzame soorten toenemen, maar dat hoeft niet te beteken dat deze dan minder zeldzaam zijn. Helaas moeten we ook bij steeds meer mensen die aan paddenstoelen waarnemingen doen, vaststellen dat ze denken dat net als bij vogelaars het waarnemen van zeldzame soorten een zekere status oplevert. Ik wil hier nog eens benadrukken dat het waarnemen van algemene soorten wetenschappelijk gezien zeker zo belangrijk is. Voor - en achteruitgang van de paddenstoelenflora is daarmee sneller te achterhalen.

Mvgr.,
Henk Huijser.

Hans Kunstman

Helemaal mee eens, Henk,

Als vogelteller weet ik dat ook een nultelling heel belangrijk is.
Ach en dat status gedoe houd je overal.
Jouw advies om vooral een beginner te blijven, vind ik heel aantrekkelijk.
Misschien is onze dialoog iets teveel 'off-topic'.
Morgen heb je mijn pakketje in huis.
Ik wacht ontspannen af?!
Vriendelijke groet, Hans

wimperzwam

Hallo Hans, kom net achter de microscoop vandaan waaruit je mag afleiden dat jouw materiaal toch nog is aangekomen. Na zo'n lange tijd was het niet in een geweldige conditie maar goed genoeg om een aantal typische kenmerken te kunnen controleren. Er kan geen misverstand over bestaan, het gaat hier inderdaad om de Koraaltrilzwam (Tremellodendropsis tuberosa). Zover mij bekend zou dit de derde vindplaats in Nederland zijn. Jij mag raden wie de eerste vondst gedaan heeft. Is mogelijk iets nauwkeuriger te beschrijven wat het biotoop precies was (grondsoort, humus, pH, eventueel andere paddenstoelen in de buurt)?

Mvgr.,
Henk Huijser.

Melchior van Tweel

Mooie vondst!, 4e vindplaats trouwens.
Groet, Melchior
www.melchiorvantweel.nl

Hans Kunstman

Hallo Henk,

Allereerst heel erg bedankt dat je me hebt geholpen met deze weet ik nu heel bijzondere soort!
Je had het over beginnersgeluk en dat klopt natuurlijk!
Ik ben nog een prille beginner, die ook nog hele domme fouten maakt.
Wel ruik ik inmiddels aan elke melkende zwam en blijft er geen boleet ongedeeld. (Maar proeven doe ik nog niet???!!!!)
Ik ben in zoverre serieus bezig met een collega dat we heel zorgvuldig bepaalde gebieden afzoeken, waarbij onze paddenstoelenbril al een breder perspectief heeft dan 'hoed en steel'. De eikhaas (30 meter van de Koraaltrilzwam) en gele knotszwam van vandaag getuigen ervan. Maar vanavond om 7 uur stond door mijn telescoop naar een kwak te kijken vlakbij de spoorbrug van Culemborg.
In dit omni-jaar 2014 spijker ik mijn achterstallige veldkennis op alle gebieden een beetje bij.
Volgend jaar ga ik meer specialiseren en paddenstoelen staan hoog op de shortlist.
Leuke gebieden op fietsafstand zijn de Plantage (oud stadspark met 4 dreven), Zoelense bos, landgoed Neerrijnen, Tichelterrein Buren bekend om z'n wasplaten (Heb daar ook elzenboleten ontdekt.) en net over de Lek zijn Kaapse bossen en Leersumse veld mooie terreinen voor meer zand en naaldhout gebonden soorten.
Moet ik wel leren met een microscoop te werken!

Nogmaals dank voor jouw ont-dekking van mijn waarneming.
(Ik zal je eervol vermelden!)

vriendelijke groet,

Hans Kunstman

tjerk

Leuk en informatief om dit topic te lezen. Bedankt heren!
Groet,
Tjerk

Carolien

Leuk hoor Hans :duim: Goed bezig!

Groetjes Carolien

Melchior van Tweel

Hallo Hans,
Zou je het leuk vinden om hier een kort stukje (1 of 2 allinea's) over te schrijven voor de Paddenstoelennieuwsbrief?
Groet Melchior
Paddensteoelenadmin en Redacteur Paddensteoelennieuwsbrief
Groet, Melchior
www.melchiorvantweel.nl

Hans Kunstman

Hallo Melchior,

Doe ik. Je krijgt het dit weekend.
Naar jouw emailadres?

Vriendelijke groet,

Hans

rietvanoosten

Wat leuk om te lezen dit topic, dank jullie wel!  :blink:
met vriendelijke groet, Riet

Pluijm

Na lange 'radiostilte' toch positief nieuws! Hans en Henk gefeliciteerd met deze vondst.
Met vriendelijke groet,
Arno van der Pluijm

Melchior van Tweel

Citaat van: Hans Kunstman op september 12, 2014, 08:55:02 AM
Hallo Melchior,

Doe ik. Je krijgt het dit weekend.
Naar jouw emailadres?

Vriendelijke groet,

Hans
Mooi Hans! Als je op mijn website kijkt, zie je daar mij e-mailadres. Bedankt!
Groet, Melchior
www.melchiorvantweel.nl