Hagedis gevonden tussen vracht uit Frankrijk

Gestart door Johan op den Dries, oktober 06, 2005, 10:27:21 AM

Vorige topic - Volgende topic

Johan op den Dries

Hoi,
Bij een bedrijf in Hoogeveen is een soort hagedis tussen de vracht gevonden. Deze vracht is afkomstig uit Frankrijk.
Wie weet welke soort het is en wat er met het beestje verder moet gebeuren?



Ik ben benieuwd naar jullie antwoord.
Johan op den Dries
Sneek

laatvlieger

#1
Probeer hem voorlopig maar een beetje warm te houden en vang wat sprinkhanen voor hem, of koop wat krekels in een dierenzaak. geef hem niet alleen water in een bakje maar spray ook iets, sommige hagedissensoorten drinken alleen maar waternevel. Zorg ook voor een plekje waaronder hij zich kan verschuilen en schaduw op kan zoeken.

Als het werkelijk een Franse soort is, is hij vrijwel zeker beschermt en mag je hem niet houden. Het is dus niet echt een optie om hem aan een reptielenliefhebber te geven. Naar Frankrijk terugsturen is neem ik aan ook geen optie. Ik zie even niet direct wat het is maar het zou goed een muurhagedis kunnen zijn (heb even geen determinatieliteratuur bij de hand). De staart mist geloof ik een puntje. Hoe groot is dit beest eigenlijk? misschien is er een reptielenopvang in de buurt?

Hij is wel erg mooi!
Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

tekenaar

Dit is een muurhagedis, Podarcis muralis, een mannetje. Inderdaad een beschermde soort. Reptielenopvang Iguana heeft een ontheffing voor dit soort situaties maar da's wel een heel eind bij Sneek vandaan (Vlissingen). Je kan evt Panthera bellen, ik vermoed dat zij ook een ontheffing hebben, in elk geval doen ze ook aan reptielenopvang (o.a. van niet-beschermde slangen). Verder Serpo in Delft.

Hij zal waarschijnlijk niet eten zolang hij onverwarmd zit, maar te warm is ook niet goed. Ik zou me over het voer mniet al te veel zorgen maken, hij kan makkelijk een weekje zonder (koudbloedige dieren hebben niet elke dag voer nodig). Wat water betreft: zie advies van Wouter (laatvlieger).  
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Johan op den Dries

Bedankt voor jullie antwoorden. Ik zal de info z.s.m. naar hun doen toekomen. Hij staat voor zover ik nu weet nog op het bedrijf in een bak. De afloop horen jullie nog.
Johan op den Dries
Sneek

Johan op den Dries

Zou dierentuin Emmen ook zulke beesten opvangen? Dat is nog dichterbij
Johan op den Dries
Sneek

Johan op den Dries

Ter info:
Inmiddels is vandaag de muurhagedis opgehaald door de Controleur Natuurbescherming AID. Deze is gekomen na overleg met de reptielenzoo Iguana.
Het schijnt dat ze hem/haar vrij willen laten op de bekende plek voor muurhagedissen bij Maastricht ergens. Daar krijgen ze nog een terugkoppeling op.
Johan op den Dries
Sneek

grunsven

Dat lijkt me het slechtste wat je kunt doen. Dat is namelijk al een heel oude populatie aangepast aan het leven op zo'n noordelijke plek. Het loslaten van een beest uit Frankrijk zou dit vervuilenen.
Dit moet je dus absoluut niet doen en ik kan me ook niet voorstellen dat de beheerder van dit gebied daar toestemming voor geeft.

Roy
Roy van Grunsven
De Vlinderstichting - Dutch Butterfly Conservation (www.vlinderstichting.nl)

Johan op den Dries

Tja.. Hier zit wel iets in wat je nu zegt Roy. Maar zoals ik al schreef is het beest overgedragen aan de AID door tussenkomst van Iguana. Dus ik ga er vanuit dat ze weten waar ze mee bezig zijn. En het bedrijf is van het beest af.

Mijn broer loopt stage bij het betreffende bedrijf in Hoogeveen en die houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen dus ikzelf brief alleen maar door wat ik van hem hoor.

p.s. Iguana wilde het beest eerst zelfophalen maar zag er toch vanaf vanwege de afstand. Toen hebben ze de AID ingeschakelt. Van Panthera is niets meer vernomen na een mail hun kant op.
Johan op den Dries
Sneek

Jan-Pieter

ben het geheel met de vorige spreker eens. Loslaten is alleen optie op plaats van herkomst! Loslaten in NL op plekken met muurhagedissen is je reinste vervuiling en schop je de evolutie compleet in de war.

MVG JP

tekenaar

Eventueel is te overwegen om de betreffende hagedis in de Botanische tuin van Utrecht los te laten. Daar bevindt zich een uitgezette populatie (welliswaar van een andere, Italiaanse, ondersoort) en als die populatie nadeel ondervindt van hybridisatie dan gaat dat in elk geval niet ten koste van een de unieke (meest noodelijk gelegen natuurlijke) populatie in Maastricht.  
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Northwinds

#10
Wordt dit nu niet een beetje overtrokken ?
Het gaat hier om slechts 1 franse hagedis. Is het juist niet goed dat er een keer vers bloed in de populatie kan komen ?
Bij andere diersoorten wordt juist vaak gezegd dat geisoleerde populaties dit af en toe nodig hebben.

Dragonfly

#11
Klinkt ook niet verkeerd. Ik denk alleen dat het grootste probleem kan liggen bij meegenomen franse bacterien waarvoor de franse wel imuun is, en de maastrichtse hagedissen niet. Als er een kleine epidemie uitbreekt kan dat desastreus zijn...
Godelieve Brinkhof
Kijk ook eens op mijn (foto)blog: Godelieve Wandelt

(\__/)
(='.'=)
(")_(") This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination!

tekenaar

Nee, is niet overtrokken. De populatie in Maastricht doet het goed en breidt zich zelfs uit. Er zijn geen aanwijzingen m.b.t. mogelijke negatieve gevolgen van inteelt.

Wel zijn er aanwijzingen dat het mogelijke een aan de plaateslijke omstandigheden aangepaste vorm is. De belangrijkste aanwijzing hiervoor is dat ze een dagritme hebben wat past bij 'Nederlandse hagedissen', d.w.z. ze houden geen 'rustpauze' midden op de dag (de Italiaanse hagedissen in Utrecht doen dat wel). Al jarenlang komen de Italiaanse dieren in Utrecht EERDER in het seizoen te voorschijn uit de winterslaap als de Maastrichtse, wat ook een aanwijzing is in deze richting.

De Maastrichtse populatie is vrij uniform kwa kleur (bijvoorbeeld alle mannetjes hebben een rode buik) wat duidt op een lange afzondering / genetische bottlenecks.

Juist dit maakt de Maastrichtse populatie uniek en dus het beschermen waard. Als soort is de muurhagedis de algemeenste hagedis van Europa. Als de Maastrichtse niet 'net een beetje anders waren' dan was er geen enkele biologische reden ze te beschermen. Juist dat 'andere' wordt aangetast wanneer dieren van elders in deze populatie worden uitgezet.

Overigens hebben amfibieen en reptielen in het algemeen veel variatie tussen verschillende populaties. Dat komt doordat individuele dieren niet veel verder als ene paar kilometer van hun geboorteplaats trekken en er dus relatief weinig uitwisseling is tussen populaties. Zeker vergeleken met bijvoorbeeld vogels. Over het algemeen zijn reptielen en amfibieen redelijk bestand tegen de effecten van inteelt (er vindt immers steeds weer een natuurlijke selectie plaats onder 'inteelt-omstandigheden') maar er zijn de laatste jaren wel wat inteelt-effecten beschreven. Wanneer inteelt een probleem is (en dat is bij de muurhagedissen NIET het geval) dan kan dat worden tegengegaan door het uitzetten van enkele exemplaren uit een ZO DICHTBIJ MOGELIJK LEVENDE POPULATIE. Een hagedis uit Frankrijk zou de aanpasingen aan de locale omstandigheden teniet doen. Dat hoeft overigens pas na jaren te blijken: niet een gemiddeld jaar selecteerd, maar een extreem jaar. De populatie is bestand tegen de meest extreme klimatologische omstandigheden op die plek (anders waren ze inmiddels uitgestorven). Vermoedelijk is elke muurhagedis bestand tegen 'gemiddelde jaren' in Maastricht.

Ik hoop dat dit onze ongerustheid wat verduidelijkt...  
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Johan op den Dries

Ik begin het nu te snappen en zal proberen morgen mijn broer te bereiken zodat hij misschien nog iets kan doen tegen het uitzetten. Word vervolgd...
Johan op den Dries
Sneek

Johan op den Dries

Er is een reactie geweest van de AID. deze hebben contact gehad met RAVON en daar is hetzelfde gezegd als hier op het forum. Dus het beest is niet uitgezet in Maastricht maar nu ondergebracht bij Serpo in Delft.

Eind goed al goed lijkt me?
Johan op den Dries
Sneek

tekenaar

Dat lijkt mij ook een prima oplossing.  :D  
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/